Taiteilijoiden Ruovesi -luento: Nina Kokkinen

 

To 12.12., to 9.1. ja ke 15.1. klo 17

Ateneum-sali. Suomeksi. Pääsy museolipun hinnalla, museokortilla tai Ateneumin ystävien jäsenkortilla.

15.1. Taiteilijoiden Ruovesi ja vuosisadanvaihteen okkulttuuri.

Luennoitsijana taidehistorioitsija, tutkija Nina Kokkinen, Turun yliopisto. Teosofia, spiritualismi ja parapsykologia kiinnostivat monia taiteilijoita 1900-luvun vaihteessa. Luennolla tarkastellaan Ruovedellä eläneiden ja maalanneiden taiteilijoiden yhteyksiä näihin esoteerisen henkisyyden suuntauksiin, ja avataan uudenlaisia näkökulmia muun muassa Akseli Gallen-Kallelan ja Hugo Simbergin teoksiin.

Menneet:

12.12. Werner Holmbergin Ruoveden maisemat 1800-luvun luonnontieteiden valossa.

Luennoitsijana amanuenssi Anne-Maria Pennonen, Ateneumin taidemuseo. Luento tarjoaa aivan uuden näkökulman Werner Holmbergin taiteeseen. Anne-Maria Pennonen on tutkinut ensi vuonna julkaistavassa väitöskirjassaan Düsseldorfin maisemamaalausta ja sen suhdetta luonnontieteiden kehitykseen 1800-luvulla. Holmberg on yksi väitöskirjan keskeisistä taiteilijoista.

9.1. Taiteilijoiden Ruovesi -kuraattoriluento

Luennoitsijana erikoistutkija Anu Utriainen, Ateneumin taidemuseo. Luennolla kuulet Taiteilijoiden Ruovesi -näyttelyn taustoista ja sisällöstä sekä näyttelyprojektin vaiheista ideasta valmiiksi kokonaisuudeksi. Lisäksi luennolla paneudutaan muutaman kiinnostavan esimerkin kautta nyt esillä oleviin teoksiin.

Kuva: Ellen Thesleff: Kevätyö (1894). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Jukka Romu.