Elga Sesemann: Katu, 1945. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Karjalainen
Elga Sesemann: Katu, 1945. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Karjalainen

Moderni nainen on Ateneumin historian ensimmäinen laaja näyttely New Yorkissa

Ateneumin taidemuseon tuottama näyttely Moderni nainen nähdään Scandinavia Housessa New Yorkissa, Yhdysvalloissa 29.4.–3.10.2017. Näyttely esittelee neljä 1900-luvun alun suomalaista taiteilijaa Ateneumin kokoelmista: Helene Schjerfbeck (1862–1946), Sigrid Schauman (1877-1979), Ellen Thesleff (1869–1954) ja Elga Sesemann (1922-2007). Näyttely on Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttely nostaa esiin taiteilijoiden uraauurtavan roolin suomalaisessa taiteessa 1900-luvun vaihteessa ja sen ensi vuosikymmeninä. Aihe on Yhdysvalloissa erityisen ajankohtainen: maan presidentinvaalit ovat nostaneet esiin keskustelun naisen asemasta ja mahdollisuuksista tänä päivänä. Näyttelyn taiteilijat olivat poikkeuksellisen kansainvälisiä ja he matkustivat ajan tavoista poiketen yksin ilman miesseuraa. Jokainen taiteilijoista maalasi elämänsä loppuun asti.

”Näyttely pureutuu modernin naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä. Haluamme osoittaa, kuinka Suomessa naisille oli mahdollista luoda itsenäinen ura taiteilijana”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

New Yorkissa näyttely nähdään nimellä Independent Visions: Helene Schjerfbeck and her Contemporaries from the Collection of Ateneum, Finnish National Gallery. Näyttelyn teemoja tarkastellaan kahdesta eri näkökulmasta: nainen kuvan tekijänä sekä nainen kuvauksen kohteena. 54 teoksen näyttelyssä on esillä maalauksia ja grafiikkaa Ateneumin kokoelmista. Näyttelyn kuraattoreita ovat museonjohtaja Susanna Pettersson ja amanuenssi Anu Utriainen.

New Yorkin jälkeen vientinäyttely nähdään Tukholman Millesgårdenissa lokakuusta 2017 helmikuuhun 2018. Erityisen laaja näyttely samasta teemasta nähdään Ateneumin taidemuseossa syksyllä 2018. Ateneumissa nähtävässä kokonaisuudessa on mukana myös muita naistaiteilijoita.

Ateneumin tuottamia näyttelyitä seitsemässä maassa vuoden 2017 aikana

Ateneumin tuottamien kansainvälisten vientinäyttelyiden määrä on vuonna 2017 suurin museon historiassa. Tove Janssonin näyttely oli esillä Tukholman Millesgården-museossa 22. tammikuuta 2017 asti, josta se jatkaa Göteborgiin, Kööpenhaminaan ja Lontooseen.

Ateneumissa keväällä 2016 nähty Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918 -näyttely oli esillä Nasjonalmuseetissa Oslossa ja nyt se on esillä Statens Museum for Kunstissa Kööpenhaminassa 23. huhtikuuta 2017 asti. Ateneumissa lokakuussa 2016 päättynyt näyttely Alice Neel – modernin elämän maalari on parhaillaan esillä Gemeentemuseum den Haagissa Alankomaissa 12. helmikuuta asti, josta se jatkaa Arlesiin, Ranskaan sekä Hampuriin, Saksaan.