Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen
Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen

František Kupkan värikylläinen näyttely avaa kevään Ateneumissa

 

Ateneumin taidemuseossa nähdään 22.2.–19.5.2019 tsekkiläisen František Kupkan (1871–1957) näyttely. Kupkan taidetta on kuvailtu ”moderniksi värien runoudeksi”. Kansainvälisessä suurnäyttelyssä nähdään Kupkan merkittävimpiä teoksia mm. Centre Pompidousta, New Yorkin Guggenheim-museosta sekä Tsekin kansallisgalleriasta Prahasta. Samaan aikaan esillä on Tarja Ervastin vuorovaikutteinen valoteos Värimusiikkia säröillä, jossa yhdistyvät Kupkan taiteen teemat.

Näyttely on ajan hermolla – ihmisen henkisen kehityksen teemat ovat nyt ajankohtaisia

Tsekkiläinen František Kupka tunnetaan abstraktin taiteen pioneerina. Pitkän uran Pariisissa tehneen taidemaalarin retrospektiivin kautta voi tutustua länsimaisen taiteen historiaan: monivaiheisiin muutoksiin perinteisistä muotokuvista kohti abstraktia ilmaisua. Kupka sovelsi voimakkaissa ja lähes psykedeelisissä teoksissaan Newtonin värioppia ja musiikin teoriaa: maalauksissa voi aistia rytmin ja liikkeen. Kolmessa salissa näyttelyyn voi tutustua jazzin ja klassisen musiikin soidessa.

Laajaa retrospektiivistä näyttelyä Kupkan teoksista ei ole nähty aikaisemmin Suomessa. Näyttely kattaa taiteilijan koko uran 1890-luvulta 1950-luvulle. Esillä on 150 teosta: öljyvärimaalauksia, grafiikkaa, piirustuksia ja akvarelleja. Teoksia on saatu lainaan merkittävistä museoista ja yksityiskokoelmista Euroopasta ja Yhdysvalloista.

“Abstraktin taiteen ja henkimaailman teemat ovat tällä hetkellä ajankohtaisia. Juuri nyt New Yorkin Guggenheim-museossa esillä oleva Hilma af Klintin näyttely on ollut valtavan suosittu. Suosio osoittaa, että tässä ajassa kaivataan syvempiä teemoja käsittelevää taidetta”, kertoo näyttelyn kuraattori, Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff.

Kupkan taiteen teemat yhdistyvät Tarja Ervastin valoteoksessa

Näyttelyn yhteydessä voi tutustua valotaiteilija Tarja Ervastin valoteokseen Värimusiikkia säröillä, joka luo värin, valon ja äänen soivia maisemia. Katsoja voi valita teoksessa kuultaviin sävellyksiin haluamiaan värejä, jolloin teos syntyy aina uudenlaisena. Kokonaisuus on meditatiivinen tila, joka herkistää katsojia havaitsemaan värin ja musiikin suhteita. Installaatiossa on viittauksia värimusiikkiin, joka on synestesia-ilmiöön pohjautuvaa taidetta. Teoksen musiikin on säveltänyt Willie Budsko. Käyttöliittymän on suunnitellut Jokke Heikkilä.

Näyttely vahvistaa Ateneumin kansainvälisiä yhteyksiä

Näyttely on tehty yhteistyössä La Réunion des Musées Nationaux (RMN) / Grand Palais’n ja Prahan Kansallisgallerian kanssa. RMN toimi yhteistyökumppanina myös talvella 2016–2017 Ateneumissa nähdyssä Amedeo Modiglianin näyttelyssä.

Pariisissa kesällä 2018 nähdyn Grand Palais’n näyttelyn kuraattoreita ovat Brigitte Leal (Centre Georges Pompidou), Markéta Theinhardt ja Pierre Brullé sekä Anna Pravdová (Prahan Kansallisgalleria). Ateneumissa nähtävän näyttelyn on kuratoinut intendentti Anna-Maria von Bonsdorff. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Osmo Leppälä.

Ateneumin tuottama, värikkäästi kuvitettu näyttelyjulkaisu ilmestyy suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaisun artikkelit tuovat esiin uusinta kansainvälistä Kupka-tutkimusta ja niistä vastaavat Anna-Maria von Bonsdorff, Rodolphe Rapetti, Markéta Theinhardt, Brigitte Leal, Pierre Brullé, Anna Pravdová ja Karel Srp.

Siirry näyttelyn sivuille

 

Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen