Jäsenkirje 1 / 2016

Hyvä Ateneumin ystävä,

Ateneumin kattoremontti on valmis, ja kaikki museon näyttelytilat avautuvat kevään aikana.

Auguste Rodin: Ajattelija, n. 1880, tämä jälkivalos 1964. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Auguste Rodin: Ajattelija, n. 1880, tämä jälkivalos 1964. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Näyttelyvuoden aloittaa kenties maailman tunnetuimman kuvanveistäjän, Auguste Rodinin näyttely. Pariisissa vaikuttanut Rodin toi kuvanveistoon ilmeikkyyttä ja draamaa pintaa rikkovalla ja ruumiillisuutta korostavalla käsittelytavallaan. Näyttely kattaa Rodinin veistokset varhaisteoksista myöhäistuotantoon. Näyttelyssä tarkastellaan niin ikään Rodinin suhdetta hänen suomalaisiin oppilaisiinsa, Sigrid af Forsellesiin ja Hilda Flodiniin. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Tukholman Nationalmuseetin kanssa ja valtaosa teoksista saadaan suoraan Pariisin Rodin-museosta. Rodin-näyttely on esillä 5.2.–8.5. ensimmäisen kerroksen näyttelysaleissa sekä kolmannen kerroksen entisessä kuvanveistoluokassa.
Rodin-näyttelyn yhteydessä paljastetaan myös Ateneumin tilaamat Kaarina Kaikkosen uudet teokset, jotka käsittelevät valoa. Museon sisäpihalla sijaitseva Valon paino ja ulkona Keskuskadun puoleisessa puistikossa sijaitseva Kasvun henki ovat itsenäisiä teoksia, joilla on yhteys toisiinsa. Ulkona oleva teos kurkottaa kohti kevättä, sisäpihalla olevassa installaatiossa on puolestaan häivähdys pimeyttä. Kaikkonen aloittaa Ateneumin uuden teossarjan, jossa nykytaiteilijat toteuttavat teoksia museon sisäpihalle.

Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 avautuu 18.2. museon kolmannessa kerroksessa. Japanin avautuminen 1860-luvulla herätti suuren kiinnostuksen Itä-Aasian kulttuuriin ja japanilaisen taiteen sekä esineistön keräilystä tuli varsinainen muoti-ilmiö. Tällä oli vahva vaikutus kuvataiteisiin, muotoiluun, käsitöihin ja muotiin. Itämainen taidekäsitys rantautui myös pohjoismaihin ja teki lähtemättömän vaikutuksen eri alojen taiteilijoihin.
Suomessa japanomania sai valtaansa niin Albert Edelfeltin kuin Helene Schjerfbeckin. Euroopassa japanilaisten puupiirrosten mullistava kuvakäsitys innosti Vincent van Goghin kuvaamaan luonnon pieniä yksityiskohtia, ja Claude Monet matkusti Osloon maalaamaan talvista tunturimaisemaa japonismin hengessä. Ateneumin näyttelyssä kansainvälinen yltäkylläinen koristeellisuus, taide ja design kohtaavat pohjoismaisen luonnonläheisen herkkyyden. Näyttely jatkuu 15.5. asti. Ennakkoavajaiset näyttelyyn ovat tiistaina 16.2.

Uusi kokoelmanäyttely Suomen taiteen tarina avautuu 18.3. museon toisessa kerroksessa. Täysin uusittu kokoelmaripustus kertoo Suomen taiteen kehityskulun vuodesta 1809 aina 1970-luvulle saakka. Suomalainen ja kansainvälinen taide esitetään rinnakkain ja sitä tarkastellaan osana yhteiskunnallista kehitystä. Taideteokset saavat rinnalleen syventävää aineistoa kuten taiteilijoiden kirjeitä, liikkuvaa kuvaa, valokuvia ja muita dokumentteja. Ateneumin ystävien ennakkoavajaiset näyttelyyn ovat keskiviikkona 16.3.

Amedeo Modigliani: Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva, 1918. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Amedeo Modigliani: Taidemaalari Léopold Survagen muotokuva, 1918. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Kesäkuussa avautuva Alice Neelin näyttely on vasta toinen hänen taiteensa laaja esittely Euroopassa. Amerikkalainen Neel oli yksi 1900-luvun merkittävimpiä figuratiivisia maalareita, joka tunnetaan erityisesti omaperäisistä muotokuvistaan.
Lokakuussa Ateneumin valtaa Amedeo Modiglianin laaja, lähes 100 teoksen retrospektiivinäyttely.
Näistä näyttelyistä lisää tulevissa jäsenkirjeissä.

Ateneumissa tapahtuu
Nämä tapahtumat ovat avoimia kaikille eikä niihin voi ennakkoilmoittautua.
Tapahtumiin on Ateneumin ystävillä vapaa pääsy, noutakaa sisäänpääsytarra kassalta tai neuvonnasta.

La 6.2. klo 13.30 Bruno Nuyttenin elokuva Camille Claudel (1988) Ateneum-salissa, kesto 175 min.
Ranskalaisesta kuvanveistäjästä kertova elokuva, Auguste Rodin -näyttelyn oheisohjelmistoa. Ranskankielinen, tekstitys englanniksi. Yhteistyössä: Institut français de Finlande.
Ke 10.2. klo 17–18 Taideakatemia X Rodin. Tanssiteos ja suora radio-ohjelma
Miten Auguste Rodin -veistosnäyttely toimii tanssiesityksen puitteina, ja miten tanssiesitys voi toimia radio-ohjelmana? Taideakatemia on toimittaja/esitystaiteilija Anna Cadian ohjaama teos ja juontama lähetys, jossa tanssivat Panu Varstala ja Janne Marja-aho.
Pe 19.2. klo 10–18.30 Japanomania-konferenssi
Kansainvälinen taidehistoriallinen konferenssi, kielenä englanti. Asiantuntijaluentoja koko päivän.
Ke 9.3. klo 17–18 Johdatus japonismeihin
Taidehistorioitsija Mikiko Tokoyoda avaa näkökulmia japonismiin näyttelyn teosten kautta.
Su 20.3. Auguste Rodin -teemapäivä
Koko päivä ohjelmaa liittyen Auguste Rodin -näyttelyyn, mm. asiantuntijaluentoja, opastuksia ja työpaja
La 16.4. Japanomania-näyttelyn teemapäivä, teemoina taide, kauneus, muoti, sisustus ja design

Museon kevään ohjelmassa on myös mm. hiljaisen kokemisen Slow Art -päivä, mindfullness-opastuksia, musiikkiklubeja ja paljon muuta. Lisäksi Ateneumin ja Kansallisgallerian asiantuntijat pitävät luentosarjan uuteen kokoelmanäyttelyyn liittyen 31.3. alkaen, pääsääntöisesti torstaisin klo 17.
Tarkempaa tietoa tapahtumista löytyy kevään aikana tapahtumakalenterista.

Kaikille tarkoitetut nonstop-pajat jatkuvat lauantaisin klo 1114, aikuisten työpajoja järjestetään keskiviikkoisin klo 1719.30. Tutustu työpajan ohjelmaan.

***********************************************************************************************

KOKOUSKUTSU – keskiviikkona 2.3.2016 klo 17.00 Ateneumin ystävät ry:n VUOSIKOKOUS Ateneum-salissa.
Kokouksessa käsitellään yhdistyksen sääntömääräiset asiat, sekä esitellään hallituksen strategia vuosille 2016-2020. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja kehittämään ystävien toimintaa!
Maksutiedot vuoden 2016 jäsenmaksuja varten postitetaan jäsenille, kun vuosikokous on vahvistanut maksujen suuruuden. Siihen asti ovat voimassa vuoden 2015 jäsenmaksut ja vuositarrat. Jäsenmaksun voi halutessaan maksaa myös Ateneumin neuvontaan.

***********************************************************************************************

Kansallisgalleria käynnistää keväällä Teko on suomalaisen tarina -kansalaiskeräyksen, jolla lähestytään kaikkia taidetta rakastavia ihmisiä. Lisätietoa kampanjasta saatte seuraavassa jäsenkirjeessä, sekä halutessanne ennakkoavajaisten yhteydessä 16.2.

JÄSENOHJELMA

Hyvää ystävänpäivää su 14.2.!
Ystävänpäivänä klo 11 Johdanto Auguste Rodin -näyttelyyn Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Johdanto on maksuton, noutakaa sisäänpääsytarra johdannolle Ateneumin neuvontapisteestä.
Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon museokaupoista ystävänpäivänä kaikista normaalihintaisista tuotteista 20 % alennus jäsenkorttia näyttämällä (ei koske lahjakortteja ja lipputuotteita).
Ilahduta omaa ystävääsi ja osta Ateneumin ystävien jäsenyys ystävänpäivälahjaksi. Lahjakortteja myy Ateneumin neuvonta ja museokauppa, lahjajäsenyys on voimassa maaliskuulle 2017.

Ti 16.2. Ennakkoavajaiset Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 -näyttelyyn
Ennakkoavajaisissa on uuden näyttelyn lisäksi mahdollisuus tutustua Kiasman ja Sinebrychoffin taidemuseon ystäviin, jotka ovat myös kutsuttu avajaisiltaan, sekä Kansallisgallerian keväällä käynnistyvään Teko on suomalaisen tarina -kansalaiskeräykseen. Lisätietoa kutsussa, jonka saatte lähipäivinä postitse.
Ei ennakkoilmoittautumista, sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen kutsua näyttämällä.

Ke 24.2. klo 17.00 Kuraattoriluento Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 -näyttelyyn
Japanomania-näyttelyn kuraattori intendentti Anna-Maria von Bonsdorff kertoo näyttelystä ja sen teemoista Ateneum-salissa.
Ei ennakkoilmoittautumista, saliin mahtuu 135 kuulijaa. Luento on maksuton. Noutakaa sisäänpääsytarra johdannolle Ateneumin neuvontapisteestä.

La 27.2. Vierailu Visavuoressa, Milavidassa ja Tampereen taidemuseossa
Teemme opastetut kierrokset Visavuoressa, museo Milavidassa sekä Tampereen taidemuseon Välimeren valoa -näyttelyssä.
Visavuori toimi kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljeekotina, lisäksi Kari-paviljonki esittelee Kari Suomalaisen pilapiirroksia.
Näsilinnaan avattu Milavida esittelee Tampereella asuneen Nottbeckien perheen historiaa, Suur-Merijoen kartano – Jugendin helmi -teemanäyttelyssä tutustutaan kartanon tarinaan sen huonekalujen, veistosten ja sisustusesineiden kautta.
Tampereen taidemuseon näyttely koostuu ranskalaisen Musée Regards de Provence -museon teoksista, joiden pääpaino on 1800-luvun loppupuolen taiteessa. Lisäksi esillä on kotimaisten taiteilijoiden, mm. Elin Danielson-Gambogin, Albert Edelfeltin ja Aleksander Lauréuksen, Välimerellä maalaamia teoksia.
Lähtö Rautatientorilta klo 8.00, takaisin olemme n. klo 20.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 16.2. mennessä. Mukaan mahtuu 48 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet retkeä varten 17.2. Hinta 89e sisältää kuljetuksen, näyttelyliput ja opastukset museoissa sekä lounaan Näsilinnan von Nottbeck -ravintolassa.

Ke 16.3. Ennakkoavajaiset Suomen taiteen tarina -näyttelyyn
Uuden kokoelmanäyttelyn avajaisten myötä ovat kaikki museon näyttelytilat jälleen käytössä. Kutsut ennakkoavajaisiin postitetaan maaliskuun alussa.
Ei ennakkoilmoittautumista, sisäänkäynti museoon klo 17 alkaen kutsua näyttämällä.

Ti 19.4. klo 17 Tutustuminen Eero Aarnio -näyttelyyn Designmuseossa
Teemme opastetun kierroksen retrospektiivisessä näyttelyssä, joka esittelee kattavasti Eero Aarnion huonekalu-, valaisin-, pienesine- ja uniikkituotantoa aina 1950-luvulta nykyhetkeen. Näyttely nostaa esineiden rinnalle myös harvemmin nähtyjä alkuperäisluonnoksia.
Sitovat ilmoittautumiset tämän linkin kautta 7.3. mennessä. Mukaan mahtuu 50 Ateneumin ystävää. Jos ilmoittautuneita on enemmän, arvotaan osallistujat ja heille lähetetään ohjeet vierailua varten 8.3. Hinta 12e sisältää sisäänpääsyn ja opastuksen.

20.–23.5. Taidematka Málagaan
Málaga on kohonnut viime vuosina yhdeksi Euroopan mielenkiintoisemmaksi taidekaupungiksi. Kaupunkiin on avattu Pariisin Pompidou-keskuksen pop-up-museo sekä Pietarin venäläisen taiteen ja Madridin Thyssen-Bornemisza -museoiden sivupisteet. Näiden lisäksi teemme opastetut kierrokset Picasson syntymäkodissa ja museossa, Málagan nykytaiteen museo CAC:ssa sekä Jorge Rando -museossa, jonka yhteydessä olevassa kirkossa myös vierailemme. Lento lähtee Helsingistä perjantai-aamuna 20.5. klo 6.05, takaisin olemme maanantaina 23.5. klo 16.10.
Matkan hinta on 1145e, jos ryhmäkoko on 25 henkeä. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 200e.
Hintaan sisältyy Norwegianin reittilennot turistiluokassa, verot ja viranomaismaksut, lentokenttäkuljetukset kohteessa, kolmen yön majoitus hotelli Itecassa (*** paikallinen luokitus), aamiaiset hotellissa, kaksi lounasta ja illallinen (talon viini sisältyy ruokailuihin), opastettu kiertokävely, sisäänpääsyt ja opastukset kohteisiin. Opastusten kieli on englanti. Hintaan ei sisälly muita ruokailuja eikä matkavakuutusta. Matkaohjelma sitoumuksetta. Vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii Ryhmämatkatoimisto Resviaria.
Matkalle on vielä paikkoja vapaana, tiedustelut ystavat@ateneum.fi tai 040 171 9911.

Lisää kevään ja kesän jäsenohjelmaa maaliskuun jäsenkirjeessä.

Ilmoittautuminen
Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtuman kohdalta löytyvän linkin kautta (tai sähköpostitse ystavat@ateneum.fi / puhelimitse numeroon 040 171 9911). Ilmoittautumisen päättymisajankohta mainitaan kunkin tilaisuuden kohdalla erikseen. Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin tilaisuuteen mahtuu, arvotaan osallistujat ja mukaan päässeille ilmoitetaan ohjeet vierailua varten. Kaikki halukkaat eivät valitettavasti aina mahdu ryhmiin mukaan, joten muistakaa ystävällisesti peruuttaa ilmoittautumisenne tarvittaessa. Ilmoittautuessaan sitoutuu maksamaan tilaisuuden kohdalla ilmoitetun osallistumismaksun.

Ateneumin ystävät ry kiittää Senaatti-kiinteistöjä, Spondaa ja Wärtsilää, jotka ovat tukeneet yhdistyksen toimintaa vuonna 2015.

Hyvää alkanutta vuotta!
Pasi Ateneumin ystävistä

Muutokset mahdollisia.