Ulla Rantanen: Kivi vedessä (1980). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.
Ulla Rantanen: Kivi vedessä (1980). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.

Hiljainen kauneus kutsuu ihastumaan kuvataiteen, keramiikan ja kimonoiden vuoropuheluun


Ateneumin taidemuseossa nähdään 14.6.–6.10.2019 näyttely Hiljainen kauneus – Pohjoismaiden ja Itä-Aasian yhteys. Näyttely syventyy Pohjoismaita ja Itä-Aasiaa yhdistävään pelkistettyyn estetiikkaan 1900-luvun taiteessa, erityisesti toisen maailmansodan jälkeen.
Näyttely juhlistaa Suomen ja Japanin yhä jatkuvaa aktiivista vuorovaikutusta: maiden diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee vuonna 2019 kuluneeksi 100 vuotta. Näyttelyn ensimmäisenä päivänä vietetään Ateneumin kesäjuhlaa klo 10–18, jolloin näyttelyyn on kaikille vapaa pääsy.

Pohjoismaiden ja Itä-Aasian taidetta yhdistävät ajatus arjen kauneudesta ja yhteys luontoon

Hiljainen kauneus esittelee rinnakkain kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisilta, ruotsalaisilta, japanilaisilta, korealaisilta ja kiinalaisilta taiteilijoilta. Teosten estetiikka on pelkistettyä ja dynaamista: geometriset muodot, hienostuneet värit ja materiaalin tuntu yhdistävät näyttelyssä nähtäviä teoksia. Esillä on kauniita ja toimivia arjen esineitä, kuten hienostunutta aasialaista keramiikkaa ja kimonoja. Näyttelyn maalaukset, piirustukset ja grafiikantyöt kuvaavat abstraktien aiheiden lisäksi maisemia ja asetelmia. Näyttelyssä nähdään yli 200 teosta, joista noin kolmasosa on Ateneumin kokoelmista.

Runsas näyttely tarjoaa meditatiivisen kokemuksen: Hiljaisessa kauneudessa voi kokea suomalaisen luonnon ja talven tunnelmaa keskellä Helsingin keskustaa. Näyttelyssä nähdään paljon japanilaista taidetta ja esineistöä: Suomea ja Japania yhdistävätkin neljä vuodenaikaa ja kiinnostus luontoon.

Hiljainen kauneus jatkaa suositun Japanomania-näyttelyn teemoja

Hiljainen kauneus on jatkoa Ateneumissa keväällä 2016 nähdylle näyttelylle Japanomania pohjoismaisessa taiteessa 1875–1918. Suosittu näyttely synnytti tarpeen tutkia, miten ilmiö jatkui 1900-luvun edetessä ja millaisia uusia muotoja se sai. Mistä pohjoismainen pelkistetty estetiikka juontaa juurensa ja miten se kytkeytyy kuvataiteisiin? Miksi pohjoismainen estetiikka vetoaa erityisesti itäaasialaisiin ihmisiin?

Hiljainen kauneus tarkastelee erityisesti kahdensuuntaista vuorovaikutusta: näyttelyhankkeen myötä on selvinnyt, että myös Itä-Aasian taide otti vaikutteita Pohjoismaista. Pohjoismaiset taiteilijat, muotoilijat ja arkkitehdit matkustivat Japaniin, ja vastaavasti japanilaiset taiteilijat ja muotoilijat matkustivat Eurooppaan ja Pohjoismaihin. Japanin ohella pohjoismaiset taiteilijat saivat vaikutteita myös Kiinasta ja Koreasta.

Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Heidi Blomstedt, Shoji Hamada, Erkki Heikkilä, Rune Jansson, Aimo Kanerva, Carl Kylberg, Maija ja Ahti Lavonen, Bernard Leach, Ufan Lee, Ulla Rantanen, Kyllikki Salmenhaara, Key Sato, Helene Schjerfbeck, Jaakko Sievänen, Per Stenius, Zao Wou-Ki ja Samiro Yunoki. Näyttelyssä nähdään runsaasti teoksia Japanista Tokion Mingei-museosta (The Japan Folk Crafts Museum) sekä Hayama Museum of Modern Artista. Teosten lainaajia ovat myös muun muassa Designmuseo, Ruotsin Göteborgin taidemuseo ja Moderna Museet sekä Tanskan Louisiana Museum of Modern Art. 

Hiljainen kauneus on tuotettu Ateneumin taidemuseon ja tukholmalaisen Prins Eugens Waldemarsudde -taidemuseon välisenä yhteistyönä ja sen kuraattoreita ovat amanuenssi Anne-Maria Pennonen ja intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Näyttely nähdään Prins Eugens Waldemarsuddessa keväällä 2020. Ateneumin tuottama julkaisu ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Vapaa pääsy Ateneumin kesäjuhliin näyttelyn avajaispäivänä

Kaikille avoimia näyttelyn avajaisia juhlitaan Ateneumin kesäjuhlissa pe 14.6. klo 10–18. Vapaa pääsy! Päivän aikana voi muun muassa tutustua Hiljainen kauneus– ja Suomen taiteen tarina -näyttelyihin, osallistua kukkatyöpajaan, nauttia Kallion Kantaattikuoron laulusta pääportaikossa ja irroitella suomi-iskelmän tahdissa Ville Leinosen & Futureimanin kanssa. Yleisö on tervetullut kuuntelemaan myös avajaispuheita sisäpihalle klo 16. Katso koko ohjelma

Näyttelyn muita tapahtumia

Katso kaikki tapahtumat tapahtumakalenterista

Torstaisin 22.8., 29.8., 5.9. ja 12.9. klo 9–10
Back to work – aamujoogaa Ateneumissa. Tule kokemaan jotain uutta! Liput 25 € / kerta Ateneumin verkkokaupasta.

Torstaisin 29.8., 12.9. ja 26.9. klo 17
Hiljainen kauneus -luentosarja
Puhujina amanuenssi Anne-Maria Pennonen, Anna-Maria von Bonsdorff sekä arkkitehti Severi Blomstedt.

La 14.9. klo 11–15.30
Hiljainen kauneus -teemapäivä
Päivän aikana voit mm. kuunnella luentoja Ateneum-salissa, upottaa kädet saveen työpajassa ja osallistua mindfulness-opastukselle näyttelyyn. Ateneum-salin luentoja moderoi näyttelyn kuraattori Anne-Maria Pennonen.

Tilattavissa opastuksissa mm. Pintaa syvemmälle -opastus
Pienelle ryhmälle suunnatulla kierroksella korostuu rauhoittuminen muutaman valitun teoksen äärelle. Taiteen materiaalisuus koetaan myös tuntoaistin kautta pienten keraamisten esineiden avulla. Lue lisää opastuksista

Teos:
Ulla Rantanen: Kivi vedessä (1980). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Petri Virtanen.