Ateneum -rakennus kuvattu sivusta päin ja auringon heijastus osuu alimpaan ikkunaan.
Kuva: Ville Malja

Olemme saaneet merkittävän, yli miljoonan euron testamenttilahjoituksen

Lahjoitusvarat käytetään ilmaispäivien tuplaamiseen, näyttelyiden saavutettavuuden ja vaikuttavuuden lisäämiseen, yleisösuhdetta vahvistavien työntekijöiden palkkaamiseen sekä Kaikuu- ja Mun Ateneum -hankkeiden jatkokehitykseen.

Kansallisgalleria on saanut merkittävän testamenttilahjoituksen, joka tullaan lahjoittajan toiveen mukaisesti käyttämään Ateneumin taidemuseon näyttely- ja museotoimintaan. Suomalaisen yksityishenkilön tekemä lahjoitus on suuruudeltaan jonkin verran yli miljoona euroa.

”Lahjoitus on ainutkertainen Ateneumin historiassa”, museonjohtaja Marja Sakari sanoo. ”Tavallisempaa on, että Ateneumille testamentataan taideteoksia, jotka toivotaan liitettävän museon kokoelmiin. Rahan, etenkin näin suuren summan lahjoittaminen, on poikkeuksellista.”

Testamenttilahjoitus tullaan käyttämään seuraavien noin kolmen vuoden aikana aiempaa saavutettavamman, kansainvälisemmän ja vaikuttavamman Ateneumin kehittämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa mm. aiempaa useampien ilmaispäivien järjestämistä. Ilmaispäiviä on tähän mennessä ollut museossa yksi per avautuva näyttely, toisin sanoen n. kolme vuodessa. Ensi vuodesta alkaen ilmaispäiviä pyritään järjestämään n. kuusi vuodessa.

Ateneum on ollut suljettuna yleisöltä ilmanvaihtoremontin vuoksi maaliskuusta 2022 alkaen. Museo avautuu uudelleen alkuvuodesta 2023. Yhtä aikaa remontoidun museorakennuksen kanssa avataan uusi kokoelmanäyttely. Tarkka avautumispäivämäärä ja kokoelmanäyttelyn nimi ja teemat tullaan tiedottamaan myöhemmin.

”Osa lahjoituksesta käytetään kokoelmanäyttelyn elämyksellisyyden lisäämiseen”, Sakari kertoo. ”Näyttelyssä nähdään perinteisten teosten lisäksi joitakin Ateneumissa ennennäkemättömiä digitaalisia ratkaisuja.”

Testamenttilahjoitus mahdollistaa muutamien uusien, määräaikaisten työntekijöiden palkkaamisen. Tavoitteena on vahvistaa museon ja yleisön välistä suhdetta. Lahjoitusvaroilla rahoitetaan myös Kaikuu– ja Mun Ateneum -hankkeiden jatko sekä kehitys seuraaviksi kolmeksi vuodeksi.

Kansainväliseen hakuun on ensi vuonna tulossa vierailevan tutkijan (Visiting Researcher) paikka. Tutkijan päätehtävä tulee olemaan kansainvälisten näyttelyprojektien parissa työskentely ja julkaisujen tuottaminen.

”Lahjoitusvarojen käyttökohteet on valittu siten, että niiden parissa lähivuosina tehtävä työ ja työn vaikutukset ulottuvat mahdollisimman pitkälle tuleviin vuosiin ja vuosikymmeniin”, Sakari sanoo. ”Niiden avulla kehitetään ammatillista osaamista Ateneumissa sekä mahdollistetaan museon saavutettavuus ja elämyksellisyys aiempaa moninaisemmille yleisöille, nyt ja tulevaisuudessa.”

Lue lisää Tue toimintaamme -sivulta