Kuva: Kansallisgalleria / Aleks Talve

Keskusteluopas: Luvassa kohtaamisia ja oivalluksia taiteen ääressä

Haluaisitko keskustella taiteesta asiantuntijan kanssa? Tule siinä tapauksessa tapaamaan keskusteluoppaitamme tiistaisin ja lauantaisin 16.12.2023 asti!

Mistä tässä teoksessa on kyse? Miksi se saa minut iloiseksi ja ystäväni surulliseksi?

Muun muassa tällaisia asioita saatamme pohtia taidemuseossa vieraillessamme – synnyttäähän taide voimakkaita tunteita. 

Jos taiteen herättämistä ajatuksista haluaa keskustella asiantuntijan kanssa, on se seuraavien yhdeksän viikon ajan mahdollista Ateneumin taidemuseossa. Tiistaisin ja lauantaisin museossa on tavattavissa ns. keskusteluopas, jonka tehtävä on paitsi vastata kävijöiden tiedonhaluun, myös herätellä keskustelua sekä katsojien tulkintoja teoksesta. Oppaalla on käytössään taidekortteja sekä keskusteluhetkeä elävöittämään tarkoitettuja esineitä, joita on kuvattu teoksessa.

Kysyimme yleisötyöpäälliköltämme Satu Itkoselta muutamia kysymyksiä keskusteluoppaasta.

  • Mitä opas siis käytännössä tekee?

Opas juttelee valituista teoksista asiakkaiden kanssa. Kävijöiden ajatusten kuuntelu on tapaamisen ytimessä. Syksyn ensimmäinen teosvalinta on Helene Schjerfbeckin Toipilas. Keskusteluoppaan avulla voi hetkeksi syventyä tähän monelle tuttuun ja rakkaaseen teokseen ja vaihtaa siitä ajatuksia myös muiden museovieraiden kanssa.

  • Mitä museovieraat voivat oppaan kanssa tehdä?

Kävijämme voivat jutella oppaan kanssa taiteesta sekä syventyä teokseen myös moniaistisesti – käytännössä kysyä mitä vain kysymyksiä mitä mieleen tulee. Jos oppaan luo kertyy suurempi joukko ihmisiä, opas jututtaa heitä keskustelevan kuvan tarkastelun menetelmän mukaisesti.

  • Millä kielillä oppaan kanssa voi keskustella?

Eri oppaat käyttävät niitä kieliä, joita osaavat: varmimmin suomea, osa myös englantia sekä ruotsia.

Satu kertoo, että olemme halunneet kokeilla keskusteluopastuksia, sillä kehitämme jatkuvasti opastus- ja työpajakonseptejamme. Taidemuseoissa, myös meillä, suuntaus on viime vuosina ollut lisätä asiakkaiden kuulemista. Haluamme antaa kävijöillemme mahdollisuuksia vuorovaikutukseen aiempaa enemmän. Keskusteluopas voi kohdata asiakkaat epämuodollisesti, asiakkaan oman kiinnostuksen ohjaamana. Kohtaamiset voivat muuttua ryhmäkeskusteluiksi ja pieniksi opastushetkiksi. Toivottavasti luvassa on myös huumoria ja iloisia hetkiä.

Keskusteluoppaita on ollut monissa museoissa ympäri maailmaa jo useiden vuosien ajan. Myös Ateneumissa on toisinaan ollut keskusteluoppaita, jotka ovat kiertäneet näyttelyssä ja olleet valmiita esittelemään teoksia niistä kiinnostuneille asiakkaille. Tällä tavalla Ateneumissa ei ole keskusteluopastusta kokeiltu – toisin sanoen niin, että opas on valmistautunut tietyn teoksen teemoihin ja odottaa sen luona, vaihtuvaa yleisöä kohdaten.


Taiteen luona: Keskusteluopas

Tapaa Ateneumin opas ja pysähdy hetkeksi yhden Ajan kysymys -näyttelyn teokseen tai teemaan äärelle. Oppaat ovat tavattavissa viikoittain tiistaisin ja lauantaisin. Esittelemme alla syksyn teemat.

Helene Schjerfbeck: Toipilas, Sali 2.5

Ti 3.10. ja 10.10 klo 17-19.50

La 30.9., 7.10. ja 14.10. klo 14-16.50

Taidekuvassa lapsi istuu rottinkituolissa ja tutkii keväistä versoa.
Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.
Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli (Sali 2.6)

Ti 17.10., 24.10. ja 31.10. klo 17-19.50

La 21.10., 28.10. ja 4.11. klo 14-16.50

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli, 1903. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen
Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli, 1903. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Ahlström. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen
Elga Sesemann: Kahvilassa ja Katu (Sali 2.13)

Ti 7.11., 21.11. ja 28.11. klo 17-19.50

La 11.11., 25.11. ja 2.12. klo 14-16.50

Elga Sesemann: Kahvilassa. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen
Elga Sesemann: Katu (1945). Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen