Taidekuvassa lapsi istuu rottinkituolissa ja tutkii keväistä versoa.
Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Helene Schjerfbeckin näyttely Lontoon Royal Academyyn vuonna 2019

Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts) nähdään ensi vuonna Helene Schjerfbeckin (1862–1946) taiteen näyttely 20.7.–27.10.2019. Ateneumin taidemuseon kanssa yhteistyössä järjestettävän näyttelyn kuraattoreita ovat Tate-museon entinen kokoelmajohtaja Jeremy Lewison, Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff sekä Royal Academyn kuraattori Sarah Lea.

Helene Schjerfbeck (1862–1946) on yksi tunnetuimmista suomalaisista taiteilijoista. Pitkän ja tuotteliaan uransa aikana hän siirtyi Pariisin salongin taidemaalareille tyypillisestä realistisesta tyylistä kohti modernia otetta. Royal Academyn näyttely on ensimmäinen kattava katsaus taiteilijan tuotantoon Isossa-Britanniassa. Näyttely esittelee taiteilijan, jonka tyyli kehittyi alkuvaiheen perinteisistä esittämisen tavoista abstraktia hipovaan, ekspressiiviseen kuvakieleen, jossa maalaamisen materiaalisuus korostuu.

Schjerfbeckin uraa luotaavan, noin 60 teosta käsittävän näyttelyn esittelypaikkana on Royal Academyn uusi, toukokuussa 2018 avattu Gabrielle Jungels-Winkler -galleria. Esiteltävien teosten joukossa on henkilökuvia, asetelmia, maisemakuvia sekä omakuvia, joissa erityisesti näkyy hänen taiteessaan tapahtunut siirtymä modernismin suuntaan. Royal Academyssä on esillä Schjerfbeckin keskeisiä teoksia, kuten Toipilas (1888), jonka hän maalasi vieraillessaan St. Ivesissä Cornwallissa.

”Kuninkaallinen taideakatemia on iloinen voidessaan esitellä Iso-Britannialle uuden, mutta Suomessa erittäin tunnetun ja arvostetun taiteilijan. Helene Schjerfbeck ja hänen taiteensa ansaitsee näkyvyyttä niin Britanniassa kuin laajemmaltikin”, kertoo Tim Marlow, Royal Academyn taiteellinen johtaja.

”Meillä on ollut ilo huomata, että Helene Schjerfbeckin teokset herättävät yhä suurempaa kiinnostusta myös Suomen ulkopuolella. Royal Academy on erinomainen yhteistyökumppani, kun haluamme esitellä Schjerfbeckiä uudelle ja laajemmalle yleisölle”, sanoo Ateneumin taidemuseon intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Tulevana syksynä yhteensä 14 Helene Schjerfbeckin teosta nähdään Ateneumin taidemuseon näyttelyssä Kohtaamisia kaupungissa – suomalaista taidetta 1900-luvulta, joka on esillä 19.10.2018–20.1.2019. Runsas näyttely tarkastelee 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenten muuttoliikettä ja kaupungistumista – ihmisten elämää ja arkea. Muita näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Reino Harsti, Aarre Heinonen, Helmi Kuusi, Åke Mattas ja Elga Sesemann.

Kuva:
Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.