Kaksi museovierasta Magnus Enckell -näyttelyssä teoksen äärellä.
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Liity ystäväksi

Ateneumin ystävät on kohtaamispaikka taiteen ystäville. Toiminnan ytimessä on rakkaus Ateneumiin, intohimo taiteeseen sekä halu nähdä kuvataidetta ja kokea kulttuurielämää yhdessä.

Ystävänä saat

 • mahdollisuuden osallistua Ateneumin ystävien jäsentilaisuuksiin
 • kutsun Ateneumin näyttelyiden avajaisiin
 • vapaan pääsyn Ateneumin näyttelyihin ja etuja Ateneumin tapahtumissa
 • uutiskirjeitä ja tiedotteita jäsenohjelmaan sekä Ateneumin näyttelyihin ja tapahtumiin liittyen
 • alennuksia Kansallisgallerian museokaupoissa
 • alennuksia Ateneumin ja Kiasman kahviloissa
 • sekä tuet merkittävästi Ateneumin toimintaa.

Vuosijäsenmaksut ovat:

Jäsenyys on voimassa aina maksuajankohtaa seuraavan kalenterivuoden maaliskuun loppuun asti.

Jäsenmaksu vuodelle 2023

 • 53 € Yksilöjäsen

Jäsenyyden voi tällä hetkellä ostaa myös paikan päältä Kiasman infotiskiltä.

Jäsenille lähetetään automaattisesti seuraavan vuoden jäsenlasku. Jäsenyyden voi päättää ilmoittamalla eroavansa yhdistyksestä, joko osoitteeseen ystavat [a] ateneum.fi tai numeroon 040 171 9911.

Jäsenmaksun voi maksaa myös kulttuuriseteleillä

Voit maksaa työnantajasi antamilla kulttuuriseteleillä meidän jäsenmaksun sekä jäsentilaisuuksien osallistumismaksuja. Olemme lisänneet yhdistyksen maksutapojen joukkoon nyt ePassin ja Smartumin.

Miten ePassilla maksetaan?
Miten Smartumilla maksetaan?

Katso kuinka saat aktivoitua jäsenyyden maksettuasi kulttuuriseteleillä

Kaksi henkilöä katsoo taideteoksia mietteliäinä

Jäsenohjelma

Ateneumin ystävien jäsenohjelmassa syvennytään kotimuseomme Ateneumin kokoelmiin ja näyttelyihin, vieraillaan muiden museoiden näyttelyissä, kyläillään ainutlaatuisissa taidekohteissa sekä reissataan lähelle ja kauas taiteen äärelle.

Tulossa

Jäsentilaisuuksiin ilmoittaudutaan tapahtumien kohdalta löytyvien linkkien kautta.

Ilmoittautuminen on sitova. Mahdollisen esteen sattuessa, voit antaa paikkasi tilaisuudessa itse eteenpäin. Voimme palauttaa osallistumismaksun vain, jos saamme jonosta tilallesi toisen osallistujan. Sairastapauksissa korvausta voi hakea omasta vakuutusyhtiöstä. 

Reissussa: Taidematka Tukholmaan 30.3.-2.4.2023

Taiteentäyteisellä Tukholman matkalla meidät vastaanottaa Ruotsin Kansallismuseon johtaja Susanna Pettersson, joka esittelee Kansallismuseon kokoelman ja vaihtuvat näyttelyt ainutlaatuisesti Ateneumin ystäville.

Vierailemme myös ihastuttavissa Prinssi Eugenin Waldemarsudden taidemuseossa sekä Thielskan galleriassa Djurgårdenin saarella. Kuvataiteen lisäksi pääsemme nauttimaan musiikista: menemme kuuntelemaan kuninkaallista filharmonista orkesteria ja trumpetisti Håkan Hardenbergeriä perjantaina Tukholman konserttitaloon.

Matkaohjelma:

30.3. torstai

Klo 16.00 Kokoontuminen Helsingin Olympia terminaalissa, lippujen jako ja majoittuminen hytteihin.  
Klo 16.45 Nautimme seisovan pöydän ruokailun ruokajuomien kera Grande Buffet -ravintolassa kannella 6.
Klo 17.00 Silja Serenade lähtee kohti Tukholmaa. Vapaata aikaa nauttia laivan palveluista.

31.3. perjantai Päivä Kansallismuseossa

Klo 07.00 Meriaamiainen kannella 6.
Klo 10.00 Saavumme Tukholmaan Värtanin satamaan, jossa bussi on meitä vastassa. Täältä ajamme keskustaan ja suoraan Kansallismuseoon. Meidät vastaanottaa museonjohtaja Susanna Pettersson, joka tutustuttaa meidät museoon. Vietämme museossa koko päivän ja välillä käymme lounaalla museon ravintolassa.
Kansallismuseo on Ruotsin valtion taide- ja designmuseo sekä valtion viranomainen, jonka tehtävänä on edistää ja ylläpitää taiteen asemaa. Museon kokoelmiin kuuluu noin 700 000 esinettä 1500-luvulta nykyaikaan. Yhteensä noin 5000 esinettä on esillä kronologisesti ja kuvitteellista aikajanaa pitkin läpi talon.

Klo 16.00 Bussikuljetus hotelliin ja majoittuminen. Hotelli: Downtown Camper by Scandic
Klo 19.00 Halukkailla on mahdollisuus osallistua konserttiin. Tukholman konserttitalossa esiintyy kuninkaallinen filharmonin orkesteri sekä trumpetisti Håkan Hardenberger. Liput permannolta 36 € + tilauskulu 5 €/lippu.

1.4. lauantai Waldemarsudde ja Thielska galleria

 Aamiainen hotellissa ja huoneiden luovutus.

Klo 10.30 Lähdemme hotellista bussilla kohti Djurgårdenin saarta, jossa vierailemme Prinssi Eugenin Waldemarsudden taidemuseossa. Esillä on naispioneerien maisemamaalauksia vuosisadan vaihteen tienoilla. Näyttely keskittyy Ester Almqvistin, Anna Bobergin, Ellen Trotzigin ja Charlotte Wahlströmin taiteeseen. Näyttelyllä avarretaan ja syvennetään 1900-luvun ruotsalaisen maisemataiteen imagoa, kun harvoin esillä olevat naitaiteilijat saavat tulla esille omana itsenään.

Päivän toinen kohteemme on Thielskan galleria samalla saarella. Vuosina 1904-1907 Ernest Thiel rakennutti valkoisen palatsin Blockhusuddeniin perheelleen ja suurelle taidekokoelmalleen. Thiel oli oman sukupolvensa taiteilijoiden taiteen suojelija. Lähes kaikista hänen tukemistaan tuli hänen läheisiä ystäviään, joista mainittakoon Eugène Jansson, Carl Larsson ja Bruno Liljefors. Thielin galleriassa viihtyi myös tanskalaisia ja norjalaisia taiteilijoita esim. Edvard Munch.

Nautimme kahvit retken aikana.

Klo 15.30 Kierroksen jälkeen ajamme Värtanin satamaan, jossa lähtöselvitys ja laivaan nousu.
Klo 16.45 Nautimme seisovan pöydän antimista ruokajuomin Grande Buffet-ravintolassa kannella 6. 
Klo 17.00 Silja Symphony lähtee kohti Helsinkiä.

2.4. sunnuntai

Meriaamiainen
Klo 10.30 Saavumme Helsinkiin

Hinta:
570 €/henkilö Promenade-hytissä
580 €/henkilö A-luokan hytissä
Yhden hengen hytin/huoneen lisämaksu 170 € (sisältää kaikki majoituskohteet)

Hintaan sisältyy:

 • laivamatkat TallinkSiljan aluksilla valitussa hytissä Helsinki – Tukholma – Helsinki
 • bussikuljetukset kohteessa ohjelman mukaan
 • yhden yön majoitus mainitussa hotellissa
 • aamiainen hotellissa
 • kaksi meriaamiaista
 • kaksi seisovan pöydän ruokailua ruokajuomin
 • lounas Kansallismuseossa
 • opastettu kierros Kansallismuseossa
 • opastettu retki Waldemarsuddeen ja Thielskan galleriaan
 • pullakahvit
 • polttoainelisämaksu
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • matkavakuutus ** suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. museoissa ja kävelykierroksilla. Useissa kaupungeissa bussin käyttöä kaupungin keskustoissa on rajoitettu. Osa kävelyistä voi olla myös siirtymisiä, jolloin sen väliin jättäminen ei ole mahdollista. Kaupunkikohteissa on myös rappusia ja mukulakivikatuja. Matkoja ei suositella apuvälineillä liikkuville (pyörätuoli, rollaattori).

Matka on täynnä. Peruutuspaikkoja voi kysyä suoraan matkatoimisto Resviariasta.

Minna Jousranta

minna.jousranta@resviaria.com

+358 40 913 9348

Vieraissa: Reitzin säätiön kokoelmat ti 4.4.

ti 4.4. klo 17-18, Reitzin säätiö

Lähdetään katsomaan yhdessä suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia!

Helsingin merkittävimpiin rakennuttajiin kuulunut Lauri Reitz (1893–1959) keräsi elämänsä aikana huomattavan taide- ja antiikkiesinekokoelman. Lauri Reitzin leski Maria Reitz säätiöi perheen omaisuuden testamenttimääräyksellään ja Reitzin koti avattiin yleisölle vuonna 1972.

Museossa on nähtävillä suomalaisen maalaustaiteen historian merkkiteoksia mm. Albert Edelfeltiltä, Helene Schjerbeckiltä ja Ferdinand von Wrightilta. Museolla on myös ainutlaatuinen kokoelma posliineja, hopeaesineita, aseita ja muita taide-esineitä.

Osallistumismaksu 10 €

Ilmoittaudu mukaan

Kotona: Ateneumin avajaiset to 13.4.

to 13.4. klo 17-20

Ateneumin ystävät pääsevät mukaan uudistuneen Ateneumin juhlaan, sillä kaikki vuoden 2023 jäsenmaksun suorittaneet saavat kutsun Ateneumin avajaisiin torstaina 13.4. Tervetuloa!

Avajaisiin pääsevät 2023 jäsenmaksun suorittaneet. Näytäthän ovella fyysistä tai sähköistä 2023 jäsenkorttiasi. Voit noutaa fyysisen jäsenkortin Kiasman kassalta. Sähköinen kortin lataustiedot näet verkkosivujemme lopusta.

Vieraissa: Generation 2023 ma 17.4.

ma 17.4. klo 17-18, Amos Rex

Kolmatta kertaa toteutettavassa Generation-triennaalissa nuorten taiteilijoiden suhde luovuuteen on jälleen monitaiteinen ja ennakkoluuloton. He liikkuvat eri taiteenlajien välillä vapautuneesti ja määritteitä paeten.

Näyttelyn 50 taiteilijaa ja työparia muodostavat yhdessä rikkaan ja monimuotoisen kokonaisuuden, jossa heidän taiteellinen äänensä tulee kuulluksi. Keskeisessä roolissa on ennen kaikkea nuoren sukupolven kokemukset eletystä elämästä sekä pohdinnat maailman tilanteesta.

Osallistumismaksu 15 €, ryhmän koko: 15 hlö

Ilmoittaudu mukaan

Kotona: Edelfelt-näyttelyn ennakkoavajaiset ke 3.5.

ke 3.5. klo 17-20

Tervetuloa Ateneumin ystävien Edelfelt-näyttelyn ennakkoavajaisiin. Ateneum kutsuu ystävät tutustumaan näyttelyyn ennen muuta yleisöä. Muistathan maksaa vuoden 2023 jäsenmaksun, jotta pääset mukaan tilaisuuteen.

Jokainen jäsen saa ottaa ennakkoavajaisiin avecin mukaan. Tervetuloa!

Reissussa: Taidematka Tammisaareen ke 10.5.

Taiteentäyteisellä Tammisaaren päiväreissulla vierailemme Tammisaaren upouudessa Chappe taidemuseossa. Vierailemme päivän aikana myös Villa Skeppetissä. Tämä on ainutlaatuinen talo, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystäville Göran ja Christine Schildtille. Lounaan jälkeen tutustumme vielä Raaseporin museoon ja sen pysyvään Helene Schjerfbeck-näyttelyyn.

Matkaohjelma:

ke 10.5.

Klo 09.00 Lähtö Rautatietorin tilausajopysäkiltä kohti Tammisaarta eli Raaseporia.
Klo 11.00 Saavumme Tammisaareen. Ryhmä jaetaan kahtia.
Klo 11.00 Ensimmäiselle ryhmälle opastettu kierros taidemuseo Chappessa, joka avattiin 16.4.

Mistä taidemuseot syntyvät? Meidän tapauksessamme Albert de la Chapellen rakkaudesta Tammisaareen, tutkimukseen, taiteeseen ja vaimoonsa sekä kollegaansa Claraan. Kun asuu vuosikymmeniä Yhdysvalloissa keskittyen uraauurtavaan lääketieteeseen, henkinen ja fyysinen etäisyys suo sekä tarkkuutta että vapautta ajatella taidemuseota, molekyyli kerrallaan. Ei ole tarvetta miellyttää, mukautua tai kohauttaa, ja tekemisen palo sekä oman silmän, mielen ja sielun haastaminen on luontevaa.

Puolentunnin opastetun kierroksen jälkeen on vielä omaa aikaa tutustua näyttelyihin.

Klo 11.00 Toiselle ryhmälle vierailu Villa Skeppetissä. Tämä on ainutlaatuinen talo, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystäville Göran ja Christine Schildtille. Opastuksen aikana tutustumme kirjailijakotiin, Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä Välimeren tunnelmiin. Göran Schildt ja Alvar Aalto olivat hyviä ystäviä, ja rakkaus Välimeren kulttuuria, luonnonmaisemia ja sivilisaatioita kohtaan yhdisti heitä.
Klo 12.15 Ryhmät vaihtavat kohteita: ensimmäinen ryhmä Villa Skeppetiin ja toinen ryhmä taidemuseo Chappeen.
Klo 13.30 Nautimme yhdessä lounaan GH Fyren-ravintolassa meren rannalla. Siitä on tullut Tammisaaren uusi maamerkki. Fyrenin lasista ja graniitista muodostuva julkisivu on tehty kestämään lämmin tunnelma, jossa luonnonvalo ja pehmeät värit luovat täydellisen harmonian.
Klo 15.00 Lounaan jälkeen tutustumme vielä Raaseporin museoon ja sen pysyvään Helene Schjerfbeck-näyttelyyn. Näyttelyssä on esillä noin kaksikymmentä teosta, joista vaihdetaan ajoittain. Tekstit, kuvat ja filmit kertovat taiteilijattaren elämästä. Opastus kestää puoli tuntia.

 Vierailun jälkeen lähdemme ajelemaan kotia kohti ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.00.

Hinta: 145 € /hlö

Hintaan sisältyy:

 • bussikuljetukset ohjelman mukaan
 • opastettu tutustuminen Villa Skeppetiin
 • opastettu tutustuminen Chappen taidemuseoon
 • opastettu tutustuminen Raaseporin museoon
 • lounas GH Fyren ravintolassa
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • erikoisruokavalioista mahdollisesti veloitettavat lisämaksut
 • matkavakuutus** suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. museoissa.

Ilmoittaudu mukaan

Reissussa: Taidekierros Tanskassa 8.-11.6.2023

Taiteentäyteisellä Tanskan kiertomatkalla nähdään parhaita paloja Kööpenhaminan, Århusin ja Aalborgin taidekentästä. Matka huipentuu Skageniin, missä 1800-luvun lopulla joukko taiteilijoita vietti kesänsä maalaten maisemamuotokuvia. Aivan Jyllannin niemimaan kärjesssä sijaitseva Skagen on tunnettu valkeista hiekkadyyneistään.

Alustava matkaohjelma:

8.6. torstai
Kokoontuminen Helsingin lentoasemalla.
Klo 11.00 Lähtö Finnairin reittilennolla Helsingistä Kööpenhaminaan.
Klo 11.40 Saavumme Kastrupin lentoasemalle, jossa paikallisopas on meitä vastassa. Ajamme Ordrupgaardin taidemuseolle, joka sijaitsee Kööpenhaminan pohjoispuolella. Museossa on yksi Pohjois-Euroopan merkittävimmistä tanskalaisen ja ranskalaisen taiteen kokoelmista 800- ja 1900-luvun alusta. Teemme opastetun kierroksen museossa. Lounas päivän aikana.
Klo 16.30 Matka jatkuu kohti Oddenia, jonne on matkaa n. 120 km.
Klo 18.40 Lauttamatka kohti Jyllantia. Matka kestää 1 tunti 20 minuuttia.
Klo 20.00 Saavumme Århusin ja hotelliin ja majoittuminen.

SCANDIC ÅRHUS CITY

Moderni designhotelli sijaitsee Århusin keskustassa ja ja Strøget-kävelyostoskatu on aivan
nurkan takana. Hotellissa on mm. kuntosali, ravintola ja tyylikäs aulabaari. Huoneissa on
mm. ilmainen wifi, taulu-tv, puulattia, tallelokero, silitysvälineet ja mukavuudet. ARostaidemuseo on vain viiden minuutin kävelymatkan päässä hotellista.

9.6. perjantai
Aamiaisen jälkeen huoneiden luovutus.
Tänään tutustumme ARos-taidemuseoon opastetulla kierroksella. ARos on Århusin tärkein museo ja yksi suurimmista taidemuseoista Pohjois-Euroopassa. Se vihittiin käyttöön vuonna 1859 ja se on vanhin julkinen taidemuseo Kööpenhaminan ulkopuolella. Huhtikuussa 2004 museo avasi ovensa näyttelyillä aivan uudessa, modernissa 10-kerroksisessa rakennuksessa, jonka on suunnitellut tanskalaiset Schimdt Hammer Lassen
-konsernin arkkitehdit. Vuonna 2011 museoon lisättiin ilmakäytävä Sateenkaaripanoraama, joka lisäsi museon suosiota entisestään.
Matka jatkuu päivän toiseen kohteeseen Aalboriin ja modernintaiteen museo Kunsten. Sen suunnittelivat suomalaiset Elissa ja Alvar Aalto sekä tanskalainen Jean-Jacques Baruël. Sen suunnittelu alkoi vuonna 1957, museo valmistui 1972 ja vuonna 2015 se remontoitiin perusteellisesti. Museon kokoelmat keskittyvät vuoden 1900 jälkeen luotuun taiteeseen. Pysyvissä kokoelmissa on n. 1500 teosta: maalauksia ja veistoksia, jotka edustavat modernia ja nykytaidetta. Merkittävä osa pysyvistä kokoelmista tulee yksityisiltä keräilijöiltä.
Kierroksen jälkeen lounas. Lounaan jälkeen matka jatkuu Fredrikshavniin, jonne on matkaa vajaa 200 km. Majoitumme hotelliin kahdeksi yöksi.

SCANDIC THE REEF HOTEL AND RESORT

Hotelli sijaitsee vain 300 metrin päässä Stena Linen satamasta ja Fredrikshavnin rautatieasemalta. Hotellissa on mm. vesipuisto, uima-altaita, saunoja, kuntosali, Det Gule Parkhus-ravintola, Calypso aamiaisravintola, Lobster Bob’s -baari ja kahvila. Huoneissa on mm. tv, teen- ja kahvinkeittovälineen ja mukavuudet.


10.6. lauantai
Aamiainen hotellissa. Tänään lähdemme päiväretkelle Skageniin aivan Jyllannin niemimaan kärkeen, jonne on matkaa reilut 40 kilometriä. Skagen tunnetaan pitkistä hiekkarannoistaan, jotka leviävät sekä niemen itä- että länsirannikolle. Skagenin sarveksi kutsuttu niemi muodostaa Kattegatin ja Skagerrakin salmien maantieteellisen rajan. 1800-luvun lopussa joukko taiteilijoita vietti aikaansa Skagenissa maalaten maisemamuotokuvia. Ryhmää kutsutaan nimellä Skagenin maalarit. Kuuluisin ryhmän jäsenistä oli Peder Severin Krøyer, jonka tunnetuin teos ”Kesäilta Skagenin etelärannalla. Anna Ancher ja Marie Krøyer on tyypillinen taiteilijaryhmän teos. Taiteilija kuten useimmat muutkaan ryhmäläiset, ei asunut koko vuotta Skagenissa, vaan vietti talvet Kööpenhaminassa.
Vierailemme Skagenin museossa, jonka perustivat taidemaalareiden kollektiivi yli sata vuotta sitten. Siellä on esillä osa Tanskan kuuluisimmista taideteoksista. Museon perustajiin kuuluvat Anna ja Michael Ancher, P.S. Krøyer ja Viggo Johansen ja heidän varhaisia impressionistisia maalauksiaan on esillä museossa. Museolla on myös
veistopuutarha.
Museo perustettiin aikanaan hotellin ruokailusaliin. Taidemaalarit ja runoilija kohtasivat siellä säännöllisesti ja suunnittelivat näyttelyitä ja jakoivat ideoita. Skagenin museossa on nykyisin yli 1900 taideteosta alueelta. Jyllannin dramaattiset maisemat ja pohjoisen valo on innoittanut taiteilijoita. Teemme opastetun kierroksen museossa, jonka jälkeen jää myös omaa aikaa museossa.
Nautimme kalalounaan.
Toinen kohteemme on Anchers Hus taiteilija Anna ja Michael Ancheri sekä heidän tyttärensä maalari Helga Ancherin koti. Annan ja Michaelin kuoleman jälkeen 1935 talo jäi asumattomaksi. Talo restauroitiin 1967 ja avattiin museona 1967. Perheellä oli usean tuhannen taideteoksen kokoelma sisältäen tanskalasia, ruotsalaisia, norjalaisia,
saksalaisia ja hollantilaisia teoksia. Museossa on esillä n. 250 teosta kokoelmasta. Opastettu kierros museossa.
Päivän kolmas kohde on Drachmanns Hus. Museo näyttää edelleen siltä kuin se oli kirjailija Holger Drachmannin asuessa siellä 1902–1908. Seinillä on noin 150 piirrosta ja maalausta. Talon vanhimmat osat ovat vuodelta 1828. Teemme kierroksen museossa.
Palaamme illaksi takaisin Fredrikshavniin.

11.6. sunnuntai
Aamiainen hotellissa. Aamupäivällä aikaa nauttia hotellin kylpyläpalveluista tai poiketa kaupungissa tai vaikka kirkossa. Huoneiden luovutus klo 13 ja siirtyminen kävellen läheiseen satamaan.
Klo 13.50 Lauttamatka Fredrikshavnista Göteborgiin. Matka kestää 3,5 tuntia. Nautimme laivalla lounaan.
Klo 17.20 Saavumme Göteborgin satamaan. Kuljetus lentoasemalle, lähtöselvitys.
Klo 20.20 Lähtö Finnairin reittilennolla Helsinkiin, jonne saavumme klo 23.15.

Hinta:

min 25–30 lähtijää 1790 €/hlö
min 20 – 24 lähtijää 1945 €/hlö
Yhden hengen huoneen lisämaksu 345 €. Yhden hengen huoneita on rajatusti.

Hintaan sisältyy:

 • Finnairin reittilennot turistiluokassa
 • verot ja viranomaismaksut
 • bussikuljetukset kohteessa ohjelman mukaan
 • yhden yön majoitus Århusissa mainitussa hotellissa tai vastaavassa
 • kahden yön majoitus Fredrikshavnissa mainitussa hotellissa tai vastaavassa
 • aamiaiset hotelleissa
 • neljä lounasta
 • opastetut tutustumiset Ordrupgaardin museoon, ARos-taidemuseoon, Kunstenin
  modernintaiteen museoon sekä Skagenin museoihin
 • laivamatkat kansipaikoin ohjelman mukaan
 • suomenkielisen/englanninkielisen paikallisoppaan palvelut alkaen Kööpenhaminasta ja
  päättyen Fredrikshavniin
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut, ruokajuomat
 • ruoka-aineallergioista ja muista erikoisruokavalioista veloitettavat lisämaksut
 • matkavakuutus ** suositellaan**

Huomioitavaa

Ryhmäruokailut

Allergioiden, ruokarajoitteiden ja mielihalujen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Ryhmämatkoilla ei kaikkia
ruokavalioita/toiveita valitettavasti pystytä toteuttamaan. Matkaan sisältyvät ruokailut ovat ryhmäruokailuja,
joissa yksi yhtenäinen menu on valittu etukäteen. Näissä huomioidaan mahdollisuuksien mukaan ruokaaineallergiat.
Ko. annokset ovat usein pelkistetympiä kuin menun annokset, eivätkä ravintolat tee erillisiä ruokia jokaista
allergiaa kohden. Esim. gluteeniton/laktoositon jälkiruoka on usein hedelmä, hedelmäsalaatti tai sorbetti koko
matkan ajan. Mielihalujen mukaan annoksia ei voi vaihtaa. Ilmoita siis vain sellaiset ruokarajoitukset, joista on
terveydellistä haittaa tai perustuvat vakaumukseen (esim. kasvisruoka). Tieto tulee olla toimistossa viimeistään
kuukautta ennen matkaa.

Huomioithan, että erikoisruokavalioita ei voida taata, sillä joissakin kohteissa niiden toteuttamismahdollisuudet
ovat rajalliset.

Perillä kohteessa ilmoitetuista annosmuutoksista, erikoisruokavalioista/allergioista veloitetaan lisämaksua 20
euroa/ruokailu matkan jälkeen.

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim.
museoissa ja kävelykierroksilla. Useissa kaupungeissa bussin käyttöä kaupungin keskustoissa on rajoitettu. Osa
kävelyistä voi olla myös siirtymisiä, jolloin sen väliin jättäminen ei ole mahdollista. Kaupunkikohteissa on myös
rappusia ja mukulakivikatuja. Matkoja ei suositella apuvälineillä liikkuville (pyörätuoli, rollaattori).

Ilmoittaudu mukaan

Reissussa: Taidematka Tammisaareen la 17.6.

Taiteentäyteisellä Tammisaaren päiväreissulla vierailemme Tammisaaren upouudessa Chappe taidemuseossa. Vierailemme päivän aikana myös Villa Skeppetissä. Tämä on ainutlaatuinen talo, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystäville Göran ja Christine Schildtille. Lounaan jälkeen tutustumme vielä Raaseporin museoon ja sen pysyvään Helene Schjerfbeck-näyttelyyn.

Matkaohjelma:

la 17.6.

Klo 09.00 Lähtö Rautatietorin tilausajopysäkiltä kohti Tammisaarta eli Raaseporia.
Klo 11.00 Saavumme Tammisaareen. Ryhmä jaetaan kahtia.
Klo 11.00 Ensimmäiselle ryhmälle opastettu kierros taidemuseo Chappessa, joka avattiin 16.4.

Mistä taidemuseot syntyvät? Meidän tapauksessamme Albert de la Chapellen rakkaudesta Tammisaareen, tutkimukseen, taiteeseen ja vaimoonsa sekä kollegaansa Claraan. Kun asuu vuosikymmeniä Yhdysvalloissa keskittyen uraauurtavaan lääketieteeseen, henkinen ja fyysinen etäisyys suo sekä tarkkuutta että vapautta ajatella taidemuseota, molekyyli kerrallaan. Ei ole tarvetta miellyttää, mukautua tai kohauttaa, ja tekemisen palo sekä oman silmän, mielen ja sielun haastaminen on luontevaa.

Puolentunnin opastetun kierroksen jälkeen on vielä omaa aikaa tutustua näyttelyihin.

Klo 11.00 Toiselle ryhmälle vierailu Villa Skeppetissä. Tämä on ainutlaatuinen talo, jonka Alvar Aalto suunnitteli ystäville Göran ja Christine Schildtille. Opastuksen aikana tutustumme kirjailijakotiin, Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä Välimeren tunnelmiin. Göran Schildt ja Alvar Aalto olivat hyviä ystäviä, ja rakkaus Välimeren kulttuuria, luonnonmaisemia ja sivilisaatioita kohtaan yhdisti heitä.
Klo 12.15 Ryhmät vaihtavat kohteita: ensimmäinen ryhmä Villa Skeppetiin ja toinen ryhmä taidemuseo Chappeen.
Klo 13.30 Nautimme yhdessä lounaan GH Fyren-ravintolassa meren rannalla. Siitä on tullut Tammisaaren uusi maamerkki. Fyrenin lasista ja graniitista muodostuva julkisivu on tehty kestämään lämmin tunnelma, jossa luonnonvalo ja pehmeät värit luovat täydellisen harmonian.
Klo 15.00 Lounaan jälkeen tutustumme vielä Raaseporin museoon ja sen pysyvään Helene Schjerfbeck-näyttelyyn. Näyttelyssä on esillä noin kaksikymmentä teosta, joista vaihdetaan ajoittain. Tekstit, kuvat ja filmit kertovat taiteilijattaren elämästä. Opastus kestää puoli tuntia.

 Vierailun jälkeen lähdemme ajelemaan kotia kohti ja Helsinkiin saavumme n. klo 18.00.

Hinta: 145 € /hlö, museokortilla 136 €

Hintaan sisältyy:

 • bussikuljetukset ohjelman mukaan
 • opastettu tutustuminen Villa Skeppetiin
 • opastettu tutustuminen Chappen taidemuseoon
 • opastettu tutustuminen Raaseporin museoon
 • lounas GH Fyren ravintolassa
 • arvonlisävero

Hintaan ei sisälly:

 • muut ruokailut ja ruokajuomat
 • erikoisruokavalioista mahdollisesti veloitettavat lisämaksut
 • matkavakuutus** suositellaan**

Liikuntarajoitteet

Matka ei ole esteetön eikä näin ollen sovellu liikuntarajoitteisille. Huomioithan, että matkalla tulee kävelyä esim. museoissa.

Ilmoittaudu mukaan

Menneet tapahtumat

2023

ti 10.1. Vieraissa: Kiehtova kimono -luento
ti 10.1. Vieraissa: Kuraattorikierros Kirsikkapuun alla -näyttelyyn
ke 11.1. Kotona: Taidelukupiiri
ma 16.1. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa: Anu Utriainen esittelee tulevaa kokoelmanäyttelyä
ke 18.1. Vieraissa: Taidekoti Kirpilä
to 26.1. Reissussa: Taidematka Lahteen
ke 8.2. Vieraissa: Antti + Vuokko Nurmesniemi
ma 13.2. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa: Hanne Selkokari esittelee tulevaa näyttelyä
ke 15.2. Vieraissa: Taiteilija Elina Brotherus esittelee näyttelynsä
ke 22.2. Vieraissa: Collection Kakkonen
ma 27.2. Vieraissa: Kuraattorikierros Valokuvataiteen museossa
to 2.3. Vieraissa: Akseli Gallen-Kallela
ke 8.3. Kylässä: Galleriakierros
ti 14.3. Vieraissa: Akseli Gallen-Kallela
ke 15.3. Kotona: Ateneumin ystävien vuosikokous
ke 22.3. Reissussa: Taidematka Tampereelle

2022

ke 19.1. Kotona: Vuoropuhelua odotellessa
ke 26.1. Kotona: Modernia naista odotellessa
la 19.2. Reissussa: Anna Retulainen ja Pyynikinlinna
ke 23.2. Vieraissa: Per Stenius
ke 2.3. Vieraissa: Uusi Villa Gyllenberg
ke 9.3. Kotona: Konservointi
ke 16.3. Vuosikokous
to 17.3. Kylässä: Kuvataideakatemian päärakennus “Mylly”
pe 18.3. Kotona: Tuokio pääjohtajan kanssa
ke 30.3. Vieraissa: Greta Hällfors-Sipilä ja Sulho Sipilä
ke 6.4. Vieraissa: Daniel Buren
ma 11.4. Vieraissa: Maanala
to 21. – su 24.4. Reissussa: Edelfeltin Pariisi
ke 4.5. Kotona: Taidelukupiiri
to 12. – su 15.5.2022 Reissussa: Edelfeltin Pariisi
to 19.5. Vieraissa: Akseli Gallen-Kallela mentorina
ke 8.6. Kotona: Taidelukupiiri
la 11.6. Reissussa: Salmela ja Malva
ke 14.6. Kylässä: ARS22 – Eläviä kohtaamisia
la 18.6. Reissussa: Tove Jansson ja maisemia Ateneumin kokoelmista
la 6.8. Reissusssa: Laukon kartano ja Heikki Orvola
ti 9.8. Vieraissa: Anssi Kasitonni
ke 10.8. Kotona: Taidelukupiiri
la 20.8. Reissussa: Mäntän kuvataideviikot
to 25.8. Kylässä: Laila Pullisen veistospuisto ja kotimuseo
to 1.9. Vieraissa: Pohjoistuulen metsä
ke 7.9. Kotona: Taidelukupiiri
la 10.9. Reissussa: Momentum 1900
to 15.9. Kylässä: Galleriakierros
to 22.9. – su 25.9.2022 Reissussa: Oslon uudet museot
to 29.9. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa – Marja Sakari
ke 5.10. Kotona: Taidelukupiiri
to 6.10. Kylässä: Kompassissa pohjoinen -avajaiset Kiasmassa
ma 17.10. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa
la 22. – su 23.10. Reissussa: Tallinna ja Viinistu
ke 9.11. Kotona: Taidelukupiiri
to 10.11. Vieraissa: Viggo Wallensköld
ti 15.11. Kylässä: Nordean taidesäätiö
la 26.11. Reisussa: Siveltimen ja keräilyn voimat
ke 7.12. Kotona: Taidelukupiiri
ma 12.12. Kotona: Ateneumin avautumista odotellessa

2021

ma 15.2. Kotona: Moderni nainen -verkkoluento
to 4.3. Kotona: Repiniä odotellessa -verkkoluento
ke 21.4. Kylässä: Taiteilija Väisänen kutsuu kylään -verkkotapaaminen
ma 26.4. Kotona: Mistä käsitetaiteessa on kysymys? -verkkoluento
ma 3.5. Kotona: Vierailu Repin-näyttelyssä
to 27.5. Vieraissa: Helsingin keskustan julkisen taiteen kävelykierros
ma 7.6. Kylässä: Aaltojen koti ja ateljee
ke 9.6. Vieraissa: Helsinki kehyksissä -kävelykierros
ti 29.6. Kylässä: Helsinki Biennaali -etäopastus
ke 30.6. Kylässä: Etäopastus Paimion parantolaan
la 7.8. Reissussa: Wiurilan kartano, Kultarannan puutarha ja Casa Haartman
ti 10.8. ja ke 11.8. Vieraissa: Tove Jansson Didrichsenillä
to 12.- pe 13.8. Reissussa: Särestöniemi ja Rovaniemi
ma 16.8. ja to 19.8. Reissussa: Banksy ja Mäntän kuvataideviikot
ti 24.8. ja ke 25.8. Kylässä: Helsingin kivipaino
ke 1.9. Vieraissa: Lallukan taiteilijat, HAM
to 2.9. Vieraissa: Helsinki kehyksissä -kävelykierros
to 9.9. Vieraissa: Töölö tauluissa -kävelykierros
la 11.9. Reissussa: Keskiaika & nykytaide Hämeen linnassa
to 16.9. Kylässä: Reitzin säätiön taidemuseo
su 26.9. Reissussa: Söderlångvik ja Petri Ala-Maunus
la 2.10. Kotona: Heiskasta odotellessa
ke 6.10. Kotona: Outi Heiskanen -näyttelyn ennakkoavajaiset
la 23.10. Reissussa: Royal Salute ja Osmo Rauhala
ke 27.10. Vieraissa: Konrad Mägi
ke 3.11. Rakkaudesta Ateneumiin
la 20.11. Reissussa: Designia ja nykytaidetta Tallinnassa
ke 24.11. Kylässä: Parvs ja Marjatta Hanhijoki
to 25.11. Vieraissa: Marjatta Hanhijoki 
ke 1.12. Kotona: Museokaupan Ystäväilta
la 11.12. Vieraissa: Jarmo Mäkilä ja Aarteet maailmalta

2020

19.2. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Albert Edelfelt ja Romanovit
22.2. Taideretki Tampereelle
7.3. Opastettu kierros HAMin näyttelyyn Vilho Lampi
11.6. Inspiraatiota odotellessa -kuraattoriluento
26.8. Kierros taiteilijan kanssa Valokuvataiteen museossa Sanna Kanniston näyttelyyn
5.-6.9. Taidematka Ahvenanmaalle
7.9. Tutustuminen Valokuvataiteen museon uuteen K1-tilaan museonjohtajan kanssa
17.9. Museotyöntekijän matkassa: kirjasto ja arkisto
27.9. Kuusisaari-päivä: Salatun tiedon tie Villa Gyllenbergissä ja Vincent van Gogh Didrichsenin taidemuseossa
1.10. Enckelliä odotellessa -kuraattoriluento
8.10. Hullu rakkaus – keskustelu Seppo Fräntin kanssa
12.10. Aalto-dokumentti ohjaajan kanssa
17.10. Taidematka Tamperelle ja Mänttään
28.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon näyttelyyn Tiepolo
12.11. ja 19.11. Opastettu kierros Amos Rexin näyttelyyn Egyptin loisto
18.11. Opastettu kierros EMMAn näyttelyyn Elmgreen&Dragset

2019

Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
17.1. Kuraattorikierros Kohtaamisia kaupungissa -näyttelyyn
19.1. opastus Keravan taidemuseon Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmaan
9.2. opastetut kierrokset Villa Gyllenbergin Marraskuun ryhmä -näyttelyyn ja Didrichsenin taidemuseon Karoliina Hellberg – Pro Arte -näyttelyyn
14.2. Marja Lahelman luento Akseli Gallen-Kallelasta Ateneum-salissa
20.2. Frantisek Kupka -ennakkoavajaiset
27.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
28.2. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
6.3. Kuraattorikierros Kupka-näyttelyyn
7.3. Museotyöntekijän matkassa: konservointi
13.3. Opastus Paul Osipow -näyttelyyn Taidehallissa
22.3. Opastus Rene Magritte -näyttelyyn Amos Rexissä
29.-31.3. Risteilymatka Tukholmaan
13.4. Taideretki Tampereelle ja Hämeenlinnaan
17.4. Opastus Sinebrychoffin taidemuseon taivalliset värit – sinistä ja kultaa -näyttelyyn
11.5. Taideretki Järvenpäähän ja Riihimäelle
21.5. Opastettu kierros Suur-Merijoen kartano -näyttelyyn Arkkitehtuurimuseossa
23.-26.5. Taidematka Pietariin
4.6. Kuraattorikierros Ellen Thesleff – Minä maalaan kuin jumala -näyttelyyn HAMissa
9.6. Taideretki Taidekeskus Salmelaan ja Mikkeliin
11.6. Opastettu kierros Sielun silmä -näyttelyyn Gallen-Kallelan museossa
14.6. Hiljainen kauneus -avajaiset
8.8. Aikamatka Ateneumiin -johdanto Ateneum-salissa
17.8. Taideretki Poriin ja Villa Maireaan
31.8. Taideretki Mänttään
11.9. Taidemenu illallinen Ravintola Salvessa
13.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
20.9. Opastettu kierros Taidekoti Kirpilässä
28.9. Taideretki Tallinnaan
10.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
17.10. Tutustuminen WSOY:n taidekokoelmaan
19.10. Taideretki Turkuun
23.10. Opastettu kierros Sinebrychoffin taidemuseon Lucas Cranach -näyttelyyn
24.10. Kuraattorikierros Olli Lyytikäinen -näyttelyyn
30.10. Opastettu kierros EMMAn Michael Jackson on the Wall -näyttelyyn
7.11. Opastettu kierros HAMin Mieliala – Helsinki 1939-45 -näyttelyyn
13.11. Ateneumin ystävien 100-vuotisjuhla
18.11. Tutustuminen Taidesäätiö Meritan kokoelmaan
28.11. Opastettu Kierros Amos Rexin Birger Carlstedt –näyttelyyn
9.12. Museotyöntekijän matkassa: Museotekniikka, kuvaamo ja registraattorit
12.12. Sukellus musikaalipuvustuksen maailmaan Teemu Muurimäen kanssa
18.12. Kuraattorin puheenvuoro: Taiteilijoiden Ruovesi ja Maailmalta löysin itseni
29.11.-2.12. Jouluinen taidematka Hampuriin 

Jäsenille

Kiasma palvelee Ateneumin remontin aikana

Ateneumin neuvonnasta saadut Ystävien palvelut ovat remontin ajan saatavilla Kiasmasta. Kiasman lippukassoilta saatte mm. kuluvan vuoden vuositarrat.

kiasma.fi

Lue viimeisimmät jäsenkirjeet

Uusi jäsen?

Yhteystiedot jäsenrekisteriin

Ostitko Ateneumin ystävien jäsenyyden verkkokaupassa, maksoitko kulttuuriseteleillä jäsenmaksun tai saitko ehkä jäsenyyden lahjaksi? Tietosuojalainsäädännön vuoksi sinun tulee antaa itse omat tietosi meille, muuten emme voi liittää sinua jäsenrekisteriin, etkä saa Ateneumin ystävien etuuksia käyttöösi.

Aktivoi jäsenyytesi ilmoittamalla yhteystietosi

Edut käyttöön

Voit noutaa jäsenkortin Ateneumin neuvonnasta museon aukioloaikoina. Jäsenkortillasi pääset maksutta Ateneumiin sekä saat alennukset käyttöösi.

Saat alennusta Kansallisgallerian museokaupoissa jäsenkortilla.

Jäsenkortti suoraan puhelimeen

Olemme tänä vuonna ottaneet käyttöön sähköisen jäsenkortin. Jäsenkortin voi ottaa käyttöönsä, kun on maksanut vuoden 2023 jäsenmaksunsa. Huomaathan, että maksutiedon kirjautumisessa jäsenrekisteriin voi kestää useampi päivä. Vanha muovinen jäsenkortti toimii edelleen uuden sähköisen jäsenkortin rinnalla.

Näin otat käyttöön sähköisen jäsenkortin:
 1. Lataa puhelimesi tai tablettisi sovelluskaupasta (App Store ja Google Play) sovellus nimeltä Gruppo ID.
 2. Klikkaa lataamasi Gruppo ID -appin aloitussivulla olevaa REKISTERÖIDY-painiketta.
 3. Sähköpostiosoitteeseesi lähetetään linkki rekisteröitymissivulle.
 4. Klikkaa sähköpostiviestissä olevaa rekisteröitymislinkkiä ja viimeistele rekisteröityminen.
 5. Avaa lataamasi Gruppo ID -appi, klikkaa KIRJAUDU-painiketta ja syötä luomasi salasana. Appi näyttää yhdistyksesi sähköisen jäsenkortin.

Huom. Käytä rekisteröitymiseen samaa sähköpostiosoitetta, johon saat Ateneumin ystäviltä tulevan jäsenpostin. Jos käytät muuta sähköpostiosoitetta, sovellus ei tunnista sinua ja rekisteröityminen ei siten onnistu. Jos perhejäsenet ovat käyttäneet samaa sähköpostiosoitetta, epäonnistuu rekisteröityminen myös silloin.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä Gruppon asiakaspalveluun tuki@gruppo.fi tai 050 402 3099.

Hugo Simberg: Keinutuolissa, Anni Bremer (1908).

ATENEUMIN TUKENA YLI SATA VUOTTA

Ateneumin ystävät on Suomen vanhin ystäväyhdistys, jonka perustivat muun muassa Amos Anderson, Väinö Blomstedt ja Eero Järnefelt jo vuonna 1919 tavoitteenaan kerätä Ateneumin kokoelmaan taideaarteita

Museolle tehtävät taidelahjoitukset ovat edelleen yksi yli 100-vuotiaan yhdistyksen kunniatehtävistä. Ystävien lahjoituskokoelmaan kuuluu muun muassa Hugo Simbergin, Helene Schjerfbeckin ja Sulho Sipilän teoksia. Lisäksi yhdistys tukee Ateneumia vuosittaisten avustusten sekä lahjoitetun työn merkeissä.

Tutustu Ateneumin ystävien lahjoituskokoelmaan

hallitus

Anu Karessuo, Teemu Muurimäki, Katja Räisänen, Mirva Saukkola, Aija Staffans ja Anne-Marie Suomalainen. Hallituksen puheenjohtaja on Ainomaija Haarla.

ota yhteyttä

Ateneumin ystävät ry, Kaivokatu 2, 00100 Helsinki, ystavat [a] ateneum.fi
tuottaja-koordinaattori Emma Valjakka, puh. 040 171 9911