Jäsenkirje 4 / 2017

Hyvä Ateneumin ystävä,

Ateneumin taidemuseo juhlaliputuksessa, 2014. Kuva: Ateneumin taidemuseo / Jonathan Ben-Ami

Ateneum on itsenäisen Suomen 100-vuotissyntymäpäivän kunniaksi poikkeuksellisesti avoinna myös itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10–17, ja museoon on tuolloin kaikilla vapaa pääsy.

Ateneum-salissa esitetään Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvia klo 11 alkaen, elokuvien esitysaikataulu löytyy tämän linkin takaa.
Elokuvien tuotantoon on käytetty Ateneumin ystävien taidemuseolle maksamaa tukea, suuret kiitokset kaikille Ateneumin ystäville!

Myös muihin Kansallisgallerian museoihin, Kiasmaan ja Sinebrychoffin taidemuseoon, on itsenäisyyspäivänä vapaa pääsy klo 10–17.

Kuva: Ateneumin taidemuseo / Jonathan Ben-Ami

Veljekset von Wright -oheisohjelmaa

Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua.
Tapahtumiin on Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra kassalta/infosta.

To 30.11. klo 17 erikoistutkija Erkki Anttosen luento Veljekset von Wright litografian tekijöinä Ateneum-salissa

To 7.12. klo 17 Georg Grotenfeltin Heijastuksia (2017) – elokuvaessee von Wrightin maalariveljeksistä
Veljesten elämänkohtalot heijastuvat päähenkilöiden haastatteluiden, luontokuvien ja kartanomaisemien peilistä. Ruotsinkielinen, suomenkielinen tekstitys. Kesto 60 min. Ateneum-salissa.

Ke 10.1. klo 18–20 lähetetään Yle Radio Suomen Luonto-Suomi suorana Veljekset von Wright -näyttelystä. Luonto taiteissa -aiheisessa illassa Minna Pyykön vieraina professorit Juhani Lokki ja Torsten Stjernberg sekä amanuenssi Anne Pennonen.

To 18.1. klo 17–18.30 Taitelijaveljekset tieteiden valossa
Näyttelyn pääkuraattori Anne-Maria Pennosen kanssa keskustelemassa eläintieteilijä Torsten Stjernberg ja erikoistutkija, materiaalianalyytikko Seppo Hornytzkyj. Ateneum-salissa. Tieteiden yön ohjelmistoa.

To 1.2. klo 17 johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo Veljekset von Wright -näyttelyn konservointityöstä Ateneum-salissa

La 10.2. Veljekset von Wright -teemapäivän luennot ja opastukset tarjoavat erilaisia näkökulmia von Wrightin veljesten taiteeseen, maisemiin ja lintuharrastukseen.
klo 12 näyttelyopastus lintuharrastajan silmin, oppaana Eero Haapanen, Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys Tringa ry

Ferdinand von Wright: Talvimaisema, 1877. Yksityiskokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ferdinand von Wright: Talvimaisema, 1877. Yksityiskokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

klo 13 Tringan puheenjohtajan Jukka Hintikan luento Miten linnusto ja lintuharrastus ovat muuttuneet Helsingin ensimmäisen lintuharrastajan, Magnus von Wrightin, ajoista? Ateneum-salissa
klo 14 Eero Haapasen luento Muuttuneet maisemat. Magnus von Wrightin Helsinki-maisemat ja kuvat nyky-Helsingistä ja pääkaupunkiseudulta. Ateneum-salissa

JÄSENOHJELMA

Ateneum Bistron aamiainen. Kuva: Ateneumin taidemuseo / Anna Kari

Kuva: Ateneumin taidemuseo / Anna Kari

La 9.12. klo 9–10 ystäväaamiainen Ateneum Bistrossa

Tule nauttimaan aamiaista Ateneumin ystävien ja omien ystäviesi seurassa Ateneum Bistroon. Rentoudu hetki ennen näyttelykäyntiä tai jouluostoksia, jouluista tunnelmaa aamiaiselle tuo lapsikuoron joululauluesitys.

Aamiaisella on tarjolla avokadoleipiä / savustettu lohi -leipiä / chiasiemen-raakapuuroa / jogurttia, marjoja, pähkinöitä & siemeniä / ananas-banaani-kookos-smoothieta / inkivääri-porkkana-shotteja / mutakakkua / kahvia & teetä. Aamiaisen hinta on 23 € / henkilö.

Tilaisuus on peruttu.

Ke 13.12. klo 17.30 opastettu kierros Taiteen henki -näyttelyssä Taidehallissa

Näyttely esittelee Sampo-konsernin kokoelmasta harvoin esillä olleita teoksia nimekkäiltä taiteilijoilta Akseli Gallen-Kallelasta Helene Schjerfbeckiin, Juhana Blomstedtista Leena Luostariseen. Näyttelyn on kuratoinut taidehistorioitsija Tuula Karjalainen.

Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 6.12. mennessä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 7.12. Vierailun hinta 16 € (eläkeläiset / opiskelijat 12 €) sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen. Museokortilla opastuksen hinta on 4 €.

Ke 17.1. klo 17 vierailu Designmuseo Arabiassa

Teemme opastetun kierroksen uudistuneessa Designmuseo Arabiassa, joka esittelee kattavalla valikoimallaan suomalaisen keramiikan ja lasin historiaa.

Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 12.12. mennessä. Mukaan mahtuu 20 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 13.12. Opastuskierroksen hinta on 5 €.

La 17.2. retki Turkuun

Retkipäivän aikana teemme opastetut kierrokset Turun taidemuseon Rut Bryk: Taikalaatikko, Wäinö Aaltosen museon Hannu Väisänen – Anna Ahmatovan neljä huonetta sekä Ars Novan 8. Turku Biennaali -näyttelyissä.
Lähtö Helsingistä klo 9.00, paluu n. klo 19.45.

Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 13.12. mennessä. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 14.12. Retken hinta 97 € (eläkeläiset / opiskelijat 87 € / Museokortilla 70 €) sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset museoissa sekä lounaan ravintola Tårgetissa.

Glyptoteket. Kuva: Ateneumin ystävät / Pasi Järvinen

Kuvassa yksi Kööpenhamin vierailukohteista, Glyptoteket. Kuva: Ateneumin ystävät / Pasi Järvinen

TULEVAA OHJELMAA

Kevään taidematka on suunnitteilla toukokuussa Kööpenhaminaan sekä Louisiana ja Arken -taidemuseoihin kaupungin ulkopuolella. Lisätietoa matkasta seuraavassa jäsenkirjeessä.

VUOSIKOKOUS 2018

Yhdistyksen vuosikokous pidetään sääntöjen mukaisesti maaliskuun aikana.

Vuosikokouksen käsiteltäväksi toivottavat asiat tulee toimittaa kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle 10.1.2018 mennessä joko osoitteeseen ystavat@ateneum.fi tai Ateneumin ystävien hallitus, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.

ANNA YSTÄVYYS LAHJAKSI

Jäsenyys Ateneumin ystävissä on lahja, joka ilahduttaa saajaa koko vuoden. Lahjakortteja myy Ateneumin neuvonta.
Joulukuussa lahjaksi ostettu jäsenyys on voimassa vuoden 2019 maaliskuulle asti.

ILMOITTAUTUMINEN

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko tapahtumien kohdalla olevien linkkien kautta, sähköpostitse ystavat@ateneum.fi tai puhelimitse numeroon 040 171 9911. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Muistattehan myös peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa, sillä joskus kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu ryhmiin mukaan. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Ateneumin ystävät ry kiittää Senaatti-kiinteistöjä, Spondaa ja Wärtsilää, jotka ovat tukeneet yhdistyksen toimintaa vuonna 2017.

Mukavaa loppuvuotta!

Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta