Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään vuonna 2020 kolme vaihtuvaa näyttelyä. Venäläisen avantgarde-taiteilija Natalia Goncharovan näyttely on esillä helmikuusta toukokuuhun. Kesäkuusta syyskuuhun nähdään näyttely Inspiraatio – nykytaide & klassikot, jossa tämän hetken kiinnostavimmat nykytaiteilijat saavat innoituksensa Euroopan taiteen tunnetuimmista teoksista. Lokakuusta 2020 tammikuulle 2021 nähtävä Magnus Enckellin näyttely esittelee taiteilijan tuotannon kattavasti ensimmäistä kertaa.
Lisäksi toisen kerroksen uudessa Fokus-salissa nähdään myöhemmin julkistettavia tiiviitä nostoja Ateneumin kokoelmien taiteilijoista tai teemoista. Tammikuulle 2020 jatkuvista näyttelyistä Fokus-salin Olli Lyytikäinen on esillä 5.1. asti sekä Maailmalta löysin itseni – Helene Schjerfbeck ja Taiteilijoiden Ruovesi 26.1. asti.
Natalia Goncharova
27.2.–17.5.2020
Natalia Goncharova (1881–1962) tunnetaan Venäjän avantgarde-taiteen keskushahmona ja innovaattorina. Näyttely esittelee laajasti taiteilijan tuotantoa vuosisadan neljältä ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Ennen Ateneumia näyttely on esillä Tate Modernissa Lontoossa ja Palazzo Strozzissa Firenzessä. Näyttely jatkaa Ateneumin työtä taiteilijanaisten esiin nostamiseksi, josta esimerkki on kotimaisten taiteilijoiden ohella kesällä 2016 järjestetty Alice Neelin näyttely.
Goncharovan rohkea ja innovatiivinen tuotanto vaikutti aikalaisiinsa ja ylitti 1900-luvulle ominaiset taiteenväliset rajat. Näyttely keskittyy taiteilijan innovatiivisimpaan kauteen 1900-luvun alusta 1920-luvulle, jolloin hän inspiroi yhtä lailla Venäjän kuin Länsi-Euroopan kokeellisia taiteilijoita. Näyttelyssä nähdään yli sata teosta, joihin kuuluu paljon maalauksia, mutta myös kuvituksia, pukuja, lavastusluonnoksia ja balettitaltiointeja. Lähes kaikki näyttelyn teokset nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa.
Inspiraatio – nykytaide & klassikot
18.6.–20.9.2020
Kuinka kansainväliset nykytaiteilijat ovat inspiroituneet Euroopan taiteen klassikoista? Ja miksi juuri nämä taideteokset tunnetaan ympäri maailman? Inspiraatio-näyttely esittelee ikonisten mestariteosten innoittamaa taidetta tämän hetken kiinnostavimmilta nykytaiteilijoilta. Alkuperäisistä teoksista kertovat näyttelyssä esimerkiksi kopiot, painokuvat, kipsivalokset ja runsas arkistomateriaali. Näiden avulla myös suomalainen yleisö tutustui klassikkoihin aikana, jolloin matkustaminen oli harvojen etuoikeus.
Leonardo da Vincin, Rafaelin, Rembrandtin ja muiden mestareiden teokset innoittavat nykytaiteilijoita edelleen tänä päivänä. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Jake ja Dinos Chapman, Mat Collishaw, Mark Karasick, Ola Kolehmainen, Joseph Kosuth, Wolfe von Lenkiewicz, Heikki Marila, Sara Masüger, Jarmo Mäkilä, Aurora Reinhard, Jenny Saville, Yinka Shonibare CBE ja Gavin Turk.

Magnus Enckell
23.10.2020–14.2.2021
Taidemaalari Magnus Enckell (1870–1925) tunnetaan erityisesti suomalaisen symbolismin edustajana. Enckell kuuluu 1800-1900-lukujen vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisiin taiteilijoihin, mutta hänen tuotannostaan tunnetaan vain osa. Ateneumin näyttely esittelee koko taiteilijan tuotannon kattavasti ensimmäistä kertaa.
Magnus Enckellin tuotanto on laaja ja hänen aihevalikoimaansa kuuluu muotokuvia, maisemia, fantasioita, uskonnollisia aiheita, asetelmia ja henkilötutkielmia. Hän teki myös lukuisia monumentaalimaalauksia julkisiin tiloihin. Näyttely esittelee Enckellin tuotannon varhaisista piirustuskoulun opiskeluajan teoksista aina 1920-luvun mytologisiin aiheisiin saakka.
Kuva ylhäällä:
Magnus Enckell: Poika ja pääkallo (1893). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.