Taiteilija Adel Abidin. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen
Taiteilija Adel Abidin. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen

Ateneumin kevään 2018 näyttelyissä Adel Abidin ja italialaista taidetta

Ateneumin talvikauden aloittava Veljekset von Wright -näyttely esittelee Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin maisemia, asetelmia, luontoaiheita ja tieteellisiä kuvituksia. Maaliskuussa nykytaiteilija Adel Abidinin teokset herättävät pohtimaan vallan ja identiteetin suhdetta. Toukokuussa kolmannen kerroksen salit valtaa italialainen 1920–30-lukujen taide.

Näyttelyt Ateneumin taidemuseossa

Veljekset von Wright 27.10.2017–25.2.2018
Näyttely tuo uusia näkökulmia Suomen suuriruhtinaskunnan aikaan eläneiden Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin taiteilijaveljesten tuotantoon. Tuttujen luontoaiheiden ja tieteellisten kuvitusten lisäksi näyttelyssä nähdään runsas kattaus maisemia ja asetelmia. Veljesten teosten rinnalla esitetään uusia teoksia valokuvataiteilija Sanna Kannistolta (s. 1974) sekä käsitetaiteilija Jussi Heikkilältä (s. 1952).

Veljesten taide-, kulttuuri- ja tiedehistoriallista merkitystä tutkitaan runsaan 300 teoksen kautta. Öljyvärimaalauksien, vesiväritöiden, grafiikan ja luonnosten lisäksi esille saadaan myös Magnus von Wrightin täyttämiä lintuja Luonnontieteellisestä keskusmuseosta. Näyttelyn pääkuraattori on amanuenssi Anne-Maria Pennonen. Edellisen kerran veljesten näyttely oli Ateneumissa vuonna 1982. Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Ateneumin jälkeen näyttely jatkaa vuonna 2018 Kuopion taidemuseoon sekä Tikanojan taidekotiin Vaasaan.

Adel Abidin: History Wipes 14.3.–22.4.2018
Jokainen kulttuuri kertoo historiastaan, mutta vaikenee vaikeista asioista. Nykytaiteilija Adel Abidinin (s. 1973) monimediallinen teossarja kommentoi identiteettiä, valtaa ja Suomea. Irakilaissyntyinen taiteilija työskentelee Helsingissä ja Ammanissa.

Fantastico! Italialaista taidetta 1920–30 -luvuilta 10.5.–19.8.2018
1920–30-lukujen italialaisessa taiteessa todellisuutta alettiin katsoa ja maailmaa tulkita uudella tavalla. Maagiseksi realismiksi kutsuttu ilmiö sai alkunsa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan ja kesti koko 1920-luvun. Taidetta leimasi arkitodellisuuden hylkääminen sekä vakavahenkinen monumentaalisuus, jonka myötä syntyi tyylikästä, lähes kulissimaista taidetta. Teoksissa on tunnistettavissa hiljaisuuden­­­­­ tunne, jota symboloivat muun muassa odotus, uni, vieraus ja yksinäisyys.

Näyttelyn on tuottanut italialainen 24ORE Cultura ja sen ovat kuratoineet Gabriella Belli sekä Valerio Terraroli. Näyttelyyn tulee Italiasta ja muualta Euroopasta noin 80 teosta, joita täydennetään Ateneumin kokoelman teoksilla. Näyttelyn taiteilijoita ovat mm. Felice Casorati, Antonio Donghi, Ubaldo Oppi ja Giorgio de Chirico.

Kiertävät näyttelyt Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi

Klassikot kiertueella
Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) – ovat kiertäneet maata Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Vuoden viimeiset kierrospaikat ovat Toipilaalle Rauman taidemuseo (5.9.–24.9.) sekä Kaskelle Lappeenrannan taidemuseo (10.9. saakka), Joensuun taidemuseo Onni (19.9.–22.10) ja Jyväskylän taidemuseo (31.10.–10.12.)

Suomen taiteen tarina – Ateneumin kiertävä kokoelma
Näyttely noudattelee Ateneumissa esillä olevan Suomen taiteen tarinan teemoja sisältäen mm. Wäinö Aaltosen, Albert Edelfeltin, Tyko Sallisen ja Ellen Thesleffin teoksia. Näyttely on esillä Oulun taidemuseossa 17. syyskuuta asti ja Kuopion taidemuseossa 6.10.2017–4.3.2018.

Kansainväliset vientinäyttelyt

Ateneumin tuottamat kolme kansainvälistä vientinäyttelyä kiertävät museoita Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Tove Janssonin retrospektiivi avautuu 25. lokakuuta Lontoossa Dulwich Picture Galleryssä.
Helene Schjerfbeckin, Ellen Thesleffin, Sigrid Schaumanin ja Elga Sesemannin teoksia esittelevä Independent Visions -näyttely on esillä 7. lokakuuta asti New Yorkin Scandinavia Housessa, jonka jälkeen näyttely nähdään Tukholman Millesgårdenissa 28. lokakuuta alkaen.
– Näyttely Alice Neel – modernin elämän maalari on esillä Fondation Vincent van Goghissa Arlesissa 17. syyskuuta asti, jonka jälkeen näyttely avautuu Hampurin Deichtorhallenissa 13. lokakuuta.

Ateneumin pääyhteistyökumppaneita ovat Helsingin Sanomat, HOK-Elanto ja KPMG. Yhteistyökumppani on Veikkaus. Ateneumin taidemuseo on osa Kansallisgalleriaa, yhdessä nykytaiteen museo Kiasman sekä Sinebrychoffin taidemuseon kanssa. www.kansallisgalleria.fi