Jäsenkirje 2 / 2018

Hyvä Ateneumin ystävä,

Adel Abidin: History Wipes -näyttely jatkuu vielä 22.4. asti.

Sen jälkeen 10.5. avautuu Ateneumin kolmannessa kerroksessa Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930 -luvuilta. Näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. Esiteltäville teoksille on ominaista hiljaisuus ja salaperäinen tunnelma sekä todellisuuden ja unen välinen ristiriita. Arkipäivän kuvaukset tuntuvat paljastavan olemassaolon näkymättömän puolen. Teokset ovat peräisin julkisista ja yksityisistä kokoelmista eri puolilta Italiaa.

Maagisen realismin keskeisimpiä taiteilijoita ovat Felice Casorati, Antonio Donghi, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Achille Funi ja Carlo Levi. Näyttelyssä nähtävät Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn teokset kuvaavat maagisen realismin lähtökohtia. Italian ulkopuolella vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kuten Mario ja Edita Broglion, Gian Emilio Malerban, Carlo Sbisàn, Gregorio Sciltianin sekä Cesare Sofianopulon työt kertovat suuntauksen moni-ilmeisyydestä.
Näyttelyssä nähdään teoksia myös Ateneumin kokoelmiin kuuluvilta, 1920- ja 1930-lukujen realistisen ja klassistisen modernismin edustajilta kuten Ragnar Ekelund, Greta Hällfors-Sipilä, Yrjö Ollila ja Ilmari Vuori.

Olette tervetulleita (avec) osallistumaan näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 9.5. klo 17–20. Sisäänkäynti museoon jäsenkorttia näyttämällä klo 17 alkaen, avajaispuheet klo 18.
Ei ennakkoilmoittautumista.

Loppuvuoden näyttelyt Ateneumissa ovat Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta ja Not Vital.

Kohtaamisia kaupungissa syventyy suomalaisen yhteiskunnan ja arjen muutoksiin 1910-luvulta 1980-luvulle. Teosten aiheina ovat muun muassa muoti, kahvilat ja ravintolat, yöelämä, elokuvat ja esittävät taiteet – sekä tavallinen elämä ja arki kaupungissa.
Sveitsiläissyntyinen Not Vital (s. 1948) tunnetaan veistoksistaan ja installaatioistaan, Ateneumissa esitetään sarja taiteilijan viime aikaisia maalauksia.

Ateneumissa tapahtuu

Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua.
Jos ei muuta mainita on tapahtumiin Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra kassalta/infosta.

To 17.5. ja pe 18.5. klo 16–17 sekä to 9.8. ja to 16.8. klo 16.30–17.30 Parliamo dell´arte Fantastica!
Oppitunnilla luodaan katsaus italian kielen taidesanastoon ja taidetekstin ymmärtämiseen, kerrataan ääntämistä sekä harjoitellaan suullista mielipiteen ilmaisua, päätteeksi yhteinen kierros näyttelyssä. Yhden oppitunnin käsittävä kurssi sopii italian alkeet hallitseville. Opettajana toimii FM, italian opettaja ja Ateneumin opas Karoliina Arola. Yhden oppitunnin hinta on 26 euroa (sisältää kirjallisen opetusmateriaalin).

Fantastico! -luentosarja Ateneum-salissa
To 17.5. klo 17 intendentti Teijamari Jyrkkiön kuraattoriluento näyttelyyn
Ke 23.5. klo 18 erikoistutkija Erkki Anttonen: Modernistinen uusrealismi maailmansotien välisenä aikana
To 24.5. klo 17 arkisto- ja kirjastopäällikkö Hanna-Leena Paloposki: Taidetta, näyttelyjä ja matkoja. Suomen ja Italian kuvataidesuhteet maailmansotien välisenä aikana
Ke 6.6. klo 17 taidehistorioitsija Antonella Perna: Felice Casorati’s (1883–1963) work in the context of the New Realism. A singular position. Luennon kieli on englanti.

To 7.6. klo 17 taidehistorioitsija Antonella Perna opastaa Fantastico! -näyttelyyn italian kielellä

La 18.8. klo 12–15 Finale Fantastico!
Klo 11–14 non-stop-taidepaja
Klo 12–13 taidehistorioitsija Antonella Perna: Felice Casorati’s (1883–1963) work in the context of the New Realism. A singular position. Ateneum-salissa, luennon kieli on englanti.
Klo 13 opastus näyttelyyn suomeksi
Klo 14 Fantastico!-näyttelyn ja Ateneumin asiantuntijat kertovat lempiteoksistaan näyttelysaleissa, suomeksi ja englanniksi

Tarkempaa tietoa näistä ja muusta kevään ohjelmasta www.ateneum.fi/tapahtumakalenteri

VUOSIKOKOUSASIAA

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 20.3. Ateneumissa. Vuosikokouksessa yhdistyksen puheenjohtajana valittiin jatkamaan Johanna Piisi. Susanna Pettersson luopui hallituspaikastaan, hän siirtyy Ateneumin johdosta Ruotsin Nationalmuseumin ylijohtajaksi 1.8. alkaen. Hänen tilalleen hallitukseen vuosikokous valitsi Teemu Muurimäen.
Ateneumin ystävät onnittelevat Susannaa uudesta hienosta työtehtävästä ja toivottavat Teemun tervetulleeksi mukaan yhdistyksen hallitukseen!
Hallituksessa jatkavat Kei Heikkilä, Aulis Kohvakka, Juhani Lemmetti, Petra Majander, Riitta-Leena Paunio ja Anne Valsta.

Vuosikokous päätti nostaa yksilö- ja perhejäsenyyden jäsenmaksua, joita on viimeksi korotettu vuonna 2010. Vuoden 2018 jäsenmaksut ovat: yksilöjäsen 48 €, perhejäsenyys 78 €, nuoriso- tai opiskelijajäsen 15 €, ainaisjäsenyys 900 € ja tukijäsenyys 1 000 €.

KULUVAN VUODEN JÄSENMAKSUT

Saatte laskun kuluvan vuoden jäsenmaksua varten lähipäivinä sähköpostitse tai postitse. Käytättehän maksaessanne viitenumeroa. Laskuja ei lähetetä alkuvuonna yhdistykseen liittyneille ja kuluvan vuoden jäsenmaksunsa jo maksaneille. Vuoden 2017 jäsenmaksu on voimassa laskun eräpäivään saakka.

Laskun maksettuanne voitte noutaa vuoden 2018 tarran jäsenkorttiin Ateneumin neuvontapisteestä noin viikon kuluttua jäsenmaksun maksupäivästä (tai kuitin kanssa jo aiemmin).

Ilmoitattehan myös, mikäli haluatte lopettaa jäsenyytenne yhdistyksessä.

JÄSENOHJELMA

Ti 24.4. klo 16 ja 17 vierailu käsityöneuvos Tyyne-Kerttu Virkin kotimuseossa

Virkin kotimuseo heijastaa 1940–1960-lukujen sisustusihanteita. Tyyne-Kerttu Virkin (1907–2000) kodissa näkyy voimistuvan modernismin henkinen, taideteollisen suunnittelun arvostus. Sisustusperiaatteena oli yksittäisten huonekalujen käyttö aiempien raskaiden kalustokokonaisuuksien sijaan. Virkin hankkimia huonekaluja suunnittelivat mm. Aili Kalske, Lasse Ollinkari ja Werner West, valaisimia Paavo Tynell ja Tapio Wirkkala. Kotiin hankittua taidekeramiikkaa edustavat mm. Rut Brykin ja Toini Muonan työt.

Hinta 9e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

To 3.5. klo 17 ja klo 18 vierailu Herttoniemen kartanon museossa

Teemme opastetun kierroksen Herttoniemen kartanon museossa, jonka historia alkaa jo keskiajalta. Kartanon nykyinen päärakennus suunniteltiin alun perin kaakelitehtaaksi. Sittemmin kartano on todistanut Cronstedtin ja Bergbomin sukujen dramaattisia vaiheita. Kartanomuseota ympäröi yksi Suomen hienoimmista barokkipuutarhoista, jonka huvimajat ovat Carl Ludvig Engelin piirtämät.

Hinta 12e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ke 9.5. klo 17–20 Fantastico! -näyttelyn avajaiset

Tervetuloa (avec) osallistumaan näyttelyn avajaisiin, sisäänkäynti museoon jäsenkorttia näyttämällä klo 17 alkaen. Näyttelyn avaa klo 18 Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.
DJ Mikko Mattlar Ateneum Bistrossa klo 17–21.30.
Ei ennakkoilmoittautumista.
Huomioittehan ystävällisesti, että museo, mukaan lukien Ateneum Bistro, on avajaispäivänä suljettu klo 16–17.

Ke 16.5. HUOM! uusi ajankohta 13.6. klo 17.30 vierailu Galleria Sarpanevassa

Vierailemme Lauttasaaren galleriassa, jonka näyttely on kattava läpileikkaus Timo Sarpanevan seitsemälle vuosikymmenelle ulottuvasta monipuolisesta tuotannosta. Näytteillä on yli 200 teosta perheen yksityiskokoelmasta. Asiantuntevana oppaana ja kertojana toimii Timo Sarpanevan puoliso ja työtoveri Marjatta Sarpaneva.

Hinta 28e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

La 19.5. klo 12 tutustuminen Yhtä säätöä – Mary Gallénin elämää -näyttelyyn Gallen-Kallelan Museossa

Teemme opastetun kierroksen Mary Gallénin elämästä kertovaan näyttelyyn. Hän pyöritti perheen arkea sekä osallistui puolisonsa töihin opetellen milloin veistämään, milloin kultaamaan kehyksiä. Musiikilla ja käsitöillä oli tärkeä rooli Maryn elämässä: hän oli niin konserttipianisti kuin soitonopettajakin, ja perusti Tarvaspäähän myös kutomon.
Opastuksen jälkeen nautimme Tarvaspään kahvilassa lounaaksi lohikeittoa ja jälkiruoaksi kahvit ja marjapiirakkaa.

Hinta 29e (eläkeläiset 27e / opiskelijat 25e / Museokortilla 22e) sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen sekä lounaan.

26.–27.5. taidematka Ahvenanmaalle Önningebyn taiteilijasiirtokuntaan

Önningebyn taiteilijasiirtokunta toimi taidemamaalari Victor Westerholmin johdolla Jomalassa Ahvenanmaalla 1800–1900-lukujen vaihteessa. Önningebystä tuli tärkeä ja innostava taiteilijoiden kokoontumispaikka, jossa harrastettiin ulkoilmamaalausta impressionismin hengessä. Önningebyssä maalasivat mm. Elin Danielson-Gambogi ja Amélie Lundahl, suomalaisten ohella siellä vieraili myös ruotsalaisia ja virolaisia taiteilijoita.

Matka on peruuntunut.

La 9.6. retki Turun ja Salon taidemuseoihin

Teemme opastetut kierrokset Turun taidemuseon Dick Bengtsson, Ars Novan Maria Prymatšenkon satumainen maailma sekä Salon taidemuseo Veturitallin Herb Ritts, In Full Light -näyttelyissä.
Lähtö Rautatientorilta klo 9.00, takaisin Helsingissä n. klo 19.

Hinta 95e (eläkeläiset ja opiskelijat 87e / Museokortilla 69e) sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset museoissa sekä lounaan ravintola Tårgetissa.

La 30.6. retki Söderlångvikin kartanoon ja Fiskarsin ruukkialueelle

Teemme opastetun kierroksen Söderlångvikin museossa, joka kertoo Amos Andersonin elämäntarinan ja esittelee hänen taidekokoelmaansa, mm. Edwin Lydénin, Sigrid Schaumanin, Lennart Segerstrålen ja Marcus Collinin teoksia.
Fiskarsissa teemme opastetut kierrokset eurooppalaisen keramiikkataiteen About Clay ja suomalaisten muotoilijoiden Fiskarsin kesäkoti -näyttelyissä, lisäksi omaa aikaa tutustua Fiskarsin ruukkialueen käsityö-, design- ja taidekohteisiin.
Lähtö Rautatientorilta klo 8.00, takaisin olemme n. klo 19.30.

Hinta 77e (eläkeläiset 76e / opiskelijat 75e / Museokortilla 73e) sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa sekä lounaan Söderlångvikissa.

La 4.8. retki taidekeskus Salmelaan ja Poikilo-museon Ulla Rantanen -näyttelyyn

Teemme opastetun kierroksen Salmelan kesänäyttelyssä, jonka taiteiljoita ovat mm. Juhani Linnovaara, Marika Mäkelä ja Kimmo Schroderus. Paluumatkalla vierailemme Kouvolan taidemuseo Poikilossa, jossa opastus Ulla Rantasen näyttelyyn.
Lähtö Rautatientorilta klo 8.30, takaisin Helsingissä n. klo 19.30.

Hinta 84e (eläkeläiset ja opiskelijat 82e / Museokortilla 77e) sisältää sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kuljetukset sekä lounaan Salmelan ravintola Kesäheinässä.

La 25.8. retki Kultarantaan ja Louhisaaren kartanolinnnaan

Teemme opastetun kierroksen Kultarannan puutarhassa (sekä mahdollisesti puutarhan veistosnäyttelyssä, näyttely vahvistuu kesäkuussa). Saaristolaislounaan jälkeen opastettu kierros marsalkka Mannerheimin syntymäkodissa, Louhisaaren kartanolinnassa. Sieltä jatkamme vielä Paraisten ArtBankin Salvador Dalí -näyttelyyn. Ennen kotiinlähtöä nautimme kahvit.
Lähtö Rautatientorilta klo 8.00, takaisin Helsingissä n. klo 20.

Retki on täynnä.
Hinta 99e sisältää sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kuljetukset, lounaan ravintola Pohjakulmassa sekä kahvit.

La 8.9. retki Atelje Heljään ja Nuutajärven lasikylään

Vierailemme professori Heljä Liukko-Sundströmin luona Humppilassa, jossa taiteilija esittelee ateljeensa ja kertoo teoksistaan. Jatkamme Nuutajärven lasikylään, jossa teemme opastetun kierroksen.
Lähtö Rautatientorilta klo 9.00, takaisin Helsingissä n. klo 19.

Retki on täynnä, mahdollisia vapautuvia paikkoja voi tiedustella ystavat@ateneum.fi
Hinta 87e sisältää sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kuljetukset sekä lounaan.

Su 16.9. retki Tuusulanjärven taiteilijakoteihin

Teemme opastetut kierrokset Eero Järnefeltin ateljeekoti Suvirannassa, Alvar Aallon säveltäjä Joonas Kokkoselle suunnittelemassa Villa Kokkosessa sekä Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin taiteilijakoti Aholassa. Ilta päättyy Pekka Halosen ateljeekoti Halosenniemessä esitettävään Kultakausi-näytelmään, jossa Akseli Gallén-Kallela, Helene Schjerfbeck ja Jean Sibelius keskustelevat taiteen syvimmästä olemuksesta (kesto n. 50 min.)
Lähtö Rautatientorilta klo 11, takaisin Helsingissä n. klo 20.

Retki on täynnä, mahdollisia vapautuvia paikkoja voi tiedustella ystavat@ateneum.fi
Hinta 111e sisältää sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kuljetukset, lounaan Villa Kokkosessa sekä teatterilipun.

Syksyn taidematkaa suunnitellaan syys-lokakuun vaihteeseen, voitte tehdä vielä ehdotuksia matkan kohteeksi.

Muistattehan, että voitte esittää ideoita ja toiveita myös muuhun tulevaan jäsenohjelmaan liittyen.

Ilmoittautuminen

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko tapahtumien kohdalla olevien linkkien kautta, sähköpostitse ystavat@ateneum.fi tai puhelimitse numeroon 040 171 9911. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Muistattehan myös peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa, sillä joskus kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu ryhmiin mukaan. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Mukavaa kevättä!

Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta