Kuvanveistäjä Rodinin näyttely avautuu Ateneumissa – edellinen näyttely Suomessa vuonna 1965

Poikkeuksellinen taiteilija muutti pysyvästi koko kuvanveiston.

Maailman kenties tunnetuimman kuvanveistäjän Auguste Rodinin (1840–1917) veistoksia esittävä näyttely avautuu Ateneumissa perjantaina 5. helmikuuta 2016. Pariisissa vaikuttanut Rodin toi kuvanveistoon ilmeikkyyttä ja draamaa pintaa rikkovalla ja ruumiillisuutta korostavalla käsittelytavallaan. Näyttely esittelee myös Rodinin suomalaisten oppilaiden Sigrid af Forsellesin ja Hilda Flodinin tuotantoa. Maassamme ei ole nähty yhtä laajaa Rodin-näyttelyä aikaisemmin: edellisen kerran Rodinin veistoksia nähtiin Suomessa yli viisikymmentä vuotta sitten vuonna 1965. Näyttely on esillä 8. toukokuuta 2016 asti.

Auguste Rodin: Danaidi, 1885, tämä marmori 1889. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen
Auguste Rodin: Danaidi, 1885, tämä marmori 1889. Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Janne Mäkinen

Rosoisia veistoksia pidettiin aikanaan liian uskaliaina ja keskeneräisinä

Auguste Rodin oli poikkeuksellinen taiteilija, joka muutti pysyvästi koko kuvanveiston. Useat hänen veistoksistaan ovat kuvanveiston klassikoita: esimerkiksi Suudelmasta ja Ajattelijasta on lukemattomia toisintoja. Vielä 1800-luvun viimeisinäkin vuosina teokset saivat vaihtelevia arvioita. Niitä pidettiin joko liian uskaliaina ja realistisina tai ne käsitettiin keskeneräisiksi ja sisällöllisesti puutteellisiksi.

Rodinia voidaan pitää yhtenä viimeisistä klassisista kuvanveistäjistä samalla kun hänen elävä ja spontaani

muotokielensä oli täysin edistyksellistä ja uutta. Se, mitä pidettiin keskeneräisenä, oli Rodinille täysin viimeisteltyä ja valmista. Ihmisvartalo oli Rodinin teoksissa keskeinen tekijä: hän osasi vangita yhteen hahmoon sekä realistisen vartalon että voimakkaan tunteen ilmaisun.

Näyttely kattaa Rodinin veistokset varhaisteoksista myöhäistuotantoon. Se pyrkii valottamaan Rodinin tuotantoa ja kokeellista lähestymistapaa kuvanveistoon sekä hänen työteliästä uraansa ja kiehtovaa elämäänsä.

Rodinin suomalaiset oppilaat Sigrid af Forselles ja Hilda Flodin osana näyttelyä

Sigrid af Forselles (1860–1935) ja Hilda Flodin (1877–1958) olivat Rodinin oppilaita ja ateljeeapulaisia Pariisissa. Näyttely tarkastelee Rodinin suhdetta hänen suomalaisiin oppilaisiinsa sekä paljastaa uutta tietoa Rodinin yhteyksistä Suomeen. Af Forselles avusti Rodinia Calais’n porvareiden toteuttamisessa ja hänen omaksi suurteoksekseen jäi viisiosainen reliefisarja Ihmissielun kehitys. Flodin toimi Rodinin assistenttina vuosina 1903–1906. Palattuaan Suomeen vuonna 1096 Flodin keskittyi lähinnä piirtämiseen, koska kuvanveistäjän ammattia pidettiin vielä tuolloin naiselle sopimattomana.

Näyttely levittäytyy neljään saliin Ateneumin ensimmäisessä ja kolmannessa kerroksessa. Esillä on yhteensä 70 veistosta, joista 51 on Rodinin teoksia. Näyttely on tuotettu Tukholman Nationalmuseumin, Ateneumin taidemuseon, Pariisin Musée Rodinin sekä sen entisen pääkuraattorin Antoinette Le Normand-Romainin välisenä yhteistyönä. Useat museot ja yksityiset taiteen keräilijät ovat lainanneet teoksiaan näyttelyyn.

********************

Tapahtumissa: elokuva Camille Claudelista ja Taideakatemia-tanssiesitys veistosnäyttelyssä

Ateneum-sali la 6.2. klo 13.30: Elokuva Camille Claudel, 1988

Elokuva kertoo Auguste Rodinin rakastetusta, kuvanveistäjä Camille Claudelista. Ohjaus: Bruno Nuytten. Ranskankielinen, tekstitys englanniksi. Kesto 175 min. Ennen elokuvaa klo 13.30 kuullaan lyhyt johdanto elokuvan aihepiiriin suomeksi. Museolipun hinnalla. Yhteistyössä: Institut français de Finlande.

Ke 10.2. klo 17-18: Taideakatemia X Rodin. Tanssiteos ja suora radio-ohjelma.

Miten Auguste Rodin-veistosnäyttely toimii tanssiesityksen puitteina, ja miten tanssiesitys toimii radio-ohjelmana? Taideakatemia on toimittaja ja esitystaiteilija Anna Cadian ohjaama teos ja juontama lähetys, jossa tanssivat Panu Varstala ja Janne Marja-aho. Esitys kuullaan suorana lähetyksenä Radio Helsingissä. Yleisö on tervetullut seuraamaan esitystä. Museolipun hinnalla.