Gothic Modern

Kansainvälinen näyttely esittelee 1800- ja 1900-lukujen modernia taidetta, joka sai vaikutteita eurooppalaisesta keskiajan ja pohjoisen renessanssin taiteesta. Monipuolisen näyttelyn teemoihin kuuluvat kuolema ja rituaalit, mutta myös seksuaalisuus ja valaistuminen.

  • 4.10.2024–26.1.2025
Taideteos, jossa oikealla hahmoja ja vasemmalla vuoteessa makaava ruumis.
Edvard Munch: Kuolinvuoteen ääressä (1896). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kokoelma Sihtola. Kuva: Kansallisgalleria / Aleks Talve.

Modernin taiteen historia uudelleenkirjoitettuna

Pitkä tutkimusprojekti on tarkastellut ensimmäistä kertaa sitä, miten modernin ajan taiteilijat kiinnostuivat keskiajan taiteesta. Näyttely kirjoittaa uudelleen modernin taiteen historiaa. Sen taiteilijoita ovat muun muassa Arnold Böcklin, Lucas Cranach vanhempi, Akseli Gallen-Kallela, Theodor Kittelsen, Käthe Kollwitz, Edvard Munch, Hugo Simberg, Helene Schjerfbeck ja Marianne Stokes. Maalausten ja grafiikan teosten lisäksi esille saadaan myös esineitä, veistoksia ja huonekaluja.


Kansainvälisen näyttelyn yhteistyökumppaneita ovat Oslon Nasjonalmuseet ja Wienin Albertina Museum, joissa näyttely nähdään Ateneumin jälkeen. Näyttelyn kuraattoreita ovat Ateneumin intendentti Anna-Maria von Bonsdorff (johtaja 1.1.2024 alkaen), Nasjonalmuseetin Vibeke Waallann Hansen sekä Alte Nationalgalerien johtaja Ralph Gleis. Vierailevana kuraattorina toimii professori Juliet Simpson (Coventry University).

Näyttelyn teoksia