Pekka Halonen: Veden noutaja, 1911. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Pekka Halonen: Veden noutaja, 1911. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Pekka Halosen suurikokoinen öljyvärimaalaus lahjoituksena Ateneumiin

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on saanut kokoelmaansa yksityiseltä lahjoittajalta taidemaalari Pekka Halosen maalauksen Veden noutaja (1911). Tieto lahjoituksesta saatiin elokuun lopussa ja teos saadaan esille yleisön nähtäväksi tiistaina 5. syyskuuta. Maalaus on esillä Suomen taiteen tarina -näyttelyn salissa Uusi ilmaisu sunnuntaihin 1. lokakuuta 2017 asti.

”Pekka Halosen Veden noutaja -maalauksen lahjoitus on tekona hyvin merkittävä. Se muistuttaa siitä, kuinka kansallista taidekokoelmaamme rakennetaan – ja on aina rakennettu – yhdessä yksityisten lahjoittajien kanssa”, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Lahjoituksen myötä Ateneumin kokoelmiin kuuluu yhteensä 80 Pekka Halosen teosta. Veden noutaja rikastaa talvimaisemistaan tunnetun Halosen teosten kokoelmaa uudella aiheella ja antaa kattavamman kuvan taidemaalarin värikkäästä 1910-luvun tuotannosta. Maalaus on ollut esillä Ateneumissa aikaisemmin Pekka Halosen suurnäyttelyssä vuonna 2008. Talvimaisemien lisäksi Pekka Halosen (1865−1933) tunnetuimpia teoksia ovat Kanteleensoittaja (1892), Tienraivaajia Karjalassa (1900), Avannolla (1900) ja Tomaatteja (1913).

Ateneumin intendentti ja Halosen taiteen asiantuntija, FT Anna-Maria von Bonsdorff kertoo teoksesta sen äärellä Suomen taiteen tarina -näyttelyssä torstaina 7. syyskuuta klo 12–12.30. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

Heleänvärinen maalaus kertoo Tuusulan taiteilijayhteisön arjesta

Heleänvärinen maalaus kuvaa Pekka Halosen vanhinta tytärtä Annia hakemassa vettä sininen kannu kädessään. Alkukesän kirkas vehreys ympäröi tyttöä ja hän poseeraa isälleen puutarhassa paljain jaloin sininen mekko päällä. Anni toimi usein isänsä mallina ja maalauksen aikaan hän oli 13-vuotias.

Pekka ja Maija Halonen olivat perheineen asettautuneet Tuusulaan vuonna 1898. Myöhemmin he rakennuttivat hirsisen ateljeerakennuksen järven rantaan kapealle niemelle, josta on huikeat näkymät kaikkiin ilmansuuntiin. Maisemamaalarille tämä oli sydämen asia.

Pekka Halosen värienkäyttö oli 1910-luvulla muuttunut ajan virtausten mukaan kirkassävyiseksi ja sivellintyöskentely rohkeammaksi. Maalauksen tunnelma heijastelee seesteistä aikaa Tuusulassa taiteilijayhteisön muiden perheiden, Ahojen, Sibeliusten ja Järnefeltien kanssa. Yhteisön yhdessä olo ja perheiden kukoistavat keittiöpuutarhat loivat inspiroivat puitteet myös uudenlaisen taiteen luomiselle. Talvimaisemien ja sohjoisten rantojen kuvaamisen rinnalle ilmestyivät värikylläiset, kesäiseen puutarhaan sijoittuvat aiheet.