Teemakeskustelu: Virginie Ateneumissa

Ke 6.2. klo 17–18, Ateneum-sali

Albert Edelfeltin Lukeva Pariisitar (1880) oli pitkään esillä Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Helsingin Eteläesplanadilla. Tilan remontin ajaksi maalaus on palautettu Ateneumiin, jossa se on esillä Suomen taiteen tarina -näyttelyn arkistosalissa 29.1. alkaen toukokuuhun 2019 asti (tarkka päivä vahvistuu myöhemmin).

Keskustelemassa taidehistorioitsija, kirjailija Anna Kortelainen ja Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari. Kuka oli Virginie ja mikä hänen merkityksensä oli Albert Edelfeltille? Keskustelussa valotetaan Edelfeltin Pariisin-vuosia ja henkilökuvien tuotantoa keskittyen Ateneumiin esille tulevaan maalaukseen.

Pääsy museolipun hinnalla, Museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla. Keskustelu taltioidaan ja sen voi katsoa myöhemmin Ateneumin Youtube-tililtä.

Maalaus esittää Edelfeltin mallina ollutta naista, joka tunnetaan nimellä Virginie. Se on maalattu vuonna 1880, jolloin Edelfelt oli asunut Pariisissa kuusi vuotta. Virginien tarina on askarruttanut monia, sillä Edelfeltin tuntenut kuvanveistäjä Ville Vallgren kertoi 1930-luvulla, että Virginie oli Edelfeltin rakastajatar ja synnytti Edelfeltille kaksi lasta. Naimisiin he eivät kuitenkaan voineet mennä, koska suomalaisessa sääty-yhteiskunnassa sitä ei olisi hyväksytty.

 

Kuva: Albert Edelfelt, Lukeva pariisitar, 1880. Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo, kok. Antell. Kuva: Kansallisgalleria / Antti Kuivalainen