Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

ŠKODA Ateneumin František Kupka -näyttelyn kumppaniksi

Ateneumin taidemuseossa nähdään 22.2.–19.5.2019 tšekkiläisen abstraktin taiteen pioneerin, František Kupkan näyttely. Näyttelyn kumppanina toimii tšekkiläinen automerkki ŠKODA. Kansainvälinen suurnäyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle.

František Kupka, Ateneum ja ŠKODA ovat kaikki samaa ikäluokkaa. František Kupka syntyi Opočnossa vuonna 1871 ja Ateneumin taidemuseo avasi ovensa yleisölle Helsingissä vuonna 1888. Škodan juuret puolestaan juontavat vuoteen 1895 ja tšekkiläiseen Mladá Boleslavin kaupunkiin, jossa myös päätehdas sijaitsee nykyään. 

Yhteistyökumppanuudet yritysten kanssa ovat meille erittäin merkityksellisiä. Ateneumin tunnelmaa ei löydä mistään muualta: museossa kumppanit pääsevät uniikkien sisältöjen äärelle. Yhteistyö Škodan ja Kupkan näyttelyn välille syntyi luontevasti”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.

”Mahdollisuus toimia yhteistyökumppanina maailmankuulun tšekkiläisen taiteilijan František Kupkan näyttelyssä Ateneumin ainutlaatuisessa ympäristössä on meille upea tilaisuus olla mukana tarjoamassa tšekkiläistä taide-elämystä”, kertoo ŠKODA-autoja maahantuovan Helkama-Auto Oy:n toimitusjohtaja Maija Koskela.

Škodan lisäksi Ateneumin pääyhteistyökumppanina toimii HOK-Elanto. Ateneum-taidemenut ovat saatavilla yhdeksästä HOK-Elannon ravintolasta Helsingissä František Kupkan näyttelyn ajan.

Kupkan näyttelyssä nähdään teoksia maailman huippumuseoista

Taidemaalari František Kupka(1871–1957) teki pitkän uran Pariisissa. Näyttelyn kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua. Kupka sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa: maalauksissa voi aistia rytmin ja liikkeen. Taiteilijan monipuolinen tuotanto sisältää myös mm. koneromantiikkaa ja matemaattisen tarkkoja värisommitelmia.

Laajaa retrospektiivistä näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa. Näyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Prahan Kansallisgalleriasta.

 

Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen