Tio Ateneum-verk i fritt bruk i Europeana 280-kampanj

Konstmuseet Ateneum, som hör till Nationalgalleriet, deltar i Europeana 280-kampanjen som ordnas av Europeana, en plattform för digital kultur. Bilderna av tio verk som tillhör Ateneums samlingar finns att ladda ner och får användas fritt enligt Creative Commons-licensen CC-BY.

Kampanjen har som mål att få människor att engagera sig i Europas gemensamma kulturarv. I kampanjen deltar alla 28 EU-länder samt Norge. Varje land har fått välja tio viktiga konstverk att delta med. Sammanlagt deltar mer än 300 verk i kampanjen.

Finland representeras i kampanjen av verk från Ateneum. De verk som valdes är målade under perioden 1860–1933. Avsikten var att välja kända och älskade verk, inklusive verk från självständighetstiden. Alla de verk som deltar i kampanjen är befriade från upphovsrätt eftersom det har gått minst 70 år sedan konstnärens död. Ur Ateneums samlingar deltar bland annat Albert Edelfelt I Luxembourgträdgården i Paris (1887), Hugo Simbergs Sårad ängel (1903) och Maria Wiiks Ut i verlden (1889). Nästan alla av de verk som valdes kan för närvarande ses på Ateneums samlingsutställning Historier inom finsk konst.

CC-BY-licensen innebär att man har tillstånd att kopiera och sprida vidare bilderna i vilket medium och vilken form som helst. Det är tillåtet att bearbeta bilderna och man kan använda dem till att skapa nytt material för vilket ändamål som helst. I samband med att bilden används ska man ändå ange upphovsman, licens och att verken ägs av Nationalgalleriet.

Verken som deltar i Europeana 280:

  • Werner Holmberg: Landsväg i Tavastland (En het sommardag) (1860)
  • Robert Wilhelm Ekman: Greta Haapasalo spelande kantele i en bondstuga (1868)
  • Albert Edelfelt: I Luxembourgträdgården i Pars (1887)
  • Maria Wiik: Ut i verlden (1889)
  • Hugo Simberg: Sårad ängel (1903)
  • Valle Rosenberg: Sittande dam (1913)
  • Ilmari Aalto: Klockor (1914)
  • Yrjö Ollila: Läxförhör (1923)
  • Väinö Kunnas: Grå dans (1928)
  • Vilho Lampi: Självporträtt (1933)

Man kan se alla kampanjbilderna och ladda ner dem på Europeanas webbplats. Ateneums tio bilder finns här. Mer information via Twitter med taggen #Europeana280 samt i Europeanas blogg.

Europeana är en digital plattform för det europeiska kulturarvet och ger i digitaliserad eller ursprungligen digital form tillgång till mer än 50 miljoner verk och materialenheter från bibliotek, arkiv, audiovisuella samlingar och museer runt om i Europa. Europeana sprider information om återanvändning av materialet inom utbildning, forskning, turism och de kreativa branscherna samt uppmuntrar till att utnyttja materialet.