Jäsenkirje 2 / 2018

Hyvä Ateneumin ystävä,

Adel Abidin: History Wipes -näyttely jatkuu vielä 22.4. asti.

Sen jälkeen 10.5. avautuu Ateneumin kolmannessa kerroksessa Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930 -luvuilta. Näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. Esiteltäville teoksille on ominaista hiljaisuus ja salaperäinen tunnelma sekä todellisuuden ja unen välinen ristiriita. Arkipäivän kuvaukset tuntuvat paljastavan olemassaolon näkymättömän puolen. Teokset ovat peräisin julkisista ja yksityisistä kokoelmista eri puolilta Italiaa.

Maagisen realismin keskeisimpiä taiteilijoita ovat Felice Casorati, Antonio Donghi, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Achille Funi ja Carlo Levi. Näyttelyssä nähtävät Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn teokset kuvaavat maagisen realismin lähtökohtia. Italian ulkopuolella vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kuten Mario ja Edita Broglion, Gian Emilio Malerban, Carlo Sbisàn, Gregorio Sciltianin sekä Cesare Sofianopulon työt kertovat suuntauksen moni-ilmeisyydestä.
Näyttelyssä nähdään teoksia myös Ateneumin kokoelmiin kuuluvilta, 1920- ja 1930-lukujen realistisen ja klassistisen modernismin edustajilta kuten Ragnar Ekelund, Greta Hällfors-Sipilä, Yrjö Ollila ja Ilmari Vuori.

Olette tervetulleita (avec) osallistumaan näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 9.5. klo 17–20. Sisäänkäynti museoon jäsenkorttia näyttämällä klo 17 alkaen, avajaispuheet klo 18.
Ei ennakkoilmoittautumista.

Loppuvuoden näyttelyt Ateneumissa ovat Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta ja Not Vital.

Kohtaamisia kaupungissa syventyy suomalaisen yhteiskunnan ja arjen muutoksiin 1910-luvulta 1980-luvulle. Teosten aiheina ovat muun muassa muoti, kahvilat ja ravintolat, yöelämä, elokuvat ja esittävät taiteet – sekä tavallinen elämä ja arki kaupungissa.
Sveitsiläissyntyinen Not Vital (s. 1948) tunnetaan veistoksistaan ja installaatioistaan, Ateneumissa esitetään sarja taiteilijan viime aikaisia maalauksia.