Kiertävä Suomen taiteen tarina Rovaniemen taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen
Kiertävä Suomen taiteen tarina Rovaniemen taidemuseossa. Kuva: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Ateneumin Suomi 100 -hankkeet tavoittivat suuria yleisöjä kautta Suomen

Ateneumin taidemuseon Suomi 100 -hankkeet ovat vieneet Ateneumin rakastettuja taideteoksia 14 museoon ympäri Suomen Maarianhaminasta Inariin. Näyttelyissä Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma sekä Klassikot kiertueella 2017 on rikottu museoiden kävijäennätyksiä. Ateneumin teokset eivät ole aikaisemmin 2000-luvulla kiertäneet Suomea tässä laajuudessa.

Suomen taiteen tarina käynnisti Suomi 100 -juhlavuoden Rovaniemen taidemuseossa

Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma on suurin Ateneumin tuottama vientinäyttely 2000-luvulla. Kokonaisuus noudattelee Ateneumissa esillä olevan Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn teemoja ja esillepanoa. Näyttelyn taiteilijoita ovat muun muassa Wäinö Aaltonen, Fanny Churberg, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Essi Renvall, Tyko Sallinen ja Ellen Thesleff. Mukana on niin klassikoita kuin harvemmin esillä olleita teoksia.

Näyttely oli Rovaniemen taidemuseon suosituin vieraileva näyttely kautta aikojen ja se keräsi yhteensä 12 500 kävijää. Oulun taidemuseossa näyttelyssä vieraili noin 17 500 kävijää. Näyttely on esillä Kuopion taidemuseossa vielä 4. maaliskuuta 2018 asti.

”Näyttely on Ateneumin lahja yleisöillemme kautta maan. Sen toteuttaminen yhdessä maan muiden museoiden kanssa Suomen itsenäisyyden juhlavuonna on ollut paitsi monin tavoin palkitsevaa, myös hauskaa. Olemme saaneet valtavan innostunutta palautetta kaiken ikäisiltä kävijöiltä”, kertoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

Klassikot kiertueella 2017 täydensi kiertävää Suomen taiteen tarinaa

Kiertävän Suomen taiteen tarina -näyttelyn lisäksi Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) ovat olleet esillä 11 taidemuseossa kautta Suomen. Toipilas on nähty Maarianhaminassa, Tampereella, Kokkolassa, Kemissä, Inarissa ja Raumalla. Kaski on ollut esillä Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä. Museoissa vieraili teosten esilläoloaikana lähes 45 000 kävijää ja teokset houkuttelivat erityisen paljon koululaisryhmiä.

Kävijäennätyksiä on rikottu erityisesti pienemmissä museoissa: esimerkiksi K.H. Renlundin museossa Kokkolassa päästiin toukokuussa ennätyslukemiin, kun 2 687 kävijää vieraili museossa reilun kuukauden aikana. Lappeenrannan taidemuseossa vieraili elokuussa yli tuhat kävijää viikossa, kun tavallinen kävijämäärä vastaavana aikana on 450 henkilöä. Rauman taidemuseossa vieraili syyskuussa noin 500 kävijää viikossa, kun normaali kävijäluku on puolet vähemmän.

Toipilas oli ennätyksellisestä yleisömäärästäkin päätellen hyvin tervetullut vieras Raumalla. Teos esittäytyi Eino Valtosen kokoelmatilassa suomalaisen kultakauden teosten, kuten Elin Danielson-Gambogin Köyhän tytön seurassa”, kertoo intendentti Janne Koski Rauman taidemuseosta.

Schjerfbeckin Toipilas on jo palannut paikalleen Ateneumin Suomen taiteen tarina -näyttelyyn. Järnefeltin Kaski / Raatajat rahanalaiset on esillä Ateneumissa jälleen ti 19. joulukuuta alkaen.

Hankkeen sivuilta www.klassikotkiertueella.fi voi lukea tarinoita kiertuemuseoista vuoden ajalta.