Sulho Sipilä: Talvimaisema (1917-1923).
Sulho Sipilä: Talvimaisema (1917-1923). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ateneumin ystävien kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria /Jenni Nurminen.

Ateneumin ystävien juhlanäyttely Sata vuotta ystävyyttä avautuu

 

Ateneumin ystävät ry on Suomen vanhin ja suurin museonystäväyhdistys, joka perustettiin vuonna 1919 Ateneumin taidemuseon tukemiseksi. Yhdistyksen satavuotisjuhlan kunniaksi Ateneumin kolmannessa kerroksessa nähdään 15.8.–6.10.2019 yhden salin näyttely Sata vuotta ystävyyttä, joka esittelee ystäväyhdistyksen lahjoittamia ja rahoittamia taidehankintoja. Näyttelyä syventää Ystävien lahjoitukset -luentosarja elo-syyskuussa.

Sata vuotta ystävyyttä esittelee lahjoitusten historiaa

Sadan vuoden aikana (1919–2019) Ateneumin ystävät ovat lahjoittaneet Ateneumille yli 130 taideteosta ja luonnosta. Näyttely esittelee pitkästä aikaa Ateneumin ystävien lahjoituskokoelman taideteoksia.

Näyttelyyn valituilla teoksilla on tärkeä merkitys sekä Ateneumin kokoelmissa että Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmissa, joihin kuuluvat ulkomaiset teokset ennen 1800-lukua. Näyttelyn teosten kautta avataan taiteen hankkimisen tapoja ja lähteitä eri näkökulmista sekä kerrotaan taideteosten taustasta ja vaiheista.

Sata vuotta ystävyyttä on tiivis yhden salin näyttely, jossa nähdään mm. Alexander Lauréuksen, Hugo Simbergin ja Sulho Sipilän teoksia. Näyttely painottaa Ateneumin ystävien tuen merkitystä museon tutkimus- ja kokoelmatyölle.

Näyttelyn kuraattori Hanne Selkokari esittelee näyttelyn sen avajaispäivänä, torstaina 15.8. klo 12 ja 16. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla.

Juhlakeräyksellä hankitaan Marcus Collinin teos Ateneumin kokoelmaan

Kun Ateneumin ystävät ry perustettiin sata vuotta sitten, yhdistyksen tehtävänä oli tukea Ateneumin taidekasvatuksellisia edellytyksiä hankkimalla ja lahjoittamalla museon kokoelmaan taidehistoriallisesti merkittäviä teoksia. Yhdistyksen toiminta on vuosisadan aikana laajentunut, mutta se toteuttaa myös alkuperäistä tehtäväänsä. Sata vuotta ystävyyttä -näyttelyssä nähdään myös vuonna 2019 kokoelmaan lahjoitettava Marcus Collinin teos Mustapukuinen nainen (1918). Teoksen hankintaa varten Ateneumin ystävillä on käynnissä juhlakeräys, johon kuka tahansa voi osallistua.

Ateneumin ystäviin kuuluu lähes 2 000 jäsentä. Jäsenyys tarjoaa aitiopaikan tutustua lähemmin Ateneumin kokoelmiin ja näyttelyihin sekä Ateneumin ympärille rakentuvan yhteisön.

Ystävien lahjoitukset -luentosarja 21.8.–25.9.

Keväällä 2019 alkanut Ystävien lahjoitukset -luentosarja jatkuu elo-syyskuussa. Luennot esittelevät Ateneumin ystävien lahjoituskokoelman teoksia ja taiteilijoita syvemmin. Luennot Ateneum-salissa klo 17–17.45. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla. Lue lisää luentosarjasta

Ke 21.8. Sata vuotta ystävyyttä – Ateneumin ystävien lahjoituskokoelman taustoja. Amanuenssi Hanne Selkokari, Ateneumin taidemuseo.
Ke 4.9. Sulho Sipilä ja Greta Hällfors-Sipilä. Intendentti Timo Huusko, Ateneumin taidemuseo.
Ke 18.9. Anitra Lucander. Yli-intendentti Sanna Teittinen, Suomen kansallismuseo.
Ke 25.9. Helene Schjerfbeckin nuoruuden teokset. Intendentti Anna-Maria von Bonsdorff, Ateneumin taidemuseo.

Lue lisää Sata vuotta ystävyyttä -näyttelystä

 

Kuva: Sulho Sipilä: Talvimaisema (1917-1923). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, Ateneumin ystävien kokoelma. Kuva: Kansallisgalleria / Jenni Nurminen.