Kuva | Photo: Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Jenni Nurminen

Ateneumin kävijät ovat pohdiskelijoita ja tutkijasieluja 

Julkaisimme avautumisemme kynnyksellä helmikuussa 2023 testin, joka teki selkoa yleisömme museopersoonista. Toukokuussa seuraajamme saivat uutta purtavaa Albert Edelfeltin elämää ja taidetta käsittelevästä tietovisasta. Testejä on kesäkuuhun 2023 mennessä tehty yhteensä yli 8 000 kertaa.

Avauduimme huhtikuussa 2023 yli vuoden remonttitauon jälkeen uudella kokoelmanäyttelyllä Ajan kysymys. Kokoelmanäyttely jakautuu neljään teemaan: Luonnon aika, Kansan kuvat, Moderni elämä ja Taiteen vallassa. 

Auttaaksemme kävijöitämme selvittämään, mihin teemaan heidän kannattaisi aivan ensimmäiseksi tutustua, lanseerasimme helmikuussa Museopersoona-testin. Testissä on kymmenen kysymystä, joissa vastaaja valitsee muun muassa itselleen mieluisimman lounasseuralaisen sekä puhelimen taustakuvan ja kertoo, mikä saa hänet valvomaan öisin. 

Testin tuloksena on viisi erilaista vaihtoehtoa, jotka linkittyvät Ajan kysymys -näyttelyn teemoihin.  

Palkintona vastaajat saavat myös suosituksen itselleen sopivimmasta teemasta. Esimerkiksi futuristit ovat valinneet testin aikana muita todennäköisemmin Modernin elämän saleista löytyviä teoskuvia.   

Kulttuureista kiinnostuneet pohdiskelijat ovat suurin ryhmä 

Museopersoonat-testin on tehnyt kesäkuuhun mennessä loppuun asti liki 3 000 henkilöä. Kertyneiden tulosten valossa suurin ryhmä yleisöstämme on kulttuureista kiinnostuneita pohdiskelijoita, joita on 34 prosenttia vastaajista. 

Seuraavaksi suurin ryhmä on tutkijasielujen porukka, johon kuuluu neljännes vastaajista. Tutkijasieluille ominaista on kiinnostus esimerkiksi valtaa ja potretteja kohtaan. Yhdessä nämä kaksi ryhmää muodostavat puolet yleisöstämme. 

Pienempiin ryhmiin kuuluvat futuristit, luonnonläheiset fiilistelijät sekä kaikkiruokaiset generalistit.  

Albert Edelfelt -tietoutta voi testata tietovisassa 

Toukokuun alussa yleisömme pääsi testaamaan tietämystään myös Albert Edelfeltistä, jonka suurnäyttely aukesi kolmannessa kerroksessamme 5. toukokuuta. Myös tässä visassa on kymmenen kysymystä, joiden perusteella tekijä saa tietää, mihin hän sijoittuu Edelfelt-tuntijoiden laajassa skaalassa. Jokaisen kysymyksen kohdalla näkee myös, miten muut ovat vastanneet kyseiseen kohtaan. 

On osoittautunut, että testin loppuun asti suorittavat henkilöt ovat erittäin perehtyneitä kansallistaiteilijaamme; suurin osa vastaajista on tiennyt oikean vastauksen 6–8 kysymykseen kymmenestä. Vaikein kysymys testissä on liittynyt Ateneumin uushankintaan vuodelta 2022. Testin on tehnyt kesäkuuhun mennessä jo yli 5 000 henkilöä.

Testit kiinnostavat ja tuovat taiteen lähelle 

Testit ovat kiinnostaneet yleisöä sosiaalisessa mediassa ja niiden tuloksia on jaettu aktiivisesti. 

”Toivomme tämänkaltaisen sisällön tuovan taiteen ja taidehistorian lähemmäksi ihmisiä ja kutkuttavan heidän mieltään. Museopersoonatestiä on käytetty myös Taidetestaajien suomenkielisessä tehtävämateriaalissa”, kertoo Ateneumin markkinointipäällikkö Suvi Rusanen

Siirry museopersoonatestiin 

Testaa Edelfelt-tietoutesi