Asiakaspalvelija ja asiakkaita Ateneumin lipunmyyntisalissa.
Ateneumin lipunmyyntisali remontin jälkeen. Kuva: Kansallisgalleria / Aleks Talve.

Selkeämpi ja vihreämpi Ateneum

Remonttimme on valmistunut ja avaamme tilat uudistuneina 14. huhtikuuta 2023. Artikkelin lopussa oleva pohjakartta esittelee muutokset ensimmäisessä kerroksessa. Jutun löydät myös huhtikuun 2023 Ateneum-lehdestä.

Teksti: Reetta Haarajoki | Kuva: Kansallisgalleria / Aleks Talve

Ateneumin taidemuseossa on viimeisen vuoden aikana toteutettu mittava remontti, jossa ilmanvaihto on uudistettu vastaamaan sekä taideteosten että kasvaneiden kävijämäärien vaatimuksia. Samaan aikaan museon ensimmäisen kerroksen tiloihin on tehty parannuksia.

”Remontissa on huomioitu esteettömyysvaatimukset, vanhan arvorakennuksen asettamat reunaehdot sekä ekologiset arvot. Remontin aikana museon katolle on asennettu 90 aurinkopaneelia, joiden vuosituotto vastaa arviolta 15 kerrostalokaksion vuosikulutusta”, kertoo Kansallisgallerian tila-asiantuntija Pauliina Jurmu.

”Ensimmäisen kerroksen uudistusten suunnitteluun osallistui Ateneumin henkilökuntaa laajasti eri ammattiryhmistä. Suunnittelussa pyrittiin miellyttävään asiakaskokemukseen ja tilojen toimivuuteen.”

Ensimmäisen kerroksen remontti on ollut Jurmun vastuulla. Hänen aloittaessaan työnsä tammikuussa 2022 oli uudistusta suunniteltu jo joitakin vuosia. ”On upeaa, että myös asiakastiloja pystyttiin uudistamaan ilmanvaihtoremontin yhteydessä”, Jurmu iloitsee. ”Ykköskerroksen tilat ovat aiempaa selkeämmät ja kutsuvammat. Yleisiin tiloihin on tuotu sohvaryhmiä. Toivomme yleisön löytävän ne ja käyttävän tiloja oleiluun.”

Myös Ateneumin WC-tilat on remontissa uudistettu ja laajennettu. Valopihalle siirretty vaatesäilytys sekä lippusaliin tuodut lisälokerikot tuovat lisää säilytystilaa asiakkaiden tavaroille. Ateneuminkujan sisäänkäynti on remontoitu kokonaan.

Ateneumin taidemuseon osittainen peruskorjaus oli Senaatti-kiinteistöjen hanke, jonka suunnittelusta on vastannut LPR-arkkitehdit. Ensimmäisen ja toisen kerroksen pysyvien näyttelytilojen suunnittelusta vastasi Pure Design ja muusta tilasuunnittelusta JKMM Arkkitehdit.

Ensimmäisen kerroksen pohjakartasta löydät eri toimintojen sijainnit.

Luitko jo nämä?