Kaksi asiakasta tarkastelevat puhelinta iloisina näyttelytiloissa.

Usein kysyttyä

Tervetuloa Ateneumiin, Suomen taiteen kotiin. Haluamme, että vierailusi sekä innostaa että rentouttaa. Näillä muutamalla vinkillä se onnistuu. Museon henkilökunta on sinua varten – kysy rohkeasti, jos jokin askarruttaa!

saapuminen

Täytyykö takki jättää naulakkoon?

Märät takit täytyy jättää naulakkoon, muut takit saa pitää mukana. Museossa on maksuton vartioitu naulakko, itsepalvelunaulakko ja lukittavia kaappeja.

Pääseekö Ateneumiin lastenvaunuilla?

Ateneumin jokaiseen kerrokseen pääsee lastenvaunuilla esteettömästi. Esteetön sisäänkäynti rakennukseen löytyy Ateneuminkujan puolelta. Voit myös jättää lastenvaunut parkkiin pääportaikon takana sijaitsevan naulakon viereen. Pientä lasta voi kantaa myös kantorepussa etupuolella.

Saako lemmikki tulla museoon, sisäpihalle tai Ateneum Bistroon?

Vain opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita rakennukseen. Annetaan siis muiden lemmikkien rapsutukset museon ulkopuolella.

NÄYTTELYSALEISSA

Miksi reppuja tai isoja kasseja ei saa viedä näyttelyyn?

Tehtävämme on varmistaa, että taideteokset säilyvät vahingoittumattomina. Kulkiessasi näyttelyssä reppu tai iso kassi saattaa vahingossa osua taideteoksiin. Taidetta on myös mukavampi katsoa ilman painavaa laukkua. Suurin sallittu laukkukoko meillä on A4. Voit halutessasi lainata naulakosta pienen kassin vierailun ajaksi.

Täytyykö museossa olla hiljaa?

Anna teostemme puhua. Parhaiten kuulet ne rauhallisessa ympäristössä, jossa kunnioitamme jokaisen museokokemusta. Puhe ja nauru kuuluvat tietenkin museoon, mutta käythän pitkät puhelinkeskustelut vaikkapa portaikon levähdyspaikoilla.

Miksi museossa ei saa juosta?

Jotta vahinkoja ei varmasti sattuisi, museossa ei saa juosta. Ethän myöskään kanna lasta reppuselässä tai olkapäillä näyttelysaleissa.

Saako kävelykepin, kävelysauvojen tai nastakenkien kanssa mennä näyttelyyn?

Jätä nastakengät naulakkoon ja suojaa kävelykeppien tai -sauvojen piikit kumipäillä, jotta vanhat puulattiamme eivät naarmuuntuisi. Narikasta saat tarvittaessa lainaksi mukavat huopatossut vierailun ajaksi.

ruoka ja juoma

Missä saa juoda ja syödä omia eväitä?

Näyttelysaleissa ei saa juoda tai syödä sen vuoksi, että teokset säilyisivät vahingoittumattomina. Jätäthän vesipullon ja muut eväät naulakkoon. Voit syödä eväitäsi sisäpihalla pitkän pöydän ääressä.

Missä on hyvä paikka imettää?

Suosittelemme imettämistä näyttelysalien ulkopuolisten tasanteiden penkeillä. Museon ensimmäisestä kerroksesta löytyy myös lepohuone, jonne henkilökuntamme avaa oven tarvittaessa.

kuvaaminen

Saako museossa valo- ja videokuvata?

Saat ottaa valokuvia ja videoita muistoksi omaan yksityiseen käyttöösi, jos näyttelyssä ei toisin mainita. Kuvien tai videoiden lataaminen sosiaaliseen mediaan ei valitettavasti ole yksityistä käyttöä. Kuvaathan ilman salamaa, selfiekeppiä tai jalustaa.

Etsitkö tietoa kuvausten järjestämisestä? Lue lisää Medialle-sivulta.

taideteokset

Miksi taideteoksiin ei saa koskea?

Taideteokset ovat herkkiä ja korvaamattoman arvokkaita. Monet kosketuksen aiheuttamat vauriot näkyvät vasta pitkän ajan kuluessa. Pidäthän vähintään käsivarren mitan verran etäisyyttä taideteoksiin, vitriineihin ja seiniin.

Miksi näyttelysaleissa on hämärä valaistus?

Monet taideteoksistamme ovat herkkiä valolle. Esimerkiksi paperipohjaiset teokset ovat niin arkoja, että niitä pidetään esillä näyttelyissä vain kolmen kuukauden ajan kerrallaan. Nauti seesteisestä tunnelmasta ja jätä arkihuolet hetkeksi tauolle – nyt katsot maailmaa taiteen kautta.

ryhmän kanssa

Missä ryhmän kanssa tulevat kokoontuvat?

Kun ryhmänvetäjä käy ilmoittamassa ryhmän kassalle, hän saa sieltä pääsylipputarrat koko ryhmälle. Kiinnittäkää tarrat näkyvälle paikalle. Jos olette varanneet opastuksen tai näyttelyintron, opas tulee teitä vastaan sisäpihalle museokaupan viereen.

Mitä ohjeita koululaisryhmien kannattaa huomioida?

Opettajan on oltava oppilasryhmän mukana koko vierailun ajan. Jos teette näyttelyssä tehtäviä, ethän jätä oppilaita ilman valvontaa. Näyttelytiloissa on sallittua käyttää vain lyijykynää. Jos haluatte tutkia yhtä teosta pidempään, lattialle istuminen on sallittua ja jopa suositeltavaa.

Saako Ateneumissa opastaa?

Ateneumissa saavat opastaa ainoastaan museon valtuuttamat ja kouluttamat oppaat. Koululaisryhmät ovat tervetulleita vierailemaan näyttelyissä opettajansa johdolla.