Jäsenkirje 1 / 2017

Suomen taiteen tarina -näyttely. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Hyvä Ateneumin ystävä,

Ateneumin ystävien taidemuseolle maksama suora tuki käytetään kuluvana vuonna Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn avainteoksista toteutettaviin 13 lyhytelokuvaan, jotka täydentävät näyttelyn kuvallista kertomusta.

Elokuvat avaavat näkökulmia kansakunnan identiteetin rakentumiseen ja taiteellisen ilmaisun muuttumiseen sadan vuoden aikana, vuodesta 1809 aina 1900-luvun ensivuosikymmeniin.

Suuret kiitokset tuestasi!

Veikko Vionoja: Nouseva ukkonen, 1985. Tuomo Sepon kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Veikko Vionoja: Nouseva ukkonen, 1985. Tuomo Sepon kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma -näyttely avautuu 28.2. Kajaanilainen lehtori Tuomo Seppo (s. 1937) on omistanut koko elämänsä suomalaisen taiteen keräilylle ja päättänyt lahjoittaa kokoelmansa liki 2 000 teosta Ateneumin taidemuseolle. Näyttely kattaa ajanjakson 1900-luvun alusta 2010-luvulle. Kokoelmaan kuuluu maalauksia, veistoksia, grafiikkaa, piirustuksia ja luonnoksia, ja sen taiteilijoita ovat mm. Ina Colliander, Pentti Kaskipuro, Nina Terno ja Ellen Thesleff. Näyttelyssä nähdään yli 400 teosta näyttävistä maalauksista hienovaraisiin grafiikanlehtiin, ja se jatkuu 16.4. asti.

Tuulikki Pietilä: Notre Dame de Guadalupe, Mexico City, 1975. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Ainur Nasretdin

Tuulikki Pietilä: Notre Dame de Guadalupe, Mexico City, 1975. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Ainur Nasretdin

Myös Tuulikki Pietilä -näyttely avautuu 28.2. Pietilä (1917–2009) on toisen maailmansodan jälkeisen ajan keskeisiä suomalaisia graafikkoja. Näyttely esittelee läpileikkauksen kokeilunhaluisen ja teknisesti monipuolisen taiteilijan laajasta tuotannosta hänen 100-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi. Ateneumin testamenttilahjoituksena saatuun Pietilä-kokoelmaan kuuluvat lähes kaikki taiteilijan teokset. Näyttely jatkuu 9.4. asti.

 

Olette tervetulleita (avec) osallistumaan näyttelyiden avajaisiin maanantaina 27.2. klo 18–20.
Sisäänkäynti museoon jäsenkorttia näyttämällä klo 17 alkaen
, ei ennakkoilmoittautumista.

Lennart Segerstrålen (1892–1975) perikunta lahjoitti viime vuonna Ateneumin taidemuseolle 18 Segerstrålen maalausta ja 24 grafiikan vedosta. Teokset edustavat Suomen taiteessa varsin harvinaista modernistista aatemaalausta. Lahjoitetuista teoksista kuusi maalausta on esillä Ateneumin 3. kerroksen veistosalissa 16.3.–16.4.
HUOM! Teokset ovat yleisön nähtävillä pe 17.3. klo 12 alkaen.

11.5. avautuvasta Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -näyttelystä lisää huhtikuun jäsenkirjeessä.

Ateneumissa tapahtuu

Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua.
Tapahtumiin on Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra kassalta/infosta.

Museon henkilökunnan Minun valintani -opastukset jatkuvat 24.2. asti tiistaista perjantaihin klo 13. Pop up -opastukset avaavat uusia näkökulmia kokoelmanäyttelyyn ja kertovat tarinoita teosten takaa. Opastusten aiheet löytyvät Ateneumin nettisivuilta www.ateneum.fi/tapahtumat/minun-valintani-opastukset/

Kohtaamisia -taiteilijatapaamisissa kokoelmanäyttelyn taiteilijat kertovat työstään ja taiteen tekemisen taustoista teosten äärellä näyttelysaleissa. Haastateltavina ovat 23.2. klo 17 käsitetaiteen pioneeri Jan-Olof Mallander ja 9.3. klo 17 taidemaalari Rafael Wardi.

Keräilijä Tuomo Seppo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Keräilijä Tuomo Seppo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Keräilijä Tuomo Seppo ja museonjohtaja Susanna Pettersson keskustelevat keräilystä ja taiteesta Ateneum-salissa tiistaina 28.2. klo 16–18.
Tuomo Seppo opastaa Valo muuttaa kaiken -näyttelyssä henkilökohtaisesti ti 28.2. klo 13, ke 1.3. klo 11, la 25.3. klo 15.30 sekä su 26.3. klo 11 ja klo 13.

Erikoistutkija Erkki Anttonen pitää kuraattorikierroksen Tuulikki Pietilä -näyttelyyn to 2.3. ja to 16.3. klo 17.
Tuulikki Pietilä -elokuvailtapäivissä la 18.3. ja la 8.4. klo 13 alkaen nähdään kolme elokuvaa Tuulikki Pietilästä ja Tove Janssonista. Tarkemmat tiedot elokuvista Ateneumin nettisivuilla www.ateneum.fi/tapahtumat/tuulikki-pietila-elokuvailtapaiva/

Suomen taiteen tarina -luentosarja jatkuu torstaisin klo 17:
23.3. intendentti Anna-Maria von Bonsdorff: Helene Schjerfbeck
30.3. intendentti Teijamari Jyrkkiö: Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä
6.4. amanuenssi Susanna Sääskilahti: Tyko Sallinen
20.4. erikoistutkija Erkki Anttonen: Lennart Segerstråle
27.4. intendentti Sointu Fritze: Tove Jansson

Tarkempaa tietoa näistä ja muusta kevään ohjelmasta www.ateneum.fi/tapahtumalista

KOKOUSKUTSU – keskiviikkona 22.3.2017 klo 17.00 Ateneumin ystävät ry:n VUOSIKOKOUS Ateneum-salissa.

Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat. Tervetuloa!

Kokouksen yhteydessä esitetään Toipilas ja Raatajat rahanalaiset (Kaski) -lyhytelokuvat (kesto yht. n. 10 min.) joiden tuotantoa Ateneumin ystävät ry on tukenut. Elokuvat ovat ensimmäiset 13 elokuvan sarjassa, joka täydentää Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn kuvallista kertomusta.

Maksutiedot vuoden 2017 jäsenmaksuja varten postitetaan jäsenille, kun vuosikokous on vahvistanut maksujen suuruuden. Siihen asti ovat voimassa vuoden 2016 jäsenmaksut ja vuositarrat. Jäsenmaksun voi halutessaan maksaa myös Ateneumin neuvontaan.

HYVÄÄ YSTÄVÄNPÄIVÄÄ!

Ystävänpäivänä 14.2.2017 Ateneumin museokaupasta 20% alennus kaikista tuotteista (lukuun ottamatta postimerkkejä, lahjakortteja, lipputuotteita).

Ateneum Bistrosta koko viikon 14.19.2.2017 kahvi ja pulla 5e.

Jäsenohjelma

To 23.2. klo 17.30 tutustuminen Caesar van Everdingen – Siveltimen mestari Rembrandtin aikaan -näyttelyyn Sinebrychoffin taidemuseossa
Hollantilainen van Everdingen (1616≈17–1678) oli aikansa johtava klassisen maalaustyylin edustaja. Esillä on komeita porvarimuotokuvia, vaikuttavia historiamaalauksia ja sensuelleja antiikin aiheita.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 16.2. mennessä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 17.2. Hinta 18e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Tapani Raittila: Kylpijöitä IV, 1983. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Tuomo Seppo. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Tapani Raittila: Kylpijöitä IV, 1983. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Tuomo Seppo. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

Ma 27.2. klo 18–20  Valo muuttaa kaiken – Tuomo Sepon kokoelma ja Tuulikki Pietilä -näyttelyiden avajaiset
Avajaisiin ei lähetetä erillistä kutsua. Sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen jäsenkorttia näyttämällä, avajaispuheet klo 18. Ei ennakkoilmoittautumista.

Ke 1.3. klo 17 Tuulikki Pietilän lahjoituskokoelman esittely
Ateneumin intendentti emeritus Heikki Malme kertoo Tuulikki Pietilän lahjoituskokoelmasta ja mitä kaikkea museolle lahjoitettavien kokoelmien inventointityöhön sisältyy.
Ei ennakkoilmoittautumista, Ateneum-saliin mahtuu 130 kuulijaa. Luento on maksuton, noutakaa luennolle oikeuttava sisäänpääsytarra Ateneumin neuvontapisteestä.

Juho Rissanen: Kadulla kulkevia naisia, 1915. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Wäinö Walli. Kuva: Kansallisgalleria / Henri Tuomi

Juho Rissanen: Kadulla kulkevia naisia, 1915. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Wäinö Walli. Kuva: Kansallisgalleria / Henri Tuomi

La 4.3. klo 11.30 tutustuminen Juho Rissanen – Lapsuuden muisto -näyttelyyn Didrichsenin taidemuseossa
Vaatimattomista oloista lähtöisin ollut Rissanen (1873–1950) nousi kuvataiteen kentälle kansan kuvaajana. Tunnusomainen, piirtämiseen ja viivan voimakkaaseen käyttöön tukeutunut maalaustapa yhdistyi realistiseen mutta myötäelävään aiheen käsittelyyn. Näyttely esittelee taiteilijan tuotantoa 1800–1900-lukujen vaihteesta.
Jos vierailu on suosittu, järjestetään toinen opastus ke 22.2. klo 16.45.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 16.2. mennessä. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 17.2. Hinta 19e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

La 4.3. klo 14 tutustuminen Joseph Beuysin ja Olafur Eliassonin -näyttelyihin EMMAssa
Käsitetaiteen keskushahmoihin lukeutuvan Beuysin (1921-1986) Outside the Box -näyttely esittelee taiteilijan ajattelua neljän eri teeman valossa: ekologia, talous, demokratia ja marginaalit. Beuysin ideat rauhanomaisesta muutoksesta, aktivismista tai aineettoman käsitetaiteen kierrätettävyydestä ovat mitä ajankohtaisimpia.
Tanskalais-islantilainen Eliasson (s. 1967) on nykytaiteilija, joka tutkii ihmisen ja ympäröivän maailman välistä suhdetta. Pentagonal landscapes -näyttelyn teokset käsittelevät useita taiteilijan keskeisiä teemoja kuten valoa, optiikkaa, peilejä, arkkitehtuuria, suuntaamista ja maisemaa.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 19.2. mennessä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 20.2. Hinta 19e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ke 15.3. klo 15.30 tutustumiskierros Ateneumin konservointitiloissa
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 1.3. mennessä. Mukaan mahtuu 20 ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 2.3. Kierros on maksuton.

Pe 17.3. klo 19 Tove-näytelmä Svenska Teaternissa
Lucas Svenssonnin näytelmä kertoo Tove Janssonin elämän käännekohdista ja seuraa luovan sekä menestyneen kirjailijan ja taiteilijan jalanjälkiä läpi elämän. Nimiroolissa Ylva Ekblad ja Alma Pöysti, tekstitetty suomeksi.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 19.2. mennessä. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 20.2. Hinta 54e sisältää teatterilipun ja väliaikatarjoilun.

Ti 21.3. ilta Tampereen taidemuseon ystävien seurassa
Retkipäivän aikana vierailemme Hämeenlinnan taidemuseon Yhteiset kuvamme -näyttelyssä, joka esittelee Hämeen merkittäviä taidekokoelmia, sekä Sara Hildénin taidemuseon Jarmo Mäkilä -näyttelyssä. Tampereen taidemuseon ystävien vieraana käymme tutustumassa Ruskon kokoelmakeskukseen, jonka jälkeen yhteinen iltatilaisuus Tampereen taidemuseossa: vietämme mukavan illan seurustelun merkeissä ja juhlistamme Helene Schjerfbeckin Toipilasta, joka on juuri saapunut Tampereelle osana Ateneumin Klassikot kiertueella 2017 -ohjelmistoa.
Lähtö klo 9.30, takaisin Helsingissä n. klo 21.15.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 21.2. mennessä. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 22.2. Hinta 95e sisältää sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kuljetukset sekä lounaan Finlaysonin palatsissa ja tarjoilua iltatilaisuudessa.

Lars-Gunnar Nordström: Veistoksellinen, 1952. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen

Lars-Gunnar Nordström: Veistoksellinen, 1952. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen

To 23.3. klo 17.30 tutustuminen Modernia elämää! -näyttelyyn HAMissa
Modernia elämää! – Suomalainen modernismi ja kansainvälisyys 1917–1968 -näyttely esittelee laajasti ja elämyksellisesti suomalaista modernismia kansainvälisessä kontekstissa ja yhdistää uudella ja yllättävällä tavalla arkkitehtuuria, muotoilua, valokuvaa ja kuvataidetta.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 2.3. mennessä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 3.3. Hinta 16e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ti 28.3. klo 17 tutustuminen Come to Finland – Riemuhuuto paratiisista -näyttelyyn Kansallismuseossa
Näyttely esittelee Suomi-matkailujulisteita 1850-luvulta nykypäivään, lisäksi esillä on matkustamiseen liittyvää esineistöä ja matkamuistoja Kansallismuseon kokoelmista.
Jos vierailu on suosittu, järjestetään toinen opastus ke 29.3. klo 17.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 14.3. mennessä. Mukaan mahtuu 30 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 15.3. Hinta 15,50e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ke 5.4. klo 17.30 tutustuminen Ane Gyllenberg – keräilijän itsenäisyys -näyttelyyn Villa Gyllenbergissä
Näyttely on tarina yhdestä Suomen kulttuurivaikuttajasta ja hänen jättämästään perinnöstä: Ane Gyllenberg oli pankkiiri, antroposofi, filantrooppi, vapaamuurari, taidekeräilijä ja kulttuurivaikuttaja, joka toivoi, että hänen taidekokoelmansa avataan yleisölle.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 19.3. mennessä. Mukaan mahtuu 40 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 20.3. Hinta 14,50e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.
Opastukselle on muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi

La 8.4. klo 12 vierailu Alvar Aallon ateljeessa ja kotitalossa
Teemme opastetut kierrokset Alvar Aallon ateljeessa ja kotitalossa Munkkiniemessä.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 20.3. mennessä. Mukaan mahtuu 20 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 21.3. Hinta 29e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

Ke 19.4. klo 17.30 tutustuminen Anu Pentik: Kolme tilaa -näyttelyyn Taidehallissa
Näyttely nostaa esiin Pentikin (s. 1942) taiteilijana ja juhlistaa hänen pitkää uraansa suomalaisen keramiikan keskiössä. Käsillä tekeminen ja vuosikymmenten kokemus materiaalista näkyvät taiteilijan teknisenä rohkeutena.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 3.4. mennessä. Mukaan mahtuu 25 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 4.4. Hinta 18e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.
Opastukselle on muutama paikka vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi

Ma 24.4. klo 17 opastettu kierros Finlandia-talossa
Opastetulla kierroksella tutustutaan Alvar Aallon ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin Aalto-säätiön asiantuntijan johdolla.
HUOM! Kierroksen ajankohta saattaa muuttua riippuen Finlandia-talon ohjelmistosta.
Alustavat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 4.4. mennessä. Mukaan mahtuu 50 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 5.4. Opastuksen hinta on 10e.

To 27.4. klo 17 opastettu kierros Kulttuuritalossa
Opastetulla kierroksella tutustutaan Alvar Aallon ainutlaatuiseen arkkitehtuuriin Aalto-säätiön asiantuntijan johdolla.
HUOM! Kierroksen ajankohta saattaa muuttua riippuen Kulttuuritalon ohjelmistosta.
Alustavat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 5.4. mennessä. Mukaan mahtuu 40 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 6.4. Opastuksen hinta on 8e.

Paimion parantola, Paimio, Suomi, Alvar Aalto, 1928-1933. © Alvar Aalto -museo

Paimion parantola, Paimio, Suomi, Alvar Aalto, 1928-1933. © Alvar Aalto -museo

Ti 9.5. ilta Turun taidemuseon ystävien seurassa
Retkipäivän aikana vierailemme Alvar Aallon suunnittelemassa Paimion parantolassa sekä Ars Novan Kokoelman tekijät -näyttelyssä, jossa tutustutaan taiteilijoihin kokoelman merkkiteosten takana. Päivä päättyy yhteiseen iltatilaisuuteen Turun taidemuseon ystävien kanssa. Iloisen seurustelun ohella Turun taidemuseon amanuenssi Christian Hoffman kertoo kuratoimastaan uudesta kokoelmanäyttelystä sekä Eero Järnefeltin Isäntä ja rengit -teoksesta. Teos on samalta vuodelta kuin Järnefeltin Raatajat rahanalaiset, joka on esillä Turun taidemuseossa osana Ateneumin Klassikot kiertueella 2017 -ohjelmistoa.
Lähtö klo 10.45, takaisin Helsingissä n. klo 21.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 23.2. mennessä. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 24.2. Hinta 88e sisältää sisäänpääsyt ja opastukset kohteissa, kuljetukset sekä lounaan Hus Lindmanissa ja tarjoilua iltatilaisuudessa.
Retkelle on vielä paikkoja vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi

19.–22.5. taidematka Málagaan
Matkaohjelma
Matka on tällä hetkellä täynnä, mahdollisia peruutuspaikkoja voi tiedustella ystavat@ateneum.fi

7.–14.10. taidematka Italiaan
Vierailemme taidekohteissa Roomassa ja Firenzessä, Venetsian biennaalissa sekä Niki de Saint Phallen Il Giardino dei Tarocchi -veistospuistossa.
MATKAOHJELMA
Tiedustelut ystavat@ateneum.fi tai 040 171 9911.

Lisää kevään ja kesän jäsenohjelmaa huhtikuun jäsenkirjeessä.

 

Ilmoittautuminen

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtuman kohdalta löytyvän linkin kautta (tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi / puhelimitse numeroon 040 171 9911). Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Aurinkoisia talvipäiviä!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.

Tulostettava versio jäsenkirjeestä (PDF 1,37Mt)

Tiedotteet

Kilpailukutsu: Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu

Valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta järjestää suunnittelukilpailun kahden euron erikoisrahan taiteellisen suunnittelun toteutuksesta osana Euroopan komission järjestämää erikoisrahan suunnittelukilpailua. Erikoisrahan aiheena on Erasmus-ohjelma (nykyisin Erasmus+). Erikoisrahalla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta vuonna 2022. Kilpailuaika päättyy 6. marraskuuta 2020. Erasmus+ on Euroopan unionin koulutuksen, nuorisoalan sekä urheilun ohjelma. Ohjelma…

Lue lisää