Medlemsbrev 4 / 2016

Bästa Ateneumvän,

Amedeo Modiglianis (1884–1920) omfattande retrospektiva utställning visas på Ateneum fr.o.m. den 28.10. Konstnären, som stod på tröskeln till berömmelse när han dog endast 35 år gammal, är främst känd för sina eleganta kvinnobilder som har inspirerat såväl bildkonst- som modevärlden. Modiglianis stil känner man igen: återkommande element i porträtten är mandelformade ögon och långa, böjda halsar och händer. I utställningen visas målningar, skulpturer och grafik. Utställningen är den hittills största Modiglianipresentationen som visats i Norden.

Utställningen ger besökaren en inblick i Modiglianis mångsidiga arbete och liv i Montparnasse, som under början av 1900-talet var centrum för konstnärslivet i Paris. Modigliani var känd för sin bohemiska livsstil, och i sin livsmiljö fanns målare, bildhuggare, författare, poeter och kompositörer, och i utställningen ingår också verk av Modiglianis konstnärsvänner såsom Pablo Picasso och Constantin Brâncusi. Den ärelystna Modigliani ville genom sina skulpturer och målningar föra fram ett nytt slags skönhet som kombinerade konst från olika tidsåldrar och kontinenter. Vid sin död var Modigliani nästan medellös: under sitt liv som konstnär höll han endast en separatutställning och den väckte stor uppståndelse. År 2015 såldes ett av Modiglianis nakenporträtt för ett rekordpris, 170 miljoner dollar.

Förhandsvernissage till Amedeo Modigliani -utställningen för Ateneums vänner hålls onsdagen 26.10 kl. 18–20. Ingång till museet från kl. 17, inledningar till utställningen (på finska) i Ateneumsalen kl. 17.20 och 18.30.

Ferdinand von Wright: Örn vid stup (1880). Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Keirkner. Bild: Finlands Kansallisgalleria / Yrjö Tuunanen

Ferdinand von Wright: Örn vid stup, 1880. Finlands Nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, saml. Keirkner. Bild: Finlands Kansallisgalleria / Yrjö Tuunanen

Modigliani-utställningen avslutas 5.2 och efter det kommer Ateneums program för år 2017 att fira Finlands hundraåriga självständighet genom att visa på olika skeden i landets konsthistoria. I februari öppnas utställningar med namn som grafikern Tuulikki Pietilä och konstsamlaren Tuomo Seppo, vars samlingsdonation till Ateneum presenteras i utställningen Ljuset förändrar allt. I maj öppnas Alvar Aalto -utställningen och lyfter fram nya synvinklar på Finlands mest kända arkitekts och formgivares produktion. Från och med oktober ligger fokus på bröderna von Wrights konst-, kultur- och vetenskapshistoriska gärning.

EVENEMANG I MUSEET

Dessa evenemang är öppna för alla och man kan inte förhandsanmälda sig till dem. Om inget annat informeras är inträde fritt för Ateneums vänner, hämta en inträdesdekal från Ateneums information/kassa.

FRE 28.10 kl. 12–16 seminarium Contemporary takes on ModiglianiUnder ett engelskspråkigt expertseminarium granskas Modigliani i skenet av ny inhemsk och internationell forskning, och talare är bl.a. Modglianiutställningens huvudkurator Sophie Lévy.

LÖ 29.10 kl. 14 och LÖ 26.11 kl. 14 film Montparnasse 19 (Les Amants de Montparnasse)

Den fransk-italienska filmen berättar om Modiglianis sista levnadsår i Montparnasse i Paris. Längd 108 minuter, engelsk text.

FRE 4.11 kl. 17, LÖ 5.11 kl. 15 och SÖ 6.11 kl. 15 Liisa Pentti: Jeux –  återskapad / re-imaginedJeux är Vaslav Nijinskys ”försvunna” balett, som hade premiär i Paris 1913, och var Claude Debussys sista orkesterverk. Baletten har däremot förblivit en gåta. Från verket finns endast fem fotografier, ett fåtal recensioner och Debussys musik kvar för eftervärlden. Med detta som utgångspunkt bygger koreografen Liisa Pentti upp verket på nytt. Biljetterna: 13€ för Ateneums vänner från webbshop holvi.com/shop/kansallisgalleria/

TO 10.11 kl. 17, TO 1.12 kl. 17 och TO 26.1 kl. 17 föreläsning Amedeo Modigliani
Intendent Anna-Maria von Bonsdorff öppnar utställningens teman (på finska).

TO 17.11, TO 24.11, TO 12.1 och TO 19.1 kl. 16.30–17.30 Parliamo di arte – konst på italienska
Kom och lär dig italiensk konstterminologi i Modiglianis anda! Under en 60 minuter lång lektion går vi igenom konstterminologi och lär oss förstå en konsttext, vi repeterar uttal och övar oss i muntlig framställning. Lektionen avslutas med ett besök på utställningen. Kursen omfattar en lektion och passar personer med baskunskaper i italienska. Lektionens språk är finska och italienska, priset för en lektion är 26€. Köp din biljett från webbshop holvi.com/shop/kansallisgalleria/

Ateneums jul. Bild: Timo Mänttäri

Ateneums jul. Bild: Timo Mänttäri

LÖ–SÖ 19.–20.11 kl. 10–17 Ateneums jul
Ateneums bottenvåning fylls under hela veckoslutet med julstämning! Julmarknad, paketeringsservice, nåltovningsverkstad, musik och mycket annat. Vi önskar hela familjen välkomna, fritt inträde.

Mer information om evenemang på nätsidan www.ateneum.fi/evenemangslist/?lang=sv

KONSTVERKSTÄDER

I Ateneums verkstad ordnas regelbundet konstverkstäder för alla åldrar i anknytning till aktuella utställningar.
Se även museets konstverkstäder för vuxna! Som Ateneums vän får du en rejäl rabatt, kursen kostar 33/20€.
Mer information om konstverkstäder och tider finns på websidan www.ateneum.fi/verkstad/?lang=sv

GUIDNINGARNA

I Ateneums utställningar ordnas regelbundet allmänna visningar och föreläsningar. Allmänna visningar på svenska i Modigliani-utställningen första söndagen i månaden kl. 14, och i utställningen Historier inom finsk konst första söndagen i månaden kl. 13.
Ingen preliminär anmälan., mer information på webbsidan www.ateneum.fi/guidningar/?lang=sv

FÖRENINGENS MEDLEMSFÖRFRÅGAN

Tusen tack till er alla som svarade på medlemsförfrågan, vi fick nästan 500 svar. Som skolvitsord gav ni 8,6 för föreningens verksamhet och ni var mycket nöjda med det nuvarande medlemsprogrammet. Ni önskade ännu mer av följande program: guidningar till huvudstadsregionens resemål, besök på andra museer, utflykter och resor, samt program i anslutning till modern konst. Vi har med styrelsen bekantat oss med era svar, och försöker att genomföra era önskemål enligt möjlighet.

I era svar önskade ni fler möjligheter att bekanta er med museipersonals arbete, och nästa år går vi en rond i museets konserveringsavdelning. På förhandsvernissagerna önskade ni mer information om utställningen, så i Modigliani-vernissage ordnas två inledningar till utställningen (på finska) i Ateneumsalen. Dessutom hoppades ni ett nytt besök i Tove Janssons ateljé, vilket kommer att ordnas. Ateljén är egentligen inte ett museum, och det ligger i ett vanligt bostadshus, därför är deltagandet också den här gången begränsat till 20 person. Om det är möjligt, försöker vi ordna fler besök till populära resemål, men alltid är det tyvärr inte möjligt.

Ni önskade att styrelsen kommer med idéer för de kommande jubileumsåren. Under jubileumsåret Finland 100 reser Ateneums verk runt Finland: Historier inom finsk konst – Ateneums turnerande samling är en turnéversion av samlingsutställningen som ses på konstmuseerna i Rovaniemi, Uleåborg och Kuopio. Den turnerande utställningen byggs upp enligt de teman som tas upp i utställningen på Ateneum. Klassiker på turné 2017 tar Ateneums mest älskade klassiker – Helene Schjerfbecks Konvalescenten (1888) och Eero Järnefelts Trälar under penningen (Sved) (1893) – för en turné till tio finländska konstmuseer fr.o.m. februari 2017. Föreningen är med på turnén, mer information om det i nästa medlemsbrev.

För vännernas jubileumsår 2019 önskar ni program i anslutning till föreningens donationssamling, t.ex. föreläsningar, och en gemensam fest för hela medlemskåren.

Det var fint att läsa att förutom alla erfarenheter ni får med konst, ser ni föreningens medlemskap och det konkreta stöd för konstmuseet Ateneum som viktigt.

Kan inte vara utan (medlemskapet).
Ateneum är vårt lands kulturhistoria. Det vill jag understöda.

ATENEUM BISTRO

I Ateneum öppnas i oktober en ny restaurang, Bistro Ateneum. Under oktober också öppnas i tredje våningen ett kafé som betjänar utställningsgäster.
Vänner får 15% rabatt på luncher och caféprodukter i Ateneum Bistro.

MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

Ons 26.10 kl. 18–20 Förhandsvernissage till Amedeo Modigliani -utställningen
Inledningar till utställningen (på finska) i Ateneumsalen kl. 17.20 och 18.30.
Ingen förhandsanmälning, tillträde till museet från kl. 17.

To 27.10 kl. 11 besök i Tove Janssons ateljé
År 1944 hyrde Tove Jansson en vindsvåning som tornateljé på Ulrikasborg. Hon bodde och arbetade i sitt ateljéhem nästan 60 år och det är ännu i nästan ursprungligt skick.
Bindande anmälan t.o.m. 23.10. Sammanlagt 20 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 24.10. Besöket är gratis.

Ons 9.11 kl. 17.30 besök till Niki de Saint Phalle -utställningen i Konsthallen
Konsthallens storutställning visar upp ikoniska verk av Saint Phalle (1930–2002): skulpturer som sprudlar av livsglädje och djärva collage.
Bindande anmälan t.o.m. 30.10.
Sammanlagt 25 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 31.10. Besökets pris är 14€.

Helene Schjerfbeck: Självporträtt, 1884-1885. Konstmuseet Ateneum, saml. Ateneums vänner. © Kuvasto. Bild: Finlands Nationalgalleri / Henri Tuomi

Helene Schjerfbeck: Självporträtt, 1884-1885. Konstmuseet Ateneum, saml. Ateneums vänner. © Kuvasto. Bild: Finlands Nationalgalleri / Henri Tuomi

Lö 12.11 utfärd till Åbo konstmuseum, Ars Nova och Salo konstmuseum
Vi bekantar oss med utställningarna Helene Schjerfbeck på Åbo konstmuseum och Årets unga konstnär 2016: Reima Nevalainen på Ars Nova. Vi äter lunch mellan utställningsbesöken. På hemvägen stannar vi i Salo konstmuseum Lokstallet för en guidning i Ester Helenius -utställningen.
Avfärd kl. 9.00, ankomst ca kl. 18.45.
Det finns några platser kvar på utfärden, förfrågningar vanner@ateneum.fi. Priset 88€ inkluderar transport, inträde och guidningar samt lunch.

Ti 15.11 kl. 17.30 besöket till Yayoi Kusama – In Infinity -utställningen i HAM
Den första retrospektiva presentationen av Kusamas (f. 1929) produktion i Finland. omfattar hennes karriär från tidigt 1950-tal till våra dagar. Helheten på över 200 verk består av målningar, teckningar, skulpturer, videor och rumsliga installationer samt perfomance-relaterat material.
Bindande anmälan t.o.m. 31.10. Sammanlagt 25 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 1.11. Besökets pris är 13€.

Ti 29.11 kl. 17.00 besöket till Renässanssen. Nu! – från Rafael till Tizian -utställningen i Nationalmuseet
Utställningen presenterar cirka 50 stora oljemålningar från åren 1500–1600 av italienska renässansmålare som var verksamma i Lombardiet, Venedig och Milano. För första gången i Finland visas målningar av t.ex. Rafael, Lorenzo Lotto, Tintoretto och Giovanni Battista Moroni.
Bindande anmälan t.o.m. 1.11.
Sammanlagt 30 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 2.11. Besökets pris är 15€.

Ti 17.1 kl. 19.00 pjäsen Taju – konstnärens dotter på Helsingfors stadsteater
Pjäsen berättar om Tyko Sallinens (1879–1955) dotter Tajus (1912–1966) sista bok, Isä ja minä och om bokens smärtsamma tillkomstprocess. Efter sin fars död bestämmer Taju att skriva om sin papparelation, och hoppas därigenom att kunna befria sig från sin barndoms ängslan genom att berätta sanningen om fadern. Om hur han behandlade modern, sände systern till Danmark som fosterbarn utan att fråga modern, moderns mystiska död och hur han övergav Taju när barndomen tog slut. Men fadern ger inte efter, han uppstår från graven, hånar och underkuvar Taju och jagar Taju tillbaka till trista barndomsminnen.
Bindande anmälan t.o.m. 6.11. Sammanlagt 40 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 7.11. Besökets pris 44€ inkluderar teaterbiljetten och servering i pausen.

Tyko Sallinen: Regnbågen (1914). Finlands nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, Arvid Souranders gåva. Bild: Finlands nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Tyko Sallinen: Regnbågen, 1914. Finlands nationalgalleri / Konstmuseet Ateneum, Arvid Souranders gåva. Bild: Finlands nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Ti 31.1 kl. 17.30 besöket till Tyko Sallinen -utställningen i HAM
Med ca. 80 verk berättar utställningen Tyko Sallinens historia som den finska målarkonstens och expressionismens budbärare. Utställningen berättar om Sallinens händelserika liv utan att glömma kopplingarna till samtida konstnärer, samlare och andra inflytelserika personer i konstvärlden.
Bindande anmälan t.o.m. 14.11. Sammanlagt 25 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 15.11. Besökets pris är 13€.

19.–22.5.2017 konstutfärd till Málaga
Ni har önskat att utfärden till Málaga som blev inställd i våras ska ordnas igen. Tidpunkten är april–maj. Våra resemål i Málaga är filialer till de stora internationella museerna, Paris Centre Pompidou, St Petersburgs ryska museum och Madrids Thyssen-Bornemisza. Vi bekantar oss också med Picassos födelsehem och museet, Málagas museum för nutidskonst CAC samt Jorge Rando -museet.
Mer information och utfärds program (på finska)

ATENEUMS MUSEIBUTIK

Museibutiken bjuder på Ateneums vänner ett shoppingveckoslut lö–sö 26.–27.11.2016, när ni kan handla alla julklappar med 20% rabatt! Rabatten gäller alla museibutikens produkter (med undantag av frimärken, presentkort, biljettprodukter). Under shoppingveckoslutet är vännernas vanliga rabatt (–10% för över 50e och –20% för över 100e inköp) inte giltig.

Museibutikens vänförsäljning ordnas må 28.11 kl. 11–19 på Ateneums innergård. Produkter från Ateneums, Kiasmas och Konstmuseet Sinebrychoffs museishoppar, provexemplar och mycket annat med rabatter upp till –70%! Ateneum Bistro betjänar med ett pop-up kafé. Inträde endast från Ateneumgränden, välkommen!

GE VÄNSKAP SOM EN GÅVA

Medlemskap i Ateneums vänner är en present, som gläder gåvomottagare under hela året. Ateneums vänners presentkort säljs i museets information.
Medlemskap köpt som en gåva under december är i kraft till mars år 2018.

ÅRSMÖTE 2017

Föreningens årsmöte hålls enligt stadgarna i mars. Ifall en medlem vill att ett ärende ska behandlas under föreningens årsmöte, ska hen underrätta styrelsen om detta skriftligen före 15.1.2017 antingen till vanner@ateneum.fi eller till Ateneums vänners styrelse, Brunnsgatan 2, 00100 Helsingfors.

ANMÄLNINGAR

Man kan anmäla sig till Ateneums vänners sammankomster via webblänkarna, per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi. Vid respektive sammankomst anges skilt när anmälningstiden slutar. Om det finns fler anmälda än det finns platser, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att avboka er vid behov. Med anmälan förbinder man sig att betala deltagaravgiften.

Ateneums vänner rf tackar Senatfastigheterna, Sponda och Wärtsilä, som har stött föreningens verksamhet under år 2016.

Trevlig fortsättning till hösten,
Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.