Medlemsbrev 1 / 2016

Bästa Ateneumvän,

Ateneums takrenovering är färdig, och alla museets utställningssalar öppnas under våren.

Auguste Rodin: Tänkaren, 1881-1882, denna eftergjutning 1964. Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Auguste Rodin: Tänkaren, 1881-1882, denna eftergjutning 1964. Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Utställningsåret börjar med en utställning av världens kanske kändaste skulptör, Auguste Rodin. Rodin var verksam i Paris och han förde in sensibilitet och drama i bildhuggarkonsten genom sitt sätt att krossa ytor och poängtera kroppsligheten i sina verk. I utställningen ingår skulpturer allt ifrån Rodins tidigaste till hans senaste produktion. Rodins förhållande till sina finländska elever, Sigrid af Forselles och Hilda Flodin, granskas också. Utställningen förverkligas i samarbete med Nationalmuseum i Stockholm och största delen av verken kommer direkt från Rodinmuseet i Paris. Rodin-utställningen visas 5.2–8.5 på museets första våning samt på tredje våningens gamla skulptur-undervisningssal.
I anslutning till Rodin-utställningen invigs även Ateneums nya beställningsverk av Kaarina Kaikkonen, som i sina arbeten tar fasta på ljuset. Fallande ljus som visas på museets innergård och Blommande själ i parken på Centralgatans sida, är självständiga verk som står i förbindelse med varandra. Verket som står ute blickar mot våren medan installationen på innergården har en mörk underton. Kaikkonen inleder en ny serie på Ateneum där samtidskonstnärer skapar verk för museets innergård.

Japanomani i den nordiska konsten 1875–1918 öppnas 18.2 på museets tredje våning. I och med att Japan blev öppet på 1860-talet vaknade ett stort intresse för den japanska kulturen. Att samla på japansk konst och japanska föremål blev ett modefenomen. Detta hade stor inverkan på bildkonsten, formgivningen, hantverket och modet. Den österländska konstuppfattningen landsteg också i de nordiska länderna och gjorde en oåterkallelig inverkan på konstnärerna inom alla områden.
I Finland fick japanomanin ett grepp om både Albert Edelfelt och Helene Schjerfbeck. Den omvälvande bilduppfattningen i de japanska träsnitten inspirerade också Vincent van Gogh till att avbilda naturens små detaljer. Fransmannen Claude Monet reste till Oslo för att måla vintriga fjällandskap i japonistisk anda. I Ateneums utställning möter den internationella överdådiga utsmyckningen, konsten och designen den nordiska naturnära sensibiliteten. Utställningen pågar till 15.5. Förhandsvernissage till utställningen är tisdag 16.2.

Den nya samlingsutställningen Historier inom finsk konst öppnas 18.3 på museets andra våning. Den helt förnyade samlingsupphängningen ger en bild av den finländska konstens utveckling från 1809 fram till tiden efter andra världskriget. Finsk och utländsk konst visas parallellt och granskas som en del av samhällsutvecklingen. Konstverken följs upp med fördjupande material såsom konstnärernas brev, rörliga bilder, fotografier och andra dokument. Ateneums vänners förhandsvernissage till utställningen är onsdag 16.3.

Amedeo Modigliani: Porträtt av konstnären Léopold Survage, 1918. Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Amedeo Modigliani: Porträtt av konstnären Léopold Survage, 1918. Konstmuseet Ateneum. Bild: Finlands Nationalgalleri / Hannu Aaltonen

Alice Neel -utställningen, som öppnas i juni, är bara den andra omfattande visningen av hennes konst i Europa. Amerikanskan Alice Neel var en av 1900-talets betydande figurativa målare, som är känd speciellt för sina originella porträtt.
I oktober visas Amedeo Modiglianis omfattande retrospektiva utställning med närmare 100 verk på Ateneum.
Mer om de här utställningarna i kommande medlemsbrev.

 

Evenemang på Ateneum
Dessa evenemang är öppna för alla och man kan inte förhandsanmälda sig i dem.
Fritt inträde för Ateneums vänner, hämta en inträdesdekal från Ateneums kassa eller information.

Ons 10.2 kl. 17–18 Konstakademi X Rodin. Dansverk samt ett direktsänt radioprogram.
Hur fungerar Auguste Rodin -skulpturutställningen som ram för en dansuppvisning, och kan en dansuppvisning fungera som ett radioprogram? Redaktör/konstnär Anna Cadia verkar som regissören och programledaren för Konstakademi-verket, med dansarna Panu Varstala och Janne Marja-aho.
Fre 19.2 kl. 10–18.30 Japanomani-konferens
Internationell konsthistorisk konferens, arrangeras på engelska. Expertföreläsningar under hela dagen.
Ons 9.3 kl. 17–18 Inledning till japonismer
Konsthistoriker Mikiko Tokoyoda tar upp synvinklar på japonismen genom utställningens verk.
Sö 20.3 Auguste Rodin -temadag
Hela dagen full av program i anknytning till Auguste Rodin -utställningen, t.ex. expertföreläsningar, guidningar och verkstad
Lö 16.4 Japanomani-utställningens temadagen, med konst, skönhet, mode, inredning och design som teman

I museets program under våren finns det t.ex. den dämpade Slow Art -dagen, med mindfullness-guidningar, musikklubbar och mycket mera. Dessutom håller Ateneums och Nationalgalleriets experter en föreläsningsserie i anknytning till den nya samlingsutställningen fr.o.m. 31.3, i allmänhet torsdagar kl. 17.
Mer information om vårens program www.ateneum.fi/evenemang/?lang=sv

Nonstop-verkstäder för alla åldrar fortsätter lördagar kl. 11–14, verkstäderna för vuxna ordnas onsdagar kl. 17–19.30. Mer information www.ateneum.fi/verkstad/?lang=sv

*************************************************************************************************

MÖTESKALLELSE – onsdag 2.3.2016 kl. 17.00 Ateneums vänner rfs ÅRSMÖTE i Ateneumsalen.
På mötet behandlas stadgeenliga ärenden och styrelsens strategi presenteras för år 2016-2020. Välkommen med för att diskutera och utveckla föreningens verksamhet!
Betalningsinformation för medlemsavgifterna 2016 sänds först med nästa brev, då årsmötet bekräftat avgiften för detta år. Till dess kan ni således njuta av medlemsförmånerna med dekalen för 2015.
Medlemsavgiften kan också betalas i Ateneums information.

*************************************************************************************************

Nationalgalleriet inleder under våren medborgarinsamlingen Gärningen är den finländska berättelsen med inriktning på alla konstälskande människor. Mer information on kampanjen ges i nästa medlemsbrev, och i samband med förhandsvernissagen 16.2.

MEDLEMSPROGRAM (arrangeras på finska)

Trevlig alla hjärtans dag sö 14.2!
På alla hjärtans dag kl. 11 Föreläsning till Auguste Rodin -utställningen i Ateneumsalen.
Ingen förhandsanmälning, det finns rum för 135 personer. Fritt inträde, för att komma in på föreläsningen hämta en särskild dekal från Ateneums information.
Från Ateneums, Kiasmas och konstmuseet Sinebrychoffs museishoppar på alla hjärtans dag 20 % rabatt på alla produkter med normalpris med uppvisande av medlemskortet (gäller ej presentkort och biljetter).
Gläd din vän och köp Ateneums vänners medlemskap som Alla hjärtans gåva.
Presentkort säljs i museets information och shop, gåvomedlemskapet är i kraft till marsmånad 2017.

Ti 16.2 Förhandsvernissage till utställningen Japanomani i den nordiska konsten 1875–1918
På förhandsvernissage är det möjligt att bekanta sig med den nya utställningen. Kiasmas och konstmuseet Sinebrychoffs vänner är också inbjudna till vernissagen. Information ges även om Nationalgalleriets medborgarinsamling, Gärningen är den finländska berättelsen som inleds under våren. Mer information i inbjudan, som ni får per post.
Ingen förhandsanmälning, tillträde till museet från kl. 17.

Laurits Andersen Ring: Konstnärens fru, 1897. Statens Museum for Kunst, Copenhagen

Ons 24.2 kl. 17.00 Kuratorföreläsning till utställningen Japanomani i den nordiska konsten 1875–1918
Japanomani
-utställningens kurator, intendent Anna-Maria von Bonsdorff berättar om utställningen och dess teman i Ateneumsalen.
Ingen förhandsanmälning, det finns rum för 135 personer. Fritt inträde, för att komma in på föreläsningen hämta en särskild dekal från Ateneums information.

Lö 27.2 Besöket till Visavuori, Milavida och Tammerfors konstmuseum
Vi bekantar oss med Visavuori, museet Milavida samt Tammerfors konstmuseets Välimeren valoa -utställning.
Visavuori var skulptör Emil Wikströms ateljéhem, ytterligare Kari-paviljongen visar Kari Suomalainens karikatyrer.
Milavida i Näsilinna berättar en historia om familjen Nottbeck, som var bosatt i Tammerfors, och på temautställningen Suur-Merijoen kartano – Jugendin helmi bekantar vi oss med herrgårdens historia genom dess möbler, skulpturer och inredningsartiklar.
Utställningen på Tammerfors konstmuseet består av verk från det franska museet Musée Regards de Provence med tyngdpunkten på konst från slutet av 1800-talet, samt verk som är målade vid Medelhavet av inhemska konstnärer, t.ex. Elin Danielson-Gambogi, Albert Edelfelt och Alexander Lauréus.
Avfärd från Helsingfors kl. 8.00, ankomst ca kl. 20.
Bindande anmälan t.o.m. 16.2. Sammanlagt 48 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med, dessa informeras 17.2. Priset 89e inkluderar transport, inträde samt guidningar i museerna och lunch i restaurangen von Nottbeck i Näsilinna.

Ons 16.3 Förhandsvernissage till utställningen Historier inom finsk konst
I och med vernissagen av den nya samlingsutställningen är alla utställningssalar i Ateneum i bruk igen. Inbjudningarna till förhandsvernissagen skickas i början av mars.
Ingen förhandsanmälning, tillträde till museet från kl. 17.

Ti 19.4 kl. 17 Besöket till Eero Aarnio -utställningen på Designmuseet
Vi bekantar oss med den retrospektiva utställningen, som ger en heltäckande överblick över Eero Aarnios produktion av möbler, armatur, småföremål och unika föremål från 1950-talet till våra dagar. Vid sidan av föremålen presenterar utställningen även mer sällan sedda originalutkast.
Bindande anmälan t.o.m. 7.3. Sammanlagt 50 Ateneums vänner ryms med i gruppen. Om det finns fler anmälda, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras 8.3. Priset 12e inkluderar inträde och guidning.

20.–23.5 Konstutfärd till Málaga
Málaga har under de senaste åren blivit en av de mest intressanta konststäder i Europa. Där har Paris Centre Pompidous öppnat ett pop-up-museum. Man kan även se filialer från St Petersburgs ryska museum och Thyssen-Bornemisza -museet i Madrid. Vi bekantar oss med dessa samt Picassos födelsehem och museet om densamme, Málagas museum för nutidskonst CAC samt Jorge Rando -museet. Flyget avgår på fredag morgon kl. 6.05, tillbaka i Helsingfors är vi måndag kl. 16.10.
Priset för utfärd är 1145e, om gruppstorleken är 25. Extrapriset för enkelrum är 200e.

I priset ingår Norwegians reguljärflyg och skatter, tre nätters inkvartering och frukost på hotellet Iteca***, två luncher och en supé (måltider inkluderar husets vin), en guidad rundvandring, besök i museerna. Guidningarna är på engelska.
Priset inkluderar ej andra måltider eller reseförsäkring. Reseprogrammet utan förbindelser.
Som ansvarig researrangör fungerar Gruppresebyrå Resviaria.
Anmälan t.o.m. 14.2.

Mer medlemsprogram för vår och sommar i nästa medlemsbrev i mars.

Anmälningar
Man kan anmäla sig till Ateneums vänners sammankomster via webblänkarna, per telefon till 040 171 9911 eller e-post vanner@ateneum.fi. Vid respektive sammankomst anges skilt när anmälningstiden slutar. Om det finns fler anmälda än det finns platser, görs en lottdragning och de personer som ryms med informeras. Alla intresserade ryms tyvärr inte alltid med i grupperna, så kom vänligen ihåg att avboka er vid behov. Med anmälan förbinder man sig att betala deltagaravgiften.

Ateneums vänner rf tackar Senatfastigheterna, Sponda och Wärtsilä, som har stött föreningens verksamhet under år 2015.

God början av året!
Pasi från Ateneums vänner

Ändringar möjliga.