Taidekuvassa lapsi istuu rottinkituolissa ja tutkii keväistä versoa.
Helene Schjerfbeck: Toipilas (1888). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis.

Ensimmäinen englanninkielinen elämäkerta Helene Schjerfbeckistä julkaistu FNG Research -sivustolla

Marja Lahelman kirjoittama ja Kansallisgallerian julkaisema teos kertoo intohimoisesta, rohkeasta ja taiteelleen täysin omistautuneesta henkilöstä.

Helene Schjerfbeck on yksi Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista taiteilijoista. Suomen ulkopuolella hän ei kuitenkaan ole yhtä tunnettu huolimatta siitä, että viime vuosina hänen tuotantoaan on ollut esillä useissa menestyneissä näyttelyissä Euroopassa ja Japanissa.

Monet näistä näyttelyistä (Frankfurtissa 2014, Tokiossa ja kolmessa muussa Japanin kaupungissa 2015, ja Lontoossa 2019) on kuratoitu yhteistyössä Ateneumin taidemuseon intendentin Anna-Maria von Bonsdorffin kanssa.

Näyttelyiden ohessa julkaistut kirjat ovat rikastuttaneet tutkimusta ja paljastaneet uusia puolia Schjerfbeckin taiteesta. Tätä aikaisemmin taiteilijasta ei kuitenkaan ole kirjoitettu elämäkertaa englanniksi.

Juuri julkaistu Helene Schjerfbeck – An Artist’s Life on taidehistorioitsija Marja Lahelman kirjoittama, ensimmäinen kattava englanninkielinen elämäkerta Helene Schjerfbeckistä. Verkkokirjana FNG Research -sivustolla julkaistava teos tarjoaa helposti saavutettavaa tietoa kaikille Schjerfbeckin taiteesta kiinnostuneille.

”Kiinnostus Schjerfbeckiä ja hänen taidettaan kohtaan on kasvanut ulkomailla huomattavasti. Uskonkin, että verkkokirjalle on kysyntää ja että se saavuttaa lukijoita ympäri maailmaa”, von Bonsdorff toteaa.

Helene Schjerfbeck – An Artist’s Life on jaettu kuuteen lukuun, jotka kuvaavat eri ajanjaksoja Schjerfbeckin elämässä ja taiteessa. Kirja paljastaa poikkeuksellisen taiteilijan, joka seurasi rohkeasti omaa polkuaan ja myötävaikutti siten merkittävällä tavalla suomalaisen taiteen tarinan kehittymiseen ja suuntautumiseen kohti modernismia.

Kuten Lahelma kirjassa toteaa, oli Schjerfbeck intohimoinen ja täysin taiteelleen omistautunut henkilö. Toisin kuin jotkut aiemmat elämäkerrat, jotka ovat maalanneet Schjerfbeckin terveydeltään heikoksi ja eristäytyneeksi taidemaailmasta, näyttää Lahelma hänet vahvana, rohkeana ja määrätietoisena naisena, joka pystyi kehittämään hienon uran ja saamaan elantonsa taiteellisesta työstään.

Kirjaprojekti on osa Ateneumin taidemuseon Schjerfbeck-tutkimusprojektia. Kirjaprojektin käynnisti teoksen päätoimittaja von Bonsdorff ja sen mahdollisti Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Helene Schjerfbeck – An Artist´s Life

  • FNG Research 1/2023
  • Publisher Finnish National Gallery / Ateneum Art Museum, Helsinki
  • Editor-in-Chief Anna-Maria von Bonsdorff
  • Editor and Picture Editor Hanna-Leena Paloposki
  • Language Revision Gill Crabbe
  • Graphic Design Lagarto / Jaana Jäntti and Arto Tenkanen
  • Copyright Authors and the Finnish National Gallery Web Magazine and Web Publication

ISBN 978-952-7371-63-3 (pdf)

ISSN 2343-0850 (FNG Research)

FNG Research: Helene Schjerfbeck – An Artist’s Life

Front Cover Helene Schjerfbeck, c. 1895 Photographer unknown Archived Photo Prints. Archive Collections,
Finnish Narional Gallery Photo: Finnish National Gallery.