Jäsenkirje 3 / 2016

Hyvä Ateneumin ystävä,

Marino Marini: Suuri ratsastaja, 1978. Ateneumin taidemuseo, kok. Rolando & Siv Pieraccini. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Marino Marini: Suuri ratsastaja, 1978. Ateneumin taidemuseo, kok. Rolando & Siv Pieraccini. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Alice Neel -näyttelyn lisäksi Ateneumin kolmanteen kerrokseen on avattu pienoisnäyttely Suuri ratsastaja – Italialaista grafiikkaa ja suomalaisia naisveistäjiä, joka esittelee poimintoja Rolando ja Siv Pieraccinin italialaisen grafiikan lahjoituskokoelmasta sekä suomalaisten naiskuvanveistäjien teoksia, joissa voi nähdä italialaisesta veistotaiteesta saatuja virikkeitä. Pienoisnäyttelyn taiteilijoita ovat mm. Afro, Eila Hiltunen, Alberto Magnelli, Marino Marini ja Laila Pullinen. Näyttelykokonaisuuden ovat kuratoineet erikoistutkija Erkki Anttonen ja amanuenssi Anu Utriainen.

Samuji_takki_banneriUuden kokoelmanäyttelyn kunniaksi Ateneum järjestää Taiteilijatakki-kilpailun, jossa neljä kansainvälisesti menestynyttä suomalaistaiteilijaa on suunnitellut taiteilijatakkiin uniikin kuosin kokoelmanäyttelyn inspiroimana. Suunnittelijat ovat graffititaiteilija EGS, designer Harri Koskinen, kuvataiteilija Anna Tuori ja vaatesuunnittelija Sophie Sälekari. Taiteilijatakin pohjana toimii Samuji-brändin valkoinen Iman-takki. Takkeihin voi tutustua ja omaa suosikkiaan äänestää Ateneumin nettisivuilla www.ateneum.fi/taiteilijatakki. Äänestäneiden kesken arvotaan eniten ääniä saanut takki. Takit ovat myös esillä museossa heinäkuun ajan.

Ateneumissa tapahtuu

Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua.
Tapahtumiin on Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra kassalta tai neuvonnasta.

Ke 29.6. klo 18 Sukupuolen moninaisuus taiteissa -keskustelutilaisuus Ateneum-salissa
Alice Neel kuvasi maalauksissaan myös hlbtq-ihmisiä. Näkyykö sukupuolen moninaisuus suomalaisessa nykytaiteessa ja jos näkyy, niin miten? Yhteistyössä Transforces, Seta ry/Transtukipiste, HeSeta ry ja Helsinki Pride.

To 25.8. klo 18 ja klo 19 Taiteiden yön erityisopastukset aikuisille
klo 18 Omalla vastuulla Suomen taiteen tarina -näyttelyyn
klo 19 Naked Truth Alice Neel -näyttelyyn

Ke 31.8. klo 18 ja ke 21.9. klo 18 Alice Neel -elokuva Ateneum-salissa
Palkittu elokuva sisältää paljon arkistoaineistoa sekä Neelin läheisten, mallien ja taidemaailman vaikuttajien haastatteluja. Elokuvan on ohjannut taiteilijan pojanpoika Andrew Neel. Elokuva on englanninkielinen, ei tekstitystä, kesto 82 min.

Suomen taiteen tarina -luennot jatkuvat neljän luennon sarjalla:
to 8.9. klo 17
Ateneumin historia II, museonjohtaja Susanna Pettersson
to 22.9. klo 17
Suomalainen taidekenttä ja Suomi-kuvan rakentaminen ulkomailla 1900-luvun alussa, intendentti Hanna-Leena Paloposki
to 6.10. klo 17
Kuka on sanonut, että taiteen täytyy esittää jotain? Modernismin ja kansainvälistymisen 1950-luku, intendentti Sointu Fritze
to 20.10. klo 17
Poppia ja politiikkaa, amanuenssi Maritta Mellais

stt_kirjaLa 10.9. klo 12–14 Kirjailijat lavalla! Ateneum-salissa
Keskustelutilaisuudessa Suomen taiteen tarina -näyttelyn kirjaan kirjoittaneet kirjailijat Heidi Köngäs, Riikka Ala-Harja, Sirpa Kähkönen ja Matti Rönkä.

La 24.9. klo 10–16 Alice Neel ja taiteen muotokuvat -seminaari
Seminaarin keskiössä ovat taitavan ihmiskuvaajan Alice Neelin maalaukset sekä taiteen muoto- ja omakuvat yleisesti. Puhujina mm. Neel-asiantuntija ja näyttelyn kuraattori Jeremy Lewison sekä FT Marja Lahelma.

 

Yhdistyksen jäsenkyselyyn tuli yli 450 vastausta, suuret kiitokset kaikille vastanneille. Kyselyn tuloksista kerrotaan enemmän seuraavassa jäsenkirjeessä. Arvonnassa lahjakortit voittivat Marja ja Merja, Suomen taiteen tarina, Alice Neel tai Auguste Rodin -katalogin voittivat Carita, Kaija, Kaisu, Klaus, Riitta, Santtu, Timo ja Tuula. Onnea voittajille, heille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.

Kuluvan vuoden jäsenmaksun voi kesän aikana maksaa Ateneumin neuvontapisteeseen. Erillisiä karhulaskuja ei lähetetä. Toivomme, että haluatte jatkossakin tukea Ateneumin taidemuseota, ja maksatte jäsenmaksun pikimmiten, jos ette ole sitä vielä tehneet. Jos maksatte jäsenmaksun kesällä yhdistyksen tilille, muistattehan ottaa kuitin mukaan noutaessanne vuositarraa neuvonnasta.

JÄSENOHJELMA

La 27.8. vierailu Hvitträskissä ja Studio Kukkapurossa
Teemme opastetun kierroksen Hvitträskin hirsistä ja luonnonkivistä kansallisromanttiseen tyyliin rakennetussa päärakennuksessa, jonka rakennuttivat vuosina 1901–1903 arkkitehdit Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Nautimme buffet-lounaan Hvitträskin pienessä huvilassa toimivassa ravintolassa.
Lounaan jälkeen tutustumme sisustusarkkitehti, taiteilijaprofessori Yrjö Kukkapuron ja taidegraafikko Irmeli Kukkapuron vuonna 1968 Kauniaisiin valmistuneeseen ateljee-kotiin.
Lähtö Rautatientorilta klo 10.20, takaisin olemme n. klo 16.
Retkelle on muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi.
Hinta 71€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn, opastuksen ja lounaan Hvitträskissä sekä vierailun Studio Kukkapurossa.

Ke 31.8. klo 14.00 ja klo 17.00 tutustuminen Alice Neel -näyttelyyn
Tutustumme Alice Neel -näyttelyyn intendentti Sointu Fritzen johdolla.
Opastuksille on muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi.
Opastus on maksuton.

Eila Hiltunen: Naavainen nainen, 1969. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Eila Hiltunen: Naavainen nainen, 1969. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ke 7.9. klo 17.00 tutustuminen Suuri ratsastaja – italialaista grafiikkaa ja suomalaisia naisveistäjiä  -näyttelyyn
Tutustumme Suuri Ratsastaja -näyttelyyn erikoistutkija Erkki Anttosen johdolla.
Opastukselle on muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi.
Opastus on maksuton.

La 17.9. vierailu Sarvisalossa
Vierailemme Anita ja Poju Zabludowiczin taiteilijaresidenssissä Loviisassa. Saarelle on tänä kesänä avattu uusi rakennus, jossa on esillä Keith Tysonin Large Field Array -teos: suuri installaatio vuosilta 2006–7, joka nähdään nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. Saaren teoksiin tutustutaan itsenäisesti äänioppaan avulla, jonka voi ladata etukäteen älypuhelimeensa.
Päivän tarkempi aikataulu vahvistuu elokuussa.
Sitovat ilmoittautumiset 14.8. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet retkeä varten 15.8. Hinta 69€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyn sekä lounaan.

Ti 27.9. klo 17.00 tutustuminen Reitzin säätiön taidekokoelmaan
Teemme toivotun uusintavierailun Reitzin säätiön taidekokoelmaan, johon kuuluu suomalaisen maalaustaiteen helmiä, mm. säätiön viime vuonna hankkima Helene Schjerfbeckin Sitruunoita visakoivukulhossa. Myös museon suomalainen antiikkihopeakokoelma on ainutlaatuinen kokonaisuus. Lisäksi esillä on muun muassa aseita 1500-luvulta alkaen, Meissenin ja Sevrèsin posliiniesineitä sekä antiikkikelloja. Museon alkuperäistä koti-ilmapiiriä kunnioittavaan interiööriin kuuluvat myös lukuisat eri aikakausilta peräisin olevat antiikkihuonekalut.
Sitovat ilmoittautumiset 17.8. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 20 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 18.8. Vierailu on maksuton.

La 8.10. vierailu Hämeenlinnan, Tampereen ja Sara Hildénin taidemuseoissa

Essi Renvall: Tuula-Marja Kinnunen, lapsenpää, 1945. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Essi Renvall: Tuula-Marja Kinnunen, lapsenpää, 1945. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Vierailemme Hämeenlinnan taidemuseon Modernin monet kasvot -näyttelyssä, joka johdattaa 1900-luvun alun tunnelmiin suomalaisten taiteilijoiden tulkitsemana. Kokoelman klassikot ja vähemmän tunnetut teokset kuljettavat katsojaa modernismin eri vivahteisiin. Tampereella käymme Tampereen taidemuseon kuvanveistäjä Essi Renvall –  Ihmisyyttä etsimässä retrospektiivisessa näyttelyssä sekä Sara Hildénin Ron Mueck -näyttelyssä. Australialaissyntyinen Mueck tunnetaan teknisesti taitavana kuvanveistäjänä, jonka teokset saavat katsojissa aikaan välittömän tunnereaktion. Tutustumme kaikkiin näyttelyihin oppaiden johdolla.
Nautimme lounaan Inkalan kartanossa ja kahvit Amurin helmessä.
Lähtö Rautatientorilta klo 9.30, takaisin olemme n. klo 21.
Sitovat ilmoittautumiset 31.8. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet retkeä varten 1.9. Hinta 82€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa sekä lounaan ja kahvit.

La 12.11. vierailu Turun taidemuseossa, Ars Novassa ja Salon taidemuseossa

Ester Helenius: Liljoja maljakossa, 1927. Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Ester Helenius: Liljoja maljakossa, 1927. Ateneumin taidemuseo, kok. Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Teemme opastetut kierrokset Turun taidemuseon Helene Schjerfbeck ja Ars Novan Vuoden nuori taiteilija 2016: Reima Nevalainen -näyttelyissä. Näyttelykäyntien välissä nautimme lounaan. Paluumatkalla pysähdymme Salon taidemuseon Veturitallissa, jossa opastettu kierros Ester Helenius -näyttelyssä.
Lähtö klo 9.00, paluu n. klo 18.45.
Sitovat ilmoittautumiset 7.9. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten 8.9. Matkan hinta 88€ sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset sekä lounaan.

Alice Neel -katalogi

Kesäetuna museokaupassa Alice Neel -näyttelykatalogi 39€ (norm. 45€) 15.8.2016 asti.
Tarjous on voimassa myös verkkokaupassa koodilla ALICE.

 

Ilmoittautuminen
Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko tapahtumien kohdalla olevien linkkien kautta, sähköpostitse ystavat@ateneum.fi tai puhelimitse numeroon 040 171 9911. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Ystävien toimisto on suljettu 30.6.–9.8. välisenä aikana. Ateneumin neuvonta palvelee teitä normaalisti jäsenkortteihin ja -tarroihin liittyen.

Hyvää kesää!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.