Ateneumin teoskuvia käytettävissä vapaasti Europeana 280 -kampanjan myötä

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on mukana digitaalisen kulttuurin alusta Europeanan Europeana 280 -kampanjassa. Kymmenen Ateneumin kokoelmiin kuuluvan teoksen kuvat ovat ladattavissa ja käytettävissä vapaasti Creative Commons -lisenssillä CC-BY.

Kampanjan tavoitteena on saada yleisö innostumaan Euroopan yhteisestä taideperinnöstä. Kampanjassa ovat mukana kaikki 28 EU:n jäsenvaltiota sekä Norja. Jokainen maa on saanut valita mukaan kymmenen maansa merkittävää taideteosta. Kaikkiaan mukana on yli 300 teosta.

Suomea kampanjassa edustavat Ateneumin teokset, jotka on maalattu vuosien 1860-1933 välillä. Mukaan haluttiin valita tunnettuja ja rakastettuja teoksia, joista osa on Suomen itsenäisyyden ajalta. Kaikki valitut teokset ovat tekijänoikeusvapaita eli taiteilijan kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Ateneumin kokoelmista mukana ovat muun muassa Albert Edelfeltin Pariisin Luxembourgin puistossa (1887), Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903) sekä Maria Wiikin Maailmalle (1889). Lähes kaikki mukaan valitut teokset ovat tällä hetkellä nähtävillä Ateneumin Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyssä.

CC-BY -lisenssi tarkoittaa, että kuvia on lupa kopioida ja levittää edelleen missä tahansa välineessä ja muodossa. Kuvia saa muokata ja niiden pohjalta voi luoda uusia aineistoja mihin tahansa tarkoitukseen. Kuvan käytön yhteydessä on mainittava tekijätiedot, lisenssi sekä se, että teokset ovat Kansallisgallerian omistuksessa.

Mukana olevat teokset:

  • Werner Holmberg: Maantie Hämeessä (Helteinen kesäpäivä) (1860)
  • Robert Wilhelm Ekman: Kreeta Haapasalo soittaa kannelta talonpoikaistuvassa (1868)
  • Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa (1887)
  • Maria Wiik: Maailmalle (1889)
  • Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli (1903)
  • Valle Rosenberg: Istuva nainen (Taiteilijan sisar Ina Rosenberg) (1913)
  • Ilmari Aalto: Kellot (1914)
  • Yrjö Ollila: Läksyn kuulustelu (1923)
  • Väinö Kunnas: Harmaa tanssi (1928)
  • Vilho Lampi: Omakuva (1933)

Kaikki kuvat ovat tutustuttavissa ja ladattavissa Europeanan sivuilla. Ateneumin kymmenen kuvaa löytyvät täältä. Lisätietoa Twitterissä aihetunnisteella #Europeana280 sekä Europeanan blogissa.

Europeana on eurooppalaisen kulttuuriperinnön digitaalinen alusta. Se tarjoaa pääsyn yli 50 miljoonaan digitoituun tai alun perin digitaaliseen aineistoon, jotka ovat peräisin kirjastoista, arkistoista, audiovisuaalisista kokoelmista ja museoista ympäri Eurooppaa. Europeana jakaa tietoa aineistojen uudelleenkäytöstä koulutuksessa, tutkimuksessa, matkailussa ja luovilla aloilla sekä rohkaisee aineistojen hyödyntämiseen.