Vinkkejä vierailuun

 

Tervetuloa Ateneumiin! Museon henkilökunta on sinua varten, joten kysy rohkeasti apua. Henkilökunnan tehtävänä on myös varmistaa, että taideteokset säilyvät vahingoittumattomina. Näiden vinkkien avulla vierailustasi tulee entistäkin mukavampi.

Täytyykö takki jättää naulakkoon?

Märät takit täytyy jättää naulakkoon, muut takit saa pitää mukana. Museossa on maksuton vartioitu naulakko, itsepalvelunaulakko ja lukittavia kaappeja.

Miksi reppuja tai isoja kasseja ei saa viedä näyttelyyn?

Teosturvallisuussyistä. Kääntyessä reppu tai iso kassi saattaa vahingossa osua taideteoksiin. Taidetta on myös mukavampi katsoa ilman painavaa laukkua. Voit halutessasi lainata naulakosta pienen kassin vierailun ajaksi.

Saako lastenvaunujen kanssa mennä näyttelyyn?

Kyllä saa. Voit myös jättää lastenvaunut parkkiin pääportaikon takana sijaitsevan naulakon viereen. Rakennukseen on esteetön sisäänkäynti Ateneuminkujan puolelta.

Saako Ateneumissa imettää?

Kyllä saa. Suosittelemme imettämistä näyttelysalien ulkopuolisten tasanteiden penkeillä.

Saako museossa juoda ja syödä omia eväitä?

Näyttelysaleissa ei saa juoda tai syödä teosturvallisuussyistä. Jätäthän vesipullon narikkaan. Omat eväitä saa syödä sisäpihalla pitkän pöydän ääressä.

Saako lemmikki tulla museoon, sisäpihalle tai Ateneum Bistroon?

Vain opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita rakennukseen.

Saako kävelykepin tai kävelysauvojen kanssa mennä näyttelyyn?

Kyllä saa. Suojaathan ulkokäyttöön tarkoitettujen sauvojen piikit kumipäillä. Ateneumissa on vanhat puulattiat, jotka naarmuuntuvat herkästi sauvojen terävistä kärjistä.

Saako nastakenkien kanssa mennä näyttelyyn?

Valitettavasti ei. Jätäthän nastakengät naulakkoon. Tarvittaessa saat naulakolta lainaksi mukavat huopatossut.

Saako museossa valo- ja videokuvata?

Näyttelyissä saa kuvata omaan yksityiseen käyttöön, ellei näyttelyssä toisin ilmoiteta. Kuvaathan ilman salamaa, selfiekeppiä ja jalustaa teosturvallisuuden vuoksi. Lue lisää kuvausten järjestämisestä.

Miksi taideteoksiin ei saa koskea?

Taideteokset ovat aitoja, joten ne ovat herkkiä ja korvaamattoman arvokkaita. Monet kosketuksen aiheuttamat vauriot eivät näy heti, mutta ilmenevät vähitellen ajan kanssa. Pidäthän vähintään käsivarren mitan verran etäisyyttä taideteoksiin, vitriineihin ja seiniin.

Täytyykö museossa olla hiljaa?

Keskustelu ja nauru kuuluvat museoon, mutta kunnioitathan muita kävijöitä. Pitkät puhelinkeskustelut voit käydä rauhassa esimerkiksi portaikon levähdyspaikoilla.

Miksi museossa ei saa juosta?

Museossa ei saa juosta, jotta henkilö- ja teosvahinkoja ei satu. Samasta syystä lapsen kantaminen reppuselässä tai olkapäillä on kiellettyä näyttelysaleissa. Näyttelyt sopivat aikuisten ja lasten yhdessä koettaviksi.

Miksi näyttelysaleissa on hämärä valaistus?

Monet taideteoksista ovat arkoja valolle. Esimerkiksi paperipohjaiset teokset ovat niin herkkiä valolle, että niitä pidetään esillä näyttelyissä vain kolmen kuukauden ajan kerrallaan. Valaistusmestarit suunnittelevat salien valaistuksen osaksi näyttelyn kokonaisilmettä.

Kuva: Ville Malja