Fanny Churberg, Kevätmaisema, 1876.
Fanny Churberg, Kevätmaisema, 1876. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria

Varhaiset naistaiteilijat

Tutkimusprojektin kohteena ovat naistaiteilijat 1800-luvulla. Pääasialliset kohdemaat ovat Suomen lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska ja Saksa, mutta niiden lisäksi mukaan sisällytetään taiteilijoita Baltian maista sekä joitakin esimerkkejä Isosta-Britanniasta, Ranskasta ja Italiasta.

Lähtökohtana ovat pohjoismaisten naistaiteilijoiden opiskelu- ja työskentelymahdollisuudet kotimaassaan ja ulkomailla, erityisesti Saksassa 1800-luvulla. Siellä keskeiset kaupungit olivat Düsseldorf, Dresden, Berliini, München, Karlsruhe ja Weimar.

Tutkimuksen lähestymistapa on kulttuurihistoriallinen ja aihetta tarkastellaan muun muassa matkustamisen, verkostojen sekä keskusta-periferia -liikkumisen näkökulmista taiteiden, kulttuurielämän ja tieteiden eri aloilla.

Tutkimusprojektia varten kootaan kansainvälinen tutkimusryhmä. Sen tavoitteena on kartoittaa ajankohdan taiteilijoita, heidän teoksiaan ja verkostojaan sekä esitellä uusia, vähemmän tunnettuja taiteilijoita ja heidän teoksiaan. Lisäksi verrataan naistaiteilijoiden koulutusta ja asemaa eri maissa tutkimusajankohtana.

Varhaiset naistaiteilijat -tutkimusprojekti käynnistettiin Ateneumissa syyskuussa 2020. Tutkimusprojektia johtaa FT, amanuenssi Anne-Maria Pennonen. Tavoitteena on järjestää ensimmäinen kansainvälinen Knowledge Sharing Workshop syksyllä 2021.

Lue lisää englanniksi

Kirjoittaja:Anne-Maria Pennonen

Amanuenssi, FT
anne-maria.pennonen@ateneum.fi

research.fng.fi/our-experts/