Ragnar Ekelund: Rakennustyömaa, n. 1929. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu
Ragnar Ekelund: Rakennustyömaa, n. 1929. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu

Fantastico!-näyttely johdattaa maagisen realismin salaperäiseen maailmaan

Ateneumin taidemuseossa nähdään 10.5.–19.8.2018 näyttely Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930 -luvuilta. Näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. Mestariteoksia nähdään taiteilijoilta kuten Giorgio de Chirico, Carlo Carrà, Felice Casorati, Antonio Donghi ja Cagnaccio di San Pietro. Teokset ovat peräisin arvostetuista julkisista ja yksityisistä kokoelmista Italiasta ja muualta Euroopasta.

Näyttelyn teokset paljastavat arkipäivän taianomaisuuden

Maagisten realistien taide on yhtä aikaa realistista ja kaukana todellisuudesta. Teokset esittävät maailmamme sellaisena kuin se näyttäytyy, mutta luovat siihen samalla uusia, unenomaisia kerrostumia. Monet teoksista ovat kuin elokuvan pysäytettyjä kuvia. Voimme kuvitella, mitä on tapahtunut hetkeä aikaisemmin ja mitä tulee tapahtumaan, kun kohtaus etenee. Suuntaus on osa laajempaa maailmansotien väliin ajoittuvaa realistisen ja klassistisen modernismin aaltoa niin Euroopassa kuin sen ulkopuolella.

Näyttelyn keskeisimpiä taiteilijoita ovat Felice Casorati, Antonio Donghi, Cagnaccio di San Pietro, Gino Severini, Ubaldo Oppi, Achille Funi ja Carlo Levi. Näyttelyssä nähtävät Giorgio de Chiricon ja Carlo Carràn teokset kuvaavat maagisen realismin lähtökohtia. Italian ulkopuolella vähemmän tunnettujen taiteilijoiden kuten Mario ja Edita Broglion, Gian Emilio Malerban, Carlo Sbisàn, Gregorio Sciltianin sekä Cesare Sofianopulon työt kertovat suuntauksen moni-ilmeisyydestä. Näyttelyn ovat kuratoineet Venetsian kaupungin museoiden johtaja Gabriella Belli ja professori Valerio Terraroli Veronan yliopistosta sekä intendentti Teijamari Jyrkkiö yhteistyössä 24ORE Culturan kanssa.

Fantastico!-näyttelyssä nähdään kaikkiaan 119 teosta 33 taiteilijalta. Vaaleansävyiset näyttelysalien levollisessa tunnelmassa suurikokoiset ja voimakkaat teokset saavat ansaitsemansa huomion. Näyttelyn yhteyteen on somistettu italialaista tunnelmaa henkivä Piazza-tila yhteistyössä sisustusarkkitehti Eliisa Korpijärven kanssa.

Mukana modernistisen realismin ja klassismin edustajien teoksia myös Ateneumin kokoelmista

Näyttelyssä on esillä teoksia myös Ateneumin kokoelmiin kuuluvilta, 1920- ja 1930-lukujen realistisen ja klassistisen modernismin edustajilta kuten Ragnar Ekelund, Greta Hällfors-Sipilä, Olli Miettinen, Yrjö Ollila Martti Ranttila, Juho Salminen ja Ilmari Vuori. Näyttelyssä nähdään myös italialaista grafiikkaa Ateneumin Rolando ja Siv Pieraccinin lahjoituskokoelmasta.

”Fantastico!-näyttely osoittaa hienolla tavalla, kuinka monipuolisesti Ateneumin kokoelma taipuu eri tarkoituksiin. Suomalaiset taiteilijat lähestyivät maagiselle realismille ominaisia tunnelmia etenkin maisemissa ja autioissa kaupunkikuvissa, mikä näkyy esimerkiksi esillä olevissa Greta Hällfors-Sipilän ja Henry Ericssonin teoksissa”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Julkaisu kertoo maagisesta realismista osana sotienvälisen ajan eurooppalaisen kuvataiteen ilmiöitä

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy julkaisu Fantastico! Italialaista taidetta 1920- ja 1930 -luvuilta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Teos johdattaa lukijan maagisen realismin maisemaan ja tutkii suuntausta myös osana sotienvälisen ajan eurooppalaisen kuvataiteen realistisia ilmiöitä. Kirja esittelee kaikki näyttelyn italialaiset taiteilijat. Kirjan on toimittanut Hanna-Leena Paloposki ja artikkelit ovat kirjoittaneet Erkki Anttonen, Gabriella Belli ja Valerio Terraroli. Italian kulttuuri-instituutti Suomessa on tukenut julkaisun toteutumista.

HUOM! Näyttely on avoinna yleisölle ensimmäistä päivää helatorstaina 10. toukokuuta, poikkeuksellisesti aukioloajoin klo 10–17.

Poimintoja näyttelyyn liittyvistä tapahtumista

Katso kaikki tapahtumat: ateneum.fi > Tapahtumat

To 17.5. ja pe 18.5. klo 16–17 sekä to 9.8. ja to 16.8. klo 16.30–17.30
ITALIAN KIELEN KURSSI: PARLIAMO DELL´ARTE FANTASTICA!
Tervetuloa tutustumaan italian kielen taidesanastoon ja tutustumaan fantastiseen taiteeseen. Yhden oppitunnin käsittävä kurssi sopii italian alkeet hallitseville. Hinta 26 € Ateneumin verkkokaupasta.

Pe 18.5. klo 10–18
KANSAINVÄLINEN MUSEOPÄIVÄ
Sisäänpääsy kaksi yhden hinnalla koko päivän ajan. Lisäksi Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvien näytöksiä. 

FANTASTICO!-LUENTOSARJA, Ateneum-sali
To 17.5. klo 17–18 Intendentti Teijamari Jyrkkiö | Ke 23.5. klo 18–19 Erikoistutkija Erkki Anttonen | To 24.5. klo 17–18 Arkisto- ja kirjastopäällikkö Hanna-Leena Paloposki | Ke 6.6. klo 17–18 Art Historian Antonella Perna (in English) | Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

Ke 6.6. klo 10–20
ILMAISPÄIVÄ – VAPAA PÄÄSY

To 7.6. klo 17
FANTASTICO!-OPASTUS ITALIAKSI
Taidehistorioitsija Antonella Perna. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

La 18.8. klo 12–15
FINALE FANTASTICO!
Näyttelyn viimeisenä viikonloppuna näyttelyn asiantuntijat ja Ateneumin väki kertovat lempiteoksistaan.
Lisäksi taidehistorioitsija Antonella Pernan luento Felice Casoratista (englanniksi), taidepaja sekä suomenkielinen opastus näyttelyyn. Pääsy museolipun hinnalla tai museokortilla.

 

Aukioloajat: Ti, pe klo 10–18 | Ke, to klo 10–20 | La, su klo 10–17 | Ma suljettu.
Sisäänpääsymaksut: Normaali pääsymaksu 15 € | Alennettu pääsymaksu 13 € | Alle 18-vuotiaat maksutta | S-Etukortilla 14 €

Ateneumin pääyhteistyökumppaneita ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG. Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa, yhdessä nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. www.kansallisgalleria.fi

 

Kuva: Ragnar Ekelund: Rakennustyömaa, n. 1929. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu