Ateneumin ja Norjan Nasjonalmuseetin yhteisnäyttely Tarujen kansat (18.6.–27.9.2015) esitteli Norjan ja Suomen taidetta 1800–1900 -lukujen vaihteessa, jolloin menneisyyden tarinat, kansansadut ja luonnon kiertokulku nousivat maiden keskeisten taiteilijoiden teoksiin. Näyttelyssä vieraili 65 669 henkeä.
Mielikuvituksen voimaa tutkivassa näyttelyssä korostettiin Norjan ja Suomen taiteen yhtäläisyyksiä, mutta tuotiin esille myös monille tuntemattomien norjalaisten taiteilijoiden, kuten Theodor Kittelsenin ja Gerhard Munthen teoksia. Heidän lisäkseen näyttelyn keskeisiä taiteilijoita olivat Hugo Simberg, Edvard Munch ja Akseli Gallen-Kallela.
Yleisön suosikkiteoksia olivat Kittelsenin Valkokarhukuningas Valemon (1912) ja Näkki (1887) sekä Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903).
Näyttelyn yhteyteen rakennetussa, lapsille suunnatussa Tarinatilassa norjalaisen Åsmundin tarinan linna heräsi henkiin Gerhard Munthen kuvamaailman mukaisesti. Tarinatilan leikit ja asut olivat ahkerassa käytössä koko näyttelyn ajan ja ne saivat runsaasti kiitosta erityisesti Ateneumin nuorimmilta vierailta. Yleisöltä saatu positiivinen palaute otetaan huomioon myös tulevien näyttelyiden suunnittelussa.
Tarujen kansat –näyttelyn kuraattoreina toimivat Ateneumin taidemuseon Timo Huusko ja Norjan Nasjonalmuseetin Vibeke Waallann Hansen. Näyttelyn arkkitehtina toimi Maara Kinnermä.
Ateneumin taidemuseon ja Nasjonalmuseetin yhteistyö jatkuu tiiviinä Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 –näyttelyn myötä. Se avataan Ateneumissa 18.2.2016 ja siirtyy kesäksi 2016 Norjaan.
Poimintoja sosiaalisesta mediasta
Twitter: “@AteneumMuseum’issa! Vielä viikko aikaa ihastella vaikka Kittelsenin satumaailmaa. Kiitos myös @museokortti.”
Facebook: ”Sama aihe tauluna ja sitten isona, vaikuttavana kudontatyönä!” Gerhard Munthe, Kosijat (1892)
Kirjallinen palaute: ”Hienosti toteutettu näyttely, lasten huomioinnista suuri + ”