Ellen Thesleff: Italialainen maisema (ajoittamaton). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria/Kirsi Halkola.

Ateneumin Moderni nainen -näyttely Japaniin

Ateneumin taidemuseon tuottama näyttely Moderni nainen nähdään National Museum of Western Artissa Tokiossa, Japanissa 17.6.–23.9.2019. Näyttely juhlistaa Suomen ja Japanin satavuotisia diplomaattisuhteita. Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Sigrid Schaumanin ja Elga Sesemannin teosten lisäksi Japanin näyttelyssä nähdään töitä myös Maria Wiikiltä, Sigrid af Forsellesilta ja Hilda Flodinilta.

Suomessa nainen pystyi luomaan uraa taiteilijana jo 1900-luvun alussa

Moderni nainen esittelee seitsemän 1900-luvun alun suomalaista taiteilijaa Ateneumin kokoelmista: Maria Wiik (1853–1928), Sigrid af Forselles (1860–1935), Helene Schjerfbeck (1862–1946), Ellen Thesleff (1869–1954), Sigrid Schauman (1877–1979), Hilda Flodin (1877–1958) and Elga Sesemann (1922–2007). Yli 80 teoksen näyttelyssä on esillä maalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja luonnoskirjoja.

Näyttelyn aikaisemmista versioista poiketen Japanissa nähdään töitä myös Maria Wiikiltä, Sigrid af Forsellesilta ja Hilda Flodinilta. Maria Wiik ja Helene Schjerfbeck olivat ystäviä ja taiteilijatovereita läpi elämän. Kuvanveistäjät af Forselles ja Flodin olivat Auguste Rodinin oppilaita ja alansa uranuurtajia Suomessa ja Pohjoismaissa. Sigrid af Forselles työskenteli jopa Rodinin assistenttina, kun tämä työsti Calais’n porvarit -teosta.

Näyttely pureutuu modernin naisen rooliin aikakauden yhteiskunnallisten, poliittisten ja kulttuuristen muutosten keskellä. Mainituilla taiteilijoilla oli uraauurtava rooli suomalaisessa taiteessa 1900-luvun vaihteessa ja sen ensi vuosikymmeninä. Näyttelyn taiteilijat olivat poikkeuksellisen kansainvälisiä ja he matkustivat ajan tavoista poiketen yksin ilman miesseuraa. Jokainen taiteilijoista työskenteli elämänsä loppuun asti.

Näyttelyn kuraattoreita ovat suomalaiset ja japanilaiset taidehistorioitsijat

”Yhteistyö National Museum of Western Artin kanssa on ollut todella antoisaa. Uskomme, että näyttely avaa uudenlaisia näkymiä sekä suomalaiseen taiteeseen että yhteiskuntaan. Näyttely kertoo pyrkimyksestä sukupuolten väliseen tasa-arvoon myös taiteen alueella”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.

”Olen iloinen, että voimme esittää Moderni nainen -näyttelyn juhlistaaksemme Japanin ja Suomen satavuotista ystävyyttä. Uskon, että japanilaiset naiset voivat samastua näyttelyn yhteiskunnallisiin teemoihin myös tänä päivänä”, kertoo National Museum of Western Artin johtaja Akiko Mabuchi.

Näyttelyn kuraattoreita ovat intendentti Anna-Maria von Bonsdorff ja erikoistutkija Anu Utriainen Ateneumista sekä Curator of Research and Future Planning Azu Kubota National Museum of Western Artista.

Moderni nainen -näyttely on nähty aikaisemmin Scandinavia Housessa New Yorkissa, Millesgårdenissa Tukholmassa sekä Oulun taidemuseossa. Ateneumin taidemuseossa 20. tammikuuta 2019 asti nähtävä Kohtaamisia kaupungissa esittelee myös näyttelyn ensimmäisellä kiertueella mukana olleiden Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Sigrid Schaumanin ja Elga Sesemannin teoksia.

Ateneumin vientinäyttelyitä nähdään 2019 myös Suomessa, Iso-Britanniassa ja Virossa

Ateneumissa talvella 2017–2018 nähty Veljekset von Wright on jatkanut Ateneumista Kuopion taidemuseoon ja Tikanojan taidekotiin Vaasaan, jossa näyttely on esillä 3. helmikuuta 2019 asti. 23.2.–19.5.2019 Veljekset von Wright nähdään Tampereen taidemuseossa. Lisäksi Helene Schjerfbeckin näyttely nähdään Lontoon Kuninkaallisessa taideakatemiassa (Royal Academy of Arts) 20.7.–27.10.2019. Näyttely on ensimmäinen kattava katsaus taiteilijan tuotantoon Isossa-Britanniassa.

Vuoden lopussa 6. joulukuuta 2019 Tallinnassa avataan Ateneumin ja taidemuseo Kumun ensimmäinen laaja yhteistyönäyttely Creating the Self: Emancipating Women in Estonian and Finnish Art. Uraauurtava näyttely esittelee suomalaisten ja virolaisten naistaiteilijoiden työtä ja niitä sosiaalisia muutoksia, jotka vaikuttivat naisten mahdollisuuksiin luoda uraa ammattitaiteilijoina.

Kuva:
Ellen Thesleff: Italialainen maisema (ajoittamaton). Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo, kokoelma Kaunisto. Kuva: Kansallisgalleria/Kirsi Halkola.