Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on vastikään tuottanut 13 lyhytelokuvaa Kansallisgallerian kokoelman rakastetuimmista teoksista. Kolme elokuvista esitetään 36. Montrealin kansainvälisillä taide-elokuvafestivaaleilla Kanadassa 9.3. ja 10.3.2018.
Valitut elokuvat ovat Akseli Gallen-Kallela: Lemminkäisen äiti (1897), Werner Holmberg: Maantie Hämeessä (Helteinen kesäpäivä) (1883) ja Ellen Thesleff: Omakuva (1894–95). Elokuvissa esitetään tarkkoja yksityiskohtia maalauksista ja tuodaan esiin uusia puolia suomalaisista klassikkoteoksista ja aikakaudesta, jolloin ne on tehty. Ateneum toivoo lyhytelokuvien kautta tavoittavansa laajemman ja monipuolisemman yleisön.
Kolme Montrealin kansainvälisillä taide-elokuvafestivaaleilla (Festival International du Film sur l’Art, FIFA) esitettävää elokuvaa ovat mukana Special Screenings -kategoriassa. Ateneum valitsi 13 filmin sarjasta esitettäviksi kolme, joista kaikissa kuvataan Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn keskeisiä teoksia.
”Halusimme näyttää, että maalaukset ovat paljon muutakin kuin vain kuvia. Ne kertovat monipuolisesti muun muassa aikakaudesta, jolloin maalaukset on tehty, niiden tekijöistä ja aiheista sekä niissä käytetyistä tekniikoista”, sanoo Ateneumin taidemuseon johtaja ja elokuvien tuottaja Susanna Pettersson. ”Lyhytelokuva on erinomainen väline nostaa esiin maalausten yksityiskohtia ja tuoda ne eloon uudella tavalla. Sillä on kyky puhutella sellaista yleisöä, joita maalaukset sellaisenaan eivät tavoita.”
“On ollut hienoa olla mukana luomassa näin rohkeaa ja suurta taiteellista kokonaisuutta. Oivaltavan luovan tiimin kanssa olemme saaneet tehdä perinteisiä rajoja rikkovia tarinoita taiteesta ja niiden tekijöistä”, kertoo lyhytelokuvien ohjaaja Terhi Amberla. ”Käyttämällä pitkiä kuvia ja hidasta leikkausrytmiä, tilaa on annettu etenkin taideteokselle ja kuvalle, mutta myös omaa tarinaansa kertovalla äänelle ja musiikille.”
Elokuvat esitetään Montrealin elokuvafestivaalien vierailijoille perjantaina 9.3. ja lauantaina 10.3.2018. Esityspaikkana on Montrealin taidemuseon Maxwell-Cummings -auditorio. Esitettävien elokuvien kieli on englanti. Kaikki 13 elokuvaa on tehty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Elokuvat ovat nähtävissä Ateneumin YouTube -kanavalla. Elokuvissa on panostettu erityisesti kuvalliseen kerrontaan ja äänimaailmaan.
Elokuvista
Lyhytelokuvien tuottajana toimi Ateneumin taidemuseon johtaja Susanna Pettersson, ohjauksesta vastasi Terhi Amberla ja kuvaajana toimi valokuvaaja Hannu Pakarinen Kansallisgalleriasta. Elokuvien käsikirjoituksesta vastasi erikoistutkija Anja Olavinen Ateneumin taidemuseosta.
Amberla, Pakarinen ja Pettersson saivat palkinnon luovuudesta vuoden 2004 Montrealin taide-elokuvafestivaaleilla dokumenttielokuvastaan Intohimona taide. Paul ja Fanny Sinebrychoff keräilijöinä (YLE/FST 2003).
Työryhmä
OHJAUS Terhi Amberla
VISUAALINEN KONSEPTI Terhi Amberla ja Hannu Pakarinen
KUVAUS Hannu Pakarinen
KÄSIKIRJOITUS Anja Olavinen
LEIKKAUS Ville Koivuranta
ÄÄNISUUNNITTELU Zacharias Kullman
MUSIIKKI Juri Seppä
OHJELMATUNNUS JA EFEKTIT Lasse Kilpiä
VÄRIMÄÄRITTELY Timo Luomanen
GRAAFINEN SUUNNITTELIJA Suvi Wirman
ON LINE Ari Rusanen
KERTOJA Jonna Järnefelt, Sanna-June Hyde
MUUSIKOT Riikka Lampinen, sello, Annariina Seppä ja Venla Seppä, laulu sekä Juri Seppä, piano
TUOTANTOKOORDINAATTORI Mirjam Koskinen
JÄLKITUOTANTO Petri Riikonen/Post Control Oy
TUOTTAJA Susanna Pettersson, Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo
Elokuvien tekoa ovat tukeneet Veikkaus ja Ateneumin ystävät ry.
Kuva ylhäällä:
Ellen Thesleff: Omakuva, 1894–1895. Yksityiskohta elokuvasta. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

