Alfred William Finch: Hedelmäpuutarha La Louvièrestä (1890), Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Lupaamme syksyyn: aurinkoa, valoa ja elämäniloa

Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttely nähdään Ateneumissa 20.10.2023–25.2.2024.

Ateneum tulvahtaa lokakuussa täyteen aurinkoa ja elämäniloa, kun Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttely avautuu yleisölle.

Impressionismi on 1870-luvulla Ranskassa syntynyt taidesuuntaus, jossa määrääväksi tekijäksi tulivat nopeat havainnot ja vaikutelmat, impressiot. 1800-luvun lopulla miltei kaikki suomalaiset ammattitaiteilijat suuntasivat Pariisiin ja olivat taiteen pääkaupungissa kaiken uuden äärellä – myös impressionismin. Kukaan taiteilijoistamme ei kuitenkaan vielä 1800-luvun puolella tarttunut tähän radikaalisti taidetta uudistaneeseen suuntaukseen.

”Väriä & valoa -näyttelyn yksi keskeinen lähtökohta onkin kysymys siitä, miksi impressionismin vaikutukset alkoivat näkyä suomalaisessa taiteessa vasta 1900-luvun kahtena alkuvuosikymmenenä”, kertovat Väriä & valoa -näyttelyn kuraattorit Marja Sakari ja Anna-Maria von Bonsdorff.

Näyttelyhankkeessa on alusta asti ollut mukana myös kansainvälisen impressionismin asiantuntija emeritusprofessori Anthea Callen.

Väriä & valoa kytkeytyy vahvasti historiaamme. Vuonna 1904 Ateneumissa järjestettiin ranskalais-belgialainen näyttely, joka ei houkutellut suurta yleisöä, mutta toimi yhtenä merkittävänä lähtölaukauksena uudelle, värikylläiselle vaiheelle suomalaisessa taiteessa.

”Väri-ilottelu löysi tiensä suomalaisten taiteilijoiden kankaille vähitellen. Suomen taiteen historiassa onkin kiinnostava, noin kymmenen vuoden ajanjakso vuosina 1906–1916, jolloin lähes jokainen taiteilija uudisti palettinsa värit kirkkaammiksi. Päästyään vauhtiin muutos johti myös uusiin aihepiireihin. Kun aiemmin teoksissa oli kuvattu ahkeraa maaseudun työntekoa tai erämaaluonnon ainutlaatuisuutta, nyt keskiöön nousivat keskiluokkaisen elämän mukavuudet. Kaupunkien puistot ja aukiot, ihmisiä kuhisevat torit, katunäkymät sekä auringonotto, alastomuus ja kimmeltävät merenrannat kiinnostivat taiteilijoita”, kuraattorit kuvailevat.

”Väriä & valoa -näyttelyssä olemme halunneet tuoda esiin impressionismin periaatteita ja sen radikaalia luonnetta uudistavana taidesuuntana. Tuomme esille impressionismin perinnön vaikutuksen 1910-luvun modernille väritaiteelle Suomessa.”

Näyttely rinnastaa kansainvälisen taiteen huippunimet suomalaisen väritaiteen kukoistuskauteen vuosina 1906–1916.Näyttelyn kansainvälisten taiteilijoiden joukossa ovat Claude Monet, Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Alfred William Finch, Paul Signac ja Théo van Rysselberghe. Kotimaisista taiteilijoista esillä ovat muun muassa Alvar Cawén, Antti Favén, Magnus Enckell, Pekka Halonen, Ellen Thesleff, Verner Thóme, Yrjö Ollila, Tyko Sallinen ja Wilho Sjöström.

Avauduimme 14.4.2023 noin vuoden remonttitauon jälkeen uudella kokoelmanäyttelyllä Ajan kysymys. Kesän ajan, syyskuun puoliväliin saakka museossa on avoinna myös Albert Edelfelt -näyttely. Molemmat näyttelyt ovat osoittautuneet kevään aikana erittäin suosituiksi – toukokuun lopussa rikkoutui jo 100 000 kävijän raja!

Väriä & valoa – impressionismin perintö -näyttely verkkosivuillamme

Teos: A II 950 KG2021DK954 teosnimi: Kesäilta
teosnimen käännös: Terassilla
teosnimen käännös: Sommarafton Wilho Sjöström, taiteilija valmistusaika: 1912 teosmitat: 100,0 x 68,0 cm
kehysmitat: 110,0 x 79,0 x 5,0 cm taideteos Pohjamateriaali, kangas
Materiaali, öljy
Tekniikka, öljy kankaalle Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen