Teoskuva: Sigrid af Forselles: Nuoruus (1880-1889)
Sigrid af Forselles: Nuoruus (1880-1889). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Pohjoismaiset naiskuvanveistäjät 1870–1940

Tutkimushankkeen tarkoitus on kartoittaa ja vertailla pohjoismaisten naiskuvanveistäjien toimintaa 1900-luvun vaihteen molemmin puolin.

Tutkimuksen kohteena on naiskuvanveistäjien koulutus, tuotanto, mahdollisuudet toimia kuvanveistäjän ammatissa sekä tarkastella heidän elämäntapaansa alalla, joka oli tuona aikana hyvin miesvaltainen. Valintakriteerinä tutkimuksessa on ollut ammatissa toimiminen: toisin sanoen nämä naistaiteilijat ovat kouluttautuneet nimenomaan kuvanveistäjiksi, he ovat osallistuneet näyttelyihin ja heidän teoksiaan on hankittu museoiden kokoelmiin.

Tutkimus- ja näyttelyprojekti toteutetaan yhteistyössä Tukholman Nationalmuseumin, Oslon Nasjonalgallerietin ja Ateneumin taidemuseon välillä. Tutkimushankkeen tuloksista julkaistaan kirja ja järjestetään näyttely Tukholman Nationalmuseumissa vuonna 2022.

Hankkeen projektipäällikkö on kuvanveiston intendentti, FT Linda Hinners Tukholman Nationalmuseumissa. Julkaisun toimituskuntaan kuuluvat lisäksi kuraattori Vibeke Waallann Hansen Oslon Nasjonalgallerietista sekä erikoistutkija Anu Utriainen Ateneumin taidemuseosta.

Kirjoittaja:Anu Utriainen

Erikoistutkija, FM
anu.utriainen [a] ateneum.fi

research.fng.fi/our-experts/