Avajaisvieraita Albert Edelfelt -näyttelyssä.
Kuva: Jenni Nurminen / Kansallisgalleria

Liity ystäväksi

Ateneumin ystävät on kohtaamispaikka taiteen ystäville. Toiminnan ytimessä on rakkaus Ateneumiin, intohimo taiteeseen sekä halu nähdä kuvataidetta ja kokea kulttuurielämää yhdessä.

Ystävänä saat

 • mahdollisuuden osallistua Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin
 • kutsun Ateneumin näyttelyiden avajaisiin
 • vapaan pääsyn Ateneumin näyttelyihin ja etuja Ateneumin tapahtumissa
 • uutiskirjeitä ja tiedotteita jäsenohjelmaan sekä Ateneumin näyttelyihin ja tapahtumiin liittyen
 • alennuksia Ateneumin museokaupassa
 • alennuksia Ateneumin kahvilassa
 • sekä tuet merkittävästi Ateneumin toimintaa.

Vuosijäsenmaksu:

Jäsenyys on voimassa aina maksuajankohtaa
seuraavan kalenterivuoden maaliskuun loppuun asti.

Jäsenmaksu vuodelle 2023

 • 53 € Yksilöjäsen

Jäsenyyden voi ostaa myös paikan päältä Ateneumin palvelupisteeltä.

Jäsenille lähetetään automaattisesti seuraavan vuoden jäsenlasku. Jäsenyyden voi päättää ilmoittamalla eroavansa yhdistyksestä, joko osoitteeseen ystavat@ateneum.fi tai numeroon 040 171 9911.

Jäsenmaksun voi maksaa myös kulttuuriseteleillä

Voit maksaa työnantajasi antamilla kulttuuriseteleillä meidän jäsenmaksun. Olemme lisänneet yhdistyksen maksutapojen joukkoon nyt ePassin ja Smartumin.

Ilmoitathan yhdistykselle sähköpostitse ystavat@ateneum.fi, jos olet suorittanut jäsenmaksusi Smartumilla tai ePassilla.

Miten ePassilla maksetaan?
Miten Smartumilla maksetaan?

Katso kuinka saat aktivoitua jäsenyyden maksettuasi kulttuuriseteleillä

Kaksi henkilöä katsoo taideteoksia mietteliäinä

Jäsenohjelma

Ateneumin ystävien jäsenohjelmassa syvennytään kotimuseomme Ateneumin kokoelmiin ja näyttelyihin, vieraillaan muiden museoiden näyttelyissä, kyläillään ainutlaatuisissa taidekohteissa sekä reissataan lähelle ja kauas taiteen äärelle.

Tulossa

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtumien kohdalta löytyvien linkkien kautta.

Ilmoittautuminen on sitova. Mahdollisen esteen sattuessa, voit antaa paikkasi tilaisuudessa itse eteenpäin. Voimme palauttaa osallistumismaksun vain, jos saamme jonosta tilallesi toisen osallistujan. Sairastapauksissa korvausta voi hakea omasta vakuutusyhtiöstä. 

Kotona: Kuraattorikierros Edelfelt-näyttelyyn ma 29.5.

ma 29.5. klo 17-18

Näyttelyn kuraattorit Anne-Maria Pennonen ja Hanne Selkokari esittelevät uuden Edelfelt-näyttelyn Ateneumin ystäville syvällä asiantuntemuksellaan.

Tilaisuus on maksuton.

Ilmoittautuminen aukeaa 24.4.2023 klo 10.00

Kylässä: Kuraattorikierros Alexander Lauréus -näyttelyyn ti 30.5.

ti 30.5. klo 16.30-17.30, Sinebrychoffin taidemuseo

Alexander Lauréus – Kohti Roomaa -näyttelyn kuraattori FM Lotta Nylund esittelee näyttelyn Ateneumin ystäville.

Turussa syntyneen taiteilijan Alexander Lauréuksen (1783 – 1823) asema romantiikan ajan keskeisenä taiteilijana on kiistaton. Yksittäisiä teoksia on useasti ollut esillä näyttelyissä, mutta laajempaa katsausta hänen koko tuotantoonsa ei ole Suomessa nähty neljäänkymmeneen vuoteen.

Näyttelyn kuraattori FM Lotta Nylund viimeistelee väitöskirjaansa Alexander Lauréuksesta, ja hän on kirjoittanut laajan artikkelin näyttelyn julkaisuun.

Lähdemme kierrokselle pienen ryhmän kanssa. Osallistumismaksu 15 €.

Ilmoittautuminen aukeaa 24.4.2023 klo 10.00

Reissussa: Taidekierros Tanskassa 8.-11.6.2023

Taiteentäyteisellä Tanskan kiertomatkalla nähdään parhaita paloja Kööpenhaminan, Århusin ja Aalborgin taidekentästä. Matka huipentuu Skageniin, missä 1800-luvun lopulla joukko taiteilijoita vietti kesänsä maalaten maisemamuotokuvia. Aivan Jyllannin niemimaan kärjesssä sijaitseva Skagen on tunnettu valkeista hiekkadyyneistään.

Alustava matkaohjelma:

8.6. torstai
Kokoontuminen Helsingin lentoasemalla.
Klo 11.00 Lähtö Finnairin reittilennolla Helsingistä Kööpenhaminaan.
Klo 11.40 Saavumme Kastrupin lentoasemalle, jossa paikallisopas on meitä vastassa. Ajamme Ordrupgaardin taidemuseolle, joka sijaitsee Kööpenhaminan pohjoispuolella. Museossa on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä tanskalaisen ja ranskalaisen taiteen kokoelmista 800- ja 1900-luvun alusta. Teemme opastetun kierroksen museossa. Lounas päivän aikana.
Klo 16.30 Matka jatkuu kohti Oddenia, jonne on matkaa n. 120 km.
Klo 18.40 Lauttamatka kohti Jyllantia. Matka kestää 1 tunti 20 minuuttia.
Klo 20.00 Saavumme Århusin ja hotelliin ja majoittuminen.

SCANDIC ÅRHUS CITY

Moderni designhotelli sijaitsee Århusin keskustassa ja ja Strøget-kävelyostoskatu on aivan
nurkan takana. Hotellissa on mm. kuntosali, ravintola ja tyylikäs aulabaari. Huoneissa on
mm. ilmainen wifi, taulu-tv, puulattia, tallelokero, silitysvälineet ja mukavuudet. ARostaidemuseo on vain viiden minuutin kävelymatkan päässä hotellista.

9.6. perjantai
Aamiaisen jälkeen huoneiden luovutus.
Tänään tutustumme ARos-taidemuseoon opastetulla kierroksella. ARos on Århusin tärkein museo ja yksi suurimmista taidemuseoista Pohjois-Euroopassa. Se vihittiin käyttöön vuonna 1859 ja se on vanhin julkinen taidemuseo Kööpenhaminan ulkopuolella. Huhtikuussa 2004 museo avasi ovensa näyttelyillä aivan uudessa, modernissa 10-kerroksisessa rakennuksessa, jonka on suunnitellut tanskalaiset Schimdt Hammer Lassen
-konsernin arkkitehdit. Vuonna 2011 museoon lisättiin ilmakäytävä Sateenkaaripanoraama, joka lisäsi museon suosiota entisestään.
Matka jatkuu päivän toiseen kohteeseen Aalboriin ja modernintaiteen museo Kunsten. Sen suunnittelivat suomalaiset Elissa ja Alvar Aalto sekä tanskalainen Jean-Jacques Baruël. Sen suunnittelu alkoi vuonna 1957, museo valmistui 1972 ja vuonna 2015 se remontoitiin perusteellisesti. Museon kokoelmat keskittyvät vuoden 1900 jälkeen luotuun taiteeseen. Pysyvissä kokoelmissa on n. 1500 teosta: maalauksia ja veistoksia, jotka edustavat modernia ja nykytaidetta. Merkittävä osa pysyvistä kokoelmista tulee yksityisiltä keräilijöiltä.
Kierroksen jälkeen lounas. Lounaan jälkeen matka jatkuu Fredrikshavniin, jonne on matkaa vajaa 200 km. Majoitumme hotelliin kahdeksi yöksi.

SCANDIC THE REEF HOTEL AND RESORT

Hotelli sijaitsee vain 300 metrin päässä Stena Linen satamasta ja Fredrikshavnin rautatieasemalta. Hotellissa on mm. vesipuisto, uima-altaita, saunoja, kuntosali, Det Gule Parkhus-ravintola, Calypso aamiaisravintola, Lobster Bob’s -baari ja kahvila. Huoneissa on mm. tv, teen- ja kahvinkeittovälineen ja mukavuudet.


10.6. lauantai
Aamiainen hotellissa. Tänään lähdemme päiväretkelle Skageniin aivan Jyllannin niemimaan kärkeen, jonne on matkaa reilut 40 kilometriä. Skagen tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan, jotka leviävät sekä niemen itä- että länsirannikolle. Skagenin sarveksi kutsuttu niemi muodostaa Kattegatin ja Skagerrakin salmien maantieteellisen rajan. 1800-luvun lopussa joukko taiteilijoita vietti aikaansa Skagenissa maalaten maisemamuotokuvia. Ryhmää kutsutaan nimellä Skagenin maalarit. Kuuluisin ryhmän jäsenistä oli Peder Severin Krøyer, jonka tunnetuin teos ”Kesäilta Skagenin etelärannalla. Anna Ancher ja Marie Krøyer on tyypillinen taiteilijaryhmän teos. Taiteilija kuten useimmat muutkaan ryhmäläiset, ei asunut koko vuotta Skagenissa, vaan vietti talvet Kööpenhaminassa.
Vierailemme Skagenin museossa, jonka perustivat taidemaalareiden kollektiivi yli sata vuotta sitten. Siellä on esillä osa Tanskan kuuluisimmista taideteoksista. Museon perustajiin kuuluvat Anna ja Michael Ancher, P.S. Krøyer ja Viggo Johansen ja heidän varhaisia impressionistisia maalauksiaan on esillä museossa. Museolla on myös
veistopuutarha.
Museo perustettiin aikanaan hotellin ruokailusaliin. Taidemaalarit ja runoilija kohtasivat siellä säännöllisesti ja suunnittelivat näyttelyitä ja jakoivat ideoita. Skagenin museossa on nykyisin yli 1900 taideteosta alueelta. Jyllannin dramaattiset maisemat ja pohjoisen valo on innoittanut taiteilijoita. Teemme opastetun kierroksen museossa, jonka jälkeen jää myös omaa aikaa museossa.
Nautimme kalalounaan.
Toinen kohteemme on Anchers Hus taiteilija Anna ja Michael Ancheri sekä heidän tyttärensä maalari Helga Ancherin koti. Annan ja Michaelin kuoleman jälkeen 1935 talo jäi asumattomaksi. Talo restauroitiin 1967 ja avattiin museona 1967. Perheellä oli usean tuhannen taideteoksen kokoelma sisältäen tanskalasia, ruotsalaisia, norjalaisia,
saksalaisia ja hollantilaisia teoksia. Museossa on esillä n. 250 teosta kokoelmasta. Opastettu kierros museossa.
Päivän kolmas kohde on Drachmanns Hus. Museo näyttää edelleen siltä kuin se oli kirjailija Holger Drachmannin asuessa siellä 1902–1908. Seinillä on noin 150 piirrosta ja maalausta. Talon vanhimmat osat ovat vuodelta 1828. Teemme kierroksen museossa.
Palaamme illaksi takaisin Fredrikshavniin.

11.6. sunnuntai
Aamiainen hotellissa. Aamupäivällä aikaa nauttia hotellin kylpyläpalveluista tai poiketa kaupungissa tai vaikka kirkossa. Huoneiden luovutus klo 13 ja siirtyminen kävellen läheiseen satamaan.
Klo 13.50 Lauttamatka Fredrikshavnista Göteborgiin. Matka kestää 3,5 tuntia. Nautimme laivalla lounaan.
Klo 17.20 Saavumme Göteborgin satamaan. Kuljetus lentoasemalle, lähtöselvitys.
Klo 20.20 Lähtö Finnairin reittilennolla Helsinkiin, jonne saavumme klo 23.15.

Hinta:

min 25–30 lähtijää 1790 €/hlö
min 20 – 24 lähtijää 1945 €/hlö
Yhden hengen huoneen lisämaksu 345 €. Yhden hengen huoneita on rajatusti.

Hintaan sisältyy:

 • Finnairin reittilennot turistiluokassa
 • verot ja viranomaismaksut
 • bussikuljetukset kohteessa ohjelman mukaan
 • yhden yön majoitus Århusissa mainitussa hotellissa tai vastaavassa
 • kahden yön majoitus Fredrikshavnissa mainitussa hotellissa tai vastaavassa
 • aamiaiset hotelleissa
 • neljä lounasta
 • opastetut tutustumiset Ordrupgaardin museoon, ARos-taidemuseoon, Kunstenin
  modernintaiteen museoon sekä Skagenin museoihin
 • laivamatkat kansipaikoin ohjelman mukaan
 • suomenkielisen/englanninkielisen paikallisoppaan palvelut alkaen Kööpenhaminasta ja
  päättyen Fredrikshavniin
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut, ruokajuomat
 • ruoka-aineallergioista ja muista erikoisruokavalioista veloitettavat lisämaksut
 • matkavakuutus ** suositellaan**

Huomioitavaa

Ryhmäruokailut

Allergioiden, ruokarajoitteiden ja mielihalujen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ryhmämatkoilla ei kaikkia
ruokavalioita/toiveita valitettavasti pystytä toteuttamaan. Matkaan sisältyvät ruokailut ovat ryhmäruokailuja,
joissa yksi yhtenäinen menu on valittu etukäteen. Näissä huomioidaan mahdollisuuksien mukaan ruokaaineallergiat.
Ko. annokset ovat usein pelkistetympiä kuin menun annokset, eivätkä ravintolat tee erillisiä ruokia jokaista
allergiaa kohden. Esim. gluteeniton/laktoositon jälkiruoka on usein hedelmä, hedelmäsalaatti tai sorbetti koko
matkan ajan. Mielihalujen mukaan annoksia ei voi vaihtaa. Ilmoita siis vain sellaiset ruokarajoitukset, joista on
terveydellistä haittaa tai perustuvat vakaumukseen (esim. kasvisruoka). Tieto tulee olla toimistossa viimeistään
kuukautta ennen matkaa.

Huomioithan, että erikoisruokavalioita ei voida taata, sillä joissakin kohteissa niiden toteuttamismahdollisuudet
ovat rajalliset.

Perillä kohteessa ilmoitetuista annosmuutoksista, erikoisruokavalioista/allergioista veloitetaan lisämaksua 20
euroa/ruokailu matkan jälkeen.

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim.
museoissa ja kävelykierroksilla. Useissa kaupungeissa bussin käyttöä kaupungin keskustoissa on rajoitettu. Osa
kävelyistä voi olla myös siirtymisiä, jolloin sen väliin jättäminen ei ole mahdollista. Kaupunkikohteissa on myös
rappusia ja mukulakivikatuja. Matkoja ei suositella apuvälineillä liikkuville (pyörätuoli, rollaattori).

Matka on täynnä. Peruutuspaikkoja voi kysyä suoraan matkatoimisto Resviariasta.

Minna Jousranta

minna.jousranta@resviaria.com

+358 40 913 9348

Reissussa: Laukon kartano ke 14.6.

Taiteentäyteisellä päiväreissulla vierailemme Laukon kartanon uusissa kesänäyttelyissä. Vastassamme on kartanon rouva Liisa Lagerstam, joka opastaa meidät läpi näyttelyiden. Laukon kartanossa on tänä kesänä esillä teoksia kotimaisilta taiteilijoilta Hannu Väisänen, Lauri Laine, Marita Liulia, Carolina von Schantz ja Tapani Kokko. Nautimme kartanolla myös buffetlounaan. Vierailemme kotimatkalla kuvataiteilija Viljami Heinosen työhuoneella, joka sijaitsee Vesilahdella Laukon kartanon lähellä.

Matkaohjelma:

ke 14.6.

Klo 09.00 Lähtö Rautatientorin tilausajopysäkiltä kohti Laukon kartanoa
Klo 11.45 Saavumme Laukon kartanoon Vesilahteen.
Klo 12.00 Nautimme buffetlounaan.
Klo 13.15-14.30 Teemme opastetun kierroksen Laukon kartanossa kartanon rouva Liisa Lagerstamin johdolla. Tutustumme kartanoon ja Laukon kesänäyttelyihin.

Laukon kartanolla on tänä kesänä kunnia esitellä Hannu Väisäsen uusia kalevalaisia maalauksia. ”Lemminkäisen sydän” on löytänyt innoituksensa Lönnrotin Laukosta, jossa Kalevala päivättiin 17.4.1849.

Päärakennuksen juhlakerroksessa nähdään Lauri Laineen suurenmoisia barokkisia figuureita. Monumentaalinen ”Aria” on maalattu varta vasten Laukon saleihin.

Galleriakerroksessa esitellään puolestaan Marita Liulian uutta tuotantoa. ”Nature forte” on ikuisen seikkailijan ylistyslaulu luonnon ja luovuuden voimille.

Carolina von Schantzin maalauksissa luonnon ihmeet näyttäytyvät herkän ekspressiivisinä. ”Valoon kätketty” hurmaa ravintolatallin suurilla seinillä.

Tapani Kokon korumaiset ”Pyhät kuvat” sykähdyttävät Laukon puiston siimeksessä kohoavassa ikonisessa Pakanakirkossa.

Kierroksen jälkeen on hetki aikaa kierrellä näyttelyissä omatoimisesti sekä poiketa ostoksilla kartanon puodissa.

Klo 15.00 Vierailemme kuvataiteilija Viljami Heinosen työhuoneella Vesilahdessa.
Klo 16.00 Lähdemme paluumatkalle ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.30 liikenteestä riippuen.

Hintaan sisältyy:
– bussikuljetukset ohjelman mukaan
– buffetlounas Laukon kartanossa
– opastettu kierros Laukon kartanossa kartanon rouvan johdolla
– taiteilijatapaaminen Viljami Heinosen kanssa
– arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:
– muut ruokailun ja ruokajuomat
– matkavakuutus **suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. näyttelyissä.

Matka on täynnä. Peruutuspaikkoja voi kysyä suoraan matkatoimisto Resviariasta.

Minna Jousranta

minna.jousranta@resviaria.com

+358 40 913 9348

Reissussa: Taidematka Tammisaareen la 17.6.

Taiteentäyteisellä Tammisaaren päiväreissulla vierailemme Tammisaaren upouudessa Chappe taidemuseossa. Vierailemme päivän aikana myös Villa Skeppetissä. Tämä on ainutlaatuinen talo, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystäville Göran ja Christine Schildtille. Lounaan jälkeen tutustumme vielä Raaseporin museoon ja sen pysyvään Helene Schjerfbeck-näyttelyyn.

Matkaohjelma:

la 17.6.

Klo 09.00 Lähtö Rautatietorin tilausajopysäkiltä kohti Tammisaarta eli Raaseporia.
Klo 11.00 Saavumme Tammisaareen. Ryhmä jaetaan kahtia.
Klo 11.00 Ensimmäiselle ryhmälle opastettu kierros taidemuseo Chappessa, joka avattiin 16.4.

Mistä taidemuseot syntyvät? Meidän tapauksessamme Albert de la Chapellen rakkaudesta Tammisaareen, tutkimukseen, taiteeseen ja vaimoonsa sekä kollegaansa Claraan. Kun asuu vuosikymmeniä Yhdysvalloissa keskittyen uraauurtavaan lääketieteeseen, henkinen ja fyysinen etäisyys suo sekä tarkkuutta että vapautta ajatella taidemuseota, molekyyli kerrallaan. Ei ole tarvetta miellyttää, mukautua tai kohauttaa, ja tekemisen palo sekä oman silmän, mielen ja sielun haastaminen on luontevaa.

Puolentunnin opastetun kierroksen jälkeen on vielä omaa aikaa tutustua näyttelyihin.

Klo 11.00 Toiselle ryhmälle vierailu Villa Skeppetissä. Tämä on ainutlaatuinen talo, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystäville Göran ja Christine Schildtille. Opastuksen aikana tutustumme kirjailijakotiin, Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä Välimeren tunnelmiin. Göran Schildt ja Alvar Aalto olivat hyviä ystäviä, ja rakkaus Välimeren kulttuuria, luonnonmaisemia ja sivilisaatioita kohtaan yhdisti heitä.
Klo 12.15 Ryhmät vaihtavat kohteita: ensimmäinen ryhmä Villa Skeppetiin ja toinen ryhmä taidemuseo Chappeen.
Klo 13.30 Nautimme yhdessä lounaan GH Fyren-ravintolassa meren rannalla. Siitä on tullut Tammisaaren uusi maamerkki. Fyrenin lasista ja graniitista muodostuva julkisivu on tehty kestämään lämmin tunnelma, jossa luonnonvalo ja pehmeät värit luovat täydellisen harmonian.
Klo 15.00 Lounaan jälkeen tutustumme vielä Raaseporin museoon ja sen pysyvään Helene Schjerfbeck-näyttelyyn. Näyttelyssä on esillä noin kaksikymmentä teosta, joista vaihdetaan ajoittain. Tekstit, kuvat ja filmit kertovat taiteilijattaren elämästä. Opastus kestää puoli tuntia.

 Vierailun jälkeen lähdemme ajelemaan kotia kohti ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.00.

Hinta: 145 € /hlö, museokortilla 136 €

Hintaan sisältyy:

 • bussikuljetukset ohjelman mukaan
 • opastettu tutustuminen Villa Skeppetiin
 • opastettu tutustuminen Chappen taidemuseoon
 • opastettu tutustuminen Raaseporin museoon
 • lounas GH Fyren ravintolassa
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • erikoisruokavalioista mahdollisesti veloitettavat lisämaksut
 • matkavakuutus** suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. museoissa.

Matka on täynnä. Peruutuspaikkoja voi kysyä suoraan matkatoimisto Resviariasta.

Minna Jousranta

minna.jousranta@resviaria.com

+358 40 913 9348

Reissussa: Albert Edelfeltin ateljee ja Berndt Lindholm ke 28.6.

Taiteentäyteisellä päiväreissulla vierailemme Hämeenlinnan taidemuseon uudessa Berndt Lindholm -näyttelyssä, jonka jälkeen nautimme lounaan Hämeenlinnan Piparkakkutalo-ravintolassa. Matkamme jatkuu Hämeenlinnan jälkeen kohti Albert Edelfeltin ateljeeta Porvoossa. Ateneumin Albert Edelfelt -näyttelyssä on parhaillaan useita teoksia taiteilijan lempipaikasta Porvoon Haikkosta. Ateljeessa on parhaillaan esillä myös kesänäyttely.

Matkaohjelma:

Klo 9.30 Lähtö Rautatientorin tilausajopysäkiltä kohti Hämeenlinnaa
Klo 11.00 Saavumme Hämeenlinnan taidemuseoon, jossa tutustumme kesänäyttelyyn.

Taidemuseossa on esillä maisemamaalareidemme eturiviin 1800-luvulla kuuluneen taiteilija Berndt Lindholmin (1841–1914) tuotantoa. Loviisassa syntynyt Lindholm tunnetaan erityisesti metsä- ja rannikkoaiheisista maisemamaalauksistaan. Näyttely valottaa Berndt Lindholmin kehittymistä opiskeluajoista yhdeksi Suomen ja Ruotsin keskeisistä maisemamaalareista. Esillä on taiteilijan uran kannalta merkittävien teosten ja taiteilijalle tunnusomaisten metsä- ja merimaisemien lisäksi varhaisia teoksia, piirustuksia ja luonnoksia. Opastettu kierros.
Klo 12.30 Nautimme lounaan Piparkakkutalo-ravintolassa Hämeenlinnan keskustassa.
Klo 13.45 Matka jatkuu kohti Porvoota
Klo 15.30 Tutustumme Albert Edelfeltin ateljeehen Porvoon Haikkoon kylässä.

Edelfelt rakennutti itselleen ateljeen Haikkoon vuonna 1883. Täällä hän työskenteli kesäisin kuolemaansa saakka. Ateljee muutettiin ateljeemuseoksi 1951. Ateljeen juhlavuoden näyttelynä on ”Ateljeen helmiä kesältä 1883”, jossa esitellään vedoksin ja tekstein tuona kesänä syntyneitä teoksia. Tunnetuin teoksista on ”Merellä” maalaus, joka tänä päivänä on Göteborgin taidemuseon kokoelmissa. Vuoden 1884 Pariisin salongissa sitä pidettiin pohjoismaalaisena teoksena. Muissa kesällä 1883 syntyneissä maalauksissa hänen malleinaan olivat mm. äiti, sisaret Annie ja Berta sekä Haikon kesävieraita. Myös Haikon kaunis merimaisema ja huvila siirtyivät kuviin.

Villa Albertin kesänäyttelyssä ”Ateljeen taikaa” on esillä Tero Annanollin, Johanna Lumpeen, Suvi Melekin ja Lumi Saarikosken maalauksia ja Kaj Lindgårdin veistoksia. Ateljee on taiteilijalle yksityisaluetta, paikka, jonne hän voi vetäytyä rauhaan jokapäiväisen elämän hyörinästä omien ajatustensa kanssa. Ateljeen taika synnyttää tekijässä ideoita, aiheita, jotka siirtyvät työskentelyprosessin aikana kankaalle tai paperille.

Vierailun jälkeen lähdemme kotia kohti ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.30.

Hinta: 159 €/hlö
Alennus Museokortilla 10 €

Hintaan sisältyy:

 • bussimatkat ohjelman mukaan
 • opastettu kierros Hämeenlinnan taidemuseossa
 • lounas Piparkakkutalo-ravintolassa (pääruoka ja jälkiruoka)
 • opastettu kierros Albert Edelfeltin ateljeessa ja kesänäyttelyissä
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • erikoisruokavalioista mahdollisesti veloitettavat lisämaksut
 • matkavakuutus ** suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. näyttelyissä.

Ilmoittaudu mukaan 25.5.2023 klo 10.00 alkaen

Reissussa: Laukon kartano ke 23.8.

Taiteentäyteisellä päiväreissulla vierailemme Laukon kartanon uusissa kesänäyttelyissä. Vastassamme on kartanon rouva Liisa Lagerstam, joka opastaa meidät läpi näyttelyiden. Laukon kartanossa on tänä kesänä esillä teoksia kotimaisilta taiteilijoilta Hannu Väisänen, Lauri Laine, Marita Liulia, Carolina von Schantz ja Tapani Kokko. Nautimme kartanolla myös buffetlounaan.

Matkaohjelma:

ke 14.6.

Klo 09.00 Lähtö Rautatientorin tilausajopysäkiltä kohti Laukon kartanoa
Klo 11.45 Saavumme Laukon kartanoon Vesilahteen.
Klo 12.00 Nautimme buffetlounaan.
Klo 13.15-14.30 Teemme opastetun kierroksen Laukon kartanossa kartanon rouva Liisa Lagerstamin johdolla. Tutustumme kartanoon ja Laukon kesänäyttelyihin.

Laukon kartanolla on tänä kesänä kunnia esitellä Hannu Väisäsen uusia kalevalaisia maalauksia. ”Lemminkäisen sydän” on löytänyt innoituksensa Lönnrotin Laukosta, jossa Kalevala päivättiin 17.4.1849.

Päärakennuksen juhlakerroksessa nähdään Lauri Laineen suurenmoisia barokkisia figuureita. Monumentaalinen ”Aria” on maalattu varta vasten Laukon saleihin.

Galleriakerroksessa esitellään puolestaan Marita Liulian uutta tuotantoa. ”Nature forte” on ikuisen seikkailijan ylistyslaulu luonnon ja luovuuden voimille.

Carolina von Schantzin maalauksissa luonnon ihmeet näyttäytyvät herkän ekspressiivisinä. ”Valoon kätketty” hurmaa ravintolatallin suurilla seinillä.

Tapani Kokon korumaiset ”Pyhät kuvat” sykähdyttävät Laukon puiston siimeksessä kohoavassa ikonisessa Pakanakirkossa.

Kierroksen jälkeen on hetki aikaa kierrellä näyttelyissä omatoimisesti sekä poiketa ostoksilla kartanon puodissa.
Klo 16.00 Lähdemme paluumatkalle ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.30 liikenteestä riippuen.

Hinta: 160 €/hlö

Hintaan sisältyy:
– bussikuljetukset ohjelman mukaan
– buffetlounas Laukon kartanossa
– opastettu kierros Laukon kartanossa kartanon rouvan johdolla
– taiteilijatapaaminen Viljami Heinosen kanssa
– arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:
– muut ruokailun ja ruokajuomat
– matkavakuutus **suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. näyttelyissä.

Ilmoittaudu mukaan

Menneet tapahtumat

2023

ti 10.1. Vieraissa: Kiehtova kimono -luento
ti 10.1. Vieraissa: Kuraattorikierros Kirsikkapuun alla -näyttelyyn
ke 11.1. Kotona: Taidelukupiiri
ma 16.1. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa: Anu Utriainen esittelee tulevaa kokoelmanäyttelyä
ke 18.1. Vieraissa: Taidekoti Kirpilä
to 26.1. Reissussa: Taidematka Lahteen
ke 8.2. Vieraissa: Antti + Vuokko Nurmesniemi
ma 13.2. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa: Hanne Selkokari esittelee tulevaa näyttelyä
ke 15.2. Vieraissa: Taiteilija Elina Brotherus esittelee näyttelynsä
ke 22.2. Vieraissa: Collection Kakkonen
ma 27.2. Vieraissa: Kuraattorikierros Valokuvataiteen museossa
to 2.3. Vieraissa: Akseli Gallen-Kallela
ke 8.3. Kylässä: Galleriakierros
ti 14.3. Vieraissa: Akseli Gallen-Kallela
ke 15.3. Kotona: Ateneumin ystävien vuosikokous
ke 22.3. Reissussa: Taidematka Tampereelle
to 30.3.-su 2.4. Reissussa: Taidematka Tukholmaan
ti 4.4. Vieraissa: Reitzin säätiö
to 13.4. Kotona: Ateneumin avajaiset
ma 17.4. Vieraissa: Generation 2023, Amos Rex
to 20.4. Kotona: Kuraattorikierros kokoelmanäyttelyyn
ke 26.4. Kotona: Taidelukupiiri
ke 3.5. Kotona: Albert Edelfelt-näyttelyn ennakkoavajaiset
ke 10.5. Reissussa: Taidematka Tammisaareen
ti 16.5. Vieraissa: Jörn Donner
ke 24.5. Kotona: Albert Edelfelt -näyttelyintro

2022

ke 19.1. Kotona: Vuoropuhelua odotellessa
ke 26.1. Kotona: Modernia naista odotellessa
la 19.2. Reissussa: Anna Retulainen ja Pyynikinlinna
ke 23.2. Vieraissa: Per Stenius
ke 2.3. Vieraissa: Uusi Villa Gyllenberg
ke 9.3. Kotona: Konservointi
ke 16.3. Vuosikokous
to 17.3. Kylässä: Kuvataideakatemian päärakennus “Mylly”
pe 18.3. Kotona: Tuokio pääjohtajan kanssa
ke 30.3. Vieraissa: Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä
ke 6.4. Vieraissa: Daniel Buren
ma 11.4. Vieraissa: Maanala
to 21. – su 24.4. Reissussa: Edelfeltin Pariisi
ke 4.5. Kotona: Taidelukupiiri
to 12. – su 15.5.2022 Reissussa: Edelfeltin Pariisi
to 19.5. Vieraissa: Akseli Gallen-Kallela mentorina
ke 8.6. Kotona: Taidelukupiiri
la 11.6. Reissussa: Salmela ja Malva
ke 14.6. Kylässä: ARS22 – Eläviä kohtaamisia
la 18.6. Reissussa: Tove Jansson ja maisemia Ateneumin kokoelmista
la 6.8. Reissusssa: Laukon kartano ja Heikki Orvola
ti 9.8. Vieraissa: Anssi Kasitonni
ke 10.8. Kotona: Taidelukupiiri
la 20.8. Reissussa: Mäntän kuvataideviikot
to 25.8. Kylässä: Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo
to 1.9. Vieraissa: Pohjoistuulen metsä
ke 7.9. Kotona: Taidelukupiiri
la 10.9. Reissussa: Momentum 1900
to 15.9. Kylässä: Galleriakierros
to 22.9. – su 25.9.2022 Reissussa: Oslon uudet museot
to 29.9. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa – Marja Sakari
ke 5.10. Kotona: Taidelukupiiri
to 6.10. Kylässä: Kompassissa pohjoinen -avajaiset Kiasmassa
ma 17.10. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa
la 22. – su 23.10. Reissussa: Tallinna ja Viinistu
ke 9.11. Kotona: Taidelukupiiri
to 10.11. Vieraissa: Viggo Wallensköld
ti 15.11. Kylässä: Nordean taidesäätiö
la 26.11. Reisussa: Siveltimen ja keräilyn voimat
ke 7.12. Kotona: Taidelukupiiri
ma 12.12. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa

2021

ma 15.2. Kotona: Moderni nainen -verkkoluento
to 4.3. Kotona: Repiniä odotellessa -verkkoluento
ke 21.4. Kylässä: Taiteilija Väisänen kutsuu kylään -verkkotapaaminen
ma 26.4. Kotona: Mistä käsitetaiteessa on kysymys? -verkkoluento
ma 3.5. Kotona: Vierailu Repin-näyttelyssä
to 27.5. Vieraissa: Helsingin keskustan julkisen taiteen kävelykierros
ma 7.6. Kylässä: Aaltojen koti ja ateljee
ke 9.6. Vieraissa: Helsinki kehyksissä -kävelykierros
ti 29.6. Kylässä: Helsinki Biennaali -etäopastus
ke 30.6. Kylässä: Etäopastus Paimion parantolaan
la 7.8. Reissussa: Wiurilan kartano, Kultarannan puutarha ja Casa Haartman
ti 10.8. ja ke 11.8. Vieraissa: Tove Jansson Didrichsenillä
to 12.- pe 13.8. Reissussa: Särestöniemi ja Rovaniemi
ma 16.8. ja to 19.8. Reissussa: Banksy ja Mäntän kuvataideviikot
ti 24.8. ja ke 25.8. Kylässä: Helsingin kivipaino
ke 1.9. Vieraissa: Lallukan taiteilijat, HAM
to 2.9. Vieraissa: Helsinki kehyksissä -kävelykierros
to 9.9. Vieraissa: Töölö tauluissa -kävelykierros
la 11.9. Reissussa: Keskiaika & nykytaide Hämeen linnassa
to 16.9. Kylässä: Reitzin säätiön taidemuseo
su 26.9. Reissussa: Söderlångvik ja Petri Ala-Maunus
la 2.10. Kotona: Heiskasta odotellessa
ke 6.10. Kotona: Outi Heiskanen -näyttelyn ennakkoavajaiset
la 23.10. Reissussa: Royal Salute ja Osmo Rauhala
ke 27.10. Vieraissa: Konrad Mägi
ke 3.11. Rakkaudesta Ateneumiin
la 20.11. Reissussa: Designia ja nykytaidetta Tallinnassa
ke 24.11. Kylässä: Parvs ja Marjatta Hanhijoki
to 25.11. Vieraissa: Marjatta Hanhijoki 
ke 1.12. Kotona: Museokaupan Ystäväilta
la 11.12. Vieraissa: Jarmo Mäkilä ja Aarteet maailmalta

2020

19.2. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Albert Edelfelt ja Romanovit
22.2. Taideretki Tampereelle
7.3. Opastettu kierros HAMin näyttelyyn Vilho Lampi
11.6. Inspiraatiota odotellessa -kuraattoriluento
26.8. Kierros taiteilijan kanssa Valokuvataiteen museossa Sanna Kanniston näyttelyyn
5.-6.9. Taidematka Ahvenanmaalle
7.9. Tutustuminen Valokuvataiteen museon uuteen K1-tilaan museonjohtajan kanssa
17.9. Museotyöntekijän matkassa: kirjasto ja arkisto
27.9. Kuusisaari-päivä: Salatun tiedon tie Villa Gyllenbergissä ja Vincent van Gogh Didrichsenin taidemuseossa
1.10. Enckelliä odotellessa -kuraattoriluento
8.10. Hullu rakkaus – keskustelu Seppo Fräntin kanssa
12.10. Aalto-dokumentti ohjaajan kanssa
17.10. Taidematka Tamperelle ja Mänttään
28.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Tiepolo
12.11. ja 19.11. Opastettu kierros Amos Rexin näyttelyyn Egyptin loisto
18.11. Opastettu kierros EMMAn näyttelyyn Elmgreen&Dragset

2019

Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
17.1. Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
19.1. opastus Keravan taidemuseon Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmaan
9.2. opastetut kierrokset Villa Gyllenbergin Marraskuun ryhmä -näyttelyyn ja Didrichsenin taidemuseon Karoliina Hellberg – Pro Arte -näyttelyyn
14.2. Marja Lahelman luento Akseli Gallen-Kallelasta Ateneum-salissa
20.2. Frantisek Kupka -ennakkoavajaiset
27.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
6.3. Kuraattorikierros Kupka-näyttelyyn
7.3. Museotyöntekijän matkassa: konservointi
13.3. Opastus Paul Osipow -näyttelyyn Taidehallissa
22.3. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
29.-31.3. Risteilymatka Tukholmaan
13.4. Taideretki Tampereelle ja Hämeenlinnaan
17.4. Opastus Sinebrychoffin taidemuseon taivalliset värit – sinistä ja kultaa -näyttelyyn
11.5. Taideretki Järvenpäähän ja Riihimäelle
21.5. Opastettu kierros Suur-Merijoen kartano -näyttelyyn Arkkitehtuurimuseossa
23.-26.5. Taidematka Pietariin
4.6. Kuraattorikierros Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn HAMissa
9.6. Taideretki Taidekeskus Salmelaan ja Mikkeliin
11.6. Opastettu kierros Sielun silmä -näyttelyyn Gallen-Kallelan museossa
14.6. Hiljainen kauneus -avajaiset
8.8. Aikamatka Ateneumiin -johdanto Ateneum-salissa
17.8. Taideretki Poriin ja Villa Maireaan
31.8. Taideretki Mänttään
11.9. Taidemenu illallinen Ravintola Salvessa
13.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
20.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
28.9. Taideretki Tallinnaan
10.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
17.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
19.10. Taideretki Turkuun
23.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon Lucas Cranach -näyttelyyn
24.10. Kuraattorikierros Olli Lyytikäinen -näyttelyyn
30.10. Opastettu kierros EMMAn Michael Jackson on the Wall -näyttelyyn
7.11. Opastettu kierros HAMin Mieliala – Helsinki 1939-45 -näyttelyyn
13.11. Ateneumin ystävien 100-vuotisjuhla
18.11. Tutustuminen Taidesäätiö Meritan kokoelmaan
28.11. Opastettu Kierros Amos Rexin Birger Carlstedt –näyttelyyn
9.12. Museotyöntekijän matkassa: Museotekniikka, kuvaamo ja registraattorit
12.12. Sukellus musikaalipuvustuksen maailmaan Teemu Muurimäen kanssa
18.12. Kuraattorin puheenvuoro: Taiteilijoiden Ruovesi ja Maailmalta löysin itseni
29.11.-2.12. Jouluinen taidematka Hampuriin 

Jäsenille

Uusi jäsen?

Yhteystiedot jäsenrekisteriin

Maksoitko Ateneumin ystävyyden kulttuuriseteleillä, ePassilla tai saitko jäsenyyden lahjaksi? Tietosuojalainsäädännön vuoksi sinun tulee antaa itse omat tietosi meille. Muuten emme voi liittää sinua jäsenrekisteriin, etkä saa Ateneumin ystävien etuuksia käyttöösi. Ole yhteydessä ystavat@ateneum.fi.

Edut käyttöön

Voit noutaa jäsenkortin Ateneumin neuvonnasta museon aukioloaikoina. Jäsenkortillasi pääset maksutta Ateneumiin sekä saat alennukset käyttöösi.

Saat jäsenkortilla alennusta Ateneumin museokaupassa ja Ateneumin Bistrossa.

Jäsenkortti suoraan puhelimeen

Olemme ottaneet käyttöön sähköisen jäsenkortin. Jäsenkortin voi ottaa käyttöönsä, kun on maksanut jäsenmaksun. Huomaathan, että maksutiedon kirjautumisessa jäsenrekisteriin voi kestää useampi päivä. Vanha muovinen jäsenkortti toimii edelleen uuden sähköisen jäsenkortin rinnalla.

Näin otat käyttöön sähköisen jäsenkortin:
 1. Lataa puhelimesi tai tablettisi sovelluskaupasta (App Store ja Google Play) sovellus nimeltä Gruppo ID.
 2. Klikkaa lataamasi Gruppo ID -appin aloitussivulla olevaa REKISTERÖIDY-painiketta. Rekisteröidy sähköpostiosoitteella, jonka olet antanut yhdistykselle.
 3. Sähköpostiosoitteeseesi lähetetään linkki rekisteröitymissivulle.
 4. Klikkaa sähköpostiviestissä olevaa rekisteröitymislinkkiä ja viimeistele rekisteröityminen.
 5. Avaa lataamasi Gruppo ID -appi, klikkaa KIRJAUDU-painiketta ja syötä luomasi salasana. Appi näyttää yhdistyksesi sähköisen jäsenkortin.

Huom. Käytä rekisteröitymiseen samaa sähköpostiosoitetta, johon saat Ateneumin ystäviltä tulevan jäsenpostin. Jos käytät muuta sähköpostiosoitetta, sovellus ei tunnista sinua ja rekisteröityminen ei siten onnistu. Jos perhejäsenet ovat käyttäneet samaa sähköpostiosoitetta, epäonnistuu rekisteröityminen myös silloin.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Gruppon asiakaspalveluun tuki@gruppo.fi tai 050 402 3099.

Hugo Simberg: Keinutuolissa, Anni Bremer (1908).

ATENEUMIN TUKENA YLI SATA VUOTTA

Ateneumin ystävät on Suomen vanhin ystäväyhdistys, jonka perustivat muun muassa Amos Anderson, Väinö Blomstedt ja Eero Järnefelt jo vuonna 1919 tavoitteenaan kerätä Ateneumin kokoelmaan taideaarteita

Museolle tehtävät taidelahjoitukset ovat edelleen yksi yli 100-vuotiaan yhdistyksen kunniatehtävistä. Ystävien lahjoituskokoelmaan kuuluu muun muassa Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin ja Sulho Sipilän teoksia. Lisäksi yhdistys tukee Ateneumia vuosittaisten avustusten sekä lahjoitetun työn merkeissä.

Tutustu Ateneumin ystävien lahjoituskokoelmaan

Hallitus

Anu Karessuo, Teemu Muurimäki, Katja Räisänen, Mirva Saukkola, Aija Staffans ja Anne-Marie Suomalainen. Hallituksen puheenjohtaja on Ainomaija Haarla.

Ota yhteyttä

Ateneumin ystävät ry, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, ystavat [a] ateneum.fi
tuottaja-koordinaattori Emma Valjakka, puh. 040 171 9911