På kommande

Natalia Goncharova: Trädgårdsarbete (1908).

Natalia Goncharova

Natalia Goncharova (1881–1962) är känd som en av den ryska avantgardekonstens centralgestalter och innovatörer. Utställningen visar ett brett spektrum av konstnärens produktion från seklets fyra första decennier. Innan utställningen kommer till Ateneum visas den på Tate Modern i London och Palazzo Strozzi i Florens. Utställningen är en fortsättning på Ateneums arbete att lyfta fram kvinnliga konstnärer, av vilka Ateneum förutom finländska konstnärer arrangerade en utställning av Alice Neel sommaren 2016.

Bekanta dig med utställningen
On the right: Yinka Shonibare CBE: 
Medusa West (2015). On the left: Medusa Rondanini, University of Helsinki.

Inspiration – samtidskonst & klassiker

Hur har våra samtidskonstnärer inspirerats av den europeiska konstens klassiker? Och varför är just dessa konstverk kända över hela världen? Inspiration-utställningen presenterar konst av intressanta konstnärer från vår egen tid som har inspirerats av ikoniska mästerverk. På utställningen får vi se de ursprungliga konsterverken i form av kopior, tryckta bilder, gipsavgjutningar samt ett digert arkivmaterial. Det var med hjälp av dessa den finländska publiken lärde känna klassikerna förr när det endast var få förunnat att resa.

Bekanta dig med utställningen
Magnus Enckell: Självporträtt (1918)

Magnus Enckell

Målaren Magnus Enckell (1870–1925) är framför allt känd som representant för den finländska symbolismen. Till Enckells mest kända verk hör Gosse med dödskalle (1893) och Uppvaknandet (1894) som båda ingår i Ateneums samlingar. Ateneums utställning ger för första gången en täckande bild av konstnärens hela produktion.

Bekanta dig med utställningen