Kaksi museovierasta Magnus Enckell -näyttelyssä teoksen äärellä.
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Liity ystäväksi

Ateneumin ystävät on kohtaamispaikka taiteen ystäville. Toiminnan ytimessä on rakkaus Ateneumiin, intohimo taiteeseen sekä halu nähdä kuvataidetta ja kokea kulttuurielämää yhdessä.

Ateneumin tukena

Ateneumin ystävät on Suomen vanhin ystäväyhdistys, jonka perustivat muun muassa Amos Anderson, Väinö Blomstedt ja Eero Järnefelt jo vuonna 1919 tavoitteenaan kerätä Ateneumin kokoelmaan taideaarteita

Museolle tehtävät taidelahjoitukset ovat edelleen yksi yli 100-vuotiaan yhdistyksen kunniatehtävistä. Ystävien lahjoituskokoelmaan kuuluu muun muassa Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin ja Sulho Sipilän teoksia. Lisäksi yhdistys tukee Ateneumia vuosittaisten avustusten sekä lahjoitetun työn merkeissä.

Ja jäsentensä ilona vuodesta 1919 lähtien

Jäsenilleen Ateneumin ystävät tarjoaa monipuolisen ja ympärivuotisen jäsenohjelman sekä kutsuja avajaisiin ja ainutlaatuisiin tilaisuuksiin, joissa voi nauttia Ystävien seurasta. Ja aina vapaan pääsyn Ateneumiin – taiteen ja sen Ystävien kotiin.

Ystävyys on ilo!

Kiasma palvelee Ateneumin remontin aikana

Ateneumin neuvonnasta saadut Ystävien palvelut ovat remontin ajan saatavilla Kiasmasta. Kiasman lippukassoilta saatte mm. kuluvan vuoden vuositarrat.

kiasma.fi

JÄSENEDUT

Ystävänä saat

 • mahdollisuuden osallistua Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin
 • kutsun Ateneumin näyttelyiden avajaisiin
 • vapaan pääsyn Ateneumin näyttelyihin ja etuja Ateneumin tapahtumissa
 • uutiskirjeitä ja tiedotteita jäsenohjelmaan sekä Ateneumin näyttelyihin ja tapahtumiin liittyen
 • alennuksia Kansallisgallerian museokaupoissa
 • alennuksia Ateneumin ja Kiasman kahviloissa
 • sekä tuet merkittävästi Ateneumin toimintaa.

Ateneumin ollessa remontissa

Kuluvalle vuodelle on tulossa runsaasti reissuja, kyläilyjä ja vierailuja. Lisäksi tulemme pitämään Ateneumin kokoelman osana ohjelmaamme: taidelukupiireissä syvennymme teokseen kerrallaan ja etäluennoilla kuulemme uuden kokoelmanäyttelyn suunnittelusta ja teemoista lisää.

Koska emme pääse enää tänä vuonna Ateneumiin, ottavat Kansallisgallerian kaksi muuta museota meidät tervetulleina vastaan. Ateneumin ystävät pääsevät tutustumaan Kiasman ARS22-näyttelyyn ja Sinebrychoffin taidemuseon Kirsikkapuun alla – Japanilaisia puupiirroksia -näyttelyyn kerran maksutta. Nämä näyttelyt tulevat myös näkymään jäsenohjelmassamme.

Vuosijäsenmaksut ovat:

Jäsenmaksu vuodelle 2022

 • 48 € Yksilöjäsen
 • 78 € Perhejäsenyys (samassa osoitteessa asuvat kaksi aikuista ja alle 18-vuotiaat lapset)
 • 20 € Nuoriso- (alle 25 v) tai opiskelijajäsenyys

Jäsenmaksu vuosille 2022-2023

Jäsenmaksun voi maksaa kerralla jo kahdeksi vuodeksi. Ateneum menee remonttiin huhtikuussa 2022, mutta Ystävien runsas jäsenohjelma palvelee vierailujen, kyläilyjen ja reissujen merkeissä silloinkin.

 • 89 € Yksilöjäsen
 • 149 € Perhejäsenyys (samassa osoitteessa asuvat kaksi aikuista ja alle 18-vuotiaat lapset)
 • 39 € Nuoriso- (alle 25 v) tai opiskelijajäsenyys

Ainaisjäsenyys on 900 €.

Jäseneksi voit liittyä Ateneumin neuvonnassa tai verkkokaupassa. Jäsenyys on voimassa aina maksuajankohtaa seuraavan kalenterivuoden maaliskuun loppuun asti.

Jäsenille lähetetään automaattisesti seuraavan vuoden jäsenlasku. Jäsenyyden voi päättää ilmoittamalla eroavansa yhdistyksestä, joko osoitteeseen ystavat [a] ateneum.fi tai numeroon 040 171 9911.

Jäsenmaksun voi maksaa myös kulttuuriseteleillä

Voit maksaa työnantajasi antamilla kulttuuriseteleillä meidän jäsenmaksun sekä jäsentilaisuuksien osallistumismaksuja. Olemme lisänneet yhdistyksen maksutapojen joukkoon nyt ePassin ja Smartumin.

Miten ePassilla maksetaan?
Miten Smartumilla maksetaan?

Uusi jäsen?

Yhteystiedot jäsenrekisteriin

Saadaksesi kaikki Ateneumin ystävyyden edut käyttöösi, ilmoitathan yhteystietosi jäsenrekisteriimme tästä linkistä

Edut käyttöön

Voit noutaa jäsenkortin Ateneumin neuvonnasta museon aukioloaikoina. Jäsenkortillasi pääset maksutta Ateneumiin sekä saat alennukset käyttöösi.

Saat alennusta Kansallisgallerian museokaupoissa jäsenkortilla ja verkossa alla olevilla koodeilla.

Jäsenkortti suoraan puhelimeen

Olemme tänä vuonna ottaneet käyttöön sähköisen jäsenkortin. Jäsenkortin voi ottaa käyttöönsä, kun on maksanut vuoden 2022 jäsenmaksunsa. Huomaathan, että maksutiedon kirjautumisessa jäsenrekisteriin voi kestää useampi päivä. Vanha muovinen jäsenkortti toimii edelleen uuden sähköisen jäsenkortin rinnalla.

Näin otat käyttöön sähköisen jäsenkortin:
 1. Lataa puhelimesi tai tablettisi sovelluskaupasta (App Store ja Google Play) sovellus nimeltä Gruppo ID.
 2. Klikkaa lataamasi Gruppo ID -appin aloitussivulla olevaa REKISTERÖIDY-painiketta.
 3. Sähköpostiosoitteeseesi lähetetään linkki rekisteröitymissivulle.
 4. Klikkaa sähköpostiviestissä olevaa rekisteröitymislinkkiä ja viimeistele rekisteröityminen.
 5. Avaa lataamasi Gruppo ID -appi, klikkaa KIRJAUDU-painiketta ja syötä luomasi salasana. Appi näyttää yhdistyksesi sähköisen jäsenkortin.

Huom. Käytä rekisteröitymiseen samaa sähköpostiosoitetta, johon saat Ateneumin ystäviltä tulevan jäsenpostin. Jos käytät muuta sähköpostiosoitetta, sovellus ei tunnista sinua ja rekisteröityminen ei siten onnistu. Jos perhejäsenet ovat käyttäneet samaa sähköpostiosoitetta, epäonnistuu rekisteröityminen myös silloin.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Gruppon asiakaspalveluun tuki@gruppo.fi tai 050 402 3099.

Jäsenohjelma

Ateneumin ystävien jäsenohjelma tarjoaa tilaisuuden tutustua lähemmin Ateneumin kokoelmiin ja näyttelyihin. Lisäksi järjestetään mm. taideretkiä ja -matkoja, taiteilijatapaamisia ja ateljeevierailuja.

Katso tulevat tilaisuudet

Lahjoituskokoelma

Ateneumin ystävien lahjoituskokoelmassa on tällä hetkellä 27 teosta – 25 maalausta ja kaksi veistosta, sekä viisi Helene Schjerfbeckin luonnoskirjaa ja sata luonnosta.

hallitus

Ainomaija Haarla, Anu Karessuo, Aulis Kohvakka, Teemu Muurimäki, Katja Räisänen, Mirva Saukkola, Anne-Marie Suomalainen, Kimmo Tupala ja Anne Valsta. Hallituksen puheenjohtaja on Anne Valsta.

ota yhteyttä

Ateneumin ystävät ry, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, ystavat [a] ateneum.fi
toiminnanjohtaja Anna Laamanen, puh. 040 171 9911, anna.laamanen [a] ateneum.fi