Tips inför ett besök

Välkommen till Ateneum! Ateneums personal finns där för dig, tveka inte om det är något du vill fråga. Till personalens uppgifter hör också att försäkra att konstverken inte skadas. Med våra tips vill vi göra ditt besök ännu trevligare än förut.

Måste man lämna sina ytterkläder i garderoben?

Våta ytterkläder måste lämnas i garderoben, men annars kan man ta dem med sig. I museet finns en avgiftsfri bevakad garderob, en självbetjäningsgarderob och låsbara skåp.

Varför får man inte ta ryggsäckar eller större väskor till utställningssalarna?

Av säkerhetsskäl. När man vänder sig kan en ryggsäck eller stor väska stöta till ett konstverk. Det är också trevligare att betrakta konst utan tunga väskor. Vid behov kan du låna en mindre kasse i garderoben för den tid besöket varar.

Får man ta med sig en barnvagn till utställningarna?

Det får man. Du kan också parkera barnvagnen bredvid garderoben bakom huvudtrappan. Museets entré för rullstolsburna och barnvagnar finns på Ateneumgrändens sida.

Får man amma på Ateneum?

Visst får man det. Vi rekommenderar att ni ammar på bänkarna som finns på avsatserna utanför museisalarna.

Får man inta medhavd matsäck i museet?

I utställningssalarna får man inte äta eller dricka av säkerhetsskäl. Vänligen lämna din vattenflaska i garderoben. Egen matsäck kan intas vid långbordet på innergården.

Är sällskapsdjur tillåtna i museet, på innergården eller i Ateneum Bistro?

Endast ledarhundar eller assistanshundar får följa med in i museet.

Får man gå med promenadkäpp, vandringsstavar eller skor med broddar i museet?

Det får man, men spetsarna på stavar avsedda för utomhusbruk ska skyddas med doppsko i gummi. Golven i Ateneum är av gammalt trä som lätt skråmas av stavarnas vassa piggar.

Får man gå med skor med broddar i museet?

Vänligen lämna halkskydd och skor med broddar i garderoben. Garderoben lånar vid behov ut bekväma filttofflor.

Får man fotografera eller ta video i museet?

I utställningarna får man fotografera för eget behov om inte annat meddelas. Av säkerhetsskäl är fotografering tillåten utan blixt, selfiepinne eller stativ. Mera information om arrangerad fotografering finns på adressen https://ateneum.fi/?s=valokuvaaminen&lang=sv

Varför får man inte röra vid konstverken?

Konstverken är äkta och därför känsliga och oersättligt värdefulla. Beröring kan medföra skador som inte syns omedelbart men som kommer fram så småningom. En bra regel är att stå på en armlängds avstånd från konstverk, vitriner och väggar.

Måste man vara tyst i museet?

Samtal och skratt hör hemma på ett museum men kom ihåg att ta hänsyn till andra besökare. Längre telefonsamtal kan föras i lugn och ro till exempel på viloplatserna utanför utställningssalarna.

Varför får man inte springa i museet?

Man får inte springa för att inte riskera personskador eller skador på konstverk. Av samma orsak får man inte bära barn på ryggen eller på axlarna i utställningssalarna. Utställningarna är avsedda för både vuxna och barn tillsammans.

Varför är det skum belysning i utställningssalarna?

Många konstverk är känsliga för ljus. Pappersbaserade verk är till exempel så ljuskänsliga att de endast visas i utställningar i tre månader i sträck. Belysningen i salarna planeras av våra belysningsmästare och ingår i utställningshelheten.

Bild: Ville Malja