Jäsenkirje 1 / 2018

Hyvä Ateneumin ystävä,

Viime vuosi oli Ateneumin taidemuseon kaikkien aikojen suosituin: museossa vieraili vuoden aikana 440 828 kävijää. Loppuvuonna yleisöä museoon houkuttelivat Veljekset von Wright ja Ankallisgallerian aarteita -näyttelyt, jotka jatkuvat vielä 25.2. asti.
Näyttelyiden viimeisellä viikolla 20.–25.2. museo on avoinna ti–su 10–20.

Ateneumin ystävien taidemuseolle maksama suora tuki käytetään kuluvana vuonna Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn äänioppaisiin. Suuret kiitokset tuestasi!

Kuva: Veljekset von Wright -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Adel Abidin: History Wipes avautuu 14.3. Näyttely esittelee kansainvälisesti tunnustetun Abidinin (s. 1973, Bagdad, Irak) videoinstallaatioita ja veistoksia, joista monet valmistuvat näyttelyä varten vuorovaikutuksessa Ateneumin arkkitehtuurin kanssa. Näyttely haastaa katsomaan, mitä ympärillämme tapahtuu juuri nyt – ja mitä on tapahtunut viime vuosikymmenten ja -satojen aikana. Näyttely käsittelee epämukavia asioita, aiheina ovat mm. etninen puhdistus, sota, pakolaisuus ja valtakoneistojen harjoittama manipulointi. Taiteilijaa kiinnostaa, mikä pyyhitään pois näkyvistä: mitä pyritään häivyttämään ja mistä vaietaan. Teoksia on esillä eri puolilla museota pääportaikossa sekä toisen ja kolmannen kerroksen näyttelysaleissa. Näyttely on esillä 22.4. asti.

Olette tervetulleita (avec) osallistumaan näyttelyn avajaisiin tiistaina 13.3. klo 18–20. Sisäänkäynti museoon jäsenkorttia näyttämällä klo 17 alkaen, ei ennakkoilmoittautumista.

10.5. avautuvasta Fantastico! Italialaista taidetta 1920–30-luvuilta -näyttelystä lisää seuraavassa jäsenkirjeessä.

Adel Abidin: History Wipes, 2018. Taiteilijan omistuksessa. Videon pysäytyskuva: Martin Jäger

Adel Abidin: History Wipes, 2018 (yksityiskohta). Kuva: Adel Abidin

Ateneumissa tapahtuu

Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua.
Tapahtumiin on Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra kassalta/infosta.

Baba Lybeckin vetämä Ateneum live – talk show jatkuu Ateneum Bistrossa keskiviikkoisin 31.1., 21.2., 21.3. ja 18.4. klo 18–19.30. Vieraat julkistetaan Ateneumin nettisivuilla tapahtumaa edeltävällä viikolla.

Johtava konservaattori Kirsi Hiltunen kertoo Veljekset von Wright -näyttelyn konservointityöstä to 1.2. klo 17 Ateneum-salissa.

Visioita, riitasointuja ja taiteidenvälisyyttä – 170 vuotta kuvataiteen koulutusta on Ateneumin ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian järjestämä luentosarja keskiviikkoisin klo 17–19 Ateneum-salissa.
Ke 7.2. Visioita – museonjohtaja Susanna Pettersson, dosentti Johanna Vakkari ja amanuenssi Anu Utriainen
Ke 7.3. Riitasointuja – intendentti Timo Huusko ja FT Tuula Karjalainen
Ke 4.4. Taiteidenvälisyyttä – paneelikeskustelu professori Hanna Johanssonin johdolla

La 10.2. klo 12–15 Veljekset von Wright -teemapäivän luennot ja opastukset tarjoavat erilaisia näkökulmia von Wrightin veljesten taiteeseen, maisemiin ja lintuharrastukseen.

 

 

Suomen taiteen tarina -luentosarja jatkuu torstaisin klo 17–17.45 Ateneum-salissa.
1.3. amanuenssi Anu Utriainen: Elga Sesemann (1922–2007)
15.3. keräilijä Tuomo Seppo ja museonjohtaja Susanna Pettersson: Aimo Kanerva (1909–1991)
22.3. intendentti Sointu Fritze: Eva Cederström (1909–1995)
5.4. tuotantokoordinaattori Katja Ikäläinen: Eino Ruutsalo (1921–2001)
19.4. erikoistutkija Erkki Anttonen: Kauko Lehtinen (1925–2012)
3.5. amanuenssi Anne-Maria Pennonen: Jaakko Sievänen (1932–2013)

Aikuisten taidepajojen kevään ohjelma löytyy osoitteessa www.ateneum.fi/paja/taidepajat-aikuisille/
Ateneumin ystävinä saatte alennusta käyttämällä maksaessanne alennuskoodia AlePaja04

Kansallisteatterin Vanhat mestarit -näytelmää esitetään Suomen taiteen tarina -näyttelyssä maalis–huhtikuussa. Liput esityksiin ovat nyt myynnissä. Lisätietoa www.ateneum.fi/tapahtumat/vanhat-mestarit

Tarkempaa tietoa näistä ja muusta kevään ohjelmasta www.ateneum.fi/tapahtumalista

KOKOUSKUTSU – tiistaina 20.3.2018 klo 17.00 Ateneumin ystävät ry:n VUOSIKOKOUS Ateneum-salissa.

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Tervetuloa!
Maksutiedot vuoden 2018 jäsenmaksuja varten postitetaan jäsenille, kun vuosikokous on vahvistanut maksujen suuruuden. Siihen asti ovat voimassa vuoden 2017 jäsenmaksut ja vuositarrat.
Jäsenmaksun voi halutessaan maksaa myös Ateneumin neuvontaan.

JÄSENOHJELMA

La 17.2. retki Turun taidemuseoon, Wäinö Aaltosen museoon ja Aboa Vetus Ars Novaan

Retkipäivän aikana teemme opastetut kierrokset Turun taidemuseon Rut Bryk: Taikalaatikko, Wäinö Aaltosen museon Hannu Väisänen – Anna Ahmatovan neljä huonetta sekä Ars Novan 8. Turku Biennaali -näyttelyissä.
Lähtö Helsingistä klo 9.00, paluu n. klo 19.45.

Retken hinta 97 € (eläkeläiset / opiskelijat 87 € / Museokortilla 70 €) sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset museoissa sekä lounaan ravintola Tårgetissa.

Ke 21.2. klo 17 tutustuminen Bryk & Wirkkala -katseluvarastoon ja STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective -näyttelyyn EMMAssa

Tutustumme oppaan johdolla katseluvarastoon, joka on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se tuo ensimmäistä kertaa esille Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön laajan kokoelman ja arkiston. Kokoelma perustuu Brykin (1916–1999) ja Wirkkalan (1915–1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille; luonnoksille, piirustuksille, valokuville ja mallikappaleille. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon. Tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely on muotoilija Harri Koskisen kuratoima Tapio Wirkkalan elämää ja työtä esittelevä retrospektiivi.

Hinta 18 € sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ahti Lavonen: Musta maalaus n:o 4, 1960. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ti 27.2. klo 16.45 tutustuminen Didrichsenin taidemuseon Ahti ja Maija Lavonen – yhteisiä ajatuksia -näyttelyyn

Ahti Lavonen (1928–1970) oli Suomen maalaustaiteen 1960-luvun keskeisiä hahmoja. Maija Lavosen (1931–) taiteilijanuran lähtökohdat ovat tekstiilitaiteen perinteessä, käsityöläisyydessä ja materiaalitietoisuudessa. Näyttely esittelee yli 30 Ahti Lavosen maalausta ja grafiikkaa sekä parisenkymmentä teosta Maija Lavoselta, mm. ryijyjä ja valokuitutöitä.

Hinta 18 € sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Kuva: Ahti Lavonen: Musta maalaus n:o 4, 1960. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Ma 5.3. / 19.3. / 9.4. klo 17.00 tutustuminen Päivikki ja Sakari Sohlbergin kotimuseoon

Teemme opastetun kierroksen Sohlbergien kotimuseossa Katajanokalla, jonka kokoelmaan kuuluu 72 öljymaalausta sekä grafiikkaa, akvarelleja ja pienoisveistoksia. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. Albert Edelfelt, Hjalmar Munsterhjelm, Antti Favén ja Oskar Kleineh.

5.3., 19.3. ja 9.4. klo 17, tiedustelut ystavat@ateneum.fi. Vierailun hinta 7 € sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Adel Abidin: Al-Warqaa, 2013. Lawrie Shabibi Art Gallery, 2013, Dubai. Kuva: Pekka Niittyvirta

Ti 13.3. klo 18–20 Adel Abidin: History Wipes -näyttelyn avajaiset

Avajaisiin ei lähetetä erillistä kutsua. Sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen jäsenkorttia näyttämällä, avajaispuheet klo 18.30.

Ei ennakkoilmoittautumista.

Kuva: Adel Abidin: Al-Warqaa, 2013. Kuva: Pekka Niittyvirta

Anita Snellman: Corrida, 1962. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

La 17.3. retki Hämeenlinnan, Tampereen ja Sara Hildénin taidemuseoihin

Teemme opastetut kierrokset Hämeenlinnan taidemuseon Kokeilevaa & kantaaottavaa 60–70-lukujen modernismia, Tampereen taidemuseon Värin syleilyssä – Anita Snellman sekä Sara Hildénin Berlinde De Bruyckere -näyttelyissä.
Lähtö klo 9.30, takaisin Helsingissä n. klo 20.30.

Retki on tällä hetkellä täynnä, mahdollisia vapautuneita paikkoja voi tiedustella ystavat@ateneum.fi. Retken hinta 89 € (eläkeläiset / opiskelijat 86 € / Museokortilla 71 €) sisältää kuljetuksen, sisäänpääsyt ja opastukset museoissa sekä lounaan Inkalan kartanossa ja kahvit Amurin Helmessä.

Kuva: Anita Snellman: Corrida, 1962. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Kirsi Halkola

Ti 3.4. klo 17.30 tutustuminen Timo Sarpaneva -näyttelyyn Designmuseossa

Timo Sarpaneva (1926–2006) tunnetaan erityisesti hänen suunnittelemistaan lasiesineistä. Näyttelyssä nämä klassikkoesineet saavat rinnalleen Sarpanevan harvinaisempia veistoksellisia ja tilallisia teoksia. Sarpanevan monipuolinen, utelias ja ennakkoluuloton luovuus veivät hänet työskentelemään myös metallin, keramiikan ja tekstiilien pariin.

Vierailu on täynnä. Hinta 17,50 € sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ke 11.4. klo 17 tutustuminen Tuttu ja tuntematon Wäinö Aaltonen -näyttelyyn Villa Gyllenbergissä

Wäinö Aaltonen (1894–1966) oli suomalaisen kulttuurielämän aktiivinen vaikuttaja, Helsingin yliopiston kunniatohtori ja Suomen Akatemian jäsen. Näyttelyssä on esillä sekä taiteilijan veistoksia että kuvataidetta.

Vierailulle on muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi. Hinta 15 € sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

27.–29.4. taidematka Kööpenhaminaan

Kevään taidematkalla vierailemme Kööpenhaminassa ja sen ympäristössä sijaitsevissa museoissa: matkan aikana tutuksi tulevat Louisiana Museum for Moderne Kunst, Karen Blixen Museet, ARKEN Museum for Moderne Kunst ja Øregaard Museum kaupungin ulkopuolella, sekä keskustassa sijaitsevat Ny Carlsberg Glyptotek, Statens Museum for Kunst ja Designmuseum Danmark.
Matka on peruuntunut.

Lisää kevään ja kesän jäsenohjelmaa seuraavassa jäsenkirjeessä maaliskuussa.
Kesäkuussa teemme retken mm. Turun taidemuseon Dick Bengtsson, Ars Novan Maria Prymatšenkon satumainen maailma ja Veturitallin Herb Ritts -näyttelyihin.

HELMIKUU ON YSTÄVÄKUUKAUSI MUSEOKAUPASSA.

Jäsenkorttia näyttämällä saatte Ateneumin museokaupan koko valikoimasta (myös aletuotteista) helmikuun ajan –20% alennusta. (Alennus ei koske postimerkkejä, lahjakortteja, normaali ystäväalennus yli 50 euron ostoksista ei voimassa samanaikaisesti).

Ilahduta omaa ystävääsi ja osta Ateneumin ystävien jäsenyys ystävänpäivälahjaksi.

Lahjakortteja myy Ateneumin neuvonta, lahjajäsenyys on voimassa maaliskuulle 2019.

ILMOITTAUTUMINEN

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan joko tapahtumien kohdalla olevien linkkien kautta, sähköpostitse ystavat@ateneum.fi tai puhelimitse numeroon 040 171 9911. Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Muistattehan myös peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa, sillä joskus kaikki halukkaat eivät valitettavasti mahdu ryhmiin mukaan. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.

Tilaa Ateneumin blogit

Lisää alla olevaan laatikkoon sähköpostiosoitteesi ja saat Ateneumin kuukausittaisen Kuukauden vieraan ja Museonjohtajan blogin suoraan sähköpostiisi.

Aukioloajat

ti, pe 10–18
ke, to 10–20
la, su 10–17
ma suljettu

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

POIKKEAVAT AUKIOLOAJAT

Pääsymaksut

Normaali pääsymaksu 15 €
Alennettu pääsymaksu 13 €
Alle 18-vuotiaat maksutta
S-Etukortilla 14 €
Yhteislippu Ateneumiin ja Kiasmaan 24/20 €

Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen museon sulkemisaikaa.

Alennukset ja maksutavat
Yhteystiedot

Kaivokatu 2, 00100 Helsinki ainfo@ateneum.fi 0294 500 401

Saavutettavuus

Liikkumisesteetön sisäänkäynti museoon Ateneuminkujalta.

Lue lisää saavutettavuudesta
Opasvaraukset

(ma-pe 9-15) 0294 500 500

Opastustiedustelu
Museokauppa

Ateneumin museokauppa sijaitsee sisäpihalla ja palvelee museon aukioloaikoina.
Kaupan puhelinnumero 0294 500 434.

Kansallisgallerian verkkokauppa
ATENEUM BISTRO

Ateneum Bistro tarjoaa klassista suomalaista bistroruokaa modernilla twistillä. Lounasta on tarjolla tiistaista perjantaihin klo 11-14. Lisäksi tarjolla on kahvilatuotteita.

Lisää Ateneum Bistrosta