Jäsenkirje 4 / 2016

Hyvä Ateneumin ystävä,

Amedeo Modiglianin (1884–1920) laaja retrospektiivinen näyttely avautuu Ateneumissa 28.10. Vain 35-vuotiaana kuuluisuutensa kynnyksellä kuollut taiteilija tunnetaan erityisesti eleganteista naiskuvistaan, jotka ovat vaikuttaneet niin kuvataide- kuin muotimaailmaan. Taiteilijan tyyli on tunnistettava: hänen muotokuvissaan toistuvat mantelinmuotoiset silmät sekä pitkät, kaarevat kaulat ja kädet. Näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia ja grafiikkaa. Kokonaisuus on toistaiseksi laajin Pohjoismaissa esillä ollut Modigliani-näyttely.

Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tutustua taiteilijan monimuotoiseen työhön ja elämään Montparnassella, joka oli Pariisin taiteilijaelämän keskus 1900-luvun alkupuolella. Boheemista elämäntavastaan kuuluisan Modiglianin ystäväpiiriin kuului taidemaalareita, kuvanveistäjiä, kirjailijoita, runoilijoita ja säveltäjiä, ja näyttelyssä on mukana mm. Pablo Picasson ja Constantin Brancusin teoksia. Kunnianhimoinen Modigliani halusi luoda veistoksillaan ja maalauksillaan uudenlaista kauneutta, joka yhdistäisi eri aikakausien ja mantereiden taiteen. Kuollessaan taiteilija oli lähes rahaton: elinaikanaan taiteilija piti vain yhden, kohun saatteleman yksityisnäyttelyn. Vuonna 2015 Modiglianin alastonmaalaus myytiin ennätykselliseen 170 miljoonan dollarin hintaan.

Ennakkoavajaiset Amedeo Modigliani -näyttelyyn Ateneumin ystäville pidetään keskiviikkona 26.10. klo 18–20. Sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen, näyttelyesittelyt Ateneum-salissa klo 17.20 ja 18.30. Saatte kutsun lähipäivinä postitse.

Ferdinand von Wright: Kotka jyrkänteen reunalla (1880). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Keirkner. Kuva: Kansallisgalleria / Yrjö Tuunanen

Ferdinand von Wright: Kotka jyrkänteen reunalla, 1880. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Keirkner. Kuva: Kansallisgalleria / Yrjö Tuunanen

Modiglianin näyttelyn päätyttyä 5.2. juhlistaa Ateneumin vuoden 2017 ohjelmisto Suomen satavuotista itsenäisyyttä ja luo katseen Suomen taiteen eri vaiheisiin. Helmikuussa avautuvien näyttelyiden nimiä ovat graafikko Tuulikki Pietilä sekä taidekeräilijä Tuomo Seppo, jonka Ateneumille lahjoittamaa kokoelmaa esitellään näyttelyssä Valo muuttaa kaiken. Toukokuussa avautuva Alvar Aalto -näyttely tuo esille uusia puolia Suomen tunnetuimman arkkitehdin ja muotoilijan tuotannosta. Lokakuusta alkaen syvennytään tutkimaan von Wrightin veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä.

MUSEOSSA TAPAHTUU

Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua. Jos tapahtuman kohdalla ei muuta ilmoiteta, on tapahtumiin Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra infosta/kassalta.

PE 28.10. klo 12–16 seminaari Contemporary takes on Modigliani
Englanninkielisessä asiantuntijaseminaarissa katsotaan Modigliania kotimaisen ja kansainvälisen uuden tutkimuksen valossa, puhujina mm. näyttelyn pääkuraattori Sophie Lévy.

LA 29.10. klo 14 ja LA 26.11. klo 14 elokuva Elin päivästä päivään (Les Amants de Montparnasse)
Ranskalais-italialainen elokuva kertoo Modiglianin viimeisestä elinvuodesta Montparnassessa. Kesto 108 minuuttia, tekstitetty englanniksi.

PE 4.11. klo 17, LA 5.11. klo 15 ja SU 6.11. klo 15 Liisa Pentti: Jeux – uudelleen kuviteltu / re-imagined
Jeux on Vaslav Nijinskyn ’kadonnut’ baletti, joka kantaesitettiin Pariisissa vuonna 1913, ja Claude Debussyn viimeinen orkesterisävellys. Baletti on jäänyt arvoitukseksi: teoksesta on säilynyt jälkipolville viisi valokuvaa, muutama arvio ja Debussyn musiikki. Tältä pohjalta koreografi Liisa Pentti työryhmineen kuvittelee teoksen uudelleen. Liput: 13€ Ateneumin ystäville verkkokaupasta holvi.com/shop/kansallisgalleria/

TO 10.11. klo 17, TO 1.12. klo 17 ja TO 26.1. klo 17 Amedeo Modigliani -luento
Intendentti Anna-Maria von Bonsdorff avaa näyttelyn teemoja.

TO 17.11., TO 24.11., TO 12.1. ja TO 19.1. klo 16.30–17.30 Parliamo di arte – taideitaliaa Ateneumissa
Tervetuloa tutustumaan italian kielen taidesanastoon Modiglianin hengessä! 60 minuutin oppitunnilla luodaan katsaus sanastoon ja taidetekstin ymmärtämiseen, kerrataan ääntämistä sekä harjoitellaan suullista mielipiteen ilmaisua. Tunnin päätteeksi vierailemme näyttelyssä. Yhden oppitunnin käsittävä kurssi sopii italian alkeet hallitseville, hinta 26€. Ilmoittautuminen verkkokaupassa holvi.com/shop/kansallisgalleria/

LA–SU 19.–20.11. klo 10–17 Ateneumin joulu
Ateneumin pohjakerroksessa koko viikonlopun ajan joulumarkkinat, paketointipalvelu, joulukorttipaja, musiikkia ja paljon muuta. Tervetuloa koko perheen voimin!

Tarkempaa tietoa museon tapahtumista osoitteessa www.ateneum.fi/tapahtumalista

TAIDEPAJAT

Ateneumin työpajassa järjestetään säännöllisesti näyttelyihin liittyviä taidepajoja kaikenikäisille museokävijöille. Lisätietoa ja taidepajojen aikataulut löytyvät osoitteesta www.ateneum.fi/paja

OPASTUKSET

Ateneumin näyttelyihin järjestetään viikoittain avoimia opastuksia ja näyttelyesittelyjä. Suomen taiteen tarina -näyttelyn opastukset ovat 23.10. asti suomeksi torstaisin klo 18 ja sunnuntaisin klo 13.
25.10. alkaen Modiglianin näyttelyesittelyt ovat Ateneum-salissa torstaisin klo 18 ja sunnuntaisin klo 13, Suomen taiteen tarina -opastukset lauantaisin klo 13.
Opastuksille ei tarvitse ilmoittautua, lisätietoa www.ateneum.fi/opastukset

YHDISTYKSEN JÄSENKYSELY

Suuret kiitokset kaikille jäsenkyselyyn vastanneille, vastauksia tuli lähes 500. Kouluarvosanaksi yhdistyksen toiminta sai 8,6, ja olitte hyvin tyytyväisiä nykyiseen jäsenohjelmaan. Sitä toivottiin kuitenkin vielä lisää: opastettuja kierroksia pääkaupunkiseudun kohteisiin, käyntejä muissa museoissa, retkiä ja matkoja, sekä myös nykytaiteeseen liittyvää ohjelmaa. Olemme hallituksen kanssa tutustuneet vastauksiinne, ja pyrimme toteuttamaan toiveitanne mahdollisuuksien mukaan.

Vastauksissa toivottiin lisää mahdollisuuksia tutustua museoammattilaisten työhön, ja ensi vuonna on luvassa ainakin kierros museon konservointiosastolle. Ennakkoavajaisten yhteyteen toivottiin lisää informaatiota näyttelystä, joten tulevissa Modigliani-avajaisissa pidetään illan aikana kaksi näyttelyesittelyä Ateneum-salissa. Myös Tove Janssonin ateljeehen toivottiin uutta tutustumiskäyntiä, ja se toteutuu. Ateljee ei ole varsinainen museo ja se sijaitsee tavallisessa asuintalossa, siksi tälläkin kertaa on osallistuminen rajattu 20 henkeen. Jos mahdollista, pyrimme järjestämään suosittuihin kohteisiin useampia vierailuja, mutta aina se valitettavasti ole mahdollista.

Hallituksen toivottiin ideoivan ohjelmaa tuleville juhlavuosille. Suomi 100 -juhlavuonna Ateneumin teoksia lähtee kiertämään Suomea: Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma on kiertävä versio kokoelmanäyttelystä, ja se nähdään Rovaniemen, Kuopion ja Oulun taidemuseossa. Näyttely noudattelee Ateneumissa esillä olevan näyttelyn teemoja. Klassikot kiertueella 2017 vie Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset (Kaski) (1893) – kiertueelle kymmeneen suomalaiseen taidemuseoon helmikuusta 2017 alkaen. Yhdistys on mukana kiertueella, siitä tarkempaa tietoa vuoden ensimmäisessä jäsenkirjeessä.

Ystävien juhlavuodelle 2019 toivotte ohjelmaa yhdistyksen lahjoituskokoelman ympärille, esim. luentoja, sekä yhteistä juhlaa koko jäsenistölle.

Oli hienoa lukea, että saamienne taide-elämysten lisäksi koitte yhdistyksen jäsenyyden ja Ateneumin taidemuseon konkreettisen tukemisen arvokkaana.

Minusta se (jäsenyys) on hieno asia ja olen siitä ylpeä.
Taide on minulle arjessa ilahduttava asia.

ATENEUM BISTRO

Ateneumissa avautuu lokakuussa uusi ravintola, Ateneum Bistro. Lokakuun aikana avautuu myös kolmanteen kerrokseen näyttelyvieraita palveleva kahvila.
Ystävät saavat Ateneum Bistrosta 15 %:n alennuksen kahvilatuotteista ja lounaista.

JÄSENOHJELMA

Ke 26.10. klo 18–20 ennakkoavajaiset Amedeo Modigliani -näyttelyyn
Näyttelyesittelyt Ateneum-salissa klo 17.20 ja 18.30.
Ei ennakkoilmoittautumista, sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen.

To 27.10. klo 11 tutustuminen Tove Janssonin ateljeehen
Tove Jansson vuokrasi vuonna 1944 ateljeekseen tornihuoneen Ullanlinnasta. Hän asui ja työskenteli ateljeekodissaan melkein 60 vuotta ja se on edelleen lähes alkuperäisasussaan.
Ryhmä on täynnä. Mukaan mahtuu 20 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 24.10. Vierailu on maksuton.

Ke 9.11. klo 17.30 opastus Niki de Saint Phalle -näyttelyyn Taidehallissa
Taidehallin suurnäyttelyssä nähdään de Saint Phallen (1930–2002) ikonisia töitä: elämäniloa pursuavia veistoksia ja räväköitä kollaaseja.
Opastukselle on vapautunut kaksi paikkaa
, tiedustelut ystavat@ateneum.fi. Vierailun hinta on 14€.

Helene Schjerfbeck: Omakuva (1884-1885)

Helene Schjerfbeck: Omakuva, 1884-1885. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ateneumin ystävien kokoelma. © Kuvasto. Kuva: Kansallisgalleria / Henri Tuomi

La 12.11. vierailu Turun taidemuseossa, Ars Novassa ja Salon taidemuseossa
Teemme opastetut kierrokset Turun taidemuseon Helene Schjerfbeck ja Ars Novan Vuoden nuori taiteilija 2016: Reima Nevalainen -näyttelyissä. Näyttelykäyntien välissä nautimme lounaan. Paluumatkalla pysähdymme Salon taidemuseon Veturitallissa, jossa opastettu kierros Ester Helenius -näyttelyssä.
Lähtö klo 9.00, paluu n. klo 18.45.
Retkelle on kaksi paikkaa vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi. Matkan hinta 88€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset sekä lounaan.

Ti 15.11. klo 17.30 opastus Yayoi Kusama – In Infinity -näyttelyyn HAMissa
Ensimmäinen Suomessa nähty retrospektiivi Kusaman (s. 1929) tuotannosta kattaa taiteilijan uran varhaiselta 1950-luvulta nykypäivään. Yli 200 teoksen näyttelykokonaisuus koostuu maalauksista, piirustuksista, veistoksista, videoista ja tilallisista installaatioista sekä performansseihin liittyvistä materiaaleista.
Ryhmä on täynnä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 1.11. Vierailun hinta on 13€.

Ti 29.11. klo 17.00 opastus Renessanssi. Nyt! – Rafaelista Tizianiin -näyttelyyn Kansallismuseossa
Näyttely esittelee noin 50 maalauksen valikoiman Lombardiassa, Venetsiassa ja Milanossa vaikuttaneiden italialaisten renessanssi-taiteilijoiden teoksia vuosilta 1500–1600. Esillä on ensimmäistä kertaa Suomessa mm. Rafaelin, Lorenzo Lotton, Tintoretton ja Giovanni Battista Moronin maalauksia.
Ryhmä on täynnä. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 2.11. Vierailun hinta on 15€.

Ti 17.1. klo 19.00 Taju – taiteilijan tytär -näytelmä Helsingin kaupunginteatterissa
Näytelmä kertoo Tyko Sallisen (1879–1955) tyttären Tajun (1912–1966) viimeisen teoksen Isä ja minä kipeästä syntyprosessista. Taju päättää isänsä kuoleman jälkeen kirjoittaa isä-suhteestaan, ja uskoo vapautuvansa lapsuuden ahdistuksesta kertomalla totuuden isästä – miten tämä kohteli äitiä, toimitti sisaren Tanskaan kasvattilapseksi äidiltä kysymättä, äidin mystisestä kuolemasta ja siitä miten isä hylkäsi Tajun, kun lapsuus loppui. Mutta isä ei hellitä, hän nousee haudan takaa, pilkkaa ja alistaa Tajua ja ajaa tämän takaisin ankeisiin lapsuuden muistoihin.
Vierailulle on paikkoja vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi. Vierailun hinta 44€ sisältää teatterilipun ja väliaikatarjoilun.

Tyko Sallinen: Sateenkaari (1914). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Arvid Souranderin lahja. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Tyko Sallinen: Sateenkaari, 1914. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Arvid Souranderin lahja. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ti 31.1. klo 17.30 opastus Tyko Sallinen – Suomalainen tarina -näyttelyyn HAMissa
Näyttely kertoo noin 80 teoksen kautta Tyko Sallisen tarinan suomalaisen maalaustaiteen ja ekspressionismin airueena ja johdattaa läpi Sallisen vaiherikkaan elämän unohtamatta yhteyksiä aikalaistaiteilijoihin, keräilijöihin ja muihin taidevaikuttajiin.
Ryhmä on täynnä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 15.11. Vierailun hinta on 13€.

19.-22.5.2017 Taidematka Málagaan
Viime keväälle suunniteltua Málagan matkaa on toivottu uudelleen järjestettäväksi. Vierailukohteemme ovat suurien kansainvälisten museoiden, Pariisin Pompidou-keskuksen, Pietarin venäläisen taiteen ja Madridin Thyssen-Bornemisza -museoiden kaupunkiin avaamat sivupisteet. Näiden lisäksi teemme opastetut kierrokset Picasson syntymäkodissa ja museossa, Málagan nykytaiteen museo CAC:ssa sekä Jorge Rando -museossa, jonka yhteydessä olevassa kirkossa myös vierailemme.
Tarkempi matkaohjelma

 

ATENEUMIN MUSEOKAUPPA

Museokauppa tarjoaa Ateneumin ystäville ostosviikonlopun la–su 26.–27.11.2016, jolloin kaikki joululahjat saa hankittua 20% alennuksella! Tarjous koskee kaikkia museokaupan tuotteita (lukuun ottamatta postimerkkejä, lahjakortteja, lipputuotteita). Ostosviikonloppuna ystävien normaali keskittämisalennus (–10% yli 50e, –20% yli 100e ostoksista) ei ole voimassa.

Museokauppa järjestää ma 28.11. klo 11–19 ystävämyynnin Ateneumin sisäpihalla. Tarjolla on Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin museokauppojen tuotteiden loppueriä, mallikappaleita ja paljon muuta hurjasti alennetuin hinnoin, jopa –70%! Ateneum Bistro on mukana pop-up kahvilalla. Sisäänkäynti vain Ateneuminkujan puolelta, tervetuloa!

ANNA YSTÄVYYS LAHJAKSI

Jäsenyys Ateneumin ystävissä on lahja, joka ilahduttaa saajaa koko vuoden. Lahjakortteja myy Ateneumin neuvonta.
Joulukuussa lahjaksi ostettu jäsenyys on voimassa vuoden 2018 maaliskuulle asti.

VUOSIKOKOUS 2017

Yhdistyksen vuosikokous pidetään sääntöjen mukaisesti maaliskuun aikana. Vuosikokouksen käsiteltäväksi toivottavat asiat tulee toimittaa kirjallisesti yhdistyksen hallitukselle 15.1.2017 mennessä joko osoitteeseen ystavat@ateneum.fi tai Ateneumin ystävien hallitus, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki.

ILMOITTAUTUMINEN

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan ensisijaisesti tapahtumien kohdalta löytyvien linkkien kautta, tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi / puhelimitse numeroon 040 171 9911. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Muistattehan ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa, koska kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Ateneumin ystävät ry kiittää Senaatti-kiinteistöjä, Spondaa ja Wärtsilää, jotka ovat tukeneet yhdistyksen toimintaa vuonna 2016.

Mukavaa syksyn jatkoa,
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.