Jäsenkirje 2 / 2016

Suomen taiteen tarina. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Hyvä Ateneumin ystävä,

Muutama päivä sitten kävin jälleen tapaamassa Rodiniä, ihmettelin Japanomaniaa ja nautin hetken uuden kokoelmanäyttelyn sisällöstä sekä sen mielestäni hurmaavasta ripustuksesta. Ja nyt, kun Ateneumin remontti on saatu päätökseen, talon arkkitehtuuria voi taas pysähtyä ihailemaan.

Kaikki kolme tämän kevään päänäyttelyä ovat ainutkertaisia ja niihin kannattaa rauhassa tutustua vaikka useampaan otteeseen. Välitän tässä koko yhdistyksemme puolesta lämpimän ja iloisen kevättervehdyksen Ateneumille ja koko sen henkilökunnalle: meille on suuri ilo olla ystäviänne.

Ateneumilla on tällä hetkellä noin 2700 ystävää. Museokortin lanseeraus keväällä 2015 on vaikuttanut jäsenmääräämme.  Kuten tästäkin jäsenkirjeestä voit huomata, Ateneumin ystävänä oleminen tarjoaa sinulle vapaan sisäänpääsyn lisäksi paljon muitakin etuja. Lisäksi olemalla Ateneumin ystävä tuet yhdistyksemme kautta konkreettisella tavalla nimenomaan Ateneumia ja sen toimintaa. Ystävyys on siis molemminpuolinen ilo.

Hallituksessa valmistelemme ystäväyhdistyksen toimintastrategiaa 2016–20  ja strategian pääpiirteet esiteltiin maaliskuussa yhdistyksen vuosikokouksessa. Tähän liittyen tulemme tämän kevään aikana toteuttamaan myös sähköisen jäsenkyselyn, jolla kartoitamme kokemuksianne ja näkemyksiänne yhdistyksen nykytoiminnasta sekä toiminnan kehittämisestä lähivuosina. Ko. ajanjaksoon sisältyy monta syytä juhlaan ja yhteiseen iloon: Suomi täyttää 100 vuotta ensi vuonna ja yhdistyksemme oma 100-vuotisjuhlavuosi on vuonna 2019 ja sen valmistelut aloitetaan jo ensi vuoden aikana.

Hallituksen ehdotuksesta ja maaliskuussa pidetyn yhdistyksen vuosikokouksen päätöksellä vuoden 2016 jäsenmaksut ovat ennallaan. Vuoden 2016 jäsenyys on voimassa maaliskuulle 2017 eli nyt on siis oiva aika kutsua ystäviänne ja tuttavianne mukaan toimintaamme. Keväällä moni meistä miettii, miten muistaa vastavalmistuneita: Ateneumin ystävyys on hieno lahja.

Kevään vuosikokouksessa yhdistyksen hallituksesta jäi pois Bruno Taajamaa. Koko yhdistyksemme puolesta haluan vielä lämpimästi kiittää Brunoa idearikkaasta kuuden vuoden hallitustyöskentelystä yhdistyksemme hyväksi. Uudeksi hallituksen jäseneksi vuosikokouksessa valittiin SOS-Lapsikylän varainhankintapäällikkö Kei Heikkilä. Toivotan Kein erittäin tervetulleeksi mukaan yhdistyksemme hallitukseen.

Ateneum on osa vuonna 2014 perustettua Kansallisgalleriaa, johon kuuluvat myös nykytaiteen museo Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Kansallisgalleria on säätiö, joka on käynnistänyt säätiöpääomaansa kohdistuvan varainhankinnan vuonna 2014. Keräys alkaa näkyä museoissa huhtikuun puolivälin jälkeen ja säätiö on kääntynyt myös kaikkien kolmen museon ystäväyhdistysten puoleen, jotta jäsenistö saa keräyksestä tietoa. Varainhankinnan tavoitteena on kerätä yhteensä 8 miljoonaa euroa yrityksiltä, yhteisöiltä ja yksityishenkilöiltä 2017 kesäkuun loppuun mennessä. Valtio kohdentaa 2,5 kertaisen vastinrahan jokaiselle lahjoituksena saadulle eurolle. Jos lahjoittaa 10 euroa, valtio lahjoittaa 25 euroa eli Kansallisgalleria saa näin ollen 35 euroa. Jos lahjoittaa 100 euroa, valtio lahjoittaa 250 euroa eli Kansallisgalleria saa 350 euroa jne. Miten voi osallistua? Miksi osallistua? Mihin rahat käytetään? Mistä saan lisätietoja? Vastauksia löydät www.kansallisgalleria.fi

Yhdistyksellämme on erittäin tapahtumarikas toimintavuosi edessä. Tulevista tapahtumista, matkoista ja muista jäseneduista tiedotetaan niin jäsenkirjeissä kuin omilla, uudistuneilla verkkosivuillamme www.ateneum.fi/ystavat. Ko. sivuilla pääset myös tutustumaan ystävien taidekokoelmaan sähköisessä muodossa. Ateneumin ystävyyden tarjoamista vaihtuvista jäseneduista viestimme pääasiassa sähköpostitse, joten varmistathan, että sähköpostiosoitteesi on tiedossamme. Lisäksi voit aina halutessasi olla yhteydessä toiminnanjohtajaamme Pasi Järviseen.

Pasia haluan myös vielä lämpimästi kiittää työstäsi kanssamme: olet ystävien ilo.

Toivotan niin omasta kuin koko ystäväyhdistyksemme hallituksen puolesta kevätiloa teille jokaiselle!

Johanna Piisi
hallituksen puheenjohtaja

ALICE NEEL 10.6.–2.10.2016

Amerikkalainen Alice Neel (1900–1984) oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä figuratiivisia maalareita. Hänet tunnetaan erityisesti omaperäisistä muotokuvistaan, joissa taiteilija kuvaa malliensa persoonallisuutta kaunistelematta ja suoraan. Vaikka Alice Neelin ekspressiivinen taide on vaikuttanut voimakkaasti sekä hänen omiin aikalaisiinsa että moniin kansainvälisiin nykytaiteilijoihin, Ateneumin järjestämä näyttely on vasta toinen Neelin laaja esittely Euroopassa. Noin 70 maalausta käsittävän retrospektiivisen näyttelyn kuratoi Jeremy Lewison. Näyttelyn esittävät Helsingin jälkeen Gemeentemuseum den Haag, Fondation Vincent van Gogh Arles ja Hampurin Deichtorhallen.

Olette tervetulleita (avec) osallistumaan näyttelyn avajaisiin torstaina 9.6. klo 18–20. Saatte avajaiskutsun postitse. Sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen, ei ennakkoilmoittautumista.

VUOSIKOKOUSASIAA

Yhdistyksen sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 2.3. Ateneumissa. Vuosikokouksessa yhdistyksen puheenjohtajana valittiin jatkamaan Johanna Piisi. Bruno Taajamaa luopui hallitustehtävistä, hänen tilalleen valittiin Kei Heikkilä. Hallituksessa jatkavat Laura Aalto, Aulis Kohvakka, Juhani Lemmetti, Riitta-Leena Paunio, Susanna Pettersson ja Antti Tanttu.

Vuosikokous päätti pitää jäsenmaksut ennallaan. Vuoden 2016 jäsenmaksut ovat: yksilöjäsen 45 €, perhejäsenyys 75 €, nuoriso- tai opiskelijajäsen 15 €, ainaisjäsenyys 900 € ja tukijäsenyys 1000 €.

KULUVAN VUODEN JÄSENMAKSUT

Saatte laskun kuluvan vuoden jäsenmaksua varten postitse. Käytättehän maksaessanne viitenumeroa. Laskuja ei lähetetä alkuvuonna yhdistykseen liittyneille ja kuluvan vuoden jäsenmaksunsa jo maksaneille. Vuoden 2015 jäsenmaksu on voimassa laskun eräpäivään saakka.

Laskun maksettuanne voitte noutaa vuoden 2016 tarran jäsenkorttiin Ateneumin neuvontapisteestä noin viikon kuluttua jäsenmaksun maksupäivästä (tai kuitin kanssa jo aiemmin).

Ilmoitattehan myös, mikäli haluatte lopettaa jäsenyytenne yhdistyksessä.

Ivan Ivanovitsh Shishkin: Maisema, ajoittamaton. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ilja Repinin lahja. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen

Ivan Ivanovitsh Shishkin: Maisema, ajoittamaton. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ilja Repinin lahja. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen

JÄSENOHJELMA

Ke 4.5. klo 17 Vierailu Sinebrychoffin taidemuseon Venäläiset mestarit -näyttelyssä
Näyttely esittelee monipuolisesti 1800-luvun venäläistä taidetta romanttisista näkymistä aina henkilökuvien elävään realismiin. Näyttelyssä on teoksia n. 30 taiteilijalta suomalaisista taidekokoelmista, mm. korkealaatuinen yksityisomistuksessa oleva kokoelma Ilja Repinin piirustuksia ja tussilaveerauksia, joka on viimeksi ollut julkisesti esillä Ateneumissa 20 vuotta sitten.
Sitovat ilmoittautumiset 18.4. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 19.4. Hinta 15e sisältää näyttelylipun ja opastuksen.

Ke 18.5. klo 17.30 Vierailu Villa Gyllenbergin Keräilyn lumoa ja taiteen verkostoja -näyttelyssä
UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön juhlanäyttely tarjoaa monipuolisen läpileikkauksen säätiön kokoelman tärkeimmistä teoksista. Näyttelyssä on 60 teosta kaikkiaan 40 taiteilijalta: parhaimmisto säätiön Augsburgissa sijaitsevasta eurooppalaisen nykytaiteen kokoelmasta, sekä mm. Juhana Blomstedtin, Elin Danielson-Gambogin, Antti Favénin, Eero Järnefeltin, Ahti Lavosen, Helene Schjerfbeckin ja Hugo Simbergin teoksia.
Sitovat ilmoittautumiset 20.4. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 21.4. Hinta 14e sisältää näyttelylipun ja opastuksen.

La 21.5. Vierailu Söderlångvikin ja Mustion kartanoissa
Söderlångvikin museo kertoo Amos Andersonin elämäntarinan ja esittelee hänen taidekokoelmaansa, johon kuuluu mm. Edwin Lydénin, Sigrid Schaumanin, Lennart Segerstrålen ja Marcus Collinin teoksia.
Mustion linna on yksi Suomen arvokkaimmista kartanoista ja sen historia ulottuu yli 200 vuoden taakse. Rakennus on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus ja se edustaa tyylisuunnaltaan siirtymäkautta rokokoosta uusklassisismiin, kun taas sisustus on kokonaan kustavilainen.
Teemme opastetut kierrokset Söderlångvikin ja Mustion kartanoissa, nautimme lounaan Söderlångvikin Café Vivanissa ja kahvit Mustion Linnankrouvissa. Lähtö Rautatientorilta klo 9.00, takaisin olemme n. klo 19.
Sitovat ilmoittautumiset 19.4. mennessä tämän linkin kautta. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet retkeä varten 20.4. Hinta 73e sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa sekä lounaan ja kahvit.

To 9.6. klo 18–20 Alice Neel -näyttelyn avajaiset
Olette tervetulleita (avec) osallistumaan näyttelyn avajaisiin. Saatte avajaiskutsun postitse.
Sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen, ei ennakkoilmoittautumista.

La 11.6. Vierailu Mäntän Mark Wallinger -näyttelyssä ja Taidekeskus Purnussa
Serlachius-museo Göstan näyttely MARK tuo Suomeen yhden Ison-Britannian suosituimmista taiteilijoista. Wallingerin teosten keskipisteessä on aina ihminen, kysymykset siitä keitä me olemme ja mikä määrittää suhteemme maailmaan. Näyttelyssä on esillä yhteensä 40 teosta. Arvostetun Turner-palkinnon vuonna 2007 voittanut Wallinger toteuttaa Mänttään myös uuden, vain tätä näyttelyä varten tehdyn installaation.
Taidekeskus Purnun Vapaalla kädellä -näyttelyn ovat kuratoineet Tina ja Kari Cavén, ja näyttelyyn on koottu taiteilijoita, joita yhdistää ajattelun ja toteutustavan rentous ja vapautuneisuus: Jasmin Anoschkin, Anssi Kasitonni, Heikki Marila, Timo O. Nenonen, Hanna Saarikoski, Pia Sirén, Anna Tuori, Viggo Wallensköld ja Anne Yli-Ikkelä.
Teemme opastetut kierrokset Mäntän ja Purnun näyttelyissä, nautimme lounaan ravintola Göstassa ja kahvit Purnun Luhtikahviossa. Lähtö Rautatientorilta klo 7.30, takaisin olemme n. klo 21.
Retkelle on vielä muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi tai 040 171 9911.
Hinta 79e sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa sekä lounaan ja kahvit.

La 13.8. Vierailu Runebergien kotimuseossa, Albert Edelfeltin ateljeemuseossa ja Malmgårdin kartanossa

Walter Runeberg: Apollon ja Marsyas, 1872. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Karjalainen

Walter Runebergin Apollon ja Marsyas (1872) Ateneumin aulassa. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Karjalainen

J.L. ja Fredrika Runebergin koti avattiin yleisölle vain kolme vuotta runoilijan kuoleman jälkeen vuonna 1880. Kotimuseon lisäksi tutustumme perheen pojan, Suomen taideyhdistyksen piirustuskoulussa opiskelleen kuvanveistäjä Walter Runebergin veistoskokoelmaan.
Albert Edelfelt rakennutti vuonna 1883 Haikon kartanon maille ateljeen kattoikkunoineen. Hän vietti Haikossa kaikkiaan 26 kesää ja maalasi yli 220 teosta, joista useat palkittiin Pariisin salongeissa.
Malmgårdin kartanon pitkät perinteet ulottuvat aina 1600-luvulle asti. Nykyinen päärakennus, Malmgårdin linna, on uusrenessanssirakennus 1880-luvulta, ja se on Creutzin kreivillisen suvun yksityinen koti.
Teemme opastetut kierrokset J.L. Runebergin kotimuseossa, Walter Runebergin veistoskokoelmassa, Albert Edelfeltin ateljeemuseossa ja Malmgårdin kartanossa, nautimme lounaan Haikon kartanossa ja kahvit Malmgårdin kartanon kahvilassa. Lähtö Rautatientorilta klo 9.00, takaisin olemme n. klo 18.30.
Retkelle on vielä muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi tai 040 171 9911.
Hinta 99e sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa sekä lounaan ja kahvit.

2.–5.9. Taidematka Zürichiin ja Baseliin
Vierailemme Zürichissä nykytaiteen biennaali Manifestassa, Kunsthaus Zürichissä, Fraumünster-kirkossa, jonka lasimaalaukset on suunnitellut Marc Chagall, sekä arkkitehti ja taiteilija Le Corbusierin museossa. Päiväretkellä Baseliin vierailemme Kunstmuseum Baselin ja Fondation Beyelerin kokoelmissa sekä Vitran designmuseossa.
Lento lähtee Helsingistä perjantai-aamuna 2.9. klo 7.55, takaisin olemme maanantaina 5.9. klo 22.50.
Tutustu matkaohjelmaan.

ETUJA GALLEN-KALLELAN MUSEOSSA

Gallen-Kallelan museon Silent Space – Intensified Integrities -näyttely esittelee valokuvia, performansseja, installaatioita ja videoteoksia yhdeksältä pohjoismaiselta taiteilijalta. Nykytaiteen rinnalla näyttelyssä on Akseli Gallen-Kallelan teoksia, jotka punoutuvat hiljaisuuden tematiikkaan.
Jäsenkorttia näyttämällä saatte kaksi normaalihintaista (8€) pääsylippua yhden hinnalla, museokaupan normaalihintaisista tuotteista –10 % alennusta (ei koske lahjakortteja ja lipputuotteita) sekä euron alennuksen kaikista kahveista ja luomuteestä kahvila-ravintola Tarvaspäässä.
Edut ovat voimassa näyttelyn päättymiseen 29.5.2016 saakka.

JÄSENKYSELY

Saatte linkin yhdistyksen jäsenkyselyyn sähköpostitse toukokuun alussa.

ILMOITTAUTUMINEN

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko tapahtumien kohdalla olevien linkkien kautta, sähköpostitse ystavat@ateneum.fi tai puhelimitse numeroon 040 171 9911. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Aurinkoista kevättä!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää