Pekka Halonen: Jään ja lumen peittämä kallio (1911). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Antell. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Aaltonen.
Pekka Halonen: Jään ja lumen peittämä kallio (1911). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Kansallisgallerian ympäristöohjelma on Vihreä kädenjälki

Vihreä kädenjälki on Kansallisgallerian ympäristöohjelma, jossa kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta tulee pysyvä osa toimintaamme ja Kansallisgalleriasta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

Vihreä kädenjälki on positiivinen vastakohta ekologiselle jalanjäljelle. Se mittaa ekologista hyvää ja innostaa ihmisiä tekemään isoja ja pieniä asioita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kannustamme myös museokävijöitämme ja kumppaneitamme toimimaan ekologisesti. Tavoitteena on, että lopulta kädenjälki on jalanjälkeä suurempi.

Toimenpiteitä, joihin keskitymme erityisesti:

  • Aineettomien palveluiden myyminen yleisölle.
  • Energian kulutuksen vähentäminen ja tuotannon hiilijalanjäljen ja päästöjen vähentäminen.
  • Näyttelytuotannossa käytettävien materiaalien matala hiilijalanjälki ja kierrätettävyys. Henkilöstöä koulutetaan huomioimaan, ymmärtämään ja toimimaan niin, että Kansallisgallerian toiminta rasittaa ympäristöä mahdollisimman vähän.
  • Matkustuksen ja teosliikenteen hiilijalanjäljen alentaminen esimerkiksi etäkokouksia suosimalla ja kuljetusten logistiikan suunnittelulla.
  • Henkilökunnan kouluttaminen ja kannustaminen ekologisiin ratkaisuihin muun muassa kannustamalla työmatkapyöräilyyn sekä tukemalla julkista liikennettä, etätyötä ja kierrättämistä.
  • Lähiruokaa ja kasvisruokaa suosiva menu kaikissa Kansallisgallerian omissa tilaisuuksissa.
  • Jaamme museoalalla kehittämäämme Vihreä kädenjälki -työpajamallia ja järjestämme kestävää kehitystä käsitteleviä yleisötilaisuuksia.