Virtaa-klubi: Unity and Universality

 

La 25.5. klo 14–16.45, Ateneum-sali

Virtaa-klubin monitaiteellisessa ja -tieteellisessä konsertissa kohtaavat musiikki, kvanttifysiikka ja kuvataide. 

Pianisti Minna Pöllänen kertoo Johann Sebastian Bachin lukusymboliikasta sekä soittaa preludeja ja fuugia Das Wohltemperierte Klavierista. Fysiikan nobelisti (2004) Frank Wilczek esitelmöi aiheesta Complementarity. Pianisti Irina Zahharenkova soittaa Bachin Goldberg-muunnelmat, jotka kohtaavat Bridget Allairen samanaiheiset maalaukset.

Liput 20 € (normaali) ja 15 € (opiskelija) verkkokaupasta. Lippu sisältää vapaalipun näyttelyyn saman päivän aikana.

Ohjelma

W.A. Mozart: Rondo a-molli K.511, Minna Pöllänen, piano
J.S. Bach: Das wohltemperierte Klavier: Preludit & fuugat D, fis ja cis (I), A (II), Minna Pöllänen, piano
Minna Pöllänen kertoo Bachin lukusymboliikasta

Frank Wilczek: On complementarity
Frank Wilczek ja Minna Pöllänen keskustelevat musiikista

Väliaika

Goldberg-muunnelmat BWV 988, Irina Zahharenkova, piano

Musiikin kanssa keskustelevat kuvataiteilija Bridget Allairen samanaiheiset maalaukset.

Irina Zahharenkova on Suomessa asuva ja monipuolinen virolainen pianisti, jonka kansainvälinen ura on kovassa nousussa. Hän on voittanut useita merkittäviä pianokilpailuja, kuten Johann Sebastian Bach -kilpailun (Leipzig, Saksa 2006). Hänet on palkittu myös cembalistina ja fortepianistina. Zahharenkova esiintyy säännöllisesti kansainvälisillä festivaaleilla niin solistina kuin kamarimuusikkona ja hän on soittanut mm. Orchestre de la Suisse Romanden, Israel Philharmonic Orchestran ja BBC Orchestran solistina. Hän on levyttänyt mm. Bachin Goldberg-muunnelmat ja partitat sekä Scarlattin ja Mozartin teoksia.

Minna Pöllänen oli Jyväskylän kesän vuoden debytantti vuonna 1969 ja hän on siitä lähtien säännöllisesti esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona mm. Helsingin kesäviikoilla, Savonlinnan oopperajuhlilla ja Lahden urkuviikoilla. Hän on esittänyt resitaaleja New Yorkissa 1981 ja 1982 sekä Pariisissa mm. 1984 Centre Bösendorferissa. Minna Pöllänen toteutti vuonna 1998 ensimmäisen monitaiteellisen VIRTAA-tapahtuman Sibelius-Akatemian kamarimusiikkisalissa. Tästä alkunsa saanut Virtaa-klubi on toiminut säännöllisesti siitä lähtien.

Fysiikan nobelisti Frank Wilczek on todellinen renessanssi-ihminen, jonka palkituissa kirjoissa The Lightness of Being, Longing for the Harmonies ja The Beautiful Question runous, kvanttifysiikka ja huumori kietoutuvat valaisevaksi kokonaisuudeksi, joka voi muuttaa käsityksiämme maailmasta, missä elämme. Hän ymmärtää valon olemuksesta ehkä enemmän kuin kukaan. Hän soittaa pianoa ja musiikki on lähellä hänen sydäntään.

 

Kuva: Bridget Allaire, Goldberg Variations: Variation 1, 2017