Vuokko Hovatta: Tietysti olemme siskokset

 

Vuokko Hovatan monologi Natalia Goncharovan ja runoilija Marina Tsvetajevan ystävyydestä Ateneum-salissa. Samaan aikaan Ateneumissa on esillä Natalia Goncharovan näyttely.

Esitykset
Pe 6.3. klo 19 (kantaesitys)
La 7.3. klo 14
To 19.3. klo 14
To 19.3. klo 17
Pe 20.3. klo 14

Esitys on suomenkielinen ja sen kesto on noin 1 h. Liput 31/26 € (sis. palvelumaksu 1 €) Ateneumin verkkokaupasta. Lipun hintaan sisältyy pääsy näyttelyihin esityspäivänä (nouda pääsy esityslippua vastaan Ateneumin infosta). Alennettu hinta koskee opiskelijoita, eläkeläisiä, taidealan ammattilaisia, siviilipalvelus- ja varusmiehiä/-naisia ja työttömiä. Alennettu hinta myös museokortilla ja Ateneumin ystävien jäsenkortilla.

Tietysti olemme siskokset on esitys Natalia Goncharovan lapsuudesta, ateljeen tuoksuista ja taiteesta Marina Tsvetajevan sanoin. Kuka ja millainen taiteilija oli Natalia Goncharova? Entä millainen ihminen? Esityksessä kuullaan myös Marina Tsvetajevan runoja, joissa kahden naisen kohtalot yhdistyvät: elämä ennen Venäjää ja sen jälkeen, rakkaus, kaipaus ja pelot, unet ja näyt.

Vuokko Hovatta, näyttelijä, laulaja
Harri Kuusijärvi, muusikko, säveltäjä
Marja-Leena Mikkola, käännökset

***

Kaksi venäläistä taiteilijaa, kaksi naista tapaa Pariisissa. Eletään vuosia 1928–1932. Kuvataiteilija Natalia Goncharova ja runoilija Marina Tsvetajeva pitävät tiiviisti yhteyttä. Tsvetajeva kirjoittaa ystävänsä taiteesta ja elämästä esseen. 

“Hän ei rakastanut nukkeja. Hän rakasti kissoja ja puutarhoja. Hän leikkasi paperista puita ja pensaita ja asetteli ne pieneen laatikkoon puutarhaksi. Neljä seinää muodostivat aidan.”

“Tutustuin Nataliaan Pariisissa. Hänen studionsa Rue Viscontilla on mielikuvissani kuin laivan hytti. Ulkona tuulee mereltä. Siellä on meren haju. Tänään Pariisi on merenrantakaupunki.”

“Suotuisat olosuhteet? Niitä taiteilija ei tarvitse. Elämä voi olla epäsuotuisa. Voi kuulostaa julmalta, mutta epäsuotuisat olosuhteet ovat ehkä kaikkein anteliaimmat.”

“Natalia Goncharova pähkinänkuoressa: lahjakkuus ja ahkeruus. Ahkeruuden lahja. Ahkeruus on lahja.”

***

Vuokko Hovatta on myös Ateneumin helmikuun vieras. Lue Hovatan haastattelu

Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen