Ihminen kuvaa tilaisuutta kännykällä Ateneum Bistrossa
Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Jäsenohjelma

Ateneumin ystävien jäsenohjelmassa syvennytään Ateneumin kokoelmiin ja näyttelyihin, vieraillaan muiden museoiden näyttelyissä, kyläillään ainutlaatuisissa taidekohteissa sekä reissataan lähelle ja kauas taiteen äärelle.

Ateneumin ystävät ry:n jäsenille

Jäseneksi voit liittyä Ateneumin neuvonnassa tai verkkokaupassa.

Kiinnitämme jäsenohjelmassa huomiota turvallisuuteen. Olemme pienentäneet tilaisuuksien ryhmäkokoja, tilasta ja kohteesta riippuen. Tarvittaessa pyrimme järjestämään useamman ryhmän, että mahdollisimman moni halukas pääsee osallistumaan.

Tilaisuuksiin pyydetään osallistumaan vain terveenä sekä noudattamaan hyvää käsihygieniaa ja yskimistapaa. Suosittelemme kasvomaskin käyttämistä kaikissa jäsentilaisuuksissa.

Kotona: Ateneum on Suomen taiteen, ja sen ystävien, koti. Ateneumin ystävät pääsevät kotimuseonsa kulissien taakse tutustumaan museontyön arkeen, kuulevat huippuasiantuntijoiden luentoja sekä näkevät näyttelyt ensimmäisten joukossa. Kotona-ohjelmisto sisältyy aina jäsenmaksuun.

Vieraissa: Ateneumin näyttelyiden lisäksi jäsenohjelmassa vieraillaan muiden pääkaupunkiseudun museoiden näyttelyissä opastetuilla kierroksilla

Kylässä: Ateneumin ystävien mukana pääsee myös kurkistamaan yksityisiin kokoelmiin, taiteilijoiden työhuoneille ja muihin ainutlaatuisiin taiteen tiloihin.

Reissussa: Ateneumin ystävät matkaavat lähelle ja kauas taiteen äärelle. Ystävien matkoilla on aina taiteenrakastajille räätälöity ja huolella suunniteltu ohjelma. Kaikki matkan järjestelyt on tehty puolestasi, sinun tarvitsee vain nauttia taiteesta ja kulttuurista.

Tulossa

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtumien kohdalta löytyvien linkkien kautta.

Kotona: Repiniä odotellessa to 4.3.

to 4.3. klo 18
Verkkoluento

Ateneumin ystävien kuraattoriluennolla intendentti Timo Huusko johdattelee maaliskuun puolivälissä avautuvan Ilja Repin -näyttelyn teemoihin ja taiteilijan elämään ennakkoon.

Maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Kesto: noin tunti

Ilmoittaudu

Kylässä: Helsingin kivipaino la 15.5. ja su 16.5.

la 15.5. / su 16.6. klo 13
Helsingin kivipaino, Vanha Talvitie 9

siirretty maaliskuulta

Ateneumin ystävillä on alkuvuodesta ainutlaatuinen tilaisuus tutustua litografiatekniikkaan Helsingin kivipainon työhuoneella Kalasatamassa. Helsingin Kivipaino on Matti Hintikan ja Kuutti Lavosen vuonna 2001 perustama taidelitografiaan erikoistunut työhuone.  Litografian tekemistä ja työvälineitä meille esittelee taiteilija Kalle Berg. Vierailun kesto noin tunti. Lue lisää kivipainosta

Osallistumismaksu 10 € sisältää työnäytöspalkkion.

Ilmoittautuminen ma 11.1. klo 9 alkaen

Vieraissa: Ismo Hölttö – kohtaamisia 60-luvun Helsingissä SIIRTYY

ti 23.3. klo 17 ja 18 (2 x 12 hlö)
Hakasalmen huvila, Helsinki

Tilaisuus siirtyy koronarajoitusten vuoksi, ilmoittautuminen ja uusi aika vahvistuvat myöhemmin.

Minihameet ja moppitukat, purkutyömaat ja betonilähiöt, itsevarmat kaupunkilaiset ja maalta muuttaneiden hämmennys. Ismo Hölttö valokuvasi 1960-luvun Helsinkiä ja helsinkiläisiä ikuistaen muutosten ja myllerrysten vuosikymmenen arjen tasolla. Opastetulla kierroksella Hakasalmen huvilassa hypätään 60-luvulle Höltön kuvien kautta.

Osallistumismaksu 22 € (eläkeläinen/opiskelija 20 €, museokortti 10 €) sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Vieraissa: Alvar Aallon kotitalo ja ateljee SIIRTYY

ma 29.3. klo 17, 2 x 10 hlö
Aaltojen kotitalo Riihitie 20 / Aaltojen ateljee Tiilimäki 20

Tilaisuus siirtyy koronarajoitusten vuoksi, uusi aika vahvistuu myöhemmin.

Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat 1930-luvunlla Munkkiniemeen talon sekä perheen kodiksi että arkkitehtien toimistoksi. Toimiston ja siten tilan tarpeen kasvaessa Alvar Aalto suunnitteli noin 500 metrin päähän erillisen ateljeetalon toimistonsa työtiloiksi. Helmikuussa pääsemme tutustumaan molempiin.

Jaamme ryhmän kahteen puolikkaaseen, jotka vierailevat kohteissa päittäin. Kotitalo ja ateljee sijaitsevat noin puolen kilometrin etäisyydellä toisistaan, joten siirtyminen talosta toiseen sujuu sutjakkaasti.

Osallistumismaksu 43 € (eläkeläinen/opiskelija 35€) sisältää sisäänpääsymaksun sekä opastuksen molemmissa kohteissa. Valitettavasti museokortti ei käy näissä kohteissa.

Kesto: noin kaksi tuntia.

Ilmoittautuminen ma 11.1. klo 9 alkaen

Vieraissa: Lallukan taiteilijat, HAM to 8.4.2021

to 8.4.2021 klo 17 / klo 17.30 / klo 18
HAM, Tennispalatsi

Siirretty tammikuulta

Juho ja Maria Lallukan testamenttivaroilla rakennettu Lallukan taiteilijakoti valmistui Helsingin Etu-Töölöön vuonna 1933. Ensimmäisten joukossa taloon muuttivat esimerkiksi Eero NelimarkkaEster Helenius ja Ellen Thesleff. Tähän päivään mennessä Lallukassa on asunut ja työskennellyt yli 130 kuvataiteilijaa. Taiteilijakodin elämä kietoutuukin kiehtovalla tavalla Suomen taidehistoriaan ja myös laajempiin yhteiskunnan ilmiöihin.

Osallistumismaksu 22 € (eläkeläinen/opiskelija 20 €, museokortti 10 €) sisältää opastuksen ja sisäänpääsymaksun.

Ryhmään mahtuu 20 henkilöä, kaksi peräkkäin lähtevää 10 hengen ryhmää. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Opastuksen kesto noin 1 h.

Reissussa: Taidematka Kittilän Särestöniemeen ja Rovaniemelle 10.-11.6.2021

to 10.6. – pe 11.6.2021

Kevät-talvisella lapin taideretkellä vieraillaan Reidar Särestöniemen kotimuseossa Kittilässä sekä tutustutaan Aallon arkkitehtuuriin Rovaniemellä. Tutustumme muutenkin Rovaniemen taidetarjontaan.

Alustava matkaohjelma:

10.6. torstai

Klo 06.30 Kokoontuminen Helsingin lentoasemalla, lippujen jako.
Klo 07.25 Lähtö Finnairin reittilennolla Rovaniemelle.
Klo 08.55 Saavumme Rovaniemen lentoasemalle. Täällä meitä on bussi odottamassa ja lähdemme kohti Kittilän Särestöniemeä. Matkaa on n. 143 km.
Klo 11.30 Saavumme Särestöniemen museoon ja nautimme keittolounaan ennen opastettua kierrosta. Särestöniemen museo Kittilän Kaukosessa esittelee professori Reidar Särestöniemen taidetta ja hänen asuin- ja työympäristönsä. Museon alueeseen kuuluvat vanhaa peräpohjalaista rakennusperinnettä edustava Särestöniemen suvun tila rakennuksineen ja Reidar Särestöniemen rakennuttamat galleria ja ateljee, ns. Reidarin Särestö.
Klo 13.30 Lähdemme paluumatkalle Rovaniemelle.
Klo 15.10 Saavumme Rovaniemelle. Keskustassa sijaitsee Galleria Napa, joka on Lapin taiteilijaseuran galleria. Kuulemme lyhyen esittelyn taiteilijaseurasta ja tutustumme näyttelyyn.
Majoittuminen Sokos Hotelli Vaakunaan. Hotelli sijaitsee Rovaniemen keskustassa 150 metrin päässä Kemijoelta. Wifi ja sauna ovat asiakkaiden käytettävissä maksutta. Jätkänkynttiläsillalle on vain 200 metriä

11.6. perjantai

Aamiainen hotellissa.
Klo 9.30 Otamme matkatavarat mukaan ja lähdemme opastetulle kiertoajelulle, missä kuulemme Alvar Aallon vaikutuksesta Rovaniemen arkkitehtuuriin. Sodan jälkeen Alvar Aalto suunnitteli uuden keskustan Poronsarvi-asemakaavan.
Klo 11.00 Tutustumme Arktikumiin. Arktikum on tiedekeskus ja museo. Lapin yliopiston Arktinen keskus tekee kansainvälisesti arvostettua ja monitieteistä arktista tutkimusta. Lapin maakuntamuseo on lappilaisen kulttuurin, historian, rakennusperinteen ja luonnon asiantuntija. Täältä löytyy pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä. Tutustumme myös galleria Valoon.
Klo 12.30 Tutustumme Kulttuuritalo Korundiin. Se syntyi vuona 1933 valmistuneen postiautovarikon tiloihin. Kulttuuritalo Korundin suojissa esiintyy Lapin kamariorkesteri ja täällä on myös Rovaniemen taidemuseo. Lisäksi talossa on erilaisia kokous- ja tapahtumatiloja, tilausravintola ja Korundi Kitchen & Café -lounasravintola. Teemme opastetun kierroksen Rovaniemen taidemuseossa, jossa on mm. Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelma.
Klo 14.30 Jatkamme Napapiirille Joulupukin Pajakylään, jossa nautimme ensin myöhäisen lounaan. Lounaan jälkeen jää aikaa tutustua alueen design-putiikkeihin. Alueelta löytyy monia putiikkeja kuten LumiLapin myymälä, Sága Gifts -myymälä, Marimekko, Balmuir, Marttiini, Iittala, Taigakoru ja Lappituote.
Klo 17.30 Kuljetus Rovaniemen lentokentälle. Lähtöselvitys.
Klo 18.30 Finnairin reittilento Helsinkiin, jonne saavumme klo 19.35

Matkan hinta on 595 € (museokortilla 558 €). Yhden hengen huoneen lisämaksu on 55 €.

Hintaan sisältyy:

 • Finnairin reittilennot turistiluokassa
 • verot ja viranomaismaksut
 • bussikuljetukset ohjelman mukaan
 • yhden yön majoitus mainitussa hotellissa
 • aamiainen hotellissa
 • keittolounas Särestöniemessä
 • lounas Joulupukin Pajakylässä
 • opastettu kierros Särestöniemen museossa
 • tutustuminen galleria Valoon Arktikumissa
 • opastettu kierros Rovaniemen taidemuseossa Korundissa
 • tutustuminen galleria Napaan
 • opastettu kaupunkikierros
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly ruokajuomat ja muut ruokailut tai matkavakuutus (suositellaan)

Turvallisten ja vastuullisten matkojen järjestäminen on meille tärkeää. Noudatamme matkoillamme viranomaismääräyksiä sekä terveys- ja turvallisuusohjeita. Suosittelemme kasvomaskien ja käsidesin käyttöä.

Matka toteutetaan matkustusrajoitusten puitteissa. Matkaohjelma sitoumuksetta. Pidätämme oikeuden ohjelman sisällön muuttamiseen force majeure- tilanteissa. Matkan toteutuminen edellyttää minimiosallistujamäärää (20 hlö). Matka ei sovellu liikuntarajoitteisille.

Peruutusehdot:

 • Mikäli matka peruutetaan viimeistään 12.2., veloitetaan toimistokulut.
 • Mikäli matka peruutetaan myöhemmin kuin 12.2., mutta viimeistään 16.3., veloitetaan varausmaksu.
 • Mikäli matka peruutetaan myöhemmin kuin 16.3., mutta viimeistään 9.4., veloitetaan 50 % matkan hinnasta.
 • Mikäli matka peruutetaan myöhemmin kuin 9.4., peritään 95 % matkan hinnasta.

Ilmoittaudu

Mennyt jäsenohjelma

2021

ke 13.1. Kotona: Taideväärennösten tutkiminen -verkkoluento
ma 15.2. Kotona: Moderni nainen -verkkoluento

2020

15.1. Opastettu kierros Didrichsenin taidemuseon näyttelyyn Maailman paras maalauspaikka
25.1. Taideretki Riihimäen ja Hyvinkään taidemuseoihin
19.2. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Albert Edelfelt ja Romanovit
22.2. Taideretki Tampereelle
7.3. Opastettu kierros HAMin näyttelyyn Vilho Lampi
11.6. Inspiraatiota odotellessa -kuraattoriluento
26.8. Kierros taiteilijan kanssa Valokuvataiteen museossa Sanna Kanniston näyttelyyn
5.-6.9. Taidematka Ahvenanmaalle
7.9. Tutustuminen Valokuvataiteen museon uuteen K1-tilaan museonjohtajan kanssa
17.9. Museotyöntekijän matkassa: kirjasto ja arkisto
27.9. Kuusisaari-päivä: Salatun tiedon tie Villa Gyllenbergissä ja Vincent van Gogh Didrichsenin taidemuseossa
1.10. Enckelliä odotellessa -kuraattoriluento
8.10. Hullu rakkaus – keskustelu Seppo Fräntin kanssa
12.10. Aalto-dokumentti ohjaajan kanssa
17.10. Taidematka Tamperelle ja Mänttään
28.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Tiepolo
12.11. ja 19.11. Opastettu kierros Amos Rexin näyttelyyn Egyptin loisto
18.11. Opastettu kierros EMMAn näyttelyyn Elmgreen&Dragset

2019

9.1. Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
17.1. Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
19.1. opastus Keravan taidemuseon Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmaan
9.2. opastetut kierrokset Villa Gyllenbergin Marraskuun ryhmä -näyttelyyn ja Didrichsenin taidemuseon Karoliina Hellberg – Pro Arte -näyttelyyn
14.2. Marja Lahelman luento Akseli Gallen-Kallelasta Ateneum-salissa
20.2. Frantisek Kupka -ennakkoavajaiset
27.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
6.3. Kuraattorikierros Kupka-näyttelyyn
7.3. Museotyöntekijän matkassa: konservointi
13.3. Opastus Paul Osipow -näyttelyyn Taidehallissa
22.3. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
29.-31.3. Risteilymatka Tukholmaan
13.4. Taideretki Tampereelle ja Hämeenlinnaan
17.4. Opastus Sinebrychoffin taidemuseon taivalliset värit – sinistä ja kultaa -näyttelyyn
11.5. Taideretki Järvenpäähän ja Riihimäelle
21.5. Opastettu kierros Suur-Merijoen kartano -näyttelyyn Arkkitehtuurimuseossa
23.-26.5. Taidematka Pietariin
4.6. Kuraattorikierros Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn HAMissa
9.6. Taideretki Taidekeskus Salmelaan ja Mikkeliin
11.6. Opastettu kierros Sielun silmä -näyttelyyn Gallen-Kallelan museossa
14.6. Hiljainen kauneus -avajaiset
8.8. Aikamatka Ateneumiin -johdanto Ateneum-salissa
17.8. Taideretki Poriin ja Villa Maireaan
31.8. Taideretki Mänttään
11.9. Taidemenu illallinen Ravintola Salvessa
13.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
20.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
28.9. Taideretki Tallinnaan
10.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
17.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
19.10. Taideretki Turkuun
23.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon Lucas Cranach -näyttelyyn
24.10. Kuraattorikierros Olli Lyytikäinen -näyttelyyn
30.10. Opastettu kierros EMMAn Michael Jackson on the Wall -näyttelyyn
7.11. Opastettu kierros HAMin Mieliala – Helsinki 1939-45 -näyttelyyn
13.11. Ateneumin ystävien 100-vuotisjuhla
18.11. Tutustuminen Taidesäätiö Meritan kokoelmaan
28.11. Opastettu Kierros Amos Rexin Birger Carlstedt –näyttelyyn
9.12. Museotyöntekijän matkassa: Museotekniikka, kuvaamo ja registraattorit
12.12. Sukellus musikaalipuvustuksen maailmaan Teemu Muurimäen kanssa
18.12. Kuraattorin puheenvuoro: Taiteilijoiden Ruovesi ja Maailmalta löysin itseni
29.11.-2.12. Jouluinen taidematka Hampuriin