Aurinkopaneelit Ateneumin taidemuseon katolla. Taustalla kaupunkinäkymä Helsingin keskustasta.
Ateneum hyödyntää jatkossa aurinkoenergiaa. Kuva: Tero Hallasaari

Hyödynnämme jatkossa aurinkoenergiaa

Sekä Kansallisgalleria että Senaatti tavoittelevat hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Katollemme asennetaan marraskuun aikana 90 aurinkopaneelia. Paneelien vuosituotto on arviolta noin 30 000 kWh, mikä vastaa noin 15 kerrostalokaksion vuosikulutusta. Järjestelmä tulee vähentämään Ateneumin ostoenergian tarvetta.

Aurinkopaneelit ovat osa valtion toimitiloista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen aurinkosähköohjelmaa. Konsernilla on nyt reilut 60 aurinkovoimalaa valtion eri kohteissa, kuten virastotaloissa, oikeus- ja poliisitaloissa, arkistorakennuksissa, koulurakennuksissa, taidemuseoissa ja Oopperatalossa.

”Kansallisgalleria haluaa olla vuonna 2027 läheisempi, digimpi ja vihreämpi. Toimintamme tulisi olla hiilineutraalia viimeistään vuonna 2035. Käytännössä ympäristötavoitteisiin pyritään Vihreä kädenjälki -ohjelmalla, johon aurinkopaneelit sopivat erinomaisesti”, kertoo Ateneumin johtaja Marja Sakari.

Paneelit eivät näy katukuvassa

Senaatti käynnisti aurinko-ohjelman valtion rakennuksissa vuonna 2019. Aurinkovoimaloita löytyy nyt hyvin erilaisista ja eri-ikäisistä rakennuksista.

”Paneeleita voidaan asentaa myös vanhoihin arvokohteisiin. Esimerkiksi Ateneumin taidemuseossa paneelit eivät näy julkisivussa ja niiden asentamisesta on käyty neuvottelut Museoviraston ja Helsingin kaupungin rakennusvalvonnan kanssa”, toteaa Senaatti-kiinteistöjen talotekniikan asiantuntija Tero Hallasaari, joka myös vastaa Senaatin aurinkosähköohjelmasta.

Aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta ja käyttöönotosta aiheutuvat kustannukset eivät vaikuta asiakkaiden vuokran suuruuteen. Investoinnista vastaa kiinteistön omistajana Senaatti-kiinteistöt, joka on laskenut, että 42 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

Senaatin tavoitteena hiilineutraalit tilat vuoteen 2035 mennessä

Senaatti-konsernin ylläpitämien kiinteistöjen kokonaisenergiankäytöstä lähes 80 % katetaan uusiutuvalla energialla. Senaatti on tehnyt merkittäviä panostuksia uusiutuvaan energiaan, ja valtion kiinteistöihin on jo vuosia ostettu 100-prosenttisesti uusiutuvista energialähteistä peräisin olevaa sähköä. Senaatin tavoitteena on tehdä valtion kiinteistöistä hiilineutraaleja vuoteen 2035 mennessä. Yksi keinoista on aurinkoenergia.

Senaatti investoi rakennusten aurinkosähköjärjestelmiin noin miljoona euroa vuodessa. Aurinkovoimaloita toteutetaan uudisrakennuksiin ja olemassa oleviin rakennuksiin mm. peruskorjausten yhteydessä.

Lisätietoja:
Ateneumin viestintäpäällikkö Johanna Savolainen, johanna.savolainen@ateneum.fi