Ihminen kuvaa tilaisuutta kännykällä Ateneum Bistrossa
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Jäsenohjelma

Ateneumin ystävien jäsenohjelmassa syvennytään Ateneumin kokoelmiin ja näyttelyihin, vieraillaan muiden museoiden näyttelyissä, kyläillään ainutlaatuisissa taidekohteissa sekä reissataan lähelle ja kauas taiteen äärelle.

Ateneumin ystävät ry:n jäsenille

Jäseneksi voit liittyä Ateneumin neuvonnassa tai verkkokaupassa.

Kotona: Ateneum on Suomen taiteen, ja sen ystävien, koti. Ateneumin ystävät pääsevät kotimuseonsa kulissien taakse tutustumaan museontyön arkeen, kuulevat huippuasiantuntijoiden luentoja sekä näkevät näyttelyt ensimmäisten joukossa. Kotona-ohjelmisto sisältyy aina jäsenmaksuun.

Vieraissa: Ateneumin näyttelyiden lisäksi jäsenohjelmassa vieraillaan muiden pääkaupunkiseudun museoiden näyttelyissä opastetuilla kierroksilla

Kylässä: Ateneumin ystävien mukana pääsee myös kurkistamaan yksityisiin kokoelmiin, taiteilijoiden työhuoneille ja muihin ainutlaatuisiin taiteen tiloihin.

Reissussa: Ateneumin ystävät matkaavat lähelle ja kauas taiteen äärelle. Ystävien matkoilla on aina taiteenrakastajille räätälöity ja huolella suunniteltu ohjelma. Kaikki matkan järjestelyt on tehty puolestasi, sinun tarvitsee vain nauttia taiteesta ja kulttuurista.

Tulossa

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtumien kohdalta löytyvien linkkien kautta.

Ilmoittautuminen on sitova. Mahdollisen esteen sattuessa, voit antaa paikkasi tilaisuudessa itse eteenpäin. Voimme palauttaa osallistumismaksun vain, jos saamme jonosta tilallesi toisen osallistujan. Sairastapauksissa korvausta voi hakea omasta vakuutusyhtiöstä. 

Kotona: Vuoropuhelua odotellessa ke 19.1.

Ke 19.1. klo 18 verkkotilaisuus

Huom! Koronarajoituksista riippuen mahdollisesti vain verkossa.

Elina Brotheruksen ja Hannele Rantalan näyttely Vuoropuhelua avautuu Ateneumissa helmikuussa. Tutustumme taiteilijoiden itsensä ja näyttelyn kuraattorin, intendentti Sointu Fritzen johdolla näyttelyn syntyprosessiin ja teemoihin jo ennakkoon.  

Näyttely pohjautuu valokuvataiteilijoiden pitkään ystävyyteen ja sen aikana käytyihin keskusteluihin taiteesta. Teosten lähtökohtana ovat olleet taiteilijoiden toisilleen antamat yhteiset tehtävät ja viestit, joita molemmat ovat tulkinneet omalla tavallaan. Tehtäviä on annettu Fluxuksen ja runouden hengessä. Brotheruksen ja Rantalan teosten myötä esiin nousee myös joukko unohduksiin jääneitä naisvalokuvaajia.

Keskustelutilaisuuteen voi osallistua etäyhteydellä. Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

Liity luennolle

SIIRTYY Kylässä: Kuvataideakatemian päärakennus “Mylly” to 20.1.

To 20.1. klo 17-18.30 Kuvataideakatemian sörnäisten kampus

Teemme tutustumiskierroksen uuteen Kuvataideakatemian päärakennukseen. Taideyliopiston uudisrakennus Mylly Sörnäisten kampuksella valmistui kesällä 2021. Mylly-uudisrakennus sijaitsee Teatterikorkeakoulun naapurissa ja on paitsi kuvataiteen, myös valo- ja äänisuunnittelun sekä esittävän taiteen lavastuksen opiskelijoiden käytössä.

Uuden Mylly-rakennuksen arkkitehtuuri on herättänyt jo etukäteen paljon kiinnostusta, myös kansainvälisesti. Rakennuksen on suunnitellut JKMM Arkkitehdit, joka on yksi tämän hetken arvostetuimmista suomalaisista arkkitehtitoimistoista. Se tunnetaan muun muassa vuonna 2018 avautuneesta Amos Rex -taidemuseosta.

Myllyssä meitä kierrättävät Kuvataideakatemia dekaani Hanna Johansson ja JKMM:n arkkitehti Päivi Meuronen.

Osallistuminen on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Harvinaiseen tilaisuuteen mahtuu mukaan vain 15 nopeinta!

Ilmoittaudu ti 7.12. klo 12 alkaen

Kotona: Modernia naista odotellessa ke 26.1.

Ke 26.1. klo 18 verkkoluento

Ateneumin erikoistutkija, kuraattori Anu Utriainen esittelee helmikuussa avautuvan Moderni nainen näyttelyn teemoja ja teoksia. Moderni nainen tarkastelee naistaiteilijoiden roolia ja asemaa 1900-luvun modernismin vuosikymmeninä. Näyttely pureutuu naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä. Näyttelyn taiteilijoita ovat Helene Schjerfbeck, Sigrid Schauman, Ellen Thesleff, Elga Sesemann, Hilda Flodin, Sigrid af Forselles, Gunvor Grönvik, Eila Hiltunen, Lea Ignatius, Helmi Kuusi, Laila Pullinen ja Essi Renvall.

Suppeampi versio näyttelystä on kiertänyt maailmaa vuodesta 2017 alkaen muun muassa New Yorkissa, Tokiossa ja Kööpenhaminassa. Se on nostattanut kaikkialla vilkasta keskustelua naisen yhteiskunnallisesta asemasta ja edellytyksistä luoda itsenäinen ammattiura.

Luennolle voi osallistua etäyhteydellä. Maksuton, ei ennakkoilmoittautumista.

Liity luennolle

PERUTTU Kotona: Avajaiset to 10.2.

To 10.2. klo 17-20 Ateneum

Avajaiset joudutaan perumaan vallitsevan koronatilanteen vuoksi.

Ateneumin taidemuseo ja Ateneumin ystävät toivottavat sinut ja seuralaisesi tervetulleiksi tutustumaan näyttelyihin Moderni nainen ja Vuoropuhelua: Elina Brotherus ja Hannele Rantala ensimmäisten joukossa to 10.2. klo 17-20 Ateneumin taidemuseoon. Esitäthän kutsun tai jäsenkortin näyttelyyn tullessasi (avec).

Varaudu esittämään koronapassi museoon tullessasi. Museo voi pyytää esittämään myös henkilöllisyystodistuksen.

Reissussa: Anna Retulainen ja Pyynikinlinna la 19.2.2021

la 19.2.2021 9-19

Tutustumme heti tuoreeltaan Sara Hildenin taidemuseossa avautuvaan kuvataiteilija Anna Retulaisen yksityisnäyttelyyn. Pitkässä peruskorjauksessa ollut Pyynikinlinna ja vastikaan myös avannut ovensa jälleen yleisölle ja pääsemme syventymään Emil Aaltosen upeaan taidekokoelmaan uudessa ripustuksessa.

Aikataulu:

Klo 09.00 Lähtö bussilla Rautatientorin tilausajopysäkiltä kohti Tamperetta.
Klo 11.00 Tutustumme Sara Hildenin taidemuseossa Anna Retulaisen yksityisnäyttelyyn, joka on koostettu läheisessä yhteistyössä taiteilijan kanssa.
Anna Retulainen on yksi valovoimaisimpia ja tärkeimpiä suomalaisia taidemaalareita. Hän on kriitikoiden ja suuren yleisön arvostama taiteilija, joka on tehnyt maalaamisen prosessin näkyväksi mukaansatempaavalla ja ymmärrettävällä tavalla. Retulaisen maalauskieli on tunnistettavaa ja samalla uudistuvaa. Näyttely on koko museon käsittävä katsaus Retulaisen tuotantoon alkaen vuodesta 2003, jolloin hän löysi maalauksellisuuteen perustuvan ilmaisukielen. Näyttelyssä on esillä myös ennen näkemättömiä uusia teoksia, jotka käyvät vuoropuhelua aiemman tuotannon kanssa. Näyttely rakentuu temaattisista kokonaisuuksista, joita ovat mm. Asetelma, Muistaminen ja Kohtaaminen. Maalausten lisäksi esillä on piirustuksia. Opastettu kierros, jonka jälkeen hetki omaa aikaa.
Klo 12.45 Nautimme lounaan ravintola Astorissa. Lounaan jälkeen siirrymme Pyynikinlinnaan.
Klo 14.30 Opastettu tutustumiskierros Pyynikinlinnassa eli Emil Aaltosen museossa, joka avattiin uudelleen remontin jälkeen syyskuussa 2021.
Liikemies Emil Aaltonen aloitti uransa kenkätehtailijana 1800-luvun lopulla Hattulassa ja Tampereelle siirryttyään nousi nopeasti teollisuusmieheksi. Aaltonen tunnettiin kansallisen kulttuurin ja tieteen tukijana. Hän keräsi mittavan taidekokoelman, joka koostuu pääasiassa teoksista suomalaisen taiteen kultakaudelta 1800-luvulta. Museossa on Nanso 100 vuotta -juhlanäyttely, joka on koottu Nanson mittavasta arkistoaineistosta sekä yksityishenkilöiden Nanso-tuotelainoista.
Klo 16.30 Lähdemme kotimatkalle ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.45.

Osallistumismaksu 135 € (museokortilla 121 €).

Varaudu esittämään koronapassi museoon tullessasi. Museo voi pyytää esittämään myös henkilöllisyystodistuksen.

Ilmoittautuminen avautuu ti 11.1.2021

Vieraissa: Per Stenius ke 23.2.

Ke 23.2. klo 17 Didrichsenin taidemuseo

Per Stenius (1922–2014) tuli tunnetuksi 1940–50-luvun taitteessa suomalaisen modernin maalaustaiteen pioneerina, uuden dynaamisen taiteilijasukupolven edustajana. Stenius vetäytyi varhain julkisesta elämästä eikä mm. antanut koskaan haastatteluja. Hän matkusteli paljon – harmonian hän löysi Intiasta ja hindulaisuuden uskomuksista mutta myös Pohjoisesta, Lapin luonnosta.

Osallistumismaksu 26 € (museokortti 12 €).

Varaudu esittämään koronapassi museoon tullessasi. Museo voi pyytää esittämään myös henkilöllisyystodistuksen.

Ilmoittaudu ti 11.1. klo 12 alkaen

Kotona: Konservointi ke 9.3.

ke 9.3. klo 17-19 Ateneum

Pääsemme taas vierailemaan Kansallisgallerian konservointitiloissa ja tutustumaan konservoijien työhön. Kansallisgallerian konservointi on tutkimuksellinen yksikkö, joka tekee työtä kokoelmien ja näyttelyiden hyväksi. Se on keskeinen taho taideteosten tekniikoiden ja materiaalien tutkijana sekä konservointimenetelmien kehittäjänä.

Tilaisuus on maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Huomaathan, että tilat ovat paikoin pienet ja ahtaat, joten kaikki halukkaat eivät välttämättä pääse tällä kertaa mukaan. Pyrimme toistamaan vierailuja kulissien taakse aika ajoin, että mahdollisimman moni kiinnostunut jäsen pääsisi jossain vaiheessa mukaan.

Varaudu esittämään koronapassi museoon tullessasi. Museo voi pyytää esittämään myös henkilöllisyystodistuksen.

Ilmoittaudu 24.1. klo 12 alkaen

Vuosikokous ke 16.3.

ke 16.3. klo 17 Ateneum-sali

Kokouksen alkuun intendentti Timo Huusko tulee kertomaan lyhyesti Ateneumin uuden kokoelmanäyttelyn valmistelutyöstä ja teemoista.

Vuosikokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat, kuten hyväksytään tilinpäätös, valitaan hallitus ja puheenjohtaja sekä päätetään vuoden 2022 jäsenmaksun suuruudesta.

Vuosikokouksen käsiteltäväksi toivottavat asiat tulee toimittaa kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle viimeistään su 2.1.2022 joko osoitteeseen ystavat@ateneum.fi tai postitse

Ateneumin ystävien hallitus
Kaivokatu 2
00100 Helsinki

Reissussa: Edelfeltin Pariisi 21.-24.4.2022

Toukokuisen Pariisin matkan suuren suosion vuoksi onnistuimme järjestämään toisenkin reissun Edelfeltin jäljissä Pariisiin. Valitettavasti lentojen hinnat ovat nousseet jonkin verran. Ohjelma on muuten täysin sama, mutta Petit Palais’n Edelfet-näyttelyn kuraattori Ann-Charlotte on lomalla juuri tuolloin. Museolta järjestyy kuitenkin joku muu esittelemään meille näyttelyä. 

Pariisin matkalla tutustumme Albert Edelfeltin ja muiden aikalaisten taiteilijaelämään ja paikkoihin. Tutustumme Ateneumin tuottamaan Edelfelt-näyttelyyn Petit Palais’ssa sekä vierailemme mm. Musée d’Orsayssa ja Musée de l’Orangeriessa. Lisäksi teemme retken Givernyyn, mistä löytyy Claude Monet’n koti ja puutarha.

Alustava matkaohjelma:

21.4. torstai

Klo 07.30 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lähtöselvitys.
Klo 09.25 Lähtö Finnairin reittilennolla Pariisiin.
Klo 11.30 Saavumme Pariisin lentoasemalle, jossa suomenkielinen oppaamme on meitä vastassa. Lähdemme lentokentältä kohti Pariisin keskustaa, jossa teemme opastetun kaupunkikierroksen ja näemme tärkeimmät nähtävyydet kuten Eiffel-tornin, maailmankuulun Champs Elysées – bulevardin, Oopperan, Notre Damen, Concocrde -aukion, Seine-joen lukuisine romanttisine siltoineen Riemukaarta ja RITZ-hotellia unohtamatta sekä monta muuta ikimuistoista nähtävyyttä. Kierroksen jälkeen meillä on loistava kokonaiskuva taiteen, romantiikan, muodin ja gastronomian huikean kauniista pääkaupungista.

Yhteinen lounas ennen majoittumista hotelliin. Hotelli Andree Latin *** (paikallinen luokitus). Hotelli sijaitsee aidossa pariisilaiskorttelissa ja historiallisessa rakennuksessa Pariisin Luxembourgin puiston ja Pantheonin läheisyydessä. Hotellissa on sekä modernin että klassiseen tyyliin sisustettuja huoneita, joissa on ilmastointi, kylpyhuone/wc, taulutelevisio, vedenkeitin, hiustenkuivaaja, silitysrauta, pimentävät verhot, internet ja bio-tuotteet kylpyhuoneessa. Moderniin tyyliin sisustetussa aulassa on vastaanotto, viihtyisä baari ja oleskelutiloja.

Pienen lepotauon jälkeen teemme kävelykierroksen Edelfeltin maisemissa. Näemme Luxembourgin puiston, Montparnassen, taidekoulun rue Bonapartella sekä Odeon pikkukadut.

22.4. perjantai Maisons-Laffittee ja Montmartre

Aamiainen hotellissa. Lähdemme oppaamme kanssa tilausbussilla Maisons-Laffitteen. Chateau de Maisons-Laffitte on Francois Mansartin (1598-1666) suunnittelema. Mansartia pidetään yhtenä Ranskan parhaista arkkitehdeista ja linnaa yhtenä kauneimmista. Albert Edelfeltin oleskelu Maisons-Laffittessa vuonna 1882 on säilynyt kuuluisana ennen kaikkea Louis-Amédée Manten linnassa ja puistossa ottamien valokuvien ansiosta.

Vierailun jälkeen palaamme takaisin Pariisiin. Bussimatkamme varrella sijaitsee Albert Edelfeltin ateljee, jonka näemme ulkoapäin ja mahdollisesti pysähdymme riippuen liikenteestä. Jatkamme kohti Montmartren taiteilijakukkulaa, joka oli 1800-luvun taiteilijoiden tyyssija. Aistimme kujien tunnelmaa postikorttimaisemissa. Kukkulan korkeimmalla kohdalla kohoaa Sacre Coeur eli Pyhän Sydämen basilika. Kirkko on bysanttilaiseen tyyliin rakennettu ja rakennusmateriaalina on käytetty Souppen kalkkikiveä. Kirkko muuttaa väriään sään mukaan. Kirkon portailta on silmin kantamattomiin ulottuva näköala yli Pariisin kattojen.

Nautimme lounaan Au Bonne Franquette-ravintolassa. Lounaan jälkeen opastettu kävelykierros Montmartren taiteilijakukkulalla. Place de Tertren aukiolla lukuisat katutaiteilijat maalaustelineittensä ääressä pitävät yllä taiteilijakylän imagoa maalaten vierailijoista muotokuvia.

Kävelykierroksen jälkeen bussikuljetus Petit Palais -museoon, jossa tutustumme Albert Edelfelt –näyttelyyn kuraattori Anne-Charlotte Cathelineuaun johdolla. Petit Palais rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn.

Vierailun jälkeen paluu hotelliin omatoimisesti julkisilla kulkuneuvoilla.

23.4. lauantai Museopäivä

Aamiainen hotellissa. Tänään on museopäivä ja kuljemme julkisilla kulkuneuvoilla.

Ensimmäinen kohteemme on Musée de l’Orangerie, joka on impressionististen ja jälki-impressionististen maalausten taidegalleria, joka sijaitsee Tuileries’n puutarhan länsipuolella Place de la Concorde -aukion vieressä.

Päivän toinen kohde on Musee d’Orsay. Taidemuseon kokoelmiin kuuluu pääasiassa ranskalaista taidetta vuosilta 1848–1914.

Yhteinen illallinen Pariisin vanhimmassa Le Procope-ravintolassa, jossa kokoontuivat 1800-luvun lopulla kirjailijat ja taiteilijat, joukossa myös suomalaisia kuten Gallen-Kallela ja Edelfelt.

24.4. sunnuntai Givernyyn ja kotiin

Aamiaisen jälkeen huoneiden luovutus.

Klo 09.30 Lähdemme kohti Givernyä. Matka Givernyyn on virkistävä tuulahdus Pariisin kiihkeän rytmin sekä suurkaupungin päätä pyörryttävän runsaan ja monipuolisen tarjonnan keskelle. Pikku kylän rauha ja verkkainen elämänrytmi, vehreän luonnon tasapainottava vaikutus ja taiteilijan tarkkojen suunnitelmien mukaan toteutettu, harmonista kauneutta huokuva kotitalo ja sen puutarhat vievät vierailijan matkalle toiseen todellisuuteen.

Givernyssä tehdään kierros Claude Monet’n kotitalossa, jonka vaaleanpunaiset seinät ja vihreäksi maalatut ovat ja ikkunaluukut kätkevät sisälleen ihastuttavia huoneita. Vierailun aikana tutustutaan mm. lukusaliin eli siniseen salonkiin, taiteilijan ateljeeseen, keltaiseen ruokasaliin, jossa on esillä Monet’n merkittävä kokoelma 1700- ja 1800-luvun japanilaisia puupiirroksia sekä sinivalkoiseen, Rouenin keramiikalla koristettuun keittiöön. Toisessa kerroksessa tutustutaan taiteilijan, tämän vaimon sekä tytärpuolen huoneisiin.

Monet’n rakkaus väreihin ja luontoon pääsee oikeuksiinsa erityisesti puutarhoissa, joiden suunnitteluun ja hoitoon hän omistautui intohimoisesti. Monet halusivat, että lopputulos olisi kuin luonnon maalama taulu. Puutarhat jakautuvat kahteen osaan; kukkapuutarha Clos Normandiin, joka sijaitsee taiteilijan talon edustalla sekä tien toisella puolella sijaitsevaan japanilaiseen puutarhaan, jossa kuuluisat lammet lumpeineen sijaitsevat eli ns. vesipuutarha. Impressionisteja kiehtoneet elementit, kuten valon ja varjojen leikki luonnossa sekä pilvien heijastuminen veden pinnalla, näyttelevät isoa osaa juuri Monet’n puutarhoissa.

Klo 13.15 Vierailun jälkeen nautimme lounaan Baydy-ravintolassa.
Klo 15.30 Lähdemme kohti lentoasemaa.
Klo 16.45 Saavumme Charles-de-Gaullen lentoasemalle. Lähtöselvitys.
Klo 19.00 Lähtö Finnairin reittilennolla Helsinkiin, jonne saavumme klo 22.55

Hinta:

min 30 henkilöä 1263 € 
min 25 henkilöä 1297 €
min 20 henkilöä 1365 €    

Yhden hengen huoneen lisämaksu 220 €.

Hintaan sisältyy:

 • Finnairin reittilennot turistiluokassa
 • verot ja viranomaismaksut
 • 23 kg ruumaan menevä matkatavara ja 8 kg käsimatkatavara
 • ohjelman mukaiset bussikuljetukset
 • kolmen yön majoitus mainitussa hotellissa
 • aamiainen hotellissa
 • kolme lounasta ruokauomana talon viini, mineraalivesi, kahvi
 • illallinen ruokajuomana ¼ puna- tai valkoviini, mineraalivesi
 • opastettu kaupunkikiertoajelu ja -kävely tulopäivänä
 • opastettu retki Matisse Laffitteen ja Montmartrelle
 • opastettu museopäivän retki
 • 10 kerran lippu julkisiin kulkuneuvoihin (metro/bussi)
 • opastettu retki Givernyyn
 • sisäänpääsymaksut museoihin Chateau Maisons-Laffitte, Petit Palais, Musée d’Orsay ja Musée de l’ Orangerie sekä Giverney
 • suomenkielisen paikallisoppaan palvelut
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • juomarahat
 • matkavakuutus **suositellaan **
 • ravintoloiden mahdollisesti veloittamat lisämaksut erikoisruokavalioista

Huom! Noudatamme matkoilla viranomaismääräyksiä sekä terveys- ja turvallisuusohjeita. Matka toteutetaan matkustusrajoitusten salliessa. Suosittelemme kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Jos maahanpääsyyn edellytetään todistus negatiivisesta koronatestistä tai todistus koronarokotteesta, vastaa asiakas itse niiden hankkimisesta.

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Tarvittaessa kysy lisää toimistostamme. Matkaan sisältyvät ruokailut ovat ryhmäruokailuja, joiden menut on valittu etukäteen. Ilmoitathan mahdolliset erikoisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat viimeistään 14 vrk ennen matkaa. Perillä kohteessa ilmoitetuista erikoisruokavalioista/allergioista veloitetaan lisämaksua 20 euroa.

Ilmoittaudu

Reissussa: Edelfeltin Pariisi 12.-15.5.2022

Toukokuisella Pariisin matkalla tutustumme Albert Edelfeltin ja muiden aikalaisten taiteilijaelämään ja paikkoihin. Tutustumme Ateneumin tuottamaan Edelfelt-näyttelyyn Petit Palais’ssa sekä vierailemme mm. Musée d’Orsayssa ja Musée de l’Orangeriessa. Lisäksi teemme retken Givernyyn, mistä löytyy Claude Monet’n koti ja puutarha.

Alustava matkaohjelma:

12.5. torstai

Klo 07.30 Kokoontuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lähtöselvitys.
Klo 09.25 Lähtö Finnairin reittilennolla Pariisiin.
Klo 11.30 Saavumme Pariisin lentoasemalle, jossa suomenkielinen oppaamme on meitä vastassa. Lähdemme lentokentältä kohti Pariisin keskustaa, jossa teemme opastetun kaupunkikierroksen ja näemme tärkeimmät nähtävyydet kuten Eiffel-tornin, maailmankuulun Champs Elysées – bulevardin, Oopperan, Notre Damen, Concocrde -aukion, Seine-joen lukuisine romanttisine siltoineen Riemukaarta ja RITZ-hotellia unohtamatta sekä monta muuta ikimuistoista nähtävyyttä. Kierroksen jälkeen meillä on loistava kokonaiskuva taiteen, romantiikan, muodin ja gastronomian huikean kauniista pääkaupungista.

Yhteinen lounas ennen majoittumista hotelliin. Hotelli Andree Latin *** (paikallinen luokitus). Hotelli sijaitsee aidossa pariisilaiskorttelissa ja historiallisessa rakennuksessa Pariisin Luxembourgin puiston ja Pantheonin läheisyydessä. Hotellissa on sekä modernin että klassiseen tyyliin sisustettuja huoneita, joissa on ilmastointi, kylpyhuone/wc, taulutelevisio, vedenkeitin, hiustenkuivaaja, silitysrauta, pimentävät verhot, internet ja bio-tuotteet kylpyhuoneessa. Moderniin tyyliin sisustetussa aulassa on vastaanotto, viihtyisä baari ja oleskelutiloja.

Pienen lepotauon jälkeen teemme kävelykierroksen Edelfeltin maisemissa. Näemme Luxembourgin puiston, Montparnassen, taidekoulun rue Bonapartella sekä Odeon pikkukadut.

Klo 19.30 Halukkailla on mahdollisuus osallistua Opera Garnier’ in esitykseen Mats Ek. Koreografi Mats Ekin uusin balettiluomus Ravelin Boleron, Franz Lisztin ja Bizet’ in Carmenin musiikkiin. Liput 55 – 130 €/lippu + lippujen tilaus 5 €/lippu. Kesto 2 tuntia 10 minuuttia, yksi väliaika. Baletin traileri

13.5. perjantai Maisons-Laffittee ja Montmartre

Aamiainen hotellissa. Lähdemme oppaamme kanssa tilausbussilla Maisons-Laffitteen. Chateau de Maisons-Laffitte on Francois Mansartin (1598-1666) suunnittelema. Mansartia pidetään yhtenä Ranskan parhaista arkkitehdeista ja linnaa yhtenä kauneimmista. Albert Edelfeltin oleskelu Maisons-Laffittessa vuonna 1882 on säilynyt kuuluisana ennen kaikkea Louis-Amédée Manten linnassa ja puistossa ottamien valokuvien ansiosta.

Vierailun jälkeen palaamme takaisin Pariisiin. Bussimatkamme varrella sijaitsee Albert Edelfeltin ateljee, jonka näemme ulkoapäin ja mahdollisesti pysähdymme riippuen liikenteestä. Jatkamme kohti Montmartren taiteilijakukkulaa, joka oli 1800-luvun taiteilijoiden tyyssija. Aistimme kujien tunnelmaa postikorttimaisemissa. Kukkulan korkeimmalla kohdalla kohoaa Sacre Coeur eli Pyhän Sydämen basilika. Kirkko on bysanttilaiseen tyyliin rakennettu ja rakennusmateriaalina on käytetty Souppen kalkkikiveä. Kirkko muuttaa väriään sään mukaan. Kirkon portailta on silmin kantamattomiin ulottuva näköala yli Pariisin kattojen.

Nautimme lounaan Au Bonne Franquette-ravintolassa. Lounaan jälkeen opastettu kävelykierros Montmartren taiteilijakukkulalla. Place de Tertren aukiolla lukuisat katutaiteilijat maalaustelineittensä ääressä pitävät yllä taiteilijakylän imagoa maalaten vierailijoista muotokuvia.

Kävelykierroksen jälkeen bussikuljetus Petit Palais -museoon, jossa tutustumme Albert Edelfelt –näyttelyyn kuraattori Anne-Charlotte Cathelineuaun johdolla. Petit Palais rakennettiin vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn.

Vierailun jälkeen paluu hotelliin omatoimisesti julkisilla kulkuneuvoilla.

14.5. lauantai Museopäivä

Aamiainen hotellissa. Tänään on museopäivä ja kuljemme julkisilla kulkuneuvoilla.

Ensimmäinen kohteemme on Musée de l’Orangerie, joka on impressionististen ja jälki-impressionististen maalausten taidegalleria, joka sijaitsee Tuileries’n puutarhan länsipuolella Place de la Concorde -aukion vieressä.

Päivän toinen kohde on Musee d’Orsay. Taidemuseon kokoelmiin kuuluu pääasiassa ranskalaista taidetta vuosilta 1848–1914.

Yhteinen illallinen Pariisin vanhimmassa Le Procope-ravintolassa, jossa kokoontuivat 1800-luvun lopulla kirjailijat ja taiteilijat, joukossa myös suomalaisia kuten Gallen-Kallela ja Edelfelt.

15.5. sunnuntai Givernyyn ja kotiin

Aamiaisen jälkeen huoneiden luovutus.

Klo 09.30 Lähdemme kohti Givernyä. Matka Givernyyn on virkistävä tuulahdus Pariisin kiihkeän rytmin sekä suurkaupungin päätä pyörryttävän runsaan ja monipuolisen tarjonnan keskelle. Pikku kylän rauha ja verkkainen elämänrytmi, vehreän luonnon tasapainottava vaikutus ja taiteilijan tarkkojen suunnitelmien mukaan toteutettu, harmonista kauneutta huokuva kotitalo ja sen puutarhat vievät vierailijan matkalle toiseen todellisuuteen.

Givernyssä tehdään kierros Claude Monet’n kotitalossa, jonka vaaleanpunaiset seinät ja vihreäksi maalatut ovat ja ikkunaluukut kätkevät sisälleen ihastuttavia huoneita. Vierailun aikana tutustutaan mm. lukusaliin eli siniseen salonkiin, taiteilijan ateljeeseen, keltaiseen ruokasaliin, jossa on esillä Monet’n merkittävä kokoelma 1700- ja 1800-luvun japanilaisia puupiirroksia sekä sinivalkoiseen, Rouenin keramiikalla koristettuun keittiöön. Toisessa kerroksessa tutustutaan taiteilijan, tämän vaimon sekä tytärpuolen huoneisiin.

Monet’n rakkaus väreihin ja luontoon pääsee oikeuksiinsa erityisesti puutarhoissa, joiden suunnitteluun ja hoitoon hän omistautui intohimoisesti. Monet halusivat, että lopputulos olisi kuin luonnon maalama taulu. Puutarhat jakautuvat kahteen osaan; kukkapuutarha Clos Normandiin, joka sijaitsee taiteilijan talon edustalla sekä tien toisella puolella sijaitsevaan japanilaiseen puutarhaan, jossa kuuluisat lammet lumpeineen sijaitsevat eli ns. vesipuutarha. Impressionisteja kiehtoneet elementit, kuten valon ja varjojen leikki luonnossa sekä pilvien heijastuminen veden pinnalla, näyttelevät isoa osaa juuri Monet’n puutarhoissa.

Klo 13.15 Vierailun jälkeen nautimme lounaan Baydy-ravintolassa.
Klo 15.30 Lähdemme kohti lentoasemaa.
Klo 16.45 Saavumme Charles-de-Gaullen lentoasemalle. Lähtöselvitys.
Klo 19.00 Lähtö Finnairin reittilennolla Helsinkiin, jonne saavumme klo 22.55

Hinta:

min 30 henkilöä 1175 € 
min 25 henkilöä 1210 €
min 20 henkilöä 1275 €              

Yhden hengen huoneen lisämaksu 220 €.

Hintaan sisältyy:

 • Finnairin reittilennot turistiluokassa
 • verot ja viranomaismaksut
 • 23 kg ruumaan menevä matkatavara ja 8 kg käsimatkatavara
 • ohjelman mukaiset bussikuljetukset
 • kolmen yön majoitus mainitussa hotellissa
 • aamiainen hotellissa
 • kolme lounasta ruokauomana talon viini, mineraalivesi, kahvi
 • illallinen ruokajuomana ¼ puna- tai valkoviini, mineraalivesi
 • opastettu kaupunkikiertoajelu ja -kävely tulopäivänä
 • opastettu retki Matisse Laffitteen ja Montmartrelle
 • opastettu museopäivän retki
 • 10 kerran lippu julkisiin kulkuneuvoihin (metro/bussi)
 • opastettu retki Givernyyn
 • sisäänpääsymaksut museoihin Chateau Maisons-Laffitte, Petit Palais, Musée d’Orsay ja Musée de l’ Orangerie sekä Giverney
 • suomenkielisen paikallisoppaan palvelut
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • juomarahat
 • matkavakuutus **suositellaan **
 • ravintoloiden mahdollisesti veloittamat lisämaksut erikoisruokavalioista

Huom! Noudatamme matkoilla viranomaismääräyksiä sekä terveys- ja turvallisuusohjeita. Matka toteutetaan matkustusrajoitusten salliessa. Suosittelemme kasvomaskin ja käsidesin käyttöä. Jos maahanpääsyyn edellytetään todistus negatiivisesta koronatestistä tai todistus koronarokotteesta, vastaa asiakas itse niiden hankkimisesta.

Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää. Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille. Tarvittaessa kysy lisää toimistostamme. Matkaan sisältyvät ruokailut ovat ryhmäruokailuja, joiden menut on valittu etukäteen. Ilmoitathan mahdolliset erikoisruokavaliot ja ruoka-aineallergiat viimeistään 14 vrk ennen matkaa. Perillä kohteessa ilmoitetuista erikoisruokavalioista/allergioista veloitetaan lisämaksua 20 euroa.

Täynnä

Mennyt jäsenohjelma

2021

ke 13.1. Kotona: Taideväärennösten tutkiminen -verkkoluento
ma 15.2. Kotona: Moderni nainen -verkkoluento
to 4.3. Kotona: Repiniä odotellessa -verkkoluento
ke 21.4. Kylässä: Taiteilija Väisänen kutsuu kylään -verkkotapaaminen
ma 26.4. Kotona: Mistä käsitetaiteessa on kysymys? -verkkoluento
ma 3.5. Kotona: Vierailu Repin-näyttelyssä
to 27.5. Vieraissa: Helsingin keskustan julkisen taiteen kävelykierros
ma 7.6. Kylässä: Aaltojen koti ja ateljee
ke 9.6. Vieraissa: Helsinki kehyksissä -kävelykierros
ti 29.6. Kylässä: Helsinki Biennaali -etäopastus
ke 30.6. Kylässä: Etäopastus Paimion parantolaan
la 7.8. Reissussa: Wiurilan kartano, Kultarannan puutarha ja Casa Haartman
ti 10.8. ja ke 11.8. Vieraissa: Tove Jansson Didrichsenillä
to 12.- pe 13.8. Reissussa: Särestöniemi ja Rovaniemi
ma 16.8. ja to 19.8. Reissussa: Banksy ja Mäntän kuvataideviikot
ti 24.8. ja ke 25.8. Kylässä: Helsingin kivipaino
ke 1.9. Vieraissa: Lallukan taiteilijat, HAM
to 2.9. Vieraissa: Helsinki kehyksissä -kävelykierros
to 9.9. Vieraissa: Töölö tauluissa -kävelykierros
la 11.9. Reissussa: Keskiaika & nykytaide Hämeen linnassa
to 16.9. Kylässä: Reitzin säätiön taidemuseo
su 26.9. Reissussa: Söderlångvik ja Petri Ala-Maunus
la 2.10. Kotona: Heiskasta odotellessa
ke 6.10. Kotona: Outi Heiskanen -näyttelyn ennakkoavajaiset
la 23.10. Reissussa: Royal Salute ja Osmo Rauhala
ke 27.10. Vieraissa: Konrad Mägi
ke 3.11. Rakkaudesta Ateneumiin
la 20.11. Reissussa: Designia ja nykytaidetta Tallinnassa
ke 24.11. Kylässä: Parvs ja Marjatta Hanhijoki
to 25.11. Vieraissa: Marjatta Hanhijoki 
ke 1.12. Kotona: Museokaupan Ystäväilta
la 11.12. Vieraissa: Jarmo Mäkilä ja Aarteet maailmalta

2020

15.1. Opastettu kierros Didrichsenin taidemuseon näyttelyyn Maailman paras maalauspaikka
25.1. Taideretki Riihimäen ja Hyvinkään taidemuseoihin
19.2. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Albert Edelfelt ja Romanovit
22.2. Taideretki Tampereelle
7.3. Opastettu kierros HAMin näyttelyyn Vilho Lampi
11.6. Inspiraatiota odotellessa -kuraattoriluento
26.8. Kierros taiteilijan kanssa Valokuvataiteen museossa Sanna Kanniston näyttelyyn
5.-6.9. Taidematka Ahvenanmaalle
7.9. Tutustuminen Valokuvataiteen museon uuteen K1-tilaan museonjohtajan kanssa
17.9. Museotyöntekijän matkassa: kirjasto ja arkisto
27.9. Kuusisaari-päivä: Salatun tiedon tie Villa Gyllenbergissä ja Vincent van Gogh Didrichsenin taidemuseossa
1.10. Enckelliä odotellessa -kuraattoriluento
8.10. Hullu rakkaus – keskustelu Seppo Fräntin kanssa
12.10. Aalto-dokumentti ohjaajan kanssa
17.10. Taidematka Tamperelle ja Mänttään
28.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Tiepolo
12.11. ja 19.11. Opastettu kierros Amos Rexin näyttelyyn Egyptin loisto
18.11. Opastettu kierros EMMAn näyttelyyn Elmgreen&Dragset

2019

9.1. Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
17.1. Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
19.1. opastus Keravan taidemuseon Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmaan
9.2. opastetut kierrokset Villa Gyllenbergin Marraskuun ryhmä -näyttelyyn ja Didrichsenin taidemuseon Karoliina Hellberg – Pro Arte -näyttelyyn
14.2. Marja Lahelman luento Akseli Gallen-Kallelasta Ateneum-salissa
20.2. Frantisek Kupka -ennakkoavajaiset
27.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
6.3. Kuraattorikierros Kupka-näyttelyyn
7.3. Museotyöntekijän matkassa: konservointi
13.3. Opastus Paul Osipow -näyttelyyn Taidehallissa
22.3. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
29.-31.3. Risteilymatka Tukholmaan
13.4. Taideretki Tampereelle ja Hämeenlinnaan
17.4. Opastus Sinebrychoffin taidemuseon taivalliset värit – sinistä ja kultaa -näyttelyyn
11.5. Taideretki Järvenpäähän ja Riihimäelle
21.5. Opastettu kierros Suur-Merijoen kartano -näyttelyyn Arkkitehtuurimuseossa
23.-26.5. Taidematka Pietariin
4.6. Kuraattorikierros Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn HAMissa
9.6. Taideretki Taidekeskus Salmelaan ja Mikkeliin
11.6. Opastettu kierros Sielun silmä -näyttelyyn Gallen-Kallelan museossa
14.6. Hiljainen kauneus -avajaiset
8.8. Aikamatka Ateneumiin -johdanto Ateneum-salissa
17.8. Taideretki Poriin ja Villa Maireaan
31.8. Taideretki Mänttään
11.9. Taidemenu illallinen Ravintola Salvessa
13.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
20.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
28.9. Taideretki Tallinnaan
10.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
17.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
19.10. Taideretki Turkuun
23.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon Lucas Cranach -näyttelyyn
24.10. Kuraattorikierros Olli Lyytikäinen -näyttelyyn
30.10. Opastettu kierros EMMAn Michael Jackson on the Wall -näyttelyyn
7.11. Opastettu kierros HAMin Mieliala – Helsinki 1939-45 -näyttelyyn
13.11. Ateneumin ystävien 100-vuotisjuhla
18.11. Tutustuminen Taidesäätiö Meritan kokoelmaan
28.11. Opastettu Kierros Amos Rexin Birger Carlstedt –näyttelyyn
9.12. Museotyöntekijän matkassa: Museotekniikka, kuvaamo ja registraattorit
12.12. Sukellus musikaalipuvustuksen maailmaan Teemu Muurimäen kanssa
18.12. Kuraattorin puheenvuoro: Taiteilijoiden Ruovesi ja Maailmalta löysin itseni
29.11.-2.12. Jouluinen taidematka Hampuriin