Ateneumin julkisivu joulukuussa 2020
Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu on ratkennut

Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailu on päättynyt ja kilpailun palkintolautakuntakokouksessa 13.11.2020 valittiin palkitut kilpailutyöt. Kilpailun järjesti valtiovarainministeriön asettama juhlarahalautakunta.

Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan suunnittelukilpailun voittaja "Dandelion".
Terhi Tuominen ja Jitan V. Patel: DANDELION

Kilpailuajan päättyessä 6.11.2020 klo 17.30 oli otettu vastaan 13 kilpailutyötä. Palkintolautakunnan kokouksessa palkittiin kolme kilpailutyötä.

1. palkinto (2 500 €)
Nimimerkki: DANDELION
Suunnittelijat: Terhi Tuominen ja Jitan V. Patel

2. palkinto (1 500 €)
Nimimerkki: YHTEISÖ
Suunnittelija: Dario Vidal

3. palkinto (1 000 €)
Nimimerkki: MIGRATORY BIRDS
Suunnittelija: Petri Neuvonen

Palkintolautakunta valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi Terhi Tuomisen ja Jitan V. Patelin tekemän kilpailutyön ”DANDELION”. Palkintolautakunta koki ”DANDELION”-ehdotuksen olevan onnistunein design suunnittelukilpailussa. Muut palkitut tekijät olivat myös ansiokkaasti toteuttaneet erikoisraha-aihetta ehdotuksissaan ja palkintolautakunta päätti näin ollen lähettää kaikki kolme ehdotusta eteenpäin Euroopan komission järjestämään kilpailuun.

Ehdotukset edustavat Suomea komission järjestämässä kilpailussa, jossa toteutettava Erasmus-ohjelma 35 vuotta -erikoisrahan kuva-aihe valitaan vuonna 2021. Erasmus-aiheinen kahden euron erikoisraha toteutetaan vuonna 2022 euromaiden yhteisenä erikoisrahana. Erikoisrahan avulla juhlistetaan Erasmus-ohjelman 35-vuotisjuhlavuotta.

Voittajakaksikko Tuominen Patel toimii monipuolisesti muotoilun kentällä tuotesuunnittelun ja sisustusarkkitehtuurin parissa. Heidän työlleen on ominaista syvä kiinnostus ihmisen käyttäytymiseen. Erityisesti heitä kiinnostavat tavat, joilla olemme vuorovaikutuksessa esineiden kanssa ja miten ne saavat meidät tuntemaan ja käyttäytymään. Suunnittelijat uskovat töihin, jotka saavat aikaan enemmän kuin pelkän toiminnon toteuttamisen. Teoksella tulee olla myös esteettinen arvo, ripaus runollisuutta, mikä lumoaa käyttäjän.

”DANDELION”-ehdotuksen kuva-aihe on toteutettu herkästi ja ilmavasti tasapainoisella sommitelmalla. Kuva-aiheen symboliikka on yksinkertaisuudessaan selkeä ja kuvastaa onnistuneesti Erasmus-ohjelman toimintaa. Voikukka toimii matkustamisten, sitkeyden ja toivon symbolina viestien Erasmus-ohjelman tavoitteista edistää liikkuvuutta, vapautta ja vuorovaikutteisesti nuorten koulutusta ja muuta yhteistoimintaa EU-maiden välillä. Voikukanhahtuvat on mahdollista nähdä Erasmus-ohjelman osallistujien vertauskuvana. Ne kulkevat pitkiä matkoja ja saavuttuaan määräpäähänsä ne synnyttävät vuorovaikutteisen prosessin, joka edistää avoimuutta EU-maiden välillä. Kuva-aiheen sanoma on selkeästi ja taiteellisesti toteutettu.

Palkintolautakunta ja juhlarahalautakunta kiittävät kaikkia kilpailuun osallistuneita ja onnittelevat palkittujen kilpailutöiden tekijöitä.

Palkintolautakuntaan osallistuivat:

  • Timo Huusko, juhlarahalautakunnan puheenjohtaja, Ateneumin taidemuseo
  • Juha Halonen, juhlarahalautakunnan jäsen (vpj), Valtiovarainministeriö
  • Maarit Mäkelä, juhlarahalautakunnan jäsen, Aalto-yliopisto
  • Päivi Heikkinen, juhlarahalautakunnan jäsen, Suomen Pankki
  • Henrika Tandefelt, juhlarahalautakunnan jäsen, Helsingin yliopisto
  • Tuomas Sukselainen, juhlarahalautakunnan jäsen, VTT

    Lene Wahlsten, palkintolautakunnan sihteeri, Ateneumin taidemuseo

Kilpailun tulokset on julkaistu 21.12.2020 Ateneumin taidemuseon verkkosivuilla. Kansallisgalleria huolehtii valtiovarainministeriön asettaman valtion juhlarahalautakunnan puheenjohtaja- ja sihteeritoiminnosta organisaatioiden välisen sopimuksen mukaisesti. Keskeinen osa puheenjohtaja- ja sihteeritoimintaa on juhlarahojen kilpailutuksen järjestäminen.

Lisätiedot
Lisätietoja kilpailun tuloksista antaa juhlarahalautakunnan sihteeri Lene Wahlsten, lene.wahlsten [a] ateneum.fi, puh. 050 515 0834